Αποστολέας Θέμα: Ιδιωτικό Γεράκι (Falcon 10 - Revell 1/48)  (Αναγνώστηκε 6168 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Ιδιωτικό Γεράκι (Falcon 10 - Revell 1/48)
« στις: Απριλίου 22, 2013, 11:48:00 μμ »
Το έχω ξαναγράψει, ότι χωρίς πολιτικό αεροπλάνο στον πάγκο δεν μου πάει καλά... (να δω τι θα κάνω όταν τα φτιάξω όλα τα πολιτικά που έχω στο στοκ!)
Έτσι, με την προτροπή της γυναίκας μου που με είδε να κοιτάζω τη ντουλάπα με τα κιτ σαν χάνος για να διαλέξω τι θα αρχίσω ώστε να έχω κάτι να κάνω στις αναμονές του Messerschmitt, έβγαλα αυτό:

Για να μην γράφω τα ίδια ένα σας ενδιαφέρει κάποιο review μπορείτε να διαβάσετε αυτό. Συμφωνώ στα περισσότερα που λέει.

Το κιτ είναι re-box παλαιότερου κιτ της Hasegawa και αυτό είναι ξεκάθαρο και από το λογότυπο που δεν καταφέρανε να σβήσουν τελείως από τα πλαίσια και γιατί πάνω γράφει φαρδιά πλατιά "Made in Japan".  Το καλούπι είναι παλιό με ανάγλυφη κυρίως γράμμωση που και να μην υπήρχε δεν θα χάλαγε κανέναν.
Καθότι το Falcon 10 χρησιμοποιείται κυρίως για ιδιωτικές πτήσης (επιχειρηματίες, τράπεζες κλπ) είναι πάντα στην τρίχα. Δε νοείτε βρώμικο ιδιωτικό αεροσκάφος! Πάνελ και γράμμωση δεν φαίνονται καν ούτε στο πραγματικό.

Υπάρχει πλήρες (εε.. σχεδόν) εσωτερικό το οποίο σηκώνει πολλές βελτιώσεις κάποιες από τις οποίες θα φαίνονται στο τέλος καθώς η πόρτα μπορεί να μείνει ανοιχτή, κάποιες άλλες όχι και τόσο.  Καθώς είναι ιδιωτικό αεροσκάφος ο κάθε πελάτης το φτιάχνει όπως θέλει εσωτερικά, άρα ότι και να κάνετε σωστό θα είναι. Φαντασία να υπάρχει.
Έτσι λοιπόν με πιάσαν τα διαόλια μου και άρχισα το αδιανόητο... Σκρατσιές και βελτιώσεις στο εσωτερικό!
Καταρχάς το μπροστινό bulkhead που χωρίζει το πιλοτήριο με την καμπίνα το δίνει με κλειστή πόρτα και με κάτι pin marks από την πλευρά του cockpit που βγάζουν μάτι. Click to see the original size.
Συνήθως όμως στα ιδιωτικά η πόρτα του cockpit είναι πάντα ανοιχτή.  Έτσι αυτή κόπηκε Click to see the original size.
ώστε να κολληθεί ανοιχτή: Click to see the original size.

Το bulkhead που χωρίζει την είσοδο από την καμπίνα φαίνεται λίγο περίεργο:
Click to see the original size.
Και πως να μην είναι αφού το άνοιγμα αντιστοιχεί σε 89cm ύψος στην πραγματικότητα !!!  Εντελώς λάθος, θα κοπεί στα δύο ώστε η είσοδος στην καμπίνα να έχει το πλήρες ύψος του 1.5μ που έχει το πραγματικό.  Εδώ να αναφέρω ότι το κιτ μάλλον δεν είναι ακριβώς 1/48 αλλά περισσότερο 1/50...

Σε κάποιο άλλο θέμα ρώτησα πως θα έκανα τις προβιές των καθισμάτων των πιλότων.  Τελικά χρησιμοποίησα την μέθοδο της κόλλας.  Έβαλα μπόλικη υγρή κόλλα και μόλις μαλάκωσε το πλαστικό το "χτύπησα" με σκληρό πινέλο ώστε να αγριέψει.  Στην αφή αισθάνεται καλό. Θα δείξει και στο βάψιμο.  Επίσης προστέθηκε φύλο πλαστικού για πλάτη των καθισμάτων καθώς υπήρχε το χάος εκεί και πλέον με ανοιχτή την πόρτα θα φαίνονται οι πλάτες.
Click to see the original size. Click to see the original size.

Συνεχίζοντας τις βελτιώσεις στο cockpit και σε μια σπάνια αναλαμπή έφτιαξα ένα υποτυπώδες throttle quadrant από κομματάκια φύλο πλαστικού. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο αλλά βαμμένο θα ξεγελάει το μάτι.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Οπότε και καταλήξαμε σε αυτό το cockpit (dry fit) : Click to see the original size.

Σειρά είχε η καμπίνα.
Πρώτα απ' όλα ξεφορτώθηκα ένα κομμάτι πλαστικού μεταξύ της εισόδου και του διαδρόμου της καμπίνας που ήταν όπως οι πόρτες στα καράβια!
Κατόπιν έπρεπε να φέρω τον διάδρομο της καμπίνας στο ίδιο ύψος με την είσοδο. Η HaseRevell έχει κάνει λάθος εδώ και έχει σκαλοπάτια και στην είσοδο του πιλοτηρίου και στην είσοδο της καμπίνας έχοντας το δάπεδο της εισόδου χαμηλότερα.  Στην πραγματικότητα το δάπεδο της εισόδου είναι στο ίδιο επίπεδο με της καμπίνας και μόνο στην είσοδο του cockpit υπάρχει ένα μικρό σκαλοπάτι.
Έτσι επιστρατεύτηκε φύλο πλαστικού ώστε να έρθουν στο ίδιο επίπεδο.
Click to see the original size. Click to see the original size.
Επίσης, στην καμπίνα έχει μοκέτα. Μετά από αρκετή σκέψη (κάπου 3 λεπτά δηλαδή) αποφάσισα να την αναπαραστήσω με ντουκόχαρτο 320 βαθμών κομμένο κατάλληλα.
Όταν βαφτεί θα φαίνεται μια χαρά ελπίζω.

Επίσης θα προστεθεί ένας επιπλέον τοίχος ανάμεσα στο cockpit και την καμπίνα στον οποίο θα χαράξω πόρτα δήθεν ότι εκεί είναι η τουαλέτα (όπως υπάρχει σε μερικά).

Σειρά έχουν τα καθίσματα της καμπίνας τα οποία είναι απλά... αισχρά!  Θα πρέπει να βρω τρόπο να τα ξαναφτιάξω σαν δερμάτινες πολυθρόνες.

Εδώ έχει φτάσει μέχρι στιγμής και είπα να φρενάρω γιατί νύχτωσε...  :mrgreen:
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
Απ: Ιδιωτικό Γεράκι (Falcon 10 - Revell 1/48)
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 23, 2013, 12:12:07 πμ »
48άρι ε; Μεγαλούτσικο πέπει να βγαίνει. Τελικά τα καθίσματα μάλλον καλά θα βγούνε σε υφή.
Το ντουκόχαρτο μου άρεσε.

Αποσυνδεδεμένος bill-larisa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 23, 2013, 01:19:09 πμ »
Καλοο ..πολυ καλο.. η μοκετα ολα τα λεφτα.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 23, 2013, 08:53:03 πμ »
Γιώργο το ξέσκισες το μοντελάκι! Ειδικά η μοκέτα πολύ μου άρεσε. Εύχομαι να υπάρχει τρόπος να φαίνονται όλα αυτά στο τέλος...

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 23, 2013, 04:18:17 μμ »
Γιώργο κάνε πολλά dry fit το μπροστινό διαφανές κομμάτι γιατί δεν εφαρμόζει καλά. Πρόσεξε τα διαφανή της καμπίνας, έχουν την τάση να πιτσικάρουν και να ξεκολλάνε. Κόψε όλους τους πείρους ευθυγράμμισης της ατράκτου και φέρτο όπως θες εσύ. Καλό θα ήταν να βάλεις ενισχυτικό στην οροφή για να μην σου στραβοκαθήσει.

Γαλλικό ναυτικό κάντο...  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 23, 2013, 04:46:41 μμ »
Που το έχεις κρυμμένο Νίκο και δεν το έχω δει;! Ε;
Καταρχάς ευχαριστώ για τις συμβουλές, dully noted.  Ειδικά τους οδηγούς του κόβω πάντα σε όλα τα κιτ γιατί σχεδόν πάντα εμποδίζουν παρά βοηθάνε. Θα σε πικράνω αλλά θα το κάνω ιδιωτικό με δικό μου φανταστικό νηολόγιο και χρώματα...

Στην καμπίνα μας τώρα, οι πολυθρόνες (ο Θεός να τις κάνει) του κιτ υπέστησαν τα μαρτύρια μου.
Καταρχάς ακρωτηριάστηκαν... Click to see the original size. καθώς σε καμία φωτογραφία δεν υπάρχουν χερούλια στις πολυθρόνες.  Μερικές έχουν αλλά βγαίνουν από το πλάι εν πτήση.  Αφήστε που εκεί που έχει βάλει τα χερούλια η Hasegawa είναι λες και κάθεσαι σε ξύλινο στασίδι της εκκλησίας.
Έπειτα, με λευκό milliput προσπάθησα να φτιάξω τα δερμάτινα.
Click to see the original size.  ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18::
Μετά που θα στεγνώσουν και τα τρίψω, ίσως και να μοιάζουν λίγο με δερμάτινες πολυθρόνες... ίσως... λίγο... :mrgreen:

Φυσικά ξεφορτώθηκα και τους οδηγούς των καθισμάτων γιατί θα τα βάλω όμως θέλω εγώ και όχι όπως θέλει η Hase...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 23, 2013, 05:27:42 μμ »
Γιώργο το συγκεκριμένο εκσφενδονίστηκε στον τοίχο σε μια δόση υστερίας...  :twisted: :twisted: :twisted:

έχω φυλάξει τους κινητήρες και τα σκέλη, αν χρειαστείς κάτι πες μου.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 23, 2013, 06:11:24 μμ »
Γιώργο το συγκεκριμένο εκσφενδονίστηκε στον τοίχο σε μια δόση υστερίας...  :twisted: :twisted: :twisted:
Δικής σου ή της συζύγου;  :lol:
Γιατί δε μου φαίνεται τόσο χάλια κιτ. Προς το παρόν τουλάχιστον από εφαρμογή είναι καλό θα έλεγα. Όχι τέλειο αλλά όχι και minicrap...

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 23, 2013, 07:54:30 μμ »
Νομίζω ότι θα ήταν ευκολότερο να φτιάξεις τα καθίσματα από Φ.Π.
που θα το στρογγύλευες στις ακμές και γενικώς θα το μορφοποιούσες
πριν κολήσεις μεταξύ τους τα επιμέρους τμήματα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 23, 2013, 08:18:08 μμ »
Νομίζω ότι θα ήταν ευκολότερο να φτιάξεις τα καθίσματα από Φ.Π.
που θα το στρογγύλευες στις ακμές και γενικώς θα το μορφοποιούσες
πριν κολήσεις μεταξύ τους τα επιμέρους τμήματα.
Συμφωνώ. Όπως επίσης θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ημικυκλικό σωλήνα evergreen...
Αλλά, λεφτά δεν υπάρχουν οπότε δουλεύω με ότι έχω. 
Το καλό με τον milliput είναι ότι αν στεγνώσει και δεν μου αρέσει τελικά με ένα ξύσιμο έφυγε.  Δεν τρώει το πλαστικό και θα μπορώ να το δουλέψω από την αρχή.
Οπότε, αν δεν μου αρέσει μετά το στέγνωμα, τρίψιμο, θα επιστρατευτούν ξυσμένα sprue...  Για κατασκευή εκ του μηδενός δε νομίζω γιατί δεν θα έχουν την ίδια αντοχή.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:20:14 μμ »
Αλλά, λεφτά δεν υπάρχουν οπότε δουλεύω με ότι έχω. 

Πες το ψέμματα. Όλοι το ίδιο κάνουμε ( ή δεν κάνουμε επομένως  :mrgreen: )
Καλή συνέχεια.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:24:58 μμ »
Πες το ψέμματα. Όλοι το ίδιο κάνουμε ( ή δεν κάνουμε επομένως  :mrgreen: )
Καλή συνέχεια.
Ότι μπορούμε κάνουμε...
Τελικά το αποτέλεσμα της 1ης προσπάθειας με τον milliput δεν μου άρεσε, κυρίως γιατί δεν πέτυχα να είναι κάπως πανομοιότυπες οι πολυθρόνες.  Η μία ήταν λες και την πήραν από το ΙΚΕΑ, η άλλη από το επιπλάδικο της γειτονιάς η άλλη από καλή εταιρία και ο καναπές από τα σκουπίδια!
Δοκιμάζω και με UHU tak αλλά και πάλι δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος. Το πλαστικό από την άλλη είναι πολύ ψυχρό σε σχέση με αυτό το κάτι που έχει το δέρμα...
Καμιά άλλη ιδέα κανείς;

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:28:30 μμ »
Κάντο με Φ.Π. σου λέω που θα το χαράξεις-λειάνεις όπου χρειάζεται και θα το
τρίψεις στο τέλος με σύρμα για κατσαρόλες για να λειάνει εντελώς. Κάνε χωριστά
πλάτη, κάθισμα κλπ για να μπορέσεις να το διαμορφώσεις και μετά τα κολάς.
Δοκίμασε και με μπάλσα αν έχεις δεν χάνεις τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:29:35 μμ »
Δεν έχω τόση φαντασία... Έχεις βρει κανένα βίντεο ή φωτογραφίες που φτιάχνουν κάτι τέτοιο;

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:32:22 μμ »
Είχε ένα άρθρο στο "Famous Spaceships Of Fact and Fantasy" για το κάθισμα του
X Wing της ΑΜΤ. Αν βρω το βιβλίο στο σκανάρω.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:37:17 μμ »
Για περίμενε... Νομίζω το έχω αυτό...
... Το ISBN 0-89024-539-8
Ναι... το έχω.. Το είχα αγοράσει στο Αμέρικα το 1981 !!! $8.50 γράφει επάνω... Πανάκριβο τότε!!!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 23, 2013, 10:48:22 μμ »
Και μόλις το έψαξα όλο... Δεν έχω κάτι τέτοιο (εκτός κι'αν είναι διαφορετικό αυτό που λες)
Για να καταλάβετε αυτό που θέλω να αναπαραστήσω είναι αυτό:
Click to see the original size. ή Click to see the original size. ή Click to see the original size. ή Click to see the original size. ή Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 23, 2013, 11:08:51 μμ »
Ευτυχώς δεν έχει πολλά καθίσματα Γιώργο! Στη θέση σου τα το είχα κάνει με...φιμέ τζάμια! :twisted:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 23, 2013, 11:25:39 μμ »
Φιμέ είναι τα τζάμια... (μήπως είμαι πολύ μαζόχας;), αλλά η πόρτα θα είναι ανοιχτή.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 24, 2013, 03:15:22 μμ »
Γιώργο καλύτερα να μην βάλεις τα διάφανα του κιτ. Προσπάθησε με καμιά ζελατίνα μήπως τα κάνεις, κι όχι φιμέ...  :wink: :wink:

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 24, 2013, 10:17:12 μμ »
να πω κ εγω τι θα εκανα....απο οτι βλεπω μονο με εποξικο θα μπορουσες να κανεις ετσι τις πολυθρονες κ θα τις πας οπως ειναι κ ο πραγματικες....δηλ...με κομματακια εποξικου ενα ενα....θα διαλεξεις καποια ευκολη κ θα την κανεις κομματι κομματι (μικρα "μακαρονια" δηλ) που θα τα προσαρμοζεις το ενα διπλα στο αλλο.δεν βλεπω αλλο τροπο.  :wink:

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 24, 2013, 11:29:10 μμ »
Αυτή πως σας φαίνεται ;

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 25, 2013, 11:14:41 μμ »
Δεν με πιστεύω... :o Συνεχίζω να σκρατσάρω ενώ ξέρω ότι στο τέλος δεν θα φαίνεται σχεδόν τίποτα!!! :roll:
Έτσι λοιπόν, όσο να στεγνώσουν οι μονές πολυθρόνες για να τους βάλω ταπετσαρία, προστέθηκαν μερικές ακόμα λεπτομέρειες στο cockpit. Ούτε με ακρίβεια, ούτε υπό απόλυτη κλίμακα. Απλά για να φαίνεται ότι έχει κάτι...  Trim Wheels, radio stack (δήθεν), και 1-2 πανελάκια με φύλο πλαστικού.  Μέχρι και χερουλάκι στην πόρτα του WC...  :mrgreen:
Οφθαλμόλουτρο mode ON
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Ενώ πέρασε και ο μοκετάς... Θα ξανάρθει όμως για να ντύσει και την υπόλοιπη καμπίνα όταν μπουν οι θέσεις.

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 27, 2013, 09:53:52 μμ »
Δηλαδή θέλεις να μου πεις οτι εκεινα τα ΦΧ για το 2000, ειναι δυσκολότερα από την άσκηση που κάνεις στο γεράκι ;
Αποκλείεται να είναι ..οπότε  μετά το γεράκι, είσαι ετοιμος να τα ξεντουλαπιάσεις , να τα ξεκινήσεις για να μας ανοίξεις τα μάτια ..
Καλή συνέχεια ..

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 27, 2013, 10:59:04 μμ »
Δηλαδή θέλεις να μου πεις οτι εκεινα τα ΦΧ για το 2000, ειναι δυσκολότερα από την άσκηση που κάνεις στο γεράκι ;
Αποκλείεται να είναι ..οπότε  μετά το γεράκι, είσαι ετοιμος να τα ξεντουλαπιάσεις , να τα ξεκινήσεις για να μας ανοίξεις τα μάτια ..
Καλή συνέχεια ..
Μπορεί να μην με πιστέψεις, αλλά ναι... Αυτό είναι πιο εύκολο για μένα γιατί δουλεύω με πλαστικό που κολλάει και μένει κολλημένο με την βοήθεια καλής κόλας!!!  Όλα, μα όλα τα ΦΧ στο δίλιτρο έχουν ξεκολλήσει, σπάσει, τσακίσει (και τα νεύρα μου και τα ίδια). οπότε αν το θέλεις για backup είναι στη διάθεση σου!

Tags: Falcon executive civil