Βασικά και σε ότι αφορά το θέμα φίλτρου , wash, pinwash κλπ,για άρματα/οχήματα να διευκρινίζουμε ότι είναι τεχνικές με κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και δυστυχώς , πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι όλες οι εν λόγω τεχνικές σε όλα τα μοντέλα , είναι απαραίτητες με κάποια ευλαβική σειρά και μηδενός εξαιρουμένου!...
Κατ'εμέ είναι λάθος αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι το να κάνεις weathering σε ένα όχημα βαμμένο με το βασικό του χρώμα εξαρτάται απο διάφορες παραμέτρους.
Κι εδώ θα αναφερθώ στο ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να έχω στον νού μου πρίν προχωρήσω σε οτιδήποτε παραπέρα.
1) εαν θέλω να περάσω λάδι με μορφή wash , pinwash, φίλτρα , σήματα κλπ πρέπει να έχω επιφάνεια ημιγυαλιστερή .Αυτό και εφ'όσω το βασικό σου χρώμα δεν είναι σμάλτου, το πετυχαίνουμε εύκολα αν αντί να ψεκάσουμε σατινέ βερνίκι πάνω απο το βασικό χρώμα, ;όταν κατά τον ψεκασμό του βασικού αναμείξουμε μέσα στο διάλυμα του χρώματος και λίγο gloss ή σατινέ βερνίκι.
Κάποια χρώματα με βάση το βινύλιο (πχ air vallejo, life colour) έχουν την τάση να εμφανίζουν σατινέ υφή απο μόνα τους , οπότε σε αυτή την περίπτωση μας λύνει τα χέρια .
2) αν έχω να περάσω σκόνες , η επιφάνεια μου πρέπει να είναι σχετικά ματ υφής διότι θα έχει πρόσφυση και θα συγκρατεί τις σκόνες που θα τοποθετήσω.
3) η δουλειά του φίλτρου γίνεται για να μου αλλάξει την τονικότητα του χρώματος βάσης
4) η δουλειά του wash είναι να κάνει πιο έντονες τις εξάρσεις στην επιφάνεια μου προσδίδοντας έναν πιο σκούρο τόνο στο χρώμα βάσης γύρω απο αυτές.
5) η δουλειά του pinwash είναι να κάνει ακόμη πιο έντονες τις εσοχές στην επιφάνεια μου
6) τα pigments διαλυμένα σε white spirit έχουν μια κρίσιμη αναλογία (όπως την λέω εγώ) που σου αποδίδει έλεγχο κατά την εφαρμογή τους με πινέλο. Μεγάλη διαφορά στο θέμα ελέγχου των pigment έχει παρατηρηθεί , όταν μέσα στο καπάκι που έχουμε αναμήξει pigments και white spirit, ρίξουμε 3-4 σταγόνες fixer.
Εάν χρειστεί να ψεκάσουμε με αερογράφο πίσω απο το πινέλο που περιέχει διαλυμένο pigment, δεν χρειάζεται να είναι αυτό διαλυμένο με white spirit και fixer, αλλά αντ'αυτού διαλίστε το pigment με Hobby Color thinner ή (κατά προσωπική μου προτίμηση Χ20Α της Tamiya) και για του λόγου το αληθές δοκιμάστε να αφήσετε για 2-3 μέρες και μετά να προσπαθήσετε να το καθαρίσετε, ένα κυπελάκι που να περιέχει μέσα pigment ανακατεμένα με ενα απο τα παραπάνω thinner.
7) το ψέκασμα βερνικιού αλλά ακόμη και λάκ μου "κατεβάζει" ένα τόνο στο βασικό (σκουραίνει) .Πρίν το κάνω λοιπόν, πρέπει να αναρωτηθώ, είναι αρκετά ανοικτό το βασικό μου χρώμα;;!!
8 ) δεν υπάρχει το υπερόπλο που θα έρθει στο τέλος να σου σφραγίσει όλη την δουλειά χωρίς να χαθούν κάποιες λεπτομέρειες απο όλες τις τεχνικές που εφάρμοσες πριν
9)πρίν εφαρμόσω κάτι απο τα παραπάνω συνιστάται να γίνονται δοκιμές, δοκιμές και ξανά δοκιμές , διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ζείτε στο κόσμο του reset (σαν εμένα!!

)...
Ως κεντρική ιδέα θα πώ ότι η εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών γίνεται μόνο μετά απο λογική σκέψη και προσωπική επιθυμία για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού.Η απλή εφαρμογή τους χωρίς να ξέρουμε ή να έχουμε κατασταλάξει για το πιο αποτέλεσμα επιθυμούμε, θα καταλήγει πάντα να έχουμε ένα σχετικά μέτριο αποτέλεσμα (ασχετο με αυτό που επιθυμούσαμε απο την αρχή) και η οποιαδήποτε επιτυχία θα οφείλεται σε καθαρή τύχη.