Το μοντέλο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1999 και είναι το 102ο της συλλογής μου. Η κατασκευή του διήρκεσε 10 μήνες σε μικτό χρόνο και ενώ βρισκόμουν στην όμορφη Μυτιλήνη λόγω της θητείας μου σαν αξιωματικός του Ελληνικού Σταρτού. Αυτός (μάλλον) είναι και ο λόγος που διήρκεσε τόσο πολύ. Η κατασκευή, όχι η θητεία... Το μοντέλο παρουσιάσηκε στο τεύχος Νο. 21 του Model Expert και πήρε βραβείο Π στον διαγωνσιμό της IPMS μας το 2000.
Οι βελτιώσεις που υπέστη έχουν συνοπτικά ως εξής:
- κόψιμο όλων των επιφανειών χειρισμού εκτός των πτερυγίων κλίσης και κόλληση τους σε διαφορετική από την ουδέτερη θέση
- δημιουργία πλαισίου για τα 10 παράθυρα της ατράκτου
- δημιουργία χαρακτηριστικού "σκαλοπατιού" στην άτρακτο, στο σημείο που εδράζεται η άνω πτέρυγα
- λέπτυνση των ελίκων, όλων των στυλιδίων και των χειλών εκφυγής των πτερυγικών επιφανειών
- προσθήκη συρματόσχοινων από ζεσταμένο και τεντωμένο πλαστικό
- ιδιοκατασκευή του δεξιού κινητήρα Gipsy Six
Το βάψιμο έγινε με χρώματα της Gunze Sangyo, οι φθορές με αερογραφική, παστέλ και στεγνό πινέλο, ενώ τα σήματα είναι του κιτ.
Αναπαρίσταται το α/φος με αριθμό σειράς 6288 και νηολόγιο G-ADBW, που ανήκε στο 6ο Σχολείο Ιπτάμενων Παρατηρητών & Πλοηγών της Airwork, όπως υπηρετούσε από το Staverton της Μ. Βρετανίας, το καλοκαίρι του 1940.
Καθώς η συνήθης τακτική της RAF να μισθώνει ιδιωτικές σχολές για την εκπαίδευση των πληρωμάτων της οδηγούσε πολλές φορές σε ασυνήθιστους συνδυασμούς όπως ο συγκεριμένος, με την διατήρηση του πολιτικού νηολογίου και την έλλειψη πολλών διακριτικών της RAF παρά το στρατιωτικό καμουφλάζ, θα ήθελα να ήμουν σε μια γωνιά και να άκουγα τους συντονιστές της ενότητας καθώς προσπαθούν να αποφασίσουν αν θε μετακινήσουν το θέμα ή όχι...