Δεν νομίζω ότι υπάρχει συμφωνία ΕΕ-ΧΚ για τις εισαγωγές (αθέμιτος ανταγωνισμός), αλλά και να υπήρχε, εδώ είναι Ελλάδα, που όταν αγοράζεις αυτοκίνητο ή μηχανή από την ΕΕ, πληρώνεις εκτελωνισμό και ένα σωρό φόρους και δασμούς....
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο εκτελωνισμός είναι καθαρά θέμα του εκτελωνιστή και πολύ σημαντικό, που βρίσκεται αυτός ο εκτελωνιστής. Οι δημόσιοι εκτελωνιστές που βρίσκονται στο Ελ Βεν, φαντάζομαι έχουν τόση δουλειά, που κόβουν αυτά που είναι στην κατηγορία των ηλεκτρονικών ειδών και άλλων ειδών πολυτελείας πχ ακριβά αθλητικά παπούτσια ή εξειδικευμένος αθλητικός εξοπλισμός πχ κράνη, μπότες μηχανής, είδη δλδ που στο εξωτερικό είναι ακριβά, αλλά στην Ελλάδα πανάκριβα. Αν όμως εκτελωνιστούν σε τοπικά τελωνεία, όπως πχ στη Ρόδο, που έχουμε τελωνείο, τα ελέγχουν πιο εξονυχιστικά και εμένα μάλιστα την τελευταία παραγγελία την άνοιξαν για να δούν τι έχει μέσα το δέμα και όταν είδαν ότι είναι "παιχνιδάκια" (ευτυχώς που ακόμα μερικοί τα θεωρούν παιχνίδια τα μοντέλα), την άφησαν να περάσει έτσι. Μια άλλη φορά όμως, επειδή έτυχε και έφτασαν δύο δέματα με διαφορά 2 εβδομάδων, νόμιζαν ότι κάνω εισαγωγή, με φώναξαν να πάω εκεί και μου φόρεσαν στο κεφάλι 24ε (12 οι δασμοί/φόροι και 12 τα κερατιάτικα των ΕΛΤΑ, που δεν έχω καταλάβει γιατί τα πληρώνουμε αυτά). Γενικώς, επειδή το ρώτησα, μέχρι 150ε (μεταφορικών συμπεριλαμβανομένων) πληρώνεις μόνο ΦΠΑ + τα 12ε των ΕΛΤΑ, για παραπάνω αρχίζουν να μπαίνουν και άλλα. Και παίζει μεγάλο ρόλο πως έρχονται τα δέματα πχ αν είναι αεροπορικά, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν, ενώ αν είναι ground, τότε παίζει να φάνε εκτελωνισμό, αφού περνάνε από το τελωνείο στον πειραιά, άλλη υπηρεσία δλδ
Είναι πάντως λόττο ο εκτελωνισμός, ξέρω περιπτώσεις που παράγγειλε ο άλλος εξάτμιση 500ε από την αμερική και δεν πλήρωσε τίποτα και άλλους που πληρώσανε τα κέρατα τους για βιβλία!