Αποστολέας Θέμα: H.M.S. Victory 1:72 Caldercraft  (Αναγνώστηκε 40844 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: H.M.S. Victory 1:72 Caldercraft
« Απάντηση #150 στις: Νοεμβρίου 17, 2013, 02:34:18 μμ »
Βασίλη καλημέρα
προσπαθώ να βρω κάποια παλιά ανάρτηση σου σχετικά με τις κόλλες κλπ....
Με ποιο τρόπο καταφέρνεις να διατηρείς καθαρό το βασικό στόμιο από το μπουκαλάκι της κύανο;
Παρά το γεγονός ότι προσαρμόζω τις πιο στενές μύτες που βλέπεις σε αυτό και οι οποίες στο τέλος της μέρας κολυμπούν σε ασετόν του εμπορίου για να καθαρίσουν, κάποια ποσότητα κόλας λερώνει και στεγνώνει, αποφράζοντας το βασικό στόμιο από το μπουκαλάκι...  :(

Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #151 στις: Νοεμβρίου 17, 2013, 03:24:15 μμ »
Βασίλη καλημέρα
προσπαθώ να βρω κάποια παλιά ανάρτηση σου σχετικά με τις κόλλες κλπ....
Με ποιο τρόπο καταφέρνεις να διατηρείς καθαρό το βασικό στόμιο από το μπουκαλάκι της κύανο;
Παρά το γεγονός ότι προσαρμόζω τις πιο στενές μύτες που βλέπεις σε αυτό και οι οποίες στο τέλος της μέρας κολυμπούν σε ασετόν του εμπορίου για να καθαρίσουν, κάποια ποσότητα κόλας λερώνει και στεγνώνει, αποφράζοντας το βασικό στόμιο από το μπουκαλάκι...  :(

Πρώτα απ' όλα χρησιμοποιώ δύο ειδών κύανο  medium και thin. Η πρώτη είναι παχύρευστη και η δεύτερη λεπτόρευστη και έχουν διαφορετικό χρόνο κόλλησης. Την medium την χρησιμοποιώ κατά κόρον και την thin λιγότερο.
Έχω αγοράσει από το ebay μερικές μύτες τις οποίες νομίζω χρησιμοποιούν οι μικροβιολόγοι.
Όταν είναι να χρησιμοποιήσω την medium επειδή το στόμιο από τις άκρες των μυτών που έχω είναι μικρό το έχω κόψει ώστε να γίνει πιο μεγαλύτερο για να μην στομώνει εύκολα μιας και όπως είπαμε η medium είναι παχύρευστη.
Έχω φροντίσει επίσης από την μάρκα κόλλας που χρησιμοποιώ να έχω αγοράσει και έχτρα στόμια γιατί και αυτά λερώνονται όπως είναι λερωμένο και το δικό σου.
Όταν βουλώνει είτε το στόμιο της κόλλας είτε οι μύτες τα αλλάζω άμεσα τοποθετώντας άμεσα πάλι όλα αυτά σε ασετόν μέχρι και την επόμενη τουλάχιστον ημέρα, γι' αυτό έχω και όπως είπα αρκετά τέτοια για να μην ξεμένω και να μπορώ να κάνω την δουλειά μου.
Εάν τώρα το στόμιο της μύτης παρόλα που δεν έχει καθαρίσει πλήρως με το ασετόν, με μία καρφίτσα από αυτές τις κόκκινες που έχεις την βάζω στο στόμιο και ξεβουλώνω την άκρη, γιατί αυτή στην ουσία μπουκώνει.
Το φυσάω και είναι έτοιμο για χρήση. Το ασετόν με τον καιρό θα πρέπει να ανανεώνεται.
Επίσης τις κύανο τις αποθηκεύω στο ψυγείο, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις για χρόνια χωρίς να πετρώσουν ή να χάσουν την κολλητική του δύναμη.
Έχω τέτοιες κόλλες αποθηκευμένες στο ψυγείο σε αρίστη κατάσταση πάνω από 3 χρόνια.
Αγοράζω πάντα μεγάλη ποσότητα σε συσκευασία 4oz (περίπου 120 γραμμάρια), φροντίζοντας να έχω και μπουκαλάκια από μικρή ποσότητα 1/2 oz ώστε όταν τελειώνουν να τα συμπληρώνω από το μεγάλο μπουκάλι και να κάνω την δουλειά μου πιο εύκολη, εφόσον έχω να διαχειριστώ μικρότερο κομμάτι στα χέρια μου.
Επίσης αυτές τις μύτες τις χρησιμοποιώ και σε σύριγγα 20ml, στην οποία έχω τοποθετήσει λευκή κόλλα PVA.
Οι κύανο δεν είναι όλες ίδιες, αυτές του τύπου logo μέσα στα σωληνάρια είναι ότι πιο άχρηστο κυκλοφορεί στο είδος αυτής της κόλλας.
Από προσωπική χρήση και εφόσον έχω δοκιμάσει αρκετές μάρκες έχω καταλήξει στις κόλλες Αμερικάνικης παραγωγής και σε συγκεκριμένη μάρκα.
Υπάρχει ακόμα καράβι κολλημένο σε όλο το πέτσωμα με αυτήν την κόλλα κατασκευασμένο το 1995 εάν δεν κάνω λάθος.
Την χρησιμοποιούσα ακόμη εκεί που χρειαζόταν και στα  Radio Control Airplane χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #152 στις: Νοεμβρίου 17, 2013, 06:08:09 μμ »
Ευχαριστώ Βασίλη. ::salut::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #153 στις: Νοεμβρίου 18, 2013, 06:10:59 μμ »
Καλησπέρα σε όλους,

Δεύτερο πέτσωμα τέλος. Απομένει ακόμα το ντύσιμο με σανίδες 1Χ5 καρυδιάς στο ανώτερο μέρος, αλλά αυτό θα γίνει εφόσον προηγηθούν κάποιες άλλες εργασίες, όπως για παράδειγμα το πίσω κομμάτι του στέρνου, τα κασώματα στις κανονόπορτες.
Το δεύτερο πέτσωμα τρίφτηκε με παλμικό τριβείο και γυαλόχαρτο νούμερο 240.
Έτριψα λίγο και την πλευρά στην οποία είχα περάσει βερνίκι, όπως και δοκίμασα με πινέλο λίγο αστάρι στις κάτω πλευρές για να δω πως πατάει και το έχω τρίψει.
Δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά στόκος, αυτός εάν είναι απαραίτητος θα χρησιμοποιηθεί κατά την διαδικασία του βαψίματος.
Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω οι σανίδες 1Χ5 καρυδιάς δεν είναι ότι το καλύτερο από πλευράς ποιότητας, κάτι που δεν είναι καθόλου αποδεκτό για την τιμή του κιτ και από ότι έχω διαβάσει από διάφορες κατασκευές αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν παράπονα και μάλιστα αντικαθιστούν αυτές τις σανίδες.
Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί τα πάντα βάφονται, υπάρχει και ο χαλκός και έτσι εξισορροπείται αυτό το γεγονός.
Μπορούσαν όμως να βάλουν ποιοτικώς καλύτερα σανίδια, νομίζω ότι το κόστος δεν θα ήταν μεγαλύτερο. Απλά τα σανίδια δεν είναι όλα κομμένα στην ευθεία τους, δεν τρίβονται καλά και αφήνουν μια κάπως ασπρίλα μόλις τριφτούν παρόλο το ψιλό γυαλόχαρτο που έβαλα, γ' αυτό και την μία πλευρά την βερνίκωσα ώστε να δω το αποτέλεσμα.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες.

Τοποθέτησα πρόχειρα τα pedestals για να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εάν υπήρχε δεν θα μπορούσα να το διορθώσω αργότερα.
Έχω τοποθετήσει τρία λόγω του ότι το πλοίο είναι αρκετά μακρύ, ψηλό και βαρύ.
Όλα πήγαν καλά και θα τοποθετηθούν μόνιμα στην θέση τους μόλις τελειώσουν τα βαψίματα και η τοποθέτηση του χαλκού στα ύφαλα του ιστιοφόρου.

Αποσυνδεδεμένος Μάριος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αφίδναι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #154 στις: Νοεμβρίου 18, 2013, 06:28:34 μμ »
Φοβερή δουλειά Βασίλη....!! Είναι καταπληκτικό...!!
Παρακολουθώ με πολύ προσοχή την εξέλιξη της κατασκευής σου, γιατί έτσι όπως την παρουσιάζεις βοηθάς πάρα πολύ εμάς τους αρχάριους να μάθουμε...
Μια ερώτηση θα ήθελα να σου κάνω..: Από πού καταλαβαίνεις τί κόλλα θα βάλεις (με ποιό σκεπτικό);; Δηλαδή γιατί έβαλες κόλλα κύανο στο δεύτερο πέτσωμα κ.τ.λ.
Δεν ρωτάω μόνο για τη δικιά σου δουλειά..αλλά για γενικές γνώσεις

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #155 στις: Νοεμβρίου 18, 2013, 06:45:19 μμ »
Καλησπέρα Μάριε και ευχαριστώ για το σχόλιο.
Μάριε ο αρχάριος δεν θα μάθει από μένα, απλά θα δει μερικούς τρόπους που εάν του αρέσουν μπορεί να τους ακολουθήσει. Το λέω αυτό γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου δάσκαλο, ο αρχάριος όπως κάποτε υπήρξαμε όλοι μας θα μάθει εξασκώντας διάφορες τεχνικές που μπορεί να βρει στα διάφορα forum του είδους, επίσης όσο φτιάχνει μοντέλα θα μαθαίνει ακόμα περισσότερο εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του και αποφεύγοντας λάθη τα οποία έκανε στα προηγούμενα μοντέλα του.
Στο ερώτημά σου τώρα, χρησιμοποιώ πάρα πολύ την κύανο γιατί κολλάει σχεδόν άμεσα και έτσι δεν χάνω χρόνο. Η κύανο όμως δεν συγχωρεί λάθη όπως η λευκή κρυσταλιζέ κόλλα, επίσης εάν κάπου δεν προσέξεις και ξεχειλίσει τότε ποτίζει και τα νερά του ξύλου με αντιαισθητικό αποτέλεσμα, μιας και πάνω δεν πιάνουν μετέπειτα τα βερνίκια.
Σου συνιστώ τώρα στις αρχές να μην την χρησιμοποιήσεις καθόλου, απλά χρησιμοποίησε την λευκή κόλλα καθαρίζοντας τα υπολείμματα με υγρό πανί ή χαρτί.
Παρά ταύτα εάν θελήσεις να την χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είσαι πάρα μα πάρα πολύ προσεκτικός σε επιφάνειες που δεν βάφονται, κάτι που όπως σου είπα δεν σου το συνιστώ τώρα στις αρχές που είσαι άπειρος.

Βασίλης 

Αποσυνδεδεμένος Μάριος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αφίδναι
  • modelclub.gr
« Απάντηση #156 στις: Νοεμβρίου 18, 2013, 07:28:22 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Βασίλη....!!!!
 ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #157 στις: Νοεμβρίου 19, 2013, 12:22:57 μμ »
Τοποθετήθηκε το stern post στην θέση του. Η τοποθέτηση έγινε με λευκή κόλλα PVA πιάνοντας αυτό μέχρι να κολλήσει οριστικά με ταινία.

Το stern post κολλημένο οριστικά στην θέση του. Η εφαρμογή του ήταν πάρα πολύ εύκολη, αν και προτιμώ ψευδοκαρίνες με ενιαία αυτά τα κομμάτια όπως του τύπου Amerigo Vespucci. Τις προτιμώ γιατί με βολεύουν πάρα πολύ καλύτερα, στην ουσία όμως είναι το ίδιο πράγμα.

Έχω φτιάξει και ένα πρόχειρο βαφείο βάζοντας ένα παλιό σεντόνι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες για να μην υπάρχει  πρόβλημα με το σύννεφο από την βαφή με αερογράφο.
Σήμερα το μεσημέρι θα κάνω δοκιμή με αστάρι στο κατώτερο μέρος της γάστρας (ύφαλα) για να διαπιστώσω πως στρώνει το αστάρι, μικρές ατέλειες σε αυτό το σημείο δεν θα στοκαριστούν μιας και μπαίνει ο χαλκός.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #158 στις: Νοεμβρίου 19, 2013, 07:56:57 μμ »
Πέρασα αστάρι και μόλις στέγνωσε θέλησα να δω και για να πάρω την τελική μου απόφαση σχετικά με το χρώμα της κίτρινης ώχρας ανάμεσα από δύο χρώματα.
Κατέληξα στο χρώμα που συστήνει η εταιρεία το Admiralty paint που πιστεύω ότι προσεγγίζει καλύτερα τον χρωματισμό του πλοίου όπως είναι σήμερα.
Το χρώμα της Vallejo από την σειρά model colours με κωδικό 70913 κιτρινίζει πιο πολύ από όσο πρέπει και μιας και έχω δει και οπτικά το αληθινό πλοίο πιστεύω ότι είναι σωστότερο το Admiralty.

Θα ήθελα τις απόψεις σας πάνω σε αυτό, γι' αυτό και επισυνάπτω και δύο φωτογραφίες, η μία παρουσιάζει το πλοίο και η άλλη ένα κανόνι.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Περιστέρι
« Απάντηση #159 στις: Νοεμβρίου 19, 2013, 08:49:31 μμ »
Βασίλη καλησπέρα,
σίγουρα το Admiralty paint , αλλά αν δοκίμαζες την προσθήκη μιας σταγόνας πορτοκαλί ? έχω την εντύπωση ότι έτσι θα πλησιάσει πιο πολύ την φωτογραφία. Σαν να θέλει κάτι επιπλέον για να έρθει στα ίσια του.
 ::salut::
http://sotropi.blogspot.com/
http:// navarinomodels.com

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #160 στις: Νοεμβρίου 19, 2013, 09:02:26 μμ »
Βασίλη καλησπέρα,
σίγουρα το Admiralty paint , αλλά αν δοκίμαζες την προσθήκη μιας σταγόνας πορτοκαλί ? έχω την εντύπωση ότι έτσι θα πλησιάσει πιο πολύ την φωτογραφία. Σαν να θέλει κάτι επιπλέον για να έρθει στα ίσια του.
 ::salut::

Καλησπέρα Μπάμπη,

Στο χρώμα αυτό δεν μπορώ να προσθέσω πορτοκαλί γιατί απλά η εταιρεία δεν βγάζει πορτοκαλί, έχει μόνο χρώματα για τα πλοία συγκεκριμένης περιόδου. Θα το επιχειρούσα αλλά δεν ξέρω τι αντιδράσεις θα υπάρξουν μεταγενέστερα από μπλέξιμο χρωμάτων δύο διαφορετικών εταιρειών.
Αυτό που μπορώ να κάνω άνετα είναι να αναμίξω αποχρώσεις της Vallejo και να κάνω δοκιμές.
Πάντως το καλό με αυτό το χρώμα της admiralty είναι ότι στρώνει πάρα πολύ καλά με τον αερογράφο και διαλύεται ακόμα καλύτερα με νερό.
Θα το μελετήσω ακόμη περισσότερο το ζήτημα, πάντως ο Κύριος από το μουσείο δεν έχει απαντήσει ακόμα για να που πει κάποιον κωδικό.
Μπάμπη τις ευχαριστίες μου για την απάντηση.  ::salut::

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #161 στις: Νοεμβρίου 19, 2013, 11:25:48 μμ »
Ίσως να γίνω λίγο ενοχλητικός , αλλά:
Εάν χρησιμοποιήσεις χρώματα , ίδιας βάσης ( ακρυλικό με ακρυλικό , κ.ο.κ.) και δεν αντιμετωπίσεις αρχικά σημάδια διαχωρισμού , περνάς ένα δείγμα σε επιφάνεια ίδια με αυτή του μοντέλου ( θα την δημιουργήσεις εσύ με τις ίδιες προδιαγραφές : ίδιο ξύλο, ίδιο αστάρι , ίδιος τρόπος εφαρμογής του χρώματος - αερογράφος) και στεγνώνοντας δεν σου παρουσιάσει πρόβλημα το δείγμα, είσαι οκ.
Εγώ συνηθίζω και κάνω τέτοιες δοκιμές και εφαρμογές , οι οποίες μου απορροφούν για παράδειγμα μία ημέρα χρόνο για ένα μοντέλο που θα μου πάρει ένα χρόνο παράδειγμα και για να είμαι ειλικρινής , δεν με έχει κρεμάσει ποτέ. Όταν ένα χρώμα στεγνώνει .... στεγνώνει
Καλό βράδυ και ... μια δοκιμή θα σας πείσει (όπως έλεγε και η διαφήμιση).

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #162 στις: Νοεμβρίου 20, 2013, 07:59:13 πμ »
Καλημέρα Μπάμπη,

Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεσαι καθόλου ενοχλητικός.
Θα αποχαρτάρω την ήδη βαμμένη επιφάνεια και θα ρίξω άλλο ένα χέρι αστάρι.
Θα φτιάξω μία άλλη επιφάνεια με τα ίδια υλικά και θα προσπαθήσω να πετύχω το χρώμα.
Δεν βιάζομαι μιας και το βάψιμο καθυστερεί ακόμα.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #163 στις: Νοεμβρίου 21, 2013, 01:36:49 μμ »
Καλημέρα σε όλους,

Η απάντηση από Αγγλία ήρθε σήμερα με μια συγγνώμη για την καθυστέρηση, είχα βέβαια τις αμφιβολίες μου περί αυτού, αλλά μάλλον εκεί λειτουργούν πιο σωστά.
Το e-mail  είναι στην διάθεση κάθε φίλου.
Ακολουθεί η απάντηση.
Βασίλης

Our ref 11/66

Dear Mr. Botis

Thank you for your enquiry of 15 November.

I am sorry for the slight delay in our reply but the paint codes are listed below.

Other modellers of HM ships sometimes comment that paint out of the pot can be too strong, black in its pure form may be weakened to scale, the same for the yellow.
It also might be affected if you planning to simply lay a coat of paint down and 'colour-in' or try for a weathered finish in a diorama setting.

Black paint for 'woodwork' (Admiralty Paints: Dull Black, AP9105)
Black paint for 'ironwork' (Admiralty Paints: Matt (Metal) Black, AP9106)
White paint (Admiralty Paints: Matt White, AP9111)
French blue paint (Admiralty Paints: French Blue, AP9117)
Yellow ochre paint (Admiralty Paints: Yellow Ochre, AP9115)
Red ochre paint (Admiralty Paints: Red Ochre, AP9116)
Copper paint (Admiralty Paints: Copper, AP9126)
Gold paint (Admiralty Paints: Gold/Brass, AP9125)
Brown (wood/leather) paint (Admiralty Paints: Wood (Walnut) Brown, AP9119)

I hope this is of some assistance to you.

Mrs Heather Johnson
Library Assistant

Library Assistant
National Museum of the Royal Navy
Registered Charity 1126283-1
T: 023 9272 3795

www.royalnavalmuseum.org & www.seayourhistory.org.uk

The vision of the National Museum of the Royal Navy is for it to become the world''s most respected Naval museum, underpinned by a spirit of enterprise and adventure.

We offer a wide range of special events throughout the year. For full details of our current programme, download a brochure at www.royalnavalmuseum.org/new_forthcoming.htm

Bones of Oak and Iron - Explore how HMS Victory was built, maintained and repaired as an active warship and learn how that process will continue over the next ten years.

Every financial gift, however large or small, now or in the future, will help us in our work.
You can give online at www.justgiving.com/nationalmuseumoftheroyalnavy 

Confidentiality: This e-mail and its attachments are intended for the above named only and may be confidential.  If they have come to you in error you must take no action based on them, nor must you copy or show them to anyone; please reply to this e-mail and highlight the error.

Security Warning: Please note that this e-mail has been created in the knowledge that Internet e-mail is not a 100% secure communications medium.  We advise that you understand and observe this lack of security when e-mailing us.

Viruses: Although we have taken steps to ensure that this e-mail and attachments are free from any virus, we advise that in keeping with good computing practice the recipient should take steps to confirm that they are actually virus free.

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #164 στις: Νοεμβρίου 21, 2013, 11:55:49 μμ »
thank you Mr. Botis, thank you very much.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #165 στις: Μαρτίου 18, 2014, 07:18:11 μμ »
ΒΗΜΑ 18 ΑΣΤΑΡΩΜΑ

Καλησπέρα σε όλους,

Μετά από μια σχετικά μακρά απουσία από τον μοντελισμό επανέρχομαι στην κατασκευή.
Αστάρωσα με αερογράφο κάτω από την ίσαλο γραμμή όλο το κύτος. Το αστάρι που χρησιμοποιήθηκε ήταν το γκρι αστάρι της Vallejo, χρησιμοποιήθηκε χωρίς αραίωση όπως ήταν από το μπουκάλι, εφόσον το ανακάτεψα πολύ καλά ανακινώντας το μπουκάλι το πέρασα μέσα από φίλτρο το οποίο χρησιμοποιούν οι βαφείς αυτοκινήτου. Στη συνέχεια με αερογράφο της Asturo και με μπεκ 0,5 χιλιοστά πέρασα την επιφάνεια που ήθελα και η οποία θα καλυφθεί μετέπειτα με χαλκό.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #166 στις: Μαρτίου 18, 2014, 10:03:54 μμ »
ΒΗΜΑ 19 ΚΑΣΩΜΑΤΑ ΚΑΝΟΝΟΠΟΡΤΩΝ

Λίγα λόγια για τις κανονόπορτες του Victory:
Υπάρχουν δύο ειδών κανονόπορτες, αυτές που έχουν καπάκια και αυτές που δεν έχουν καπάκια. Ο τρόπος με τον οποίο κασώνονται οι κανονόπορτες του μεσαίου και του κάτω καταστρώματος διαφέρει από αυτές  που δεν έχουν καπάκια. Η διαφορά είναι ότι σε αυτές που έχουν καπάκια το κάσωμα θα πρέπει να τοποθετηθεί 1 χιλιοστό προς τα μέσα και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί τα καπάκια που θα τοποθετηθούν αργότερα έχουν φτιαχτεί με αυτήν την προϋπόθεση και οι μεντεσέδες έχουν και αυτοί φτιαχτεί ανάλογα. Εάν η εσοχή λοιπόν του 1 χιλιοστού δεν γίνει σωστά τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τους μεντεσέδες και στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία ώστε να τοποθετηθούν σωστά, στην χειρότερη δε περίπτωση δεν θα ταιριάξουν καθόλου.
Γι' αυτό τον λόγο αποφάσισα να μην προχωρήσω πιο πάνω το δεύτερο πέτσωμα διαφεύγοντας από τις οδηγίες του κιτ, ώστε πρώτα να προσαρμόσω τα κασώματα με έναν τρόπο τον οποίο προσωπικά βρίσκω καλύτερο και πιο εύκολο, τον τρόπο αυτό θα τον αναλύσω με φωτογραφίες στην συνέχεια αυτού του βήματος.
Να σημειώσω ότι για τις κανονόπορτες που έχουν καπάκια τα κασώματα βάφονται κόκκινη ώχρα και το χείλος του 1 χιλιοστού θα πρέπει να είναι στο χρώμα του περιβάλλοντος πλευρού του πλοίου, είτε κίτρινη ώχρα, είτε μαύρο. Τα κασώματα στις κανονόπορτες χωρίς καπάκια θα βαφτούν κόκκινη ώχρα.

1)  Για τα κασώματα χρησιμοποίησα Limewood πάχους 1 χιλιοστού. Έκοψα δύο λωρίδες διαφορετικού πλάτους. Πριν κόψω οριστικά τις λωρίδες με άλλα ξύλα βρήκα ακριβώς το πλάτος που χρειαζόταν.

2)  Παίρνοντας τώρα τέσσερεις λωρίδες, δηλαδή 1 ζεύγος από κάθε πλάτος με λεπτόρρευστη κύανο κόλλα έφτιαξα ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

3)  Εφόσον το ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κόλλησε καλά το έτριψα με γυαλόχαρτο νούμερο 180 στις πλευρές  που είχα βάλει κόλλα ώστε να εξομαλύνω μικρά σκαλοπάτια.

4)  Πήρα την κατασκευή και την τοποθέτησα μέσα σε μία κανονόπορτα και με μολύβι μολύβωσα όλη την επιφάνεια της κατασκευής.

5)  Έκοψα πιο πάνω από την μολυβωμένη επιφάνεια και είχα τώρα ένα μικρό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο το οποίο τοποθέτησα στην κανονόπορτα.

6)  Σε κάθε κάσωμα που έφτιαχνα με τον παραπάνω τρόπο και εφόσον το είχα τοποθετήσει πρόχειρα έγγραφα και ένα νούμερο ώστε να γνωρίζω αργότερα που θα πρέπει να τοποθετηθεί οριστικά.

Σημείωση:  Όταν τοποθετηθεί και το υπόλοιπο πέτσωμα με σανίδες πάχους 1 χιλιοστού τότε θα έχω σίγουρα μια εσοχή που θα είναι ακριβώς 1 χιλιοστό ώστε οι μεντεσέδες να ταιριάξουν χωρίς να υπάρχουν παρατράγουδα.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #167 στις: Αυγούστου 14, 2014, 01:01:46 μμ »
Στο προηγούμενο μήνυμα έγραφα ότι χρησιμοποίησα limewood πάχους 1 χιλιοστού και έτσι ακριβώς ήταν. Διαπίστωσα όμως ότι ήταν καλύτερα να χρησιμοποιήσω Plywood στο ίδιο πάχος και αυτό έπραξα. Έφτιαξα λοιπόν πάλι από την αρχή τα κασώματα με Plywood (Κόντρα πλακέ) που είναι πιο σκληρό και πιο καλύτερο γι' αυτήν την περίπτωση.

Έφτιαξα τα κασώματα μόνο για τις κατώτερες και μεσαίες κανονόπορτες 29 τεμάχια από κάθε πλευρά του πλοίου. Δεν προχώρησα με τις υπόλοιπες κανονόπορτες γιατί σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να πετσωθεί πρώτα αυτό το σημείο, στη συνέχεια να σταματήσει το πέτσωμα και να τοποθετηθούν στο πλοίο διάφορα άλλα κομμάτια τα οποία θα περιγράψω μόλις έρθει εκείνη η στιγμή.

Για να κολλήσω τα κασώματα χρησιμοποίησα λευκή κόλλα PVA.

Ακολουθούν δύο φωτογραφίες και ένα βίντεο.

Και εδώ είναι το βίντεο

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #168 στις: Αυγούστου 16, 2014, 01:12:00 πμ »
 Βασίλη καλησπέρα , όμορφη ιδέα , χαρά στην υπομονή σου .
 Καλή επιστροφή και καλή συνέχεια .
 Αντώνης  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #169 στις: Αυγούστου 17, 2014, 08:30:17 μμ »
Αντώνη σε Ευχαριστώ, να είσαι καλά. ::salut::

Συνέχεια με το φινίρισμα των κασωμάτων.

Για το φινίρισμα χρησιμοποίησα τρία διαφορετικά εργαλεία. Τα κασώματα όπως φαίνονται σε προηγούμενες φωτογραφίες δεν τα έχω κόψει σύριζα με τα πλαίσια των κανονόπορτων και ο λόγος είναι ότι έπρεπε να το κάνω έτσι για να μπορώ να τα κουμαντάρω καλύτερα. Μιας και είχα στην διάθεσή μου αυτά τα εργαλεία, έκανα όλη αυτήν την διαδικασία (φινίρισμα) σε δύο ώρες περίπου για τα 58 κασώματα.

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στις ακόλουθες φωτογραφίες. Το πλεονέκτημα των κατασκευών αυτών είναι σαφώς καλύτερο από το να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι οδηγίες κάσωναν τις κανονόπορτες με ξύλο καρυδιάς πάχους 1 χιλιοστού, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις πολλά κομμάτια τέτοιου ξύλου ώστε να περατώσεις την εργασία.
Επίσης το σημαντικότερο (αναφέρεται και σε προηγούμενο ποστ) είναι ότι στις συγκεκριμένες κανονόπορτες το κάσωμα θα πρέπει να είναι προς τα μέσα 1 χιλιοστό ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τα καπάκια των κανονόπορτων που είναι σχεδιασμένα για αυτήν την απόσταση.
Με αυτόν τον τρόπο μόλις τελειώσει το δεύτερο πέτσωμα σε αυτές τις κανονόπορτες δεν θα  χρειαστεί να μετράς για κάθε μία κανονόπορτα την απόσταση του 1 χιλιοστού, διότι μόλις πετσωθεί το πλοίο στα συγκεκριμένα σημεία η απόσταση θα γίνει από μόνη της 1 χιλιοστό με το πάχος της σανίδας πετσώματος που είναι 1 χιλιοστό.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν θα χρειαστεί να λιμάρεις τις πλευρές κάθε κανονόπορτας για να γίνουν οι πλευρές ορθή γωνία. Στις έτοιμες τρύπες που υπάρχουν στα πλαίσια των κανονόπορτων ήθελε λιμάρισμα για να γίνουν ορθή γωνία οι πλευρές, με τις κατασκευές αυτές γλυτώνεις αυτήν την εργασία μιας και οι πλευρές τώρα είναι ορθή γωνία.

Ένα βίντεο για να δείτε πως χρησιμοποιώ τα παραπάνω εργαλεία.

&feature=youtu.be

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #170 στις: Αυγούστου 17, 2014, 10:38:05 μμ »
Βασίλη δεν καταλαβαίνω το εξής:

Το πλαίσιο της κάθε θυρίδας πρέπει να μπαίνει μέσα στο σκάφος; Αν ναι σε τι βάθος; Γιατί έτσι όπως το έχεις κάνει τώρα, αφήνεις ένα σεβαστό κομμάτι πλαισίου μέσα στο σκάφος. Μήπως θα φαίνεται άσχημο;

Επίσης, γιατί να μην σκαλίσεις το ξύλο περιμετρικά να μοιάζει με θυρίδα (σκάψιμο μικρού αυλακιού στο πλαίσιο, να φαίνεται σαν κάσωμα αλλά να μην είναι);

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #171 στις: Αυγούστου 17, 2014, 11:56:24 μμ »
Νίκο να σου εξηγήσω,

Το πλαίσιο κάθε θυρίδας σε συγκεκριμένες κανονόπορτες πρέπει να μπαίνει μέσα στο σκάφος, δεν πετσώνεται απλά το πλαίσιο της κανονόπορτας. Το πλαίσιο της κανονόπορτας πετσώνεται μόνο σε συγκεκριμένες θυρίδες τις οποίες απεικονίζουν και τα σχέδια. Το βάθος στο κάτω και στο μεσαίο κατάστρωμα καθορίζεται από οδηγούς οι οποίοι έχουν μπει στην αρχή της κατασκευής για να βοηθήσουν και στην στερεότητα της κατασκευής. Κοίταξε την εικόνα με τα κόκκινα βέλη.
Στις υπόλοιπες 3 φωτογραφίες (δύο από αυτές είναι από το site της εταιρείας και η μία από κάποια άλλη κατασκευή) μπορείς να δεις τα κασώματα ότι πηγαίνουν αρκετά προς τα μέσα, το σταμάτημά τους είναι και η λωρίδα ξύλου της πρώτης φωτογραφίας με τα βέλη.

Κοίταξε και τις παρακάτω φωτογραφίες από το αληθινό πλοίο, θα δεις και το κενό που υπάρχει μεταξύ πετσώματος και κασώματος, στην περίπτωση του μοντέλου αυτό θα πρέπει να είναι 1 χιλιοστό προς τα μέσα από το πέτσωμα για να ταιριάξουν όπως λέει και το manual τα καπάκια τα οποία είναι σχεδιασμένα με αυτήν την λογική και εάν εκεί γίνει λάθος τότε δεν θα ταιριάξουν καλά τα καπάκια. Τα καπάκια του αληθινού πλοίου έχουν διαφορά με τα καπάκια του κιτ, ίσως δεν μπορούσαν να τα κάνουν ακριβώς όπως στο αληθινό.

Πιστεύω να έγινα πιο κατανοητός και να κατάλαβες την φιλοσοφία της κατασκευής.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #172 στις: Αυγούστου 21, 2014, 02:40:58 μμ »
ΒΗΜΑ 20 ΠΑΝΩ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ ΚΑΝΟΝΙΩΝ

Ήρθε η σειρά να τοποθετηθεί το πάνω κατάστρωμα κανονιών. Κολλήθηκαν τα κομμάτια 26, 28, 29, 30, 31 και 32 με κόλλα PVA για να πατήσει και πάνω σε αυτά το κατάστρωμα.

Το πάνω κατάστρωμα έχει τον αριθμό 445 και είναι πάχους 0,8 χιλιοστών από κόντρα πλακέ. Υπήρχε πρόβλημα με την τοποθέτησή του γιατί δεν μπορούσε να χωρέσει μέσα, αναγκάστηκα να το κόψω ακριβώς στην μέση προκειμένου να μπορέσει να τοποθετηθεί χωρίς πρόβλημα και χωρίς περίεργες κλίσεις. Επίσης σε όλη την εξωτερική του πλευρά αναγκάστηκα να το μικρύνω 1 χιλιοστό από κάθε πλευρά (φωτογραφία με κόκκινα βέλη).
Μόλις λοιπόν η προσαρμογή ήταν καλή και όπως έπρεπε το κόλλησα στην θέση του χρησιμοποιώντας καρφάκια και κόλλα PVA. Όταν στέγνωσε καλά η κόλλα έβγαλα τα καρφάκια και όσα από αυτά είχαν τοποθετηθεί πρόσωπο με το κατάστρωμα τα έσπρωξα πιο μέσα με μοντελιστικό ζουμπά.
Σημαντικό πριν την τοποθέτηση αυτού του καταστρώματος να έχουμε προβλέψει να τοποθετήσουμε τα κατάρτια ώστε να δούμε εάν οι τρύπες του καταστρώματος συμφωνούν με τις υπόλοιπες τρύπες που υπάρχουν κάτωθεν αυτού και τερματίζουν στην καρίνα, ταυτόχρονα έλεγξα και τις κλίσεις που πρέπει να έχουν τα κατάρτια σύμφωνα με τα σχέδια.

Τοποθετήθηκαν οι πλαϊνοί οδηγοί με νούμερο 275 ένας για την αριστερή και ένας για την δεξιά πλευρά. Οι οδηγοί αυτοί ήταν μεγαλύτεροι από όσο έπρεπε και αναγκάστηκα να τους διαμορφώσω κόβοντας το περιττό ξύλο 3 χιλιοστά από το κάτω μέρος αυτών. Οι οδηγοί αυτοί είναι σημαντικό να διαμορφωθούν έτσι ώστε κάθε εξωτερική μπουκαπόρτα να συμβαδίζει με την εσωτερική και να είναι πλήρως οριζόντιες (αλφαδιασμένες) με το πλοίο. Για τον λόγο αυτό σε κάθε μία μπουκαπόρτα έβαλα ένα μικρό αλφάδι. (προϋπόθεση το πλοίο μας να είναι σε αλφαδιασμένη πλήρως επιφάνεια) Το κομμάτι νούμερο 275 έχει φτιαχτεί έτσι από τον κατασκευαστή ώστε να μπορείς να το μετακινήσεις αριστερά ή δεξιά προκειμένου όλες οι μπουκαπόρτες να ευθυγραμμιστούν. Έχω τελειώσει την μία πλευρά χωρίς να έχω κολλήσει τίποτε, θα κολληθούν όλα μαζί μόλις ετοιμάσω και την άλλη πλευρά.
Τα κασώματα έγιναν με τον τρόπο που περιγράφεται στο προηγούμενο βήμα.
Με τα κόκκινα βέλη σας δείχνω την περιοχή που επεξεργάστηκα.

Τοποθέτησα και πάλι τα τρία κατάρτια για να διαπιστώσω την κλίση τους και εάν αυτά ήταν στο κέντρο του πλοίου. Όλα καλά με τα παραπάνω. Το μπροστινό κατάρτι πρέπει να είναι ακριβώς οριζόντιο, το μεσαίο με λίγη οπίσθια κλίση και το οπίσθιο κατάρτι με λίγο ακόμη μεγαλύτερη κλίση. Όλα αυτά φαίνονται στις φωτογραφίες από τα σχέδια. Δεν ξέρω κατά πόσο φαίνονται από τις φωτογραφίες οι κλίσεις, αλλά το πλοίο είναι μεγάλο και στο σημείο που είναι δεν μπορούσα να τραβήξω καλύτερες φωτογραφίες. Το εργαστήριο έχει το πλεονέκτημα να είναι μακρύ και το μειονέκτημα στενό.

Η διάσταση του ανοίγματος των κανονόπορτων είναι 14Χ11 χιλιοστά και σε αυτές με τα καπάκια και σε αυτές που δεν έχουν καπάκια. Απλά σε αυτές που έχουν καπάκια υπάρχει κάσωμα 1 χιλιοστού σε όλη τους την πλευρά προκειμένου να αναπαραστήσουν το κλείσιμο των καπακιών.

Μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την όλη κατασκευή, είναι πολύ δύσκολη και έχει τον ανώτερο βαθμό δυσκολίας. Έχω φτιάξει και δυσκολίας αριθμού 5, αλλά το συγκεκριμένο πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερης δυσκολίας, εδικά όταν φτάσει η στιγμή για το βάψιμο.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #173 στις: Αυγούστου 22, 2014, 05:41:19 μμ »
Βασίλη καλησπέρα και καλή, δυναμική συνέχεια.

Μια σχετικώς άσχετη ερώτηση θέλω να σου κάνω σχετικά με τη βαφή των καταρτιών πλοίων της περιόδου αυτής και συγκεκριμένα του στόλου του Νέλσωνα για τον οποίο έχεις εμπειρία.
Η χαρακτηριστική κίτρινη ώχρα πρέπει να βάφει και τα μεσαία & άνω 1/3 του κάθε καταρτιού ή μόνο το κατώτερο τμήμα (lower mast) των fore, main, mizzen;
Σε ρωτώ γιατί οι πιο ψαγμένοι άγγλοι μοντελιστές μάλλον έχουν τάση να βάφουν μόνο το κατώτερο τμήμα κι αφήνουν τα άλλα άβαφα.
Ευχαριστώ.

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #174 στις: Αυγούστου 22, 2014, 07:36:31 μμ »
το συγκεκριμένο πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερης δυσκολίας, εδικά όταν φτάσει η στιγμή για το βάψιμο.
Τώρα που κατάλαβα τι κάνεις με τα κανόνια, το βάψιμο απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον...  :mrgreen: ::salut::