Αποστολέας Θέμα: H.M.S. Victory 1:72 Caldercraft  (Αναγνώστηκε 41047 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Απ: H.M.S. Victory 1:72 Caldercraft
« Απάντηση #50 στις: Ιανουαρίου 04, 2013, 02:58:05 μμ »
  Καλησπέρα Βασίλη   ::thumbleft:: ::good_job_smilie:: ::101::
Spoiler (hover to show)
Καλή συνέχεια  ::salut::
 Αντώνης

Φίλε Αντώνη να είσαι καλά και ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος pierros

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #51 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 06:25:31 μμ »
καλησπερα

ειμαι νεο μελος στο forum το οποιο το βρηκα τυχαια ψαχνοντας πληροφοριες στο Internet για την κατασκευη του hms victory ,  την οποια ξεκινησα τον περασμενο οκτωβριο και με δουλεια κυριως σαββατοκυριακα και αργιες ειμαι τωρα στο σταδιο που  εισαι και εσυ - fitting the gunports. Ελπιζω το σαββατοκυριακο να ανεβασω φωτογραφιες και να ξεκινησω το δικο μου ημερολογιο.  Επετρεψε να σου πω οτι κανεις θαυμασια δουλεια πολυ πιο γρηγορα απο μενα και κυριως πιο καθαρη.

Επειδη εισαι στο σταδιο των gunports τρεις επισημανσεις για πραγματα που εκανα στο δικο μου victory σαν τροφη για σκεψη. Πρωτον εβαψα τα εσωτερικα τοιχωματα των gunports black mat - δινει βαθος στα στομια των κανονιων δευτερον εσωτερικα των gunports απο σπιρτα εφτιαξα ραφια για να με βοηθησουν στο lining αργοτερα και τελος ξεκινησα και χρησιμοποιησα σαν οδηγο το 270. Το λαθος που εκανα ειναι οτι δεν ετριψα αρκετα τους νομεις 1 και 2 με αποτελεσμα αναμεσα σε αυτους στους νομεις να εχω καρουμπαλα μεταξυ 270 και 271 και να χρειασθει να στοκαρω.

ελπιζω να μην σε κουρασα. καλη μασ υπομονη και επιτυχια γιατι πραγματικα αξιζει τον κοπο.

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #52 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 07:59:20 μμ »
καλησπερα

ειμαι νεο μελος στο forum το οποιο το βρηκα τυχαια ψαχνοντας πληροφοριες στο Internet για την κατασκευη του hms victory ,  την οποια ξεκινησα τον περασμενο οκτωβριο και με δουλεια κυριως σαββατοκυριακα και αργιες ειμαι τωρα στο σταδιο που  εισαι και εσυ - fitting the gunports. Ελπιζω το σαββατοκυριακο να ανεβασω φωτογραφιες και να ξεκινησω το δικο μου ημερολογιο.  Επετρεψε να σου πω οτι κανεις θαυμασια δουλεια πολυ πιο γρηγορα απο μενα και κυριως πιο καθαρη.

Επειδη εισαι στο σταδιο των gunports τρεις επισημανσεις για πραγματα που εκανα στο δικο μου victory σαν τροφη για σκεψη. Πρωτον εβαψα τα εσωτερικα τοιχωματα των gunports black mat - δινει βαθος στα στομια των κανονιων δευτερον εσωτερικα των gunports απο σπιρτα εφτιαξα ραφια για να με βοηθησουν στο lining αργοτερα και τελος ξεκινησα και χρησιμοποιησα σαν οδηγο το 270. Το λαθος που εκανα ειναι οτι δεν ετριψα αρκετα τους νομεις 1 και 2 με αποτελεσμα αναμεσα σε αυτους στους νομεις να εχω καρουμπαλα μεταξυ 270 και 271 και να χρειασθει να στοκαρω.

ελπιζω να μην σε κουρασα. καλη μασ υπομονη και επιτυχια γιατι πραγματικα αξιζει τον κοπο.

Καλωσόρισες στην παρέα μας.

Επειδή φτιάχνεις το ίδιο και από την ίδια εταιρεία θα σου προτείνω να αγοράσεις το βιβλίο με τίτλο "the new period ship handbook" στο οποίο ο συγγραφέας κατασκευάζει το ίδιο κιτ της ίδιας εταιρείας. Επίσης έχει και άλλες κατασκευές.
Featuring nine brand new model projects: - HMS Victory - Victory's Launch - The Lady Nelson - HMS Mars - Yacht Endeavour - HMS Agamemnon - HMS Cruiser - Barque Endeavour - Clara May
160 Pages

Μπορείς να το βρεις στο παρακάτω url.

http://www.ebay.co.uk/itm/The-New-Period-Ship-Handbook-by-Keith-Julier-Paperback-2004-/271139147698?pt=Non_Fiction&hash=item3f21270fb2

Το κομμάτι νούμερο 270 είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπει σωστά στην θέση του, γιατί ύστερα θα ακολουθήσουν τα 271 και 272 οδηγός των οποίων είναι το 270. Το 270 στο δικό μου αλλά και σε άλλες κατασκευές τις οποίες παρακολουθώ δεν ταιριάζει ως πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Jotika. Δεν ξέρω εάν στο δικό σου ταίριαξε όπως ακριβώς έλεγαν οι οδηγίες. Προβληματίζομαι ακόμα με το κομμάτι 270 και θα το κολλήσω μόνον όταν είμαι απόλυτα σίγουρος, μου έχει φάει ήδη μια εβδομάδα. Ακόμη τα κομμάτια 271 και 272 δεν πηγαίνουν μέχρι τέρμα στην πλώρη εφόσον το 270 είναι στην θέση που πρέπει, αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί μετέπειτα θα τοποθετηθεί και δεύτερο πέτσωμα. Στο δικό σου είναι εντάξει αυτά τα κομμάτια εφόσον τα έχεις βάλει; Τερματίζουν στην πλώρη χωρίς να αφήνουν κενό;

Μπορείς να βρεις πολλές κατασκευές του συγκεκριμένου πλοίου σε ξένο forum και αν δεν ξέρεις το url στο δίνω να επισκεφτείς την σελίδα.
http://www.modelshipworld.com

Εάν ενδιαφέρεσαι μπορώ να σου δώσω πολλές κατασκευαστικές φωτογραφίες από Ισπανίδα που έχει φτιάξει το ίδιο, αρκεί να μου πεις το email σου και στις στέλνω.

Περιμένω να ανοίξεις ένα νήμα εδώ και να μας περιγράψεις την μέχρι τώρα πορεία σου.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος pierros

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • modelclub.gr
« Απάντηση #53 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 10:07:26 μμ »
καλησπερα ξανα

με το 270 ειχα τα προβληματακια που ανεφερες αλλα  λογω planking απλα προσπαθεισα για το καλυτερο. διαστηματα 1ΜΜ υπαρχουν αλλα καλυπτονται. Εφαγα πολυ χρονο για να μην φαινονται οι νομεις απο τα gunports ( ιδιαιτερα ο 17)  και να εχω περιπου 2μμ κενο στους κεντρικους νομεις.  Oxi οuτε ο 271 ουτε ο 272 εφαπτοναι τελεια στη πλωρη χωρις να εχεις προβλημα με τη σωστη θεση του 270 τουλαχιστον χωρις να σου σπασουνε τα νευρα-  με το 272 μπορει να εχεις και προβληματακια στη πρυμνη 1-2mm σε σχεση με το 270 και τα stern extensions.  Ευχαριστω για το link του βιβλιου θα το παραγγειλω ετσι και αλλιως το planking θα μου παρει αρκετο χρονο. Τ  email θα στο στειλω. To forum το γνωριζω ευχαριστω.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #54 στις: Ιανουαρίου 20, 2013, 01:01:22 μμ »
ΒΗΜΑ 8

Μετά από μεγάλο προβληματισμό και πολλές πρόχειρες τοποθετήσεις όσον αφορά το κομμάτι νούμερο 270 προσπάθησα να το ταιριάξω όσο πιο καλά μπορούσα στην θέση του.
Το κομμάτι αυτό θα πρέπει να πατήσει πρόσωπο με το κομμάτι νούμερο 106 σύμφωνα με τις οδηγίες και τα σχέδια του πλοίου, επίσης θα πρέπει να είναι πρόσωπο και με τον νομέα νούμερο 17. Τουλάχιστον στο δικό μου κιτ αυτό δεν ήταν εφικτό και το κομμάτι 270 ενώ όταν είναι πρόσωπο με το κομμάτι 106 τότε δεν είναι και πρόσωπο με τον νομέα 17.
Κοιτάζοντας και διάφορες άλλες κατασκευές το συμπέρασμα που έβγαλα ήταν ότι το ίδιο ακριβώς πράγμα συνέβαινε και στις άλλες κατασκευές. Προφανώς εδώ έχει γίνει κάπου λάθος από την εταιρεία.
Το σημαντικότερο απ' όλα είναι το κομμάτι 270 να έρθει ακριβώς πρόσωπο με το 106 γιατί εάν δεν συμβαίνει αυτό τότε θα υπάρχει πρόβλημα με την gallery του πλοίου.
Όπως ανέφερα και πιο πάνω στο δικό μου κιτ αυτό δεν ήταν εφικτό και δημιούργησε ένα μικρό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έπρεπε να τρίψω υλικό από τον νομέα 17 γιατί ο νομέας αυτός φαινόταν από την κανονόπορτα κατά 2 χιλιοστά και αργότερα δεν θα επέτρεπε να κασώσω την κανονόπορτα.
Όλα τα παραπάνω εξηγούνται στις παρακάτω δύο φωτογραφίες, στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τον νομέα τριμμένο ώστε να μην εισέρχεται μέρος αυτού στην κανονόπορτα (κόκκινο βελάκι).

Στην δεύτερη φωτογραφία (μπλε βελάκι) βλέπετε ότι το κομμάτι 270 δεν είναι πρόσωπο με τον νομέα 17 κατά 2 χιλιοστά περίπου.

Είναι πολύ σημαντικό στάδιο ώστε το 270 να τοποθετηθεί καλά, διότι το 270 είναι ο οδηγός για τα κομμάτια νούμερο 271 και 272 όπως και για την τοποθέτηση της gallery του πλοίου.
Ένα λάθος εδώ θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα που ίσως είναι από σημαντικά έως και κρίσιμα.

Προσπαθώ να περιγράψω όσο μπορώ την κατασκευή και τα επί μέρους προβλήματα του κιτ, προκειμένου εάν κάποιος επιχειρήσει να φτιάξει το συγκεκριμένο πλοίο της Jotika να ξέρει τι είδους προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει.

Η αλήθεια είναι ότι κατανάλωσα πολύ χρόνο για να αποφασίσω την τελική τοποθέτηση του κομματιού 270.

Προχωράμε τώρα στην τοποθέτηση του 270 από την μια πλευρά του πλοίου.
Οι οδηγίες λένε να τοποθετηθεί το πάνω κατάστρωμα και το κομμάτι 270 ανάμεσα στους νομείς 6, 7, 8 και 9 να είναι ψηλότερο από το κατάστρωμα κατά 1 χιλιοστό ώστε με το πέτσωμα του καταστρώματος με σανίδες 1 χιλιοστού το 270 να έρθει πρόσωπο με το πετσωμένο κατάστρωμα.
Μετά από πολλή σκέψη πάνω σε αυτό και εφόσον τοποθετώντας πρόχειρα το πάνω κατάστρωμα διαπίστωσα ότι εάν κολλούσα το 270 τότε υπήρχε το πρόβλημα να κολληθεί και το κατάστρωμα μαζί, κάτι που δεν θέλουμε γιατί το κατάστρωμα πρέπει να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί σε άλλο στάδιο.
Αποφάσισα λοιπόν ανάμεσα στους νομείς 6, 7, 8 και 9 να τοποθετήσω σανίδα πάχους 2 χιλιοστών, κατέληξα στο παραπάνω πάχος μετρώντας το πάχος του καταστρώματος και το πάχος της σανίδας με την οποία θα πετσωθεί το κατάστρωμα.
Με πολλούς σφικτήρες, καρφάκια και κάτι πιο ειδικούς σφικτήρες για πέτσωμα σιγά σιγά άρχισα να τοποθετώ το 270 πάνω στους νομείς.
Το 270 θα πρέπει να έχει στο τελείωμά του από το 106 απόσταση 16 χιλιοστά σύμφωνα με τα σχέδια.

Στο μπροστινό μέρος το 270 θα πρέπει να έρχεται πρόσωπο με την επέκταση του νομέα 1.

Όλα εξηγούνται στις παρακάτω φωτογραφίες.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #55 στις: Ιανουαρίου 20, 2013, 02:22:00 μμ »
Βασίλη η τελειομανία σου είναι αντάξια αυτού του υπέροχου μοντέλου!
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #56 στις: Ιανουαρίου 21, 2013, 12:48:00 μμ »
ΒΗΜΑ 9

Τοποθετήθηκε και από την άλλη πλευρά το κομμάτι 270 όπως περιγράφεται στο Βήμα 8. Πρέπει εδώ να δώσουμε λίγο προσοχή ώστε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους να έχουν τις ίδιες αποστάσεις. Επίσης σημαντικό είναι το ύψος των δύο κομματιών να είναι το ίδιο και από τις δύο πλευρές γιατί εάν δεν είναι θα μας δημιουργήσει πρόβλημα αναλόγως το πόσο χάνουν με την τοποθέτηση των κανονιών. Δηλαδή εάν η μία μεριά είναι καθ' ύψος χαμηλότερη από την άλλη τότε τα κανόνια μας δεν θα είναι και στο ίδιο ύψος.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε εύκολα τοποθετώντας σε διάφορα σημεία ένα αλφάδι.
Το αλφάδι επίσης το τοποθετούμε σε διάφορες αποστάσεις με την βοήθεια ενός μεταλλικού χάρακα ανάμεσα στις κανονόπορτες για να δούμε εάν όντως είναι στο σωστό ύψος και αλφαδιασμένα.
Σημασία έχει για την παραπάνω εργασία το πλοίο μας να είναι τοποθετημένο σε επιφάνεια πλήρως αλφαδιασμένη.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #57 στις: Ιανουαρίου 21, 2013, 06:25:57 μμ »
ΒΗΜΑ 10

Πριν την οριστική τοποθέτηση των κομματιών 271 και 272 αποφάσισα να φτιάξω filler blocks από μπάλσα προκειμένου να έχω αφενός μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής των παραπάνω κομματιών και αφετέρου εφόσον η επιφάνεια επαφής θα είναι μεγαλύτερη τότε και με την τοποθέτηση της κόλλας η κόλληση των κομματιών θα είναι κατά πολύ πιο ανθεκτική και σίγουρη μιας και τα 271, 272 θα πατάνε σε ξύλο σε όλη τους την επιφάνεια.
Στην φωτογραφία νούμερο 1 τα filler blocks τοποθετημένα και κατάλληλα τριμμένα.
Στην φωτογραφία νούμερο 2 τα filler blocks απλά κολλημένα περιμένοντας την κατάλληλη προεργασία τους (τρίψιμο).

Εφόσον τοποθετήθηκαν - κολλήθηκαν τα filler blocks σειρά έχει τώρα η διαμόρφωση των νομέων νούμερο 1 και νούμερο 2. Θα πρέπει σε αυτούς τους νομείς να γίνει τρίψιμο υπό γωνία ώστε να σπάσουν οι άκρες τους και να πατήσουν τα κομμάτια 271 και 272 με όλη τους την επιφάνεια πάνω στους νομείς προκειμένου αυτά να αποκτήσουν μεγάλη σταθερότητα. Το πόσο υλικό από τους δύο αυτούς νομείς θα τρίψουμε θα το διαπιστώσουμε βάζοντας μία σανίδα πετσώματος στους νομείς 1, 2 και 3 μεταφέροντας αυτήν την σανίδα σταδιακά προς τα κάτω βλέποντας ταυτόχρονα και το σημείο επαφής της.
Πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε να μην τρίβουμε κατευθείαν την επιφάνεια των νομέων, αλλά να τρίβουμε υπό γωνία ώστε να σπάσουν οι άκρες και το μέγεθος των νομέων να παραμείνει ως έχει.

Ακολουθούν δύο φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται το τρίψιμο που έχει γίνει και που είναι απαραίτητο ώστε τα 271 και 272 κομμάτια να πατήσουν πάνω σε αυτούς με όλη τους την επιφάνεια.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #58 στις: Ιανουαρίου 21, 2013, 10:40:30 μμ »
ΒΗΜΑ 11

Το H.M.S. Victory αρχίζει πλέον και παίρνει μορφή.
ʼρχισα να τοποθετώ το δεύτερο κομμάτι με τις κανονόπορτες νούμερο 271 το οποίο και ήταν εύκολο στην τοποθέτηση πιο δύσκολο όμως σε σύγκριση με το 270, λόγω της μπροστινής καμπύλης.
Οι νομείς 9 και 11 χρειάστηκαν τρίψιμο εσωτερικά λόγω  του ότι αυτοί οι νομείς έβγαιναν πιο έξω από το περιθώριο των κανονόπορτων.

Συνεχίζεται με την τοποθέτηση του 271 από την άλλη πλευρά του πλοίου......

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #59 στις: Ιανουαρίου 22, 2013, 01:16:23 μμ »
Σημαντικό

Μια παρατήρηση που πρέπει να γίνει είναι ότι όπως βλέπουμε και στα σχέδια η πρώτη κανονόπορτα από το κομμάτι 270 βρίσκει και στα σχέδια πάνω στον νομέα 17. Στα σχέδια βρίσκει στο ένα χιλιοστό, στο δικό μου κιτ έβρισκε στα δύο περίπου χιλιοστά.
Αυτό που θεωρώ σημαντικό και θέλω να πω είναι ότι το κομμάτι νούμερο 272 θα το κολλήσω ώστε η πρώτη κανονόπορτα να είναι σύριζα με τον νομέα 17 όπως φαίνεται και στα σχέδια, έτσι θα έχω συμμετρία και από τις δύο πλευρές και θα με βοηθήσει ώστε να έχω ένα σταθερό σημείο επαφής.
Επίσης θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο οι κανονόπορτες των κομματιών 270, 271 και 272 θα είναι διαγώνιες στον βαθμό που πρέπει και σύμφωνα με τα σχέδια. Αυτό θα βασιστεί όπως είπα από τα σχέδια  του κιτ και όχι με το μάτι και στο περίπου.

Οι δύο φωτογραφίες που ακολουθούν περιγράφουν το εξής. Στην μεν πρώτη απεικονίζεται ένα ελαφρώς κενό μεταξύ των 270 και 271 το οποίο είναι αμελητέο και θα στοκαριστεί, επίσης θα μπει και δεύτερο πέτσωμα. Μεταξύ τους αυτά τα κομμάτια και εκεί που είναι το βέλος στην πρώτη φωτογραφία δεν ήταν το ένα κάτω από το άλλο. Δηλαδή το 271 φούσκωνε προς τα έξω με αποτέλεσμα να υπήρχε σχετικό εξόγκωμα (Δεν φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία γιατί έχει διορθωθεί).

