Αποστολέας Θέμα: Hobby Boss 1/72 Kamov Ka-29 Helix-B  (Αναγνώστηκε 2306 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Hobby Boss 1/72 Kamov Ka-29 Helix-B
« στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 06:28:51 μμ »
Hobby Boss 1/72 Kamov Ka-29 Helix-B

Το ελικόπτερο.

Οταν το σοβιετικό ναυτικό έθεσε το 1958 σε υπηρεσία το Ka-25 (ονομασία ΝΑΤΟ Hormone) δεν άργησε να καταλάβει πως είχε στα χέρια μία πολύ αξιόλογη σχεδίαση με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ετσι σύντομα ξεκίνησε η διαδικασία σχεδίασης του διαδόχου του που δεν ήταν άλλος από το Ka-27 (ονομασία ΝΑΤΟ Helix), ένα ελικόπτερο το οποίο αν και εξωτερικά έμοιαζε πάρα πολύ με το Ka-25 και είχε  σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις (κάτι που ήταν βασική απαίτηση των προδιαγραφών) προσέφερε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Από το Ka-27, που ο κύριος ρόλος του είναι ο ανθυποβρυχιακός αγώνας προήλθε το Ka-29 (ονομασία ΝΑΤΟ Helix-Β) το οποίο σαν σκοπό έχει τη μεταφορά οπλιτών και την παροχή υποστηρικτηκών πυρών. Μπορεί να μεταφέρει 16 οπλισμένους στρατιώτες και συνολικά 4 τόννους φορτίου ενώ έχει πιστοποιηθεί για μεγάλο αριθμό όπλων του ρωσσικού οπλοστασίου. Επίσης μπορεί να φέρει και ένα πυροβόλο 2A42 των 30mm οποίο έχει διπλή τροφοδοσία και μπορεί να βάλει εκρηκτικά και διατρητικά πυρομαχικά με επιλεκτική ταχυβολία από 300 βολές ανά λεπτό  μέχρι 950 βολές ανά λεπτό.

Το μοντέλο.

Το κιτ αποτελείτε από 5 πλαίσια σε ανοικτό γκρι πλαστικό και ένα σε διαφανές. Ολα τα πλαίσια είναι κλεισμένα σε σακουλάκια για την αποφυγή ζημιών και το ίδιο ισχύει  και για τα σήματα. Η γράμμωση είναι χαραγμένη και αν και σαφής δεν είναι υπερβολική. Σαν επιφανειακή λεπτομέρεια υπάρχουν και εκατοντάδες πριτσίνια τα οποία με ένα wash θα τονίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Το πλαίσιο με το σύστημα των ελίκων είχε πρόθετη προστασία από φελιζόν για να προστατευτούν τα ευπαθή κομμάτια.

Το cockpit είναι πλήρες για την κλίμακα αν και οι πίνακες οργάνων δίνονται σαν απλές επίπεδες επιφάνειες χωρίς καμμία λεπτομέρεια ή κάποιο σήμα και σίγουρα κάτι πρέπει να προσθέσετε γιατί οι πίνακες θα είναι τελικά ορατοί μέσα από τα λεπτά και διαφανή κομμάτια του cockpit. Πίσω από το cockpit δίνετε πλήρης καμπίνα επιβατών αλλά δυστυχώς όλες οι πόρτες πρόσβασης δίνονται κλειστές και θα χρειαστούν γενναίες επεμβάσεις για να αξοίξουν. Το σύστημα των ελίκων αλλά και το σύστημα προσγείωσης αναπαριστώνται από λεπτά και λεπτομερή κομμάτια τα οποία δείχνουν σωστά για την κλίμακα, θα απαιτήσουν όμως προσοχή στη συναρμολόγηση αλλά και στον χειρισμό στη συνέχεια. Το κιτ διαθέτει μία εντυπωσιακή ποικιλία οπλισμού (11 διαφορετικά όπλα!) από αεροπορικές βόμβες μέχρι ατρακτίδια πυροβόλων και πυράυλους 9M121 Vikhr και σίγουρα θα εμπλουτίσει το spare box. Το πυροβόλο 2A42 δίνετε σαν μέρος της κατασκευής και αν δε θέλετε να το τοποθετήσετε θα πρέπει να κλείσετε τις αντίστοιχες οπές στην άτρακτο.

Στα σήματα δίνονται δύο επιλογές, και οι δύο με δίχρωμη παραλλαγή σε αποχρώσεις του μπλε. Τα σήματα είναι τυπωμένα σωστά, με τα χρώματα σε σύμπτωση και η εμπειρία έχει δείξει πως τα σήματα της Hobby Boss συμπεριφέρονται πολύ καλά. Οι οδηγίες είναι σαφείς και χωρισμένες σε απλά βήματα ενώ δίνετε και διάγραμμα με τις δυνατότητες μεταφοράς οπλισμού του ελικοπτέρου. Στις οδηγίες παρέχονται και χρωματικές οδηγίες σε κωδικούς Gunze ενώ για την εξωτερική παραλλαγή υπάρχει πίνακας με αντοστοιχίες Gunze, Vallejo, Model Master και Humbrol.

Συμπέρασμα.

Η Hobby Boss με το κιτ αυτό δίνει μία πολύ πιο ποιοτική επιλογή από το αντίστοιχο κιτ της Zvezda. Αν και λόγω πολυπλοκότητας των ελίκων και του συστήματος προσγείωσης δεν προτείνετε στον αρχάριο, για μοντελιστές κάποιας εμπειρίας θα αποτελέσει μία απροβλημάτιστη κατασκευή και για τους τολμηρούς μία ιδανική βάση και βελτιώσεις. Αν η Hobby Boss έδινε κάποιας μορφής όργανα για το cockpit ή/και ανοικτή την αριστερή πόρτα της ατράκτου το κιτ θα άγγιζε το τέλειο...

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Απ: Hobby Boss 1/72 Kamov Ka-29 Helix-B
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 06:37:51 μμ »
Μανάρι είναι.. Το θέλω στην 1/48...  :twisted: :twisted:

Τι διαστάσεις έχει στην 1/72;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 06:43:11 μμ »
Τι διαστάσεις έχει στην 1/72;
Μήκος: 15.7cm
Υψος: 7.6cm
Διάμετρος στροφείου: 22cm

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 06:55:42 μμ »
"Ψάρωσες" κι έκανες review;  :twisted: ::glossa::  Πολύ ωραίο πάντως ήταν, όπως και το ελικοφτεράκι.  Να'ταν και σε σωστή κλίμακα ...  :mrgreen:

ΥΓ να δω πότε επιτέλους θα μάθεις να βάζεις μικρογραφίες, αντί για φωτό που ανοίγουν σε ξεχωριστή καρτέλα  :evil: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος raziera

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Κωστας
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 07:04:13 μμ »
Μανάρι είναι.. Το θέλω στην 1/48...  :twisted: :twisted:

Χ2
Σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση.

::salut:: Κωστας

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 07:05:12 μμ »
Ευχαριστούμε για το inbox review Γιώργο.
Τις φωτό έτσι να τις βάζεις, με το άλλο στυλ
είναι παίδεμα για να τις δεις ολόκληρες.

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 08:30:05 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dimitrisap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πολύκαστρο
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 23, 2012, 10:07:57 μμ »
Το έχω παραγγήλει και το περιμένω.   Ωστόσο για το κόκπιτ βγάζει η neomega ρητηνένιο αλλά για  τα κιτ της zvezda. Να δοκιμάσω;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 23, 2012, 10:10:36 μμ »
Το έχω παραγγήλει και το περιμένω.   Ωστόσο για το κόκπιτ βγάζει η neomega ρητηνένιο αλλά για  τα κιτ της zvezda. Να δοκιμάσω;
Δε νομίζω να αξίζει το έξοδο. Αν μπορέσεις να τυπώσεις κάποιο σήμα για τα όργανα ή να τα φιάξεις με κάποιον άλλο τρόπο, το cockpit ως έχει είναι μια χαρά.

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 25, 2012, 06:44:09 μμ »
Ωραίο preview Γιώργο! :P

Tags: Ka-29