Αποστολέας Θέμα: Απόