Αποστολέας Θέμα: Graphotech GP-130  (Αναγνώστηκε 4727 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίπολη
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
Graphotech GP-130
« στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 09:03:09 πμ »
Καλημέρα σε όλους ... έχω έναν Grapho tech - GP130 , αγορασμένο μάλλον το 1992 , ο οποιος δέν βγήκε ποτέ απο το κουτί του . Τωρα που τα πιτσιρίκια μεγάλωσαν κάπως , και εχω πάλι αρχίσει να ψιλομοντελάρω , αξίζει να ασχοληθώ μαζί του ή μαζί μετην εφορία να προσθέσω ενα ακόμα έξοδο ??

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Απ: Κατασκευαστες Αερογραφων
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 09:15:02 πμ »
Καλημέρα.
Γνώμη μου είναι να τον αξιοποιήσεις όσο μπορείς και αργότερα αν δεν σε ικανοποιεί πας για κάτι καλύτερο.
Απ' ότι φαίνεται είναι με πλαϊνή εισαγωγή χρώματος οπότε κάτι ανάμεσα σε βαρύτητας (χρώμα από πάνω) και αναρρόφησης (χρώμα από κάτω).
Κάνε ένα καλό καθάρισμα, λίγη καθαρή βαζελίνη στα λαστιχάκια και τη βελόνα (θα τη σκουπίσεις με το χέρι) και ψέκασε λίγο καθαρό οινόπνευμα και Azax.
Εδώ είμαστε για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστείς.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 10:24:28 πμ »
Γεια σου φίλε.
Αν και καταλάθος το τοποθέτησες σε λαθος τοπικ....καλύτερα να ανοιξεις ενα καινουργιο.
Γενικα ο αερογραφός είναι αντιγραφο του ΗΡ-101 olympos ... και αν ειναι καλο αντίγραφο θα σου δουλέψει αστερι.
Δεν μπορεις να κάνεις γραμμή μολυβιού αλλά ουτε φιδάκια. Το μόνο σίγουρο με 0.3 μπεκ και με την χοντρή βελόνα οτι μπορεις να κάνεις ενα αξιοπρεπές βάψιμο.
τουλάχιστον παλεψε το αλλα μην περιμένεις ποιότητα τρομερή.
Συμβουλή για να εχεις σωστή ροή και στρωσιμο χρώματος στεγανοποιησε καλα τα στεφανάκια μπροστά στο μπεκ.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 10:47:50 πμ »
Σίγουρα είσαι σε λάθος ενότητα, θα το συμμαζέψουν οι αντίστοιχοι moderators. Οσο για το αερογράφο σου, ξεκίνα να τον δουλεύεις, πάρε του τον αέρα και μετά πας για κάτι πιο "βαρύ". Τώρα αν είναι 0.3 ή άν βγάζει γραμμή μολύβι δε το ξέρω, πάντως το παρακάτω 72αράκι το έβαψε free hand μια χαρά.

Αν μπορείς να ξοδέψεις, προγραμμάτισε την αγορά ενός κομπρεσέρ, αν δεν έχεις ήδη. Χωρίς αυτό, ακόμα και τον καλύτερο αερογράφο να έχεις, δε θα μπορέσεις να τον εκμεταλλευτείς σωστά.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 23, 2012, 10:56:33 πμ »
φυσικά και θα τον δοκιμάσει... δεν πετιεται ενας αερογραφος ετσι χωρις δοκιμες.
απλά επειδή τον εχω αυτο που ειχε ο συναδελφος και για κάποιο λόγο ποτε δεν καταφερα να βάψω οπως επιθυμουσα.
το μοντέλο αερογραφου που εχεις σε σχέση με αυτο είναι εντελώς διαφορετικό.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
Απ: Grapho tech - GP130
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 01:13:23 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον .. αλλά μάλλον έχω θέμα . Σήμερα τον έκανα κομμάτια και δεν βρήκα πουθενά τα λαστιχάκια που μου είπατε να στεγανοποιήσω .. για ρίξτε μια ματιά μπάς και δείτε κάτι .. Αν είχε λαστιχάκια ή έτσι όπως είναι , πώς το στεγανοποιουμε

Κομπρεσέρ έχω για επαγγελματικούς λόγους , πήρα εναν ρυθμιστή πίεσης και νομίζω οτι θα μπορέσω να κάνω δουλεια

Αυτά ... περιμένω την αποψη σας ... ευχαριστώ καλή σας μέρα ....

Αποσυνδεδεμένος Corsair_A7

• Κατά πάσα possibility...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα - Αθήνα
  • Μεταξύ διπέταλου και αερογράφου...
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 01:57:37 μμ »
Να ξεκινήσουμε από τα λαστιχάκια. Στο στόμιο σύνδεσης του καλωδίου αέρα εάν ξεβιδώσεις τον αντάπτορα θα δεις κάτι σαν έμβολο. Εκεί θα βάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο WB40 για να μην κολλάει το λαστιχάκι και δυσκολεύει η σκανδάλη κατά την διάρκεια του βαψίματος.

Για το κομπρεσέρ που έχεις εάν δεν έχει αφυγραντήρα καλό είναι να αγοράσεις διαφορετικά θα σου δημιουργεί προβλήματα με τον αερογράφο και θα ψεκάζει νερό
Robotech, Area 88, Star Musketeer Bismarck, Star Trek!

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 02:15:03 μμ »
Λαστιχάκια έχει στο δοχείο που κουμπώνει στο πλάι και στο μπεκ που από τις φωτογραφίες δεν το έχεις ξεβιδώσει ακόμα και είναι πολύ μικρό

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 02:22:08 μμ »
Εκεί θα βάζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα λίγο WB40 για να μην κολλάει το λαστιχάκι και δυσκολεύει η σκανδάλη κατά την διάρκεια του βαψίματος.
Το WD40 είναι διαβρωτικό και καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσεις στον αερογράφο.
Αγόρασε καλύτερα ένα σπρέι σιλικόνης από αυτά που χρησιμοποιούν για την λίπανση μεταλλικών μερών στα αυτοκίνητα.
Αντίθετα με το WD40 δεν περιέχει λάδι οπότε και δεν θα περάσει με τον αέρα στο χρώμα.
Τη βελόνα μπορείς να την λιπαίνεις με απλή βαζελίνη. και απλά κάθε φορά πριν ψεκάσεις χρώμα ψεκάζεις ελάχιστον νερό και μετά σκέτο αέρα για να καθαρίσει από τυχόν υπολείμματα πριν περάσει το χρώμα.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 02:36:29 μμ »
ʼλλο ένα στεγανωτικό είναι το κερί μέλισσας.
γενικά στις κορώνες μπροστα το βάζεις για να μην διαφευγει ο αέρας απο τις βόλτες του σπειρώματος.

Αποσυνδεδεμένος Corsair_A7

• Κατά πάσα possibility...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα - Αθήνα
  • Μεταξύ διπέταλου και αερογράφου...
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 06:22:08 μμ »
Βασικά μπορεί να βάλει και βαζελίνη, αυτή μου πρότειναν από μοντελιστικό κατάστημα
Robotech, Area 88, Star Musketeer Bismarck, Star Trek!

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 06:27:37 μμ »
Βασικά μπορεί να βάλει και βαζελίνη, αυτή μου πρότειναν από μοντελιστικό κατάστημα
απλά επειδή η βαζέλίνη εχει βαση το πετρέλαιο σιγά σιγα φθείρει οπου ακουμπα και εχει λαστιχακι.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 27, 2012, 01:36:50 πμ »
Καλύτερα απέφυγε τα σιλικονούχα λιπαντικά/στεγανωτικά... Δεν ξέρω τι μέταλλα/επιμεταλώσεις έχουν οι Graphotec, πάντως η Iwata συνιστά, τουλάχιστον για συντήρηση το δικό της λάδι, στο σωληνάριο του οποίου επάνω γράφει ξεκάθαρα "No silicone" :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 27, 2012, 09:53:37 πμ »
Καλημέρα ... Τελικά με τόσο χαμό περί λιπαντικού και με το άν πρέπει να έχει πετρέλαιο ή σιλικόνη , με βλέπω να καταλήγω στό λιπαντικό τής Durex που έχει βάση το νερό χαχαχαχαχα .... Οπως και να χει ξεβίδωσα με το κλειδάκι το μπέκ καί ούτε εκεί βρήκα λαστιχάκι ... μπορεί να έχει χαθεί πριν καμιά 20ετία σε κάποιο γαργάλεμα που τυχών να έκανα .... Η πιό λογική λύση μου κάνει η πρόταση του φίλου με το κερί μέλισσας , οπότε βάζω βαζελίνη στην βελόνα , κερί σέ μπέκ και στο στόμιο , στό εμβολο δέν βάζω τίποτα μέχρι το παρόν , ψεκάζω ακρυλικό πού έχω πρόχειρο , βγάζω φωτό και σίγουρα οι πιο εμπειροι θα δείτε αν όλα είναι καλά ... Οσο για το κομπρεσέρ , απο τήν δεξαμενή μέχρι το εργαστήριο έχω τρείς νεροπαγίδες οπότε δέν νομίζω να έχω θέμα με νερό στον αέρα .... Ευχαριστώ για την βοήθεια πραγματικά είναι σημαντική για εμένα Καλημέρα απο την παγωμένη Τρίπολη ...

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 28, 2012, 09:24:11 πμ »
Τελικά έκανα μιά δοκιμή , και σίγουρα είμαι ό βασιλιάς του overspray . Δοκίμασα διάφορες πιέσεις αέρα αλλά τίποτα ..... μήπως είναι θέμα αραίωσης ....ρίξτε μιά ματιά στήν φωτό και αν υπαρχει όρεξη δώστε μου καμιά ιδέα .... το χρώμα που έκανα την δοκιμή είναι σμάλτο humbrol που αραιωσα με white spirit .... Eυχαριστώ .χρονια πολλά

Αποσυνδεδεμένος Κωστας Τσιγαριδας

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: farwest
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 28, 2012, 09:40:26 πμ »
Τελικά έκανα μιά δοκιμή , και σίγουρα είμαι ό βασιλιάς του overspray . Δοκίμασα διάφορες πιέσεις αέρα αλλά τίποτα ..... μήπως είναι θέμα αραίωσης ....ρίξτε μιά ματιά στήν φωτό και αν υπαρχει όρεξη δώστε μου καμιά ιδέα .... το χρώμα που έκανα την δοκιμή είναι σμάλτο humbrol που αραιωσα με white spirit .... Eυχαριστώ .χρονια πολλά

...προσθεσε και μερικα παραπλησια χρωματα ...δοκιμασε να αραιωσεις με το δυαλιτικο της Ηυmbrol και 'παιξε' με διαφορες πιεσεις αερα...λογικα θα δουλεψεις καλυτερα. 

Θελουν υπομομη και αρκετο κουνημα μεχρι να αραιωσουν καλα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 28, 2012, 10:07:14 πμ »
Δεν μπορώ να βγάλω καλό συμπέρασμα από μια μόνο φωτογραφία και σίγουρα δεν είμαι και ο πιο έμπειρος να σου δώσει συμβουλή, όμως δεν βλέπω κάτι λάθος. ʼλλωστε χρησιμοποίησες μέτρια δέσμη.
Μην περιμένεις να καλύψεις την επιφάνεια με το πρώτο πέρασμα.  Θέλει αρκετά περάσματα για να κλείσει το χρώμα όλα τα κενά.
Δοκίμασε να αυξομειώσεις την ταχύτητα κίνησης του αερογράφου και ψέκαζε μετακινώντας όλο τον βραχίωνα κρατώντας τον αερογράφο παράλληλο με την επιφάνεια.  Μην χρησιμοποιείς μόνο τον καρπό.
Με σωστή αραίωση τα Humbrol θέλουν περίπου 1 - 1.2 bar και για λεπτότερες γραμμές και μεγαλύτερη αραίωση λιγότερο.
Μόνο με αρκετές δοκιμές θα μάθεις τα χούγια του κάθε χρώματος και του αερογράφου σου.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 28, 2012, 01:15:13 μμ »
θα σου πρότείνα να αραιώσεις λιγάκι ακόμη το χρώμα και να πλησιάσεις λιγάκι πιο κοντα τον αερογράφο.
μην περιμένεις να πετύχεις λεπτη δέσμη απο τα 5 εκατοστα αποσταση απο την επιφάνεια που θα βάψεις.
δεσμή μολυβιου πετυχαίνεις σε αποσταση αναπνοής απο το κιτ.

Αποσυνδεδεμένος PSilos33

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 12:54:25 πμ »
Τον ίδιο αερογράφο έχουμε  ::salut::.
 Μήν ψάχνεις άλλα λαστιχάκια, μόνο στην βαλβίδα του αέρα όπως έρχεται απο την παροχή υπάρχει ένα.
Για το overspray δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη καθώς ο  άλλος μου αερογράφος ειναι...spray gun και δεν έχω δουλέψει με κάτι καλύτερο για να έχω γνώμη :roll:.
 Πάντως με "μακαρονακι" απο blue tac προ ημερών έβγαλα την πρώτη μου παραλλαγή με πολύ καλό σβήσιμο μεταξυ των χρωμάτων με αυτόν τον αερογράφο. :mrgreen:

Δουλεψα με πίεση 12psi και αραίωση σε humbrol  δυο εως τρία μέρη διαλυτικο, ενα χρώμα ( Αλήθεια υπάρχει αερογράφος που ψεκάζει κάτι πιο πηχτό :?:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 03:58:51 πμ »
αναλογα τον αερογράφο, την πιεση και ανάλογα τα χρώματα. ναι ελαχιστα πιο πηχτο βάφεται.
οπως αναλογιες 50-50 ή 60-50(διαλυτικο -χρωμα)
τα 12psi ειναι μια χαρά.
όσο για το θεμα spray gun και αερογραφου ....ο ουρανος με την γη. διαφορες τεραστιες.
παρε εστω ενα φτηνο της ταξεως των 50-60 ευρω.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 29, 2012, 08:52:35 πμ »
Και φυσικά ανάλογα το τι θέλεις να βάψεις. Για το post shading αραιώνω ακρυλικό
λίγο πιο πυκνό από ένα wash. Με πίεση γύρω στο 0.9 bar κάνω τα φωτισματάκια μου.
Βέβαια θέλει επαναλήψεις.

Δημήτρη έχει αερογράφο ο "ψηλός", αλλά έχει και spray gun.
Τον ίδιο αερογράφο έχουμε  ::salut::.
 Μήν ψάχνεις άλλα λαστιχάκια, μόνο στην βαλβίδα του αέρα όπως έρχεται απο την παροχή υπάρχει ένα.
Εγώ έχω τον 101 και είναι σχεδόν ίδιος με τον 130. Δεν έχει λαστιχάκι στο μπεκ.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 10, 2013, 06:43:56 μμ »
Τελικά είχατε όλοι δικιο ... μετά απο πολλές δοκιμες και υπομονη κατάλαβα οτι τόσα χρόνια είχα στα χέρια μου ένα εργαλειο .... με τα ακρυλικά που μου αρεσουν πολύ κατάφερα με την σωστή αραιωση και πίεση , λεπτές δέσμες και καθόλου overspray . Ευχαριστώ για την βοηθεια σας που με απετρεψε απο τα έξοδα ενος νέου αερογράφου . δείγμα βαψίματος εδώ http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,24990.0.html