Αποστολέας Θέμα: Ειδικος τυπος για τρενα;  (Αναγνώστηκε 2566 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
Ειδικος τυπος για τρενα;
« στις: Σεπτεμβρίου 20, 2006, 10:48:53 μμ »
Γεια σας, θελω να ξεκινησω μια μακετα τρενου και θελω να κανω την αρχη με το να πλουτισω λιγο τις γνωσεις στο τροπο κατασκευης τους απο περιοδικα του χωρου.Ποια νομιζετε οτι ειναι τα καλυτερα;

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: Ειδικος τυπος για τρενα;
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2006, 06:19:21 πμ »
μη ψαχνεις Ελληνικα περιοδικα παντως για τρενα.... :|

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2006, 08:54:52 μμ »
Στην Ελλάδα σχετικά εύκολα θα βρεις τα αμερικάνικα Model railroader και Model Rairoad Craftsman (ή κάπως έτσι). Καλύπτουν και τα δύο αμερικάνικο θέμα που δεν πολυκυκλοφορεί εδώ.

Αν σε ενδιαφέρει ευρωπαϊκό θέμα υπάρχουν πολλά γερμανικά περιοδικά (ξέρεις γερμανικά?) και λιγότερα γαλλικά κλπ. Αυτά συνήθως καλύπτουν θέματα από τις χώρες τους και λιγότερο Ευρώπη.

Σε αγγλικά για ευρωπαϊκό θέμα υπάρχει το αγγλικό Continental Modeller (καλύπτει γενικά ευρωπαϊκό και αμερικάνικο θέμα). Για αγγλικό θέμα (τελείως άλλη περίπτωση) υπάρχει το αδελφό Railway Modeller.

Ελληνικό θέμα? Σε ένα τεύχος τουλάχιστον του  Continental Modeller υπήρχε άρθρο για μακέτα με Ελληνικό θέμα, αλλά δύσκολα θα  βρεις πολλά.

Είναι καλό να δεις με τι θέμα θα ασχολειθείς και βέβαια τι γλώσσα ξέρεις. Εκτός των δύο πρώτων αμερικάνικων δεν έχω δει άλλα στην Ελλάδα , αλλά μπορείς ,μέσω internet  να γραφείς συνδρομητής , θα σου κοστίσει και λιγότερο.

Επίσης θα βρεις πολλά πράματα στο internet, βάλε λέξεις κλειδιά στο Google και δεν υπάρχει τέλος.

Τέλος να υπενθυμίσω ότι μακέτα δε σημαίνει μόνο loop αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες σχεδιάσεις για μικρές και μεγάλες μακέτες. Εσύ γιατί θέμα και σχέδιο σκέφτεσαι?

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2006, 11:29:15 μμ »
Αν μένεις Αθήνα ψάξε στην Ομόνοια σε ένα μαγαζί που άνοιξε με ξένο τύπο.
Σίγουρα θα βρεις τρενάδικα περιοδικά.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2006, 10:38:08 πμ »
Βρηκα ενα βιβλιο που το προτειναν στο internet to How to build realistic model railroad scenery του Dave Frary.Εχει μεσα αρκετες φωτογραφιες και οδηγιες με αμερικανικο θεμα αλλα δεν με πειραζει γιατι εμενα με ενδιαφερει να παρω ιδεες και γνωση.Παντως εχει φτιαξει πολυ ωραια πραγματα.
Λοιπον επειδη διαθετω μια μηχανη γερμανικη αρκετες γραμμες marklin και ηδη βρισκονται στο δρομο αλλες 3 μηχανες γερμανικες προοριζομαι για γερμανικο θεμα.Γερμανικα δυστυχως δεν ξερω αλλα και στα αμερικανικα τρενα οι επιλογες δεν ειναι πολλες.
Αυτο που σκεφτομαι ειναι μηπως να περασω σε DCC τωρα που ειμαι στην αρχη.Ψαχνω τα υπερ και τα κατα και βλεπω οτι καπου υπερεχει το ενα και καπου το αλλο.Βεβαια θα μετρησει πολυ στην αποφαση μου και το οτι εχω ηδη marklin.
Τωρα ο χωρος (επιτελους βρεθηκε  :D ) ειναι ενα δωματιο οπου θα χρησιμοποιησω τις εξης διαστασεις 2 Χ 3 Χ 4,2 Χ 4 οποτε εχω πολλες επιλογες.Και εδω αρχιζουν τα δυσκολα  :oops: Αν εχετε κατι να προτεινετε μετα χαρας να τα ακουσω.
Σκεφτομαι να κανω ενα σταθμο οπου θα ξεκινουνε θα διασχιζουν ενα τοπιο και θα φτανουν στην αλλη πλευρα σε καποιο αλλο σταθμο.Αυτο ειναι το γενικο πλανο.Τωρα αφου δεν εχω την εμπειρια ψαχνω να βρω ενα σχεδιο σε φωτογραφιες για να παρω πιο λεπτομερεις ιδεες.
Πιστευω οτι ειναι απο τα πιο δυσκολα και σημαντικα σταδια στην κατασκευη της.

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2006, 08:59:55 μμ »
@Railway

αν το δωμάτιο προορίζεται μόνο για χόμπυ προτίνω layout around the wall και όχι τραπέζι, αν η διαρύθμιση το επιτρέπει φυσικά.

Προσωπικά είμαι υπέρ του DCC έναντι της Marklin, καθώς θα έχεις περισσότερη ευελιξία σε τροχαίο υλικό, γραμμές κλπ.

Έχουμε μαζευτεί 4-5 άτομα και ετοιμάζουμε modular layout σε κλίμακα ΗΟ. Ενδιαφέραται κανείς? Μπορεί να ξεκινήσει με ελάχιστο κόστος.

Κυριάκος

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2006, 10:02:42 μμ »
Γυρω γυρω στον τοιχο θα το φτιαξω.Τι ειναι το modular layοut;

Αποσυνδεδεμένος kiriakos

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2006, 08:50:39 πμ »
Layout που αποτελείται από modules.

Δηλαδή κομμάτια μακέτας με κοινή συνδεσμολογία για να τα ενώνουμε όπως θέλουμε και να κάνουμε μια μακριά γραμμή τρένου. Μπορεί να υπάρχουν σταθμοί, διαλογές, κλπ. Κάθε κομμάτι θα είναι περίπου 1 μέτρο Χ 50 αλλά και όσο θέλει κανείς το φτιάχνει. Μπορεί κάποιος να κάνει περισσότερα modules που να είναι μαζί ένα θέμα, πχ μια βιομηχανική περιοχή.
Το απλόυστερο module έχει απλά μια διερχόμενη γραμμή και τοπίο, στην περίπτωση αυτή το κόστος είναι μηδαμινό.
Και θα είμαστε μια παρέα να κάνουμε την πλάκα μας.

Tags: