Αποστολέας Θέμα: Eρωτηση για βερνικι!!  (Αναγνώστηκε 4102 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kostasjacknorris

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: βολος
  • modelclub.gr
Eρωτηση για βερνικι!!
« στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 08:46:34 μμ »
αν εχω βαψει το μοντελο και εχω κανει weathering και εχω τοποθετηση τησ χαλκομανιεσ στο μοντελο χωρισ να εχω βαλει καποιο βερνικι πριν απο ολα αυτα,θα μπορουσα μετα να περασω απο πανω ενα ματτ βερνικι?? :roll:

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Απ: ερωτηση για βερνικι!!
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 08:48:22 μμ »
Ναι μπορείς κανονικά! :)

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 08:52:19 μμ »
θα αλλαξει καθολου η προηγουμενη εμφανηση στο μοντελο μετα το βερνικι??

και κατι ακομα,επειδη δεν εχω αερογραφο θα ηταν προτιμοτερο να χρησιμοποιησω βερνικι σε σπρευ?? καποια προταση σε ματτ βερνικι?? δεν θελω να ειναι γυαλιστερο το μοντελο.......  :roll:

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 09:36:33 μμ »
θα αλλαξει καθολου η προηγουμενη εμφανηση στο μοντελο μετα το βερνικι??

Θα γίνει ...ματ. Πέρα από τον αστεϊσμό ανάλογα με το αν είναι ματ ή γυαλιστερό το βερνίκι, μπορεί να αλλάξει πολύ η εμφάνιση. Με το γυαλιστερό αποκτούν περισσότερο βάθος συνολικά τα χρώματα αλλά σκουραίνουν και μειώνεται το μεταξύ τους κοντράστ. Με το ματ γίνεται το αντίθετο. Αν τα αρχικά χρώματα είναι ματ, με το ματ βερνίκι η εμφάνιση θα αλλάξει από καθόλου έως λίγο. Αυτό εξαρτάται και από το συγκεκριμένο ματ βερνίκι που θα χρησιμοποιήσεις. Για παράδειγμα από την εμπειρία μου με Humbrol, το ματ σε σπρέι είναι πολύ πιο ματ από το ματ ακρυλικό σε κουτάκι. Επίσης, έχω διαπιστώσει ότι τα βερνίκια της Humbrol σε σπρέι είναι πολύ επιθετικά στο υπόστρωμα (μου έχουν χαλάσει παρκετίνες, χαλκομανίες κλπ.) Το ακρυλικό σε κουτάκι είναι απαλό σαν νεράκι. Για άλλες μάρκες δεν γνωρίζω.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 02, 2012, 09:46:07 μμ »
ευχαριστω για τισ απαντησεισ!!!  ::salut:: 

πιο πολυ εκανα την ερωτηση για το βερνικι,για το λογο οτι εχω περασει τισ χαλκομανιεσ πανω σε καθαρη ματ επιφανεια(μονο απο χρωμα,χωρισ βερνικια) και οταν κοιτασ το μοντελο στο φωσ καποιεσ χαλκομανιεσ εχουν αυτη τη ζελατινα τν διαφανη και φαινεται,για αυτο το λογο ρωταω αν θα κανει δουλεισ ατο βερνικι πανω απο τισ χαλκομανιεσ ωστε να κρυψει τη ζελατινη των χαλκομανιων!!!  :roll:

Αποσυνδεδεμένος Bandit59

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο - Σέρρες
  • Γιώργος
    • MODEL TIME
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 01:07:28 πμ »
Δύσκολο ως ακατόρθωτο κατά τη γνώμη μου. Ισως κάποιος αλλος να κατέχει κανένα κόλπο για την εξαφάνιση  του silvering. ΠΑΝΤΑ να περνάς τις χαλκομανίες πάνω σε γυαλιστερό βερνίκι ή παρκετίνη.  ::salut::

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 01:47:24 πμ »
καταλαβα,μαλλον δυσκολο θα ειναι για να το λετε!!! η μονη λυση που μπορω να σκεφτω ειναι να κανω κανενα wash τοπικα κοντα στισ χαλκομανιεσ ωστε να μην φαινεται η ζελατινη.... :roll:αν εχετε καποια αλλη ιδεα (μιλαμε για επιφανεια τελειωσ ματ μονο απο ακρυλικο χραμα) ευχαριστωσ να την ακουσω!!!!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 02:06:18 πμ »
Συνεπώς η σωστή αρχική ερώτηση έπρεπε να ήταν: Τοποθετήθηκαν τα σήματα κατευθείαν πάνω στο χρώμα χωρίς να περαστεί πρώτα γκλός βερνίκι. Τώρα που γυαλίζουν άσχημα τι πρέπει να γίνει?
Καταρχήν δεν ξεχνάμε ποτέ το γυαλιστερό βερνίκι πρίν βάλουμε τα σήματα. Το τοπικό wash για να καλύψεις το πρόβλημα ξέχνα το διότι μάλλον θα γίνει χειρότερο - εκτός αν έχεις θέμα που "σηκώνει" πολλές φθορές - και τά σήματα θα δείχνουν πολύ περίεργα...
Στη συνέχεια προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος (με αμφίβολο αποτέλεσμα διότι μας λείπει το απαραίτητο γκλός υπόστρωμα): Tρυπάμε με μια καρφίτσα τα προβληματικά σημεία των σημάτων και βάζουμε από μια μικρή σταγόνα Micro Sol ή άλλο βελτιωτικό ζουμί σημάτων (To Solvaset της Walthers είναι μια καλή και ισχυρή εναλλακτική λύση για δύσκολες περιπτώσεις). Αν δεν εξαφανιστούν οι γυαλάδες επαναλαμβάνουμε. Σε σοβαρές περιπτώσεις αντί για τρύπημα με καρφίτσα χαράζουμε ελαφρά με νυστέρι, στάζουμε Micro Sol και πιέζουμε ελαφρά να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας που δημιούργησε το πρόβλημα. Αφήνουμε το Micro Sol να δράσει μερικές ώρες ή ακόμα καλύτερα μια μέρα. Οταν όλα είναι εντελώς στεγνά και έχουν φύγει οι γυαλάδες τότε ψεκάζουμε το τελικό βερνίκι. Αν οι γυαλάδες επιμένουν αυτό σημαίνει ότι δεν θα φύγουν ποτέ, συνεπώς είναι προτιμότερο να αφήσουμε το μοντέλο ως έχει ή να αφαιρέσουμε τα σήματα με σελοτέϊπ ή ντουκόχαρτο, να ξαναβάψουμε ολικά ή μόνο ορισμένα σημεία και να τοποθετήσουμε νέα σήματα - αφού προηγουμένως θα έχουμε ψεκάσει το απαραίτητο γκλός βερνίκι.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 02:09:21 μμ »
οκ!!! ευχαριστωπολυ για τη βοηθεια!!!! :D  κατι ακομα αν κανω αυτεσ τισ ενεργειεσ με τη καρφιτσα η το νυστερι μετα μπορω να περασω το ματ βερνικι με πινελο για δεν εχω αερογραφο?? :( αν ναι πρεπει να το περασω σε το σκαφοσ η τοπικα στισ χαλκομανιεσ?? :roll:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 05:15:33 μμ »
Ναι μετά μπορείς, αρκεί όπως είπαμε να έχουν φύγει οι γυαλάδες. Διαφορετικά μπορεί να δείχνουν ακόμα χειρότερες! Προτιμότερος ο αερογράφος για δύο λόγους: Για να μην φαίνονται πινελιές και για να είναι το στρώμα του  βερνικιού όσο γίνεται λεπτότερο. Αν τελικά επιλέξεις πινέλο προτίμησε ένα "πλακέ" με μαλακή τρίχα άριστης ποιότητας και αραίωσε καλά το βερνίκι.
Πάντα το βερνίκι σε όλο το σκάφος. Ποτέ τοπικά διότι θα δείχνει σαν "μπάλωμα".

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 06:41:24 μμ »
σε ευχαριστω παρα πολυ για τισ συμβουλεσ!!!!  ::salut::  ::salut::

κατι ακομα?? ποσο αραιωμα θελει το βερνικι?? 75% βερνικι- 25% νερο??(εχω ενα ματ τησ lifecolor)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:52:18 μμ »
Επειδή θα χρησιμοποιήσεις πινέλο, αν ανακατέψεις το βερνίκι πάρα πολύ καλά θα χρειαστεί ελάχιστη αραίωση με την προϋπόθεση ότι το έχεις αγοράσει πρόσφατα - δηλ. είναι φρέσκο. Σε κάθε περίπτωση κάνε πρώτα μια δοκιμή σε παλιό μοντέλο με αραίωση 10-20% (κατά προτίμηση με διαλυτικό Lifecolor) και δες πως στεγνώνει. Μην περάσεις βερνίκι αν έχεις υπερβολική υγρασία ή/και χαμηλή θερμοκρασία διότι δεν θα στεγνώσει/στρώσει σωστά.

Αποσυνδεδεμένος leo14

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:59:02 μμ »
Θα σου πρότεινα τη σειρά βερνικιού σε σπρέι της Vallejo, προσωπικά τα βρίσκω τέλεια σε σχέση με το βερνίκι σε σπρέι της Humbrol που είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, όσο για το βερνίκι με πινέλο, πότε δεν κατάφερα να πετύχω καλό αποτέλεσμα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Eρωτηση για βερνικι!!
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 01:04:22 πμ »
παιδια ενταξει με το βερνικι!!! εκανα τα κολπακια με τη καρφιτσα και μετα περασα το ματ βερνικι σε ολο το σκαφοσ και μπορω να πω οτι δουλεψε πολυ!!! :D καμια σχεση οπωσ ηταν πριν οι χαλκομανιεσ!!! ειμαι πολυ ευχαριστημενοσ οπωσ εγινε τωρα το μοντελο!!! :D σασ ευχαριστω για τισ συμβουλεσ σασ ολουσ!!!!  ::salut::

τωρα εμαθα παντα γκλοσ βενικι πριν τισ χαλκομανιεσ!!!!!  :wink:  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος panagis_48

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 02, 2013, 05:03:13 μμ »
θέλω να ρωτήσω αυτό το βερνίκι της humbrol αραιώνει με κάτι ? ευχαριστώ!...

Ποτέ μην τα βαζεις με έναν ηλίθιο,
θα πρέπει να πέσεις στο επίπεδο του,
και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας.....

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 02, 2013, 05:04:52 μμ »
white spirit Μιχάλη... enamel βερνίκι είναι...  ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 02, 2013, 05:29:49 μμ »
οκ ευχαριστώ!

Αποσυνδεδεμένος Yanniliki

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 01:07:38 πμ »
Για να μην ανοιγω νεο θεμα, εχω το matt cote της humbrol το αραιωνω με wite spirit και το περναω με πινελακι στο μοντελο αλλα εχω ενα θεμα.. οταν στεγνωνει δεν ειναι matt, αλλα ειναι σαν να το εχω περασει παρκετινη... ποσο πρεπει να το αραιωσω? εχω δοκιμασει απο 30-70 μεχρι και 10-90 αλλα καμια αλλαγη  :evil:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 09:45:40 πμ »
εγώ έβαλα  30 σταγόνες το ανακάτεψα καλά και είναι οκ...

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 09:51:49 πμ »
Για να μην ανοιγω νεο θεμα, εχω το matt cote της humbrol το αραιωνω με wite spirit και το περναω με πινελακι στο μοντελο αλλα εχω ενα θεμα.. οταν στεγνωνει δεν ειναι matt, αλλα ειναι σαν να το εχω περασει παρκετινη... ποσο πρεπει να το αραιωσω? εχω δοκιμασει απο 30-70 μεχρι και 10-90 αλλα καμια αλλαγη  :evil:
Το ανακάτεψες μέχρι αηδίας, μέχρι που να το πιάσει ναυτία και να έχει τάσεις προς έμμετο; Αν το έχεις πολύ καιρό ή αυτός που στο πούλησε το είχε πολύ καιρό, θέλει ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ανακάτεμα. Σε κάτι άλλο δεν πάει ο νούς μου.
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος labros87

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • 72scale for ever!
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 10:10:13 πμ »
Πάρα πάρα πολύ καλό ανακάτεμα και χρησιμοποίησέ το χωρίς να το αραιώσεις.Το ίδιο πρόβλημα είχα και γω και μετά από συμβουλές το πρόβλημα λύθηκε. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Yanniliki

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 11:02:15 πμ »
Τοσο πολυ ανακατεμα ε? χμμ θα του δωσω γκαζια αν ειναι και θα το ξανατεσταρω.. για να το βαλω χωρις να το αραιωσω θα ειναι λιγο δισκολο γιατι ειναι λιγο παχυρευστο.. μοντελα για τεστ υπαρχουν οποτε ξαναδοκιμαζω και σας ενημερωνω  :D

edit: Το ανακατεψα πααααααρα πολυ, δεν ηξερα οτι θα επιανε τοσο τυρι κατω :/ , και το δοκιμασα, αρχισε να φαινεται matt η επιφανεια αλλα στο μαυρο εβγαλε ενα αχνο ασπρακι... να φανταστω οτι θελει και αλλο ανακατεμα... 50-50 με white spirit το αραιωσα

Tags: âåñíéêé