Καλησπέρα,
Θα ξεκινήσω το Royal Caroline της Panart. Το ιστιοφόρο είναι σε κλίμακα 1:47 και το ολικό του μήκος είναι 830 χιλιοστά. Δεν αναφέρουν πουθενά αλλού οι οδηγίες και το κουτί τοu κιτ πόσο πλάτος και πόσο ύψος έχει, άρα μόλις τελειώσει θα πρέπει να κάνω μετρήσεις για να σας πω.
Η κατασκευή θα βαδίσει σύμφωνα με τον ελεύθερο χρόνο που θα έχω από την δουλειά μου, ο χρόνος αυτός είναι σχετικά λίγος, αλλά θα προσπαθήσω να τoν εκμεταλλευτώ στο έπακρο προκειμένου να τελειώσει η κατασκευή του ιστιοφόρου σε λογικά πλαίσια χρόνου.
Η Ιστορία του Royal Caroline έχει ως εξής,
Δυο Βρετανικά βασιλικά γιοτ ονομάστηκαν Royal Caroline. Το πρώτο, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο του Sheerness το 1700, ναυπηγήθηκε υπό το όνομα Peregrine Galley και υπηρέτησε το Βασιλικό Ναυτικό έως το 1733.
Μετά από κατάλληλες εργασίες για την μετατροπή του σε βασιλικό γιοτ, το πλοίο είχε την τιμή να ονομαστεί Royal Caroline. Το 1749 ξαναμπήκε στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού, ξαναπήρε το όνομα Peregrine Galley και χάθηκε το 1761 καθοδόν για τη Λισσαβώνα.
Αντιθέτως, το δεύτερο Royal Caroline σχεδιάστηκε εξ' αρχής ως βασιλικό γιοτ (προς αντικατάσταση του Peregrine) και ναυπηγήθηκε το 1749 στα ναυπηγεία του Deptford. Αυτό είναι το πλοίο που παρουσιάζεται σε αυτό το κιτ.
Το 1761 όταν χάθηκε το Peregrine, το Royal Caroline μετονομάστηκε σε Royal Charlotte, και συνέχισε να υπηρετεί την Βρετανική Βασιλική Οικογένεια έως το 1805. Αποσυναρμολογήθηκε τελικά, το 1820.
Μερικές φωτογραφίες παρακάτω από τα υλικά που απαρτίζουν το κιτ.

Η ξυλεία που παρέχεται είναι πολύ καλής ποιότητας, θα γίνει αλλαγή μόνο της ξυλείας για το πέτσωμα των καταστρωμάτων μιας και αυτή είναι πάχους 0,5 χιλιοστών. Θα τοποθετήσω ξύλο πάχους 1 χιλιοστού το οποίο θεωρώ καλύτερο και πιο ευκολοδούλευτο.
Η καρίνα και οι νομείς είναι από κόντρα πλακέ καλής ποιότητας και πάχους 4 χιλιοστών.
Τα σχέδια που παρέχονται είναι 7 με δύο από αυτά το σχέδιο 4 και το σχέδιο 7 σε κλίμακα 1:1.
Το σχέδιο 4 δείχνει όλο το πλοίο στην πραγματική του διάσταση, δείχνει την ιστιοφορία και τα μεγέθη των καταρτιών.
Το σχέδιο 7 δείχνει τα κομμάτια από κόντρα πλακέ, άρα εάν κάποιος θέλει να φτιάξει τον σκελετό του πλοίου μπορεί από αυτά τα σχέδια.
Η ποιότητα των fittings είναι σε καλά επίπεδα.
Οι οδηγίες είναι γενικά καλές και με σωστή μετάφραση στην Αγγλική.
Γενικά το κιτ όπως το κοιτάζει κανείς αξίζει τα χρήματά του, δεν είναι και τόσο ακριβό και δεν είναι πολύ μεγάλο μιας και το ολικό του μήκος είναι 830 χιλιοστά, άρα η καρίνα του είναι πιο μικρότερη. Κοστίζει περίπου 300 Ευρώ και έχει αγοραστεί από την Αγγλία το 2006.
Το κιτ έχει βαθμό δυσκολίας για ενδιάμεσους έως και προχωρημένους μοντελιστές και είναι στο ίδιο βαθμό δυσκολίας με το Cutty Sark.
Βλέποντας λίγο το κιτ και τις οδηγίες νομίζω ότι είναι πιο εύκολο από την προηγούμενη κατασκευή μου.
Κάθε βήμα της κατασκευής θα το περιγράφω με φωτογραφίες και με κείμενα.
Συνεχίζεται.......Μαρία-Φρεντερίκα