Γιώργο, καλημέρα.
Σε απάντηση του ποστ σου, θα ήθελα να μοιραστώ κι εγώ την εμπειρία μου με τα χρώματα των δύο εταιρειών.
Πρώτα απ'' όλα, μια συμβουλή: αν βλέπεις ότι το χρώμα δεν στρώνει καλά, βάλε το μπουκαλάκι με το μείγμα σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και μετά σύνδεσέ το με τον αερογράφο. Έτσι το χρώμα θα απλώνεται πιο ομαλά.
Προσωπικά βάφω από το δωμάτιο του σπιτιού μου, το οποίο έχω μετατρέψει σε εργαστήριο. Ανοίγω το παράθυρο, βγάζω λίγο έξω το μοντέλο και βάφω. Δεν είναι ιδανικές συνθήκες (υγρασία ανάλογα με τη μέρα, σκόνη που αιωρείται κ.λπ.), αλλά μέχρι να αποκτήσω ή να φτιάξω κάποιο spraying booth, είναι μια λύση.
Όσο για τα Humbrol, οφείλω να παραδεχτώ πως δεν τα πολυσυμπαθώ -- ειδικά τα βερνίκια τους και τελευταία και τη σειρά MetalCote. Ακόμα παιδεύομαι με το P-47 και το μεταλλικό του φινίρισμα: όσο κι αν διαλύω το χρώμα, ο κόκκος παραμένει χοντρός. Παλαιότερα ήμουν πιο ικανοποιημένος· ίσως έχει να κάνει με τη χώρα παραγωγής.
Το σίγουρο είναι πως κάποιους χρωματικούς κωδικούς δεν τους βρίσκεις σε άλλες εταιρείες, οπότε η Humbrol --σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο-- είναι αναγκαίο κακό. Ως κανόνα έχω πάντα να αναμιγνύω τα χρώματα με το διαλυτικό που προτείνει η ίδια η εταιρεία. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να αναμίξω διαλυτικό Humbrol με χρώμα Revell.
Η Revell, από την άλλη, έχει ένα πολύ δυνατό διαλυτικό, τόσο για τα ακρυλικά όσο και για τα σμάλτα της. Τα σμάλτα της τα έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα, είτε με πινέλο είτε με αερογράφο. Για παράδειγμα, το νούμερο 90 της Revell στρώνει όμορφα με αερογράφο, αλλά δεν δίνει ρεαλιστική μεταλλική υφή αν βάψεις ολόκληρο το μοντέλο· για πάνελς όμως ταιριάζει καλύτερα.
Επομένως, για μένα ο κανόνας είναι: χρησιμοποιούμε πάντα το διαλυτικό της κάθε εταιρείας -- αν και της Revell το φοβάμαι λόγω τοξικότητας. Τα Humbrol είναι καλά σε κάποιους κωδικούς, αλλά καλύτερα να περιοριζόμαστε σε όσους δεν υπάρχουν αλλού. Και ναι, όταν περάσει καιρός πρέπει να πετιούνται, γιατί χαλάνε.
Τα Revell, αν και γενικά καλά, είναι κάπως δυσεύρετα και το διαλυτικό τους πολύ δυνατό, οπότε χρειάζεται προσοχή στη χρήση (ανοιχτά παράθυρα, γυαλιά και μάσκα). Τα ακρυλικά της εταιρείας είναι καλά -- αν και έχω δοκιμάσει μόνο το λευκό και ένα FS γκρι, τα οποία διαλύονται με νερό. Αντίθετα, το ματ ακρυλικό βερνίκι της δεν διαλύεται σωστά με νερό· χρειάζεται το ειδικό διαλυτικό που ανέφερα.