Αποστολέας Θέμα: Kατασκευη SPRAY BOOTH  (Αναγνώστηκε 33246 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
Απ: Kατασκευη SPRAY BOOTH
« Απάντηση #100 στις: Φεβρουαρίου 28, 2013, 09:35:27 μμ »
Ερώτηση. ο σωλήνας που θα βγάζει τον αέρα από το μοτέρ έξω από το εργαστήριο είναι συνολικά 2 μέτρα μήκος, με 3 ορθές γωνίες. Να πάρω μοτέρ και σωλήνα με 10 ή 12 εκατοστά διάμετρο καλύτερα; Αναφέρομαι σε μοτέρ μπάνιου

Αποσυνδεδεμένος kido

• Χριστόδουλος Κυδωνιεύς IPMS Newbie 1294
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: κ. Πατήσια
« Απάντηση #101 στις: Μαρτίου 01, 2013, 11:20:41 πμ »
Όταν είχα πάει να αγοράσω, η διαφορά τους στην τιμή ήταν μικρή. Για εμένα καλύτερα 12 σωλήνες και μοτέρ. Τρύπα στον τοίχο έχεις κάνει για να βγάλεις τη σωλήνα έξω?
The world is full of kings and queens who blind you eyes and steal you dreams is HEAVEN AND HELL

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #102 στις: Μαρτίου 01, 2013, 12:01:55 μμ »
Καλέ μου γεωλόγε, τα 58 db αυτού του ανεμιστήρα δεν σε ενοχλούνε?? Και κανε ένα ερώτημα πόση ώρα συνεχής λειτουργίας αντέχει. Η επιλογή διατομής δεν έχει να κάνει με την τιμή, αλλά με την πίεση και ταχύτητα που πρέπει να έχει ο αέρας. Ζήτα ένα μοτέρ που να έχει σύνδεση με σωλήνα Φ10 κατάλληλο για να απαγει αέρα σε 3 m.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #103 στις: Μαρτίου 01, 2013, 12:21:13 μμ »
Kαι για να συνεχισω, εξήγησέ μου γιατί δεν προτιμάς από το ίδιο κατάστημα αυτόν
http://e-damianakis.gr/category-8/category-109/o100-aliberti.html
Και ρώτα για πόσες ώρες συνεχούς λειτουργίας αντέχουν  8)

Αποσυνδεδεμένος kido

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #104 στις: Μαρτίου 01, 2013, 12:44:11 μμ »

ή και τον αμέσως επόμενο Φ120, που έχει και παροχή αέρα 150 κυβικά, ο Φ100 έχει μόλις 60.
The world is full of kings and queens who blind you eyes and steal you dreams is HEAVEN AND HELL

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #105 στις: Μαρτίου 01, 2013, 12:48:13 μμ »
Το ίδιο μοτέρ έχω στο μπάνιο, ο θόρυβός του είναι αμελητέος για τα δεδομένα μου και αντέχει σε πιο πολλές ώρες συνεχόμενης λειτουργίας απ'ότι θα αντέχω εγώ να βάφω! Το σωληνωτό για ποιο λόγο ακριβώς να τον προτιμήσω;
Τρύπα στον τοίχο έχεις κάνει για να βγάλεις τη σωλήνα έξω?

Έχω σημειώσει που πρέπει να γίνει, ένα τούβλο πάχος είναι, δέκα λεπτά δουλειά

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #106 στις: Μαρτίου 01, 2013, 01:50:20 μμ »
ή και τον αμέσως επόμενο Φ120, που έχει και παροχή αέρα 150 κυβικά, ο Φ100 έχει μόλις 60.
Χαίρομαι που έκανες αυτή την παρατήρηση, γιατί δίνεις ευκαιρία να διευκρινήσουμε ενα βασικό θέμα λειτουργίας της κατασκευής μας.
Ενας πρακτικός κανόνας υπολογισμού απορροφητήρα είναι  ο παρακάτω:
Χωρητικότα κοιλοτητας βαφής Χ 30 φορές το λεπτό Χ (0,8 εαν ο αέρας αναρροφείται από κάτω, 1 εαν αναρροφείται από πίσω, 1,5 εαν αναρροφείται από πάνω) Χ (1,2 για τα φίλτρα που θα βάλετε για να προστατέψετε πρώτα τον λάθος ανεμιστήρα που χρησιμοποιείτε και μετά το περιβάλλον) + τις απώλειες από τον σωλήνα απαγωγής (ποιές απώλειες?? ::glossa:: το παραβλέπουμε)
και βρίσκουμε ογκο αέρα ανα λεπτό που τον ανάγουμε είτε σε m3/h είτε σε cfm, για να ξέρουμε τι αεριστήρα να αγοράσουμε.
Εαν λοιπόν για τον ίδιο χώρο επαρκούσε ο ανεμιστήρας των 75m3, που ήταν η αρχική επιλογή του φίλτατου γεωλογου μας, τότε στον ίδιο χώρο τα 150 κυβικά του μεγάλου είναι  ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ γιατί θα δημιουργούν τέτοιο ρεύμα αέρα που θα ρουφά το χρώμα πρίν καν ακουμπήσει στο μοντέλο μας :!:

Αποσυνδεδεμένος kido

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #107 στις: Μαρτίου 01, 2013, 01:58:10 μμ »
Πολύ σωστό αυτό δεν το σκέφτηκα.

Βέβαια προσωπικά με βολεύει να μην είμαι χωμένος μέσα στο spray booth, αλλά να είμαι λίγο πιο έξω, επομένως ο μεγάλος ίσος βόλευε, αλλά και πάλι είναι πως βολεύεται ο κάθε ένας.
Πάντως έχεις δίκιο ίσως με τη μεγάλη απορόφηση να τραβάει το χρώμα απο το μπέκ κατευθείαν.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #108 στις: Μαρτίου 01, 2013, 08:38:38 μμ »
Χαίρομαι που έκανες αυτή την παρατήρηση, γιατί δίνεις ευκαιρία να διευκρινήσουμε ενα βασικό θέμα λειτουργίας της κατασκευής μας.
Ενας πρακτικός κανόνας υπολογισμού απορροφητήρα είναι  ο παρακάτω:
Χωρητικότα κοιλοτητας βαφής Χ 30 φορές το λεπτό Χ (0,8 εαν ο αέρας αναρροφείται από κάτω, 1 εαν αναρροφείται από πίσω, 1,5 εαν αναρροφείται από πάνω) Χ (1,2 για τα φίλτρα που θα βάλετε για να προστατέψετε πρώτα τον λάθος ανεμιστήρα που χρησιμοποιείτε και μετά το περιβάλλον) + τις απώλειες από τον σωλήνα απαγωγής (ποιές απώλειες?? ::glossa:: το παραβλέπουμε)
και βρίσκουμε ογκο αέρα ανα λεπτό που τον ανάγουμε είτε σε m3/h είτε σε cfm, για να ξέρουμε τι αεριστήρα να αγοράσουμε.
Εαν λοιπόν για τον ίδιο χώρο επαρκούσε ο ανεμιστήρας των 75m3, που ήταν η αρχική επιλογή του φίλτατου γεωλογου μας, τότε στον ίδιο χώρο τα 150 κυβικά του μεγάλου είναι  ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ γιατί θα δημιουργούν τέτοιο ρεύμα αέρα που θα ρουφά το χρώμα πρίν καν ακουμπήσει στο μοντέλο μας :!:

Έχουμε μήκος 0,62, πλάτος 0,35, ύψος 0,45 μέτρα. Ήτοι 0,09765 κυβικά μέτρα. Επί 30 δίνει 2,92 κυβικά το λεπτό, δηλαδή 175 κυβικά την ώρα. Φίλτρα δεν πρόκειται να βάλω, στην αρχή τουλάχιστον

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #109 στις: Μαρτίου 01, 2013, 09:00:57 μμ »
Εαν επομένως δέχεσαι τον πρακτικό κανόνα μου, τότε κανένας από τους δύο ανεμιστήρες που ρώταγες , δεν είναι κατάλληλος για την κατασκευή σου. Εαν προσέξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, ο Φ100 έχει δυνατότητα 74m3/h και ο Φ120 έχει δυνατότητα 104m3/h.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #110 στις: Μαρτίου 01, 2013, 09:03:27 μμ »
Από τη μη ύπαρξη ανεμιστήρα θα είναι πολύ καλύτερα πάντως. Τωρα για τις 30 ανανεώσεις το λεπτό από που καταλήξαμε εκεί;

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #111 στις: Μαρτίου 01, 2013, 10:54:09 μμ »
Eιναι ο μέσος όρος της ανανέωσης που πετυχαίνουν τα ....φθηνότερα spray booth της αγοράς, όπως κατι spray master, A300 κτλ. Εαν κοιτάξεις στην μαμά paashe ( ή εταιρία που έθεσε τα standards) π.χ από www.chicagoairbrushsupply.com τα προϊόντα της πετυχαίνουν 20-60 ανανεώσεις το λεπτό (Ωφελιμος ογκος /cfm και το βρήκες).
Εαν το θέλεις και πιό επιστημονικά, επειδή οι αερογράφοι και οι βαφές πιστολιού μας προέκυψαν από την αμερική, υπάρχει ένα Federal Standard (πως λέμε προδιαγραφή ΕΛΟΤ) που ακολουθείται απο τους κατασκευαστές, που λέει οτι σε ψεκασμούς σε κλειστό χώρο, η ταχύτητα αναρρόφησης αέρα πίσω απο το αντικείμενο βαφής πρέπει να είναι 15,24m/sec (ελπίζω οτι έκανα σωστά τις μετατροπές συστηματων μονάδων). Εαν π.χ. η απαγωγή του αέρα θα γίνεται στον δικό σου θάλαμο από πάνω, τότε χρειάζεσαι απορροφητήρα καθαρής δυνατότητας 198,4248m3/h (χωρίς συντελεστές επιβάρυνσης) που στον όγκο σου δίνει 33 εναλλαγές το λεπτό.
Ας συνοψίσουμε. Θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα ανεμιστήρα κατασκευαστικά ακατάλληλο για απορρόφηση νεφελωματων βαφών, τον οποίο δεν θέλεις να τον προστατέψεις με κατάλληλα φίλτρα και που είναι και ανεπαρκής για τα λιτρα του αέρα που θέλεις να καθαρίζεις.

Αποσυνδεδεμένος nasos77

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #112 στις: Μαρτίου 01, 2013, 11:11:51 μμ »
Χμμ... να πεταχτώ κι εγώ! Γεωλόγε δεν ξέρω αν το έχεις αποφασίσει,  πώς και τι θα κάνεις... αλλά το θέμα του ανεμιστήρα είναι σημαντικό! Ο εξαεριστήρας του μπάνιου προσωπικά δεν με έχει πείσει!

Πριν λίγους μήνες ψάχτηκα να φτιάξω κι εγώ ένα... αρχική μου απόφαση ήταν να χρησιμοποιήσω έναν in line εξαεριστήρα ή τύπου βαρελάκι που θεωρώ ότι είναι το καλύτερο από άποψη απόδοσης και θορύβου! :wink: Έχει γίνει και παλιότερη αναφορά από τον ramfighter! Αυτό που με απέτρεψε για ν' αγοράσω αυτόν τον τύπο ήταν η τιμή! Γύρω στα 90 ευρώ!

Τελικά κατασκεύασα αυτό! Μοτέρ τύπου σαλίγκαρου! Τιμή 60 ευρώ. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιείται σε τζάκια για να στέλνει ζεστό αέρα σε διπλανά δωμάτια! Ο θόρυβος σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικός ακόμα κι αν βάφεις τα ξημερώματα! Ο σωλήνας από 50 πόντους γίνεται 10 μέτρα! Τραβά σαν δαιμονισμένο! :evil:

Φτιάξε λίγα μοντέλα λιγότερα αλλά δώσε για spray booth... είναι θέμα υγείας! Α! Και μασκούλα!
 ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #113 στις: Μαρτίου 01, 2013, 11:31:23 μμ »
Μάσκα φοράω ούτως ή άλλως, και σκοπεύω να πάρω καλύτερη σύντομα. Μέχρι τώρα έβαφα στον ίδιο χώρο χωρίς καθόλου εξαερισμό, πιστεύω ότι για αρχή καλός θα είναι κι αυτός.

Αποσυνδεδεμένος panagis_48

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #114 στις: Μαρτίου 02, 2013, 12:03:25 πμ »
εγώ πάντως εχω αυτόν της aliberti και είναι μια χαρά....άλλωστε δεν κάθομαι με της ώρες εκεί που βάφω...και φυσικά με μάσκα εννοείτε έτσι ?  ::salut::
Ποτέ μην τα βαζεις με έναν ηλίθιο,
θα πρέπει να πέσεις στο επίπεδο του,
και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας.....

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #115 στις: Ιουλίου 07, 2013, 06:49:21 μμ »
Ολοι εσεις με τους θαλαμους βαφης με τι χρωματα βαφεται; Μια τετοια κατασκευη ειναι χρησιμη μονο σε οσους βαφουν με σμαλτα με τους κλασικους πτητικους διαλυτες τους η και σε βαφη με ακρυλικα και νερο;
.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #116 στις: Ιουλίου 07, 2013, 07:11:09 μμ »
Εαν θα εργάζεσαι σε κλειστό χώρο, ο θάλαμος βαφής είναι απαραίτητος. Η μάσκα προσώπου απο μόνη της δεν αρκεί. Και μην νομίζεις οτι τα ακρυλικά χρώματα δεν μπορούν να γίνουν επιβλαβή για την υγεία μας επειδή δεν σου μυρίζουν

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #117 στις: Αυγούστου 23, 2013, 02:57:36 πμ »
Κατι τετοιο πως το βλεπετε; Κυριως οσον αφορα τις διαστασεις, για 1/48 αεροπλανα.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Spoiler (hover to show)
.

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #118 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 12:16:03 πμ »
Εφτιαξα τον πρωτο θαλαμο βαφης. Ειναι δοκιμαστικο σταδιο για να δω το μεγεθος που με βολευει. Μεγαλωσα λιγο το παραπανω σχεδιο και εκοψα χαρτονια απο κουτα που περισεψε απο επιπλα. Παρακατω ειναι το αποτελεσμα. Δυστηχως ειμαι πτωμα και δεν μπορεσα να το δοκιμασω σημερα.
Οπως βλεπετε υπαρχει προβλεψη για φωτιστικο (λαμπα Τ5, το οποιο ηδη εχω) και δυο φουρφουρια 12αρια με ενα φιλτρο.
Εαν το δοκιμαστικο βγει καλο θα κατασκευαστει απο κοντρα πλακε 6χιλ. σημυδα.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #119 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2013, 01:23:11 πμ »
Πρόταση...
Φτιάξτο με διάφανο plexiglass για να μπαίνει φως χωρίς να χρειάζεσαι λάμπα.
 :wink:

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #120 στις: Οκτωβρίου 06, 2013, 09:44:29 μμ »
Σημερα εφτιαξα ενα θαλαμο, εαν θα με βολεψει θα το δουμε στην πραξη, το χαρτινο παντως καλο το ειδα οσον αφορα τις διαστασεις.
Επελεξα τελικος την αρχικη επιλογη κοντρα πλακε συμιδα 6χιλ. επειδη οτι ειναι να κανω με τον θαλαμο θα γινει καθημερινη μετα την δουλεια, δεν θα τον χρησιμοποιησω ποτε με φως ημερας για να επωφεληθω απο το πλεξιγκλας.
Συνολικα χρειαστηκα 1τμ ξυλου με τιμη 11EUR.
Τοποθετηθηκε λαμπα και πιαστρακια για τον αερογραφο, εκρεμει ακομη τα αναμηστηρακια και το φιλτρο. Οπως φαινεται απλα θα μαζευει οτι μπορει απο κοντα μου και θα το φυσαει απο πισω.

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Ευχαριστω απαντες. Μπλεξατε :)
.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #121 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 09:22:49 πμ »
Ωραία κατασκευή. Εαν μου επιτρέπεις δύο παρατηρήσεις.
1. Κάλυψε τις εσωτερικές επιφάνειες με αυτοκόλλητο πλαστικό χαρτί.
2. Ο φωτισμός σου μάλλον δεν θα επαρκεί. Στο δικό μου έχω 3 λαμπτήρες σαν τους δικούς σου για να φωτίζουν παρόμοιο χώρο.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #122 στις: Οκτωβρίου 08, 2013, 06:40:55 μμ »
Θα το βγάλεις σε παραγωγή;

Tags: spraybooth