Η διόρθωση έγινε ως εξής. Τοποθέτησα ανάμεσα στα 270 και 271 στην εσωτερική πλευρά και σε σημείο που δεν θα φαινόταν στην μετέπειτα κατασκευή σανιδάκι 2Χ6 χιλιοστά. Το σανιδάκι αυτό το έπιασα με σφικτήρα μαζί με το 270 και 271 και έτσι έλυσα το πρόβλημα που υπήρχε. Αυτό φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία.
Όποιος φίλος φτιάξει το συγκεκριμένο και του συμβεί αυτό το πράγμα, έχει συμβεί στις περισσότερες κατασκευές που έχω δει, μπορεί να το λύσει με τον εύκολο αυτό τρόπο.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #60 στις: Ιανουαρίου 30, 2013, 02:52:04 μμ »
ΒΗΜΑ 12

Το πιο δύσκολο σημείο από την τοποθέτηση των κομματιών με τις κανονόπορτες ήταν το τελευταίο κομμάτι νούμερο 272.
Πιο συγκεκριμένα εάν δεν του αφαιρούσα επιφάνεια (μεταξύ των δύο κόκκινων βελών) τότε δεν πάταγε καλά στους νομείς 1 και 2 και ειδικά στον νομέα 2, αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην καμπυλώνει σωστά (να το ονομάσω φούσκωμα) το 272 και ίσως μετέπειτα στο δεύτερο πέτσωμα να υπήρχε πρόβλημα. Πολλοί άλλοι μοντελιστές το βάζουν όπως είναι, δηλαδή να καμπυλώνει, άλλοι αφαιρούν επιφάνεια. Προτίμησα το δεύτερο ελέγχοντας ταυτόχρονα και την πρώτη από μπροστά κανονόπορτα για να μην πάει πιο ψηλά απ' όσο έπρεπε, αυτό δεν έγινε και αποφάσισα να προχωρήσω στην αφαίρεση υλικού προκειμένου το 272 να πατήσει όπως κανονικά πρέπει.

Μερικές φωτογραφίες από την τοποθέτηση του 272, σε μερικά σημεία στοκάρισα με λευκό στόκο διάφορα μικρά ανοίγματα, και να μην στοκαριστούν δεν έχει καθόλου σημασία διότι αργότερα θα τοποθετηθεί το δεύτερο πέτσωμα και δεν θα φαίνεται τίποτε.
Η μέχρι τώρα πορεία με βρίσκει ικανοποιημένο μιας και τίποτε σημαντικό δεν έχει προκύψει. Το καλό με το συγκεκριμένο κιτ όσον αφορά νομείς και κόντρα πλακέ είναι αρίστης ποιότητας.

Η συνέχεια θα είναι η κατασκευή filler blocks στο μπροστινό μέρος και ίσως στο πίσω μέρος, καθώς και το τρίψιμο των νομέων 18 και 17 και ίσως εάν χρειαστεί τρίψιμο ο νομέας νούμερο 16. Επίσης θα τριφτούν και οι μπροστινοί νομείς 1 και 2 σε λίγο που θα ξεκινήσω το πρώτο πέτσωμα.

Ακόμη θέλω να πω ότι αυτή η βήμα βήμα κατασκευή αφορά το πώς την βλέπω και προχωρώ με τους δικούς μου και μόνο τρόπους, σίγουρα δεν θα είναι αλάνθαστη, σίγουρα κάποιοι άλλοι την προσεγγίζουν διαφορετικά και σίγουρα κάποιοι άλλοι θα την φτιάξουν καλύτερα και ίσως χωρίς λάθη.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #61 στις: Φεβρουαρίου 04, 2013, 03:42:09 μμ »
Ήδη τα κομμάτια νούμερο 270, 271 και 272 κολλημένα στην θέση τους.
Στο κομμάτι νούμερο 272 έχουν τοποθετηθεί και καρφιά για μεγαλύτερη σταθεροποίηση, μιας και στα σημεία που πατάει είναι ελαφρώς με καμπύλη. Τα καρφιά με ζουμπά θα μπουν πιο μέσα ώστε να μην εμποδίζουν κατά την τοποθέτηση του δεύτερου πετσώματος.
Αισίως με αυτά τα κομμάτια το πρώτο πέτσωμα έχει ολοκληρωθεί κατά 50% περίπου.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #62 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 05:04:14 μμ »
ΒΗΜΑ 13

Φτιάχθηκαν filler blocks στο μέρος της πλώρης μιας και αυτά από ότι παρατηρήσαμε και στο Royal Caroline βοηθάνε πολύ πρώτον στην καμπύλη που παίρνουν οι σανίδες και δεύτερον οι σανίδες έχουν μεγάλη επιφάνεια επαφής και καλύτερη κόλληση στο μέρος αυτό μιας και είναι το κυκλικό κομμάτι του πλοίου.
Τα filler blocks θα κολληθούν στην θέση τους και σειρά θα έχει το πέτσωμα του πλοίου.

Η συνέχεια λοιπόν με το πέτσωμα με σανίδες 1,5Χ6 χιλιοστά.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #63 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 05:34:39 μμ »
  Βασίλη καλησπέρα και καλή επιστροφή στο ..... άθλημα .
  Να κάνω και μια ερώτηση , τώρα μου ήρθε , αν έβαζες / βάζαμε μπάλσα ( βλέπε filler blocks ) σε όλο το μήκος του σκαριού ανάμεσα στους νομείς , αυτό δεν θα είχε σαν αποτέλεσμα πιο στιβαρό κύτος και μεγαλύτερη ευκολία στο πέτσωμα χωρίς μεγάλη αύξηση του βάρους ;
  Αντώνης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #64 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 05:49:16 μμ »
  Βασίλη καλησπέρα και καλή επιστροφή στο ..... άθλημα .
  Να κάνω και μια ερώτηση , τώρα μου ήρθε , αν έβαζες / βάζαμε μπάλσα ( βλέπε filler blocks ) σε όλο το μήκος του σκαριού ανάμεσα στους νομείς , αυτό δεν θα είχε σαν αποτέλεσμα πιο στιβαρό κύτος και μεγαλύτερη ευκολία στο πέτσωμα χωρίς μεγάλη αύξηση του βάρους ;
  Αντώνης

Αντώνη Καλησπέρα,

Σαφώς εάν υπήρχαν filler blocks σε όλα τα κενά (νομέα προς νομέα) όλη η κατασκευή θα ήταν πάρα μα πάρα πολύ στιβαρή. Στις συγκεκριμμένες κατασκευές δεν μας πειράζει το βάρος μιας και δεν είναι τηλεκατευθυνόμενο μοντέλο αλλά στατικό. Θα μας πείραζε το βάρος ειδικά σε τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο μιας και ένα πιο ελαφρύ μοντέλο έχει καλύτερη πτητική συμπεριφορά και σε ακροβατικά αλλά και στην διαδικασία προσέγγισης-προσγείωσης (final approach).
Είναι όμως μεγάλος κόπος να φτιάξεις παντού filler blocks.
Για πιο καλή στιβαρότητα που λες πριν κλείσει το σκάφος και εφόσον έχεις καλή πρόσβαση στα διάφορα σημεία μπορείς να τοποθετήσεις είτε λευκή κόλλα είτε εποξική στο πίσω μέρος των σανίδων. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις και υαλούφασμα και το πέτσωμα θα γίνει πέτρα.
Εποξική κόλλα έχει χρησιμοποιηθεί στο Royal Caroline, θα ακολουθήσει περιγραφή στο ανάλογο νήμα.
Πάντως το Victory δεν δουλεύετε εύκολα να το κρατάς στα χέρια, γιατί ήδη έχει αρκετό βάρος.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Περιστέρι
« Απάντηση #65 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2013, 11:51:18 μμ »
Βασίλη καλησπέρα και καλό χειμώνα.
Ωραίο βγαίνει. Πάνω από όλα όμως είναι εξαιρετικός ο τρόπος που παρουσιάζεις βήμα βήμα την κατασκευή.
Συγχαρητήρια.
http://sotropi.blogspot.com/
http:// navarinomodels.com

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #66 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2013, 07:46:06 πμ »
Καλημέρα Μπάμπη,

Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ ::salut::

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #67 στις: Σεπτεμβρίου 27, 2013, 08:15:02 πμ »
Παράθεση
Για πιο καλή στιβαρότητα που λες πριν κλείσει το σκάφος και εφόσον έχεις καλή πρόσβαση στα διάφορα σημεία μπορείς να τοποθετήσεις είτε λευκή κόλλα είτε εποξική στο πίσω μέρος των σανίδων. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις και υαλούφασμα και το πέτσωμα θα γίνει πέτρα.

Δοκιμασμένο  ::thumbleft::
Παλιότερα όταν έφτιαχνα κι εγώ ξύλινα, όσο είχα πρόσβαση εσωτερικά κατά την διαδικασία του πετσώματος περνούσα ξυλόκολλα και γάζα έτσι ώστε να πιάνει πέτσωμα και νομείς και μετά από πάνω πάλι ξυλόκολλα...
Νομίζω κάτι παρόμοιο γίνεται και στα τηλεκατευθυνόμενα για αδιαβροχοποίηση...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #68 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 03:12:10 μμ »
ΒΗΜΑ 14 Πρώτο Πέτσωμα Σκάφους

Τοποθετήθηκαν οι δύο πρώτες σανίδες από κάθε πλευρά. Η πρώτη σανίδα δεν μπορούσε να πατήσει φυσιολογικά όπως ήθελα εγώ και αποφάσισα σε αυτό το σημείο να φτιάξω μία διαμορφωμένη σανίδα (drop plank όπως έχω διαβάσει σε ένα manual άλλου πλοίου). Εάν δεν γινόταν αυτό όσο προχώραγε προς τα κάτω το πέτσωμα θα υπήρχε πρόβλημα με τις επόμενες σανίδες αφήνοντας σημαντικά σκαλοπάτια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα περισσότερο τρίψιμο και ίσως σε μερικά σημεία από το τρίψιμο να έμενε πολύ λίγο υλικό από τις σανίδες.
Σαν βάση χρησιμοποίησα τον νομέα 3 (από τον νομέα 4 και μπροστά αρχίζει η σημαντική καμπύλη του πλοίου) και διαμόρφωσα κατάλληλα την πρώτη σανίδα.

Ο τρόπος που την διαμόρφωσα ήταν ο εξής:
1) Ξεκίνησα μία σανίδα από το μέσον του πλοίου (νομέας 9) και μπρος τα μπροστά χωρίς να κολλήσω την σανίδα.
2) Η σανίδα περίπου στον νομέα 4 έτεινε μέρος αυτής να καβαλάει πάνω στο ξύλο με τις κανονόπορτες.
3) Στο σημείο που άρχισε να συμβαίνει αυτό σημάδεψα την σανίδα μέχρι και το μέσον του νομέα 3.
4) Έκοψα με μοντελιστικό κοπίδι τα σημεία που είχα σημαδέψει και έκοψα το άκρο της σανίδας σε γωνία 45 μοιρών.
5) Η άκρη της σανίδας η οποία θα πατήσει στο μέσον του νομέα 3 φρόντισα έτσι ώστε να είναι το μισό του φάρδους της αρχικής δηλαδή 3 χιλιοστά.
Αυτό ήταν όλο

Το κομμάτι ξύλου που αφαιρέθηκε από την σανίδα το κράτησα ώστε στην μετέπειτα διαμόρφωση της πιο κάτω σανίδας να έχω με ακρίβεια την γωνία πρόσφυσης. Εάν για κάποιο λόγο η πιο κάτω σανίδα δεν πατήσει καλά τότε με πολύ ελαφρύ και κατάλληλο τρίψιμο έρχεται στην θέση της.

Τοποθέτηση ακόμα μίας σανίδας, τρίτη κατά σειρά, η οποία έχει κοπεί κατάλληλα (μειωθεί το φάρδος της) από τον νομέα 4 και μπροστά. Η άκρη της σανίδας η οποία πατάει στο ποδόσταμα είναι στα 3 χιλιοστά, στο μισό φάρδος μιας ολόκληρης σανίδας.

Όλη η παραπάνω διαδικασία ίσως κουράσει, ίσως  είναι άχρηστη μιας και το πλοίο περιλαμβάνει και δεύτερο πέτσωμα. Όμως για να κλείσεις μια γάστρα χωρίς μύτες, χωρίς μεγάλα κενά, χωρίς οι σανίδες μεταξύ τους να έχουν μεγάλα σκαλοπάτια θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Καλύτερα λοιπόν να εφαρμοστεί κάτι στο πρώτο πέτσωμα ώστε να δεις που έχεις κάνει κάποιο λάθος και να πάρεις μια σχετική εμπειρία ώστε το δεύτερο πέτσωμα να είναι καλύτερο και πιο όμορφο, ειδικά σε πλοία που θέλεις να τα αφήσεις στο φυσικό χρώμα του ξύλου.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #69 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 07:11:18 μμ »
Φτιάχτηκαν μερικοί stealers στην πρύμνη.

Οι stealers τοποθετημένοι.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #70 στις: Οκτωβρίου 03, 2013, 06:35:57 μμ »
 Βασίλη καλησπέρα , αν και το σκαρί έχει  μεγάλη καμπυλότητα , οι σανίδες πάνε όμορφα και χωρίς τάσεις με την βοήθεια των  stealers . Καλή δουλειά , λίγο χρονοβόρα αλλά απαραίτητη .
 Αντώνης .

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #71 στις: Οκτωβρίου 04, 2013, 01:27:36 μμ »
Αντώνη καλημέρα,

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην πρύμνη (εκεί θα χρειαστεί αρκετή διαμόρφωση) και λιγότερο στην πλώρη. Στην πλώρη βοηθάνε σημαντικά και τα filler blocks, ίσως έπρεπε να φτιαχτούν και για την πρύμνη. Η εργασία είναι όντως χρονοβόρα μιας και σου τρώει αρκετό χρόνο. ::salut::

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #72 στις: Οκτωβρίου 04, 2013, 02:11:32 μμ »
Πολυ καλη δουλεια κανεις Βασιλη.
Ποσες το δουλευεις την ημερα ( η την εβδομαδα, η τον μηνα, δεν ξερω ποσο συχνα μοντελαρεις);

Με δυσκολευει λιγο η αγγλικη ορολογια, αλλα με τις φωτογραφιες καταλαβαινω περιπου τι λες. Στα ελληνικα ειναι αληθεια οτι μονο περιγραφικα μπορεις να τα αποδωσεις αυτα.
.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #73 στις: Οκτωβρίου 04, 2013, 02:23:20 μμ »
Πολυ καλη δουλεια κανεις Βασιλη.
Ποσες το δουλευεις την ημερα ( η την εβδομαδα, η τον μηνα, δεν ξερω ποσο συχνα μοντελαρεις);

Με δυσκολευει λιγο η αγγλικη ορολογια, αλλα με τις φωτογραφιες καταλαβαινω περιπου τι λες. Στα ελληνικα ειναι αληθεια οτι μονο περιγραφικα μπορεις να τα αποδωσεις αυτα.

Καλημέρα Παναγιώτη,

Δεν έχω στάνταρ για το πότε, κυρίως αυτό γίνεται μεσημέρι - απόγευμα, λίγες φορές βραδάκι και όχι κάθε μέρα. Όταν ασχολούμαι βγάζω μεροκάματο από 6 και πλέον ώρες μιας και δεν με πιέζει ο χρόνος, έχω μείνει και στο εργαστήριο και ολόκληρο βράδυ.
Να σου πω ότι στην Ελληνική ορολογία δεν τα καταφέρνω μιας και ποτέ μου δεν είχα σχέση με την θάλασσα παρά μόνο στα μοντέλα τα οποία για χρόνια είχα παρατήσει και όπως καταλαβαίνεις δεν μπορώ να αποδώσω τους όρους όπως πρέπει στα Ελληνικά γι' αυτό πολλές φορές και εγώ αλλά και η σύζυγος χρησιμοποιούμαι αγγλική ορολογία.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #74 στις: Οκτωβρίου 04, 2013, 06:35:35 μμ »
Οι σανίδες πλέον με την φυσική τους ροή είναι αδύνατον να τερματίσουν στην πλώρη χωρίς να γίνει σημαντική μείωση του φάρδους των. Σε κάποιο σημείο και μετά τείνουν επίσης να θέλουν να πηγαίνουν στην προηγούμενη κολλημένη σανίδα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξομαλυνθεί αυτό. Εγώ επέλεξα να χωρίσω την γάστρα  σε δύο μέρη. Η γάστρα μπορεί να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη.
Τοποθέτησα λοιπόν στον κεντρικό νομέα έξι σανιδάκια και στην συνέχεια έβαλα μια σανίδα η οποία τερμάτιζε στο ποδόσταμα της πλώρης και σε απόσταση τρία περίπου χιλιοστά από την πιο πάνω κολλημένη σανίδα. Εάν η σανίδα έτεινε να τερματίσει ακριβώς από κάτω από την πιο πάνω κολλημένη σανίδα τότε θα έπρεπε στην σανίδα αυτή να μειωθεί το φάρδος της ώστε το κενό που θα σχημάτιζε να ήταν στα 3 με 4 χιλιοστά. Εξηγώ το μέρος της πλώρης, στο μέρος της πρύμνης η σανίδα θα πρέπει να τρέξει φυσιολογικά όπως πρέπει να πάει και το κενό που θα σχηματιστεί στην πρύμνη θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το κενό που σχηματίζεται στους κεντρικούς νομείς του πλοίου, άρα θα έχουμε επτά ολόκληρες σανίδες στους κεντρικούς νομείς, όσες δηλαδή και χρειαζόμαστε, τα υπόλοιπα κενά θα κλείσουν με κατάλληλη διαμόρφωση.

Το πρώτο μέρος της γάστρας έκλεισε. Τώρα θα συνεχίσω από το κάτω μέρος προς τα επάνω τοποθετώντας πρώτα την garboard σανίδα. Με το κόκκινο βέλος φαίνεται αυτή η σανίδα.

Οι σανίδες του δεύτερου μέρους κάποια στιγμή θα συναντήσουν τις σανίδες του πρώτου μέρους. Πριν φτάσω σε αυτήν την συνάντηση υπολόγισα πόσο κενό θα αφήσει η προτελευταία σανίδα. Είδα ότι εάν την τοποθετούσα ολόκληρη δεν θα άφηνε κενό, οπότε και της μείωσα το φάρδος της στο μισό περίπου, φαίνεται στην φωτογραφία με το κόκκινο βέλος.
Το κενό μετά την τοποθέτηση της προτελευταίας σανίδας φαίνεται με το μαύρο βέλος.
Υπάρχει λοιπόν και άλλο ένα τρίτο τμήμα της γάστρας που θα πρέπει να κλείσει ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο πέτσωμα. Το υπάρχον κενό θα κλείσει με τις κατάλληλα διαμορφωμένες σανίδες.
Υπάρχουν και άλλοι και πιο σύνθετοι τρόποι και πιο καλύτεροι για να κλείσει η γάστρα. Επειδή όμως δεν έχω εφαρμόσει ποτέ κάποιον πιο σύνθετο τρόπο  και το πλοίο σαν κιτ κοστίζει αρκετά χρήματα εφαρμόζω αυτόν που είμαι σίγουρος.

Βασίλης