Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση τεχνικών για ξύλινα πλοία  (Αναγνώστηκε 8245 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος rayonedesign

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Ερώτηση τεχνικών για ξύλινα πλοία
« στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 01:24:15 μμ »
Καλησπέρα. Είμαι νέος στο χώρο και προσπαθώ να φτιάξω την παρακάτω τριήρης.

Θα ήθελα να μάθω από πού μπορώ να ενημερωθώ για τεχνικές ξύλινων μοντέλων καθώς και για το πώς μπορώ να τοποθετήσω τα πλαϊνά τοιχώματα. τα έβαλα σε ζεστό νερό και τα τοποθέτησα με λόγκο στιγμής. Ήταν δύσκολη διαδικασία και άφησα κενά. (φαίνονται στο βελάκι) τί μπορώ να κάνω για όλα αυτά?

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
Απ: Ερώτηση τεχνικών για ξύλινα πλοία
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 02:29:17 μμ »
Καλημέρα rayonedesign. ʼν θέλεις, κάνε ενα κόπο και ξανανέβασε την φωτό σου επιλέγοντας family safe....
Τέλος, ρίξε μια ματιά εδώ
Παναγιώτης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 02:40:15 μμ »
ελπίζω τώρα να φαίνεται. Είδα το θέμα αλλα δε με καλύπτει.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 02:51:02 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 03:08:16 μμ »
Καταρχάς καλώς ήρθες στην παρέα.
Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω ποστ λογικά θα σε βοηθήσει.
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,24466.0.html

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 05:27:45 μμ »
 Καλησπέρα  rayonedesign κατ' αρχήν ::welcome_model:: , υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να λυγίσεις τα πηχάκια του πετσώματος το ζεστό νερό είναι μία από αυτές  , υπάρχει και ένα εργαλείο σαν πένσα που ..κόβει μόνο από τη μία μεριά , άλλοι λένε ότι η αμμωνία τα κάνει τόσο ευλίγιστα ώστε να τα δένεις κόμπο , το ηλεκτρικό κολητήρι αν τα ζεστάνεις μπορείς να τα λυγίσεις κ.α. . Αν κοιτάξεις στο forum θα βρείς απαντήσεις στο θέμα σου . Νομίζω όμως ότι η τριήρης δεν είναι και το ευκολότερο σκαρί για να ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου με τα ξύλινα πλοία .
 Καλή συνέχεια  ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 06:47:16 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Αμμωνία? ενδιαφέρον! που υπάρχει τέτοιο θέμα στο φόρουμ? έψαξα αρκετά αλλα δε βρήκα κάτι σχετικό. η λόγκο στιγμής είναι η κατάλληλη κόλλα?

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 06:48:27 μμ »
"Θα ήθελα να μάθω από πού μπορώ να ενημερωθώ για τεχνικές ξύλινων μοντέλων καθώς και για το πώς μπορώ να τοποθετήσω τα πλαϊνά τοιχώματα. τα έβαλα σε ζεστό νερό και τα τοποθέτησα με λόγκο στιγμής. Ήταν δύσκολη διαδικασία και άφησα κενά. (φαίνονται στο βελάκι) τί μπορώ να κάνω για όλα αυτά?"

rayonedesign Χαιρετώ και καλώς ήλθες.
Δεν ξέρω πόσες οδηγίες παρέχει το kit, αλλά για κάθε τμήμα μοντέλου υπάρχουν ίσως πάνω απο μία τεχνικές κατασκευής-προσαρμογής. Θα πρέπει να γίνεις συγκεκριμένος...
Τα πλαϊνά τοιχώματα είναι το "πέτσωμα" του σκάφους κι αν και πάλι το Kit δεν σου δίνει οδηγίες, πρώτα θα πρέπει να δείς σε βιβλιογραφία, αν υπήρχαν διαφορές σε σχέση με το πέτσωμα, μεταγενέστερων απο τα Αρχαία σκαφών.
Το "ολα αυτά" είναι πολλά για να απαντηθούν σε λίγες γραμμές, αλλά αν θα τολμούσα μία απάντηση για το κενό που παρουσιάσθηκε θα ήταν, είτε γιατί το πρυμνιό ποδόσταμο δεν βρίσκεται στο ίδιο κάθετο επίπεδο με το πλωριό, όπως έπρεπε να είναι απο την αρχή της κατασκευής-είτε γιατί ξεκίνησες το πέτσωμα  απο την μία πλευρά, χωρίς απο την άλλη να έχεις μία αντιστήριξη (φούρμα) για να αποφύγεις τα "τραβήγματα" που πιθανόν υπήρξαν....
Καλό δρόμο...
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 07:28:12 μμ »
 rayonedesign , δώσε βάση σε αυτά που σου λέει ο Θανάσης , αν βλέπω καλά τώρα που ξανακοίταξα την τριήρη σου δεν πρέπει να έχεις τρίψει τους νομείς ώστε το πέτσωμα να πατάει με όλη του την επιφάνεια στους νομείς , σε  αυτό και μόνο μπορεί να οφείλεται το κενό που παρουσιάστηκε . Όσον αφορά στην κόλα υπάρχουν και εδώ πάνω από μία τεχνικές ,κόλλα στιγμής σε ορισμένες περιπτώσεις ,ξυλοκόλα  ατλακόλ  για παράδειγμα , καρφίτσες , καρφάκια , πινέζες κ.α. η κάθε τεχνική και σε άλλη περίπτωση δηλ. αν το πέσωμα είναι καρφωτό , αν σχηματίζει μεγάλη καμπύλη και έτσι θέλουμε ιχυρότερη κόληση , αν είναι εμφανές δηλ. δεν βάφεται οπότε δεν θέλουμε να το τραυματίσουμε καρφόνοντάς το κλπ. . Η λύση είναι υπομονή , διάβασμα , δοκιμές κοίταγμα στο forum , στο  net και όσον αφορά στο μέτρημα "δέκα μέτρα και μία κόβε" .
  Καλή συνέχεια  ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 08:37:00 μμ »
το πέτσωμα είναι το θέμα μου για την ώρα και ο τρόπος στραβώματος των ξύλων σε μεγάλη κλήση. το μανιουαλ δεν αναφέρει καμία τεχνική. Θέλω να διαβάσω συμφωνώ. Πηγές δε κατάφερα να βρώ όμως για το πέτσωμα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 12, 2012, 08:38:36 μμ »
δεν έτριψα καμία επιφάνεια μιας και δεν ήξερα οτι χρειάζεται.....

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 13, 2012, 06:25:44 πμ »
Πρίν απ' όλα συμβουλέψου την βιβλιογραφία για Αρχαία σκάφη...
Τεχνικές για πέτσωμα γάστρας νεότερων σκαφών θα βρείς:
α. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο "Simple hull planking techniques for beginners" θα βρείς αρχείο PDF.
β. Στον naftotopos.gr-Μοντελιστικές Τεχνικές-Κατασκευή κτίσιμο γάστρας-Τεχνική παραδοσιακού πετσώματος γάστρας σε μοντέλο.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 18, 2012, 03:59:03 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.

Έχω μια μικρή ερώτηση ακόμα. Τι κόλλα ειναι αυτη στο 2,47?

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 18, 2012, 04:45:36 μμ »
Είναι η λεγόμενη super glue "CA"  δηλαδή η κυανοακρυλική κόλα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 04:29:14 μμ »
Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας. Προχώρησα το μοντέλο μου αλλά έχω ενα πρόβλημα με πέτσωμα της γάστρας.

όπως βλέπετε στη φωτογραφία, βάζω μονοκόμματα τα ξύλα. ʼν στα σημεία 1-3 χωράνε 3 ξύλα στο σημείο 2 πρέπει να μπούνε 8.
πώς πρέπει να συνεχίσω?

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 07:23:25 μμ »
Τέτοιου είδους σκαρί δεν έχω ξαναφτιάξει. Νομίζω όμως ότι κακώς τις σανίδες τις έχεις βάλει μέχρι τώρα ολόκληρες ειδικά στο μπροστά και στο πίσω μέρος, δεν μπορώ όμως να σου πω με ακρίβεια γιατί δεν έχω ξαναφτιάξει τέτοιο μοντέλο.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι στην μέση του σκάφους οι σανίδες πηγαίνουν ολόκληρες και όσο πλησιάζουμε προς πρύμνη και πλώρη οι σανίδες λόγω γεωμετρίας πρέπει να στενεύουν όπου αυτό είναι απαραίτητο. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο στην πρύμνη και στην πλώρη χωράνε όπως λες 3 σανίδες και στα μέσα του σκάφους 8 σανίδες.
Στο σημείο που είσαι θα πρέπει να οριοθετήσεις από τα σχέδια τις γραμμές του πλοίου, δηλαδή που ακριβώς τελειώνει το πέτσωμα, δηλαδή κατά μήκος ποιας γραμμής ακουμπάει το πέτσωμα στην καρίνα στο κάτω μέρος του πλοίου.

Επίσης στο σημείο που είσαι εγώ θα ξεκίναγα τώρα από το κάτω μέρος ανεβαίνοντας προς τα πάνω βάζοντας την πρώτη κατώτατη σανίδα (garboard plank) η οποία είναι και η δυσκολότερη στην τοποθέτησή της λόγω του ότι κάνει αρκετή στρέψη στην πλώρη και πρύμνη του σκάφους.

Εφόσον τοποθετήσεις αυτήν την σανίδα και τις υπόλοιπες πάνω από αυτήν θα διαπιστώσεις ότι οι σανίδες αυτές θα συναντήσουν τις ήδη τοποθετημένες σανίδες στην πλώρη και στην πρύμνη και θα παραμείνει μια άδεια περιοχή. Αυτήν την άδεια περιοχή θα πρέπει να την κλείσεις με κατάλληλα διαμορφωμένες σανίδες μέχρι να κλείσει όλη αυτή η περιοχή. Θα παρατηρήσεις ότι κατά την τοποθέτηση των σανίδων στα κέντρα θα μπαίνουν ολόκληρες και στα άκρα θα πρέπει να τις λεπταίνεις κατά φάρδος ώστε να κλείνεις τα απαραίτητα κενά. Θέλει λίγο διαδικασία αυτό ώστε οι σφήνες να ταιριάζουν πολύ καλά για να έχεις και ωραίο αποτέλεσμα.
Αυτός είναι και ο εύκολος και καθαρά μοντελιστικός τρόπος κλεισίματος της γάστρας και ισχύει για όλες τις γάστρες.

Να έχεις υπόψη σου ακόμα κάτι που είναι σημαντικό, ότι ποτέ δεν πρέπει να τοποθετείς σανίδες ζορίζοντας αυτές να πάνε στην θέση τους, θα πρέπει οι σανίδες να τρέχουν ομαλά πάνω στο σκάφος για να μην σου δημιουργούν προβλήματα όπως για παράδειγμα ανεπιθύμητα σκαλοπάτια.

Ενδεικτικά κοίταξε και τις δύο φωτογραφίες που έχω ανεβάσει.

Υπάρχουν βεβαίως και πιο καλύτεροι τρόποι να χρησιμοποιήσεις όπως σου ανέφερε πιο πάνω ο Thanasis, πρέπει όμως αυτούς τους τρόπους να τους κατανοήσεις καλά πριν τους κάνεις πράξη.

Θεωρώ ότι για αρχή ίσως διάλεξες ένα δύσκολο μοντέλο, θα έπρεπε μιας και δεν έχεις φτιάξει κάτι πριν να ξεκινήσεις από ένα πιο απλό.

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα σε σένα και στην οικογένειά σου.

Βασίλης

Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 25, 2012, 12:53:25 μμ »

ʼν πέτυχε η γάστρα αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στις απαντήσεις σας στο πόστ και σας ευχαριστώ.

Έχω αφήσει κάποια μικρά κενά στους αρμούς. Υπάρχει τρόπος να διορθωθούν με στόκο ή κάτι άλλο? Επίσης πρέπει να βάψω ή να βερνικάρω το μοντέλο?

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 25, 2012, 09:30:41 μμ »
Θα σου έλεγα να το περάσεις με ένα άχρωμο, ματ βερνίκι.
Σχετικά με το στόκο κλπ, οι φωτο σου δεν είναι καθαρές ως προς τα κενά που αναφέρεις...
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 26, 2012, 11:18:14 πμ »

Και σε άλλα σημεία έχει κενά. Ελπίζω να φαίνεται καλλίτερα.

Αποσυνδεδεμένος Drapetis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: πειραιας-μεσσηνία
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 29, 2013, 06:36:05 μμ »
Στα λινκ που έχουν δώσει τα παιδιά από πάνω εξηγούνται τα πάντα λεπτομερώς και με περιγραφες όσο και με συνοδεία φωτογραφιών.Μελέτησε τα λίγο καλύτερα και θα βρεις πολλές λύσεις στα ερωτηματα σου.
Οσον αφορά τα κενα στο πέτσωμα,μπορεις να τα κλεισεις με σφήνες.Στο τέλος, μικρές λεπτομέρειες μπορείς να τις καλυψεις με ξυλόστοκο.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 10:28:00 μμ »
Το πρώτο μου μοντέλο βρίσκεται στο τέλος του! Θα ανεβάσω σύντομα φοτο. Έχω μια τελευταία ερώτηση.
η Super glue πώς αφαιρείται απο γυαλί? μου έπεσε στο τραπέζι...

Tags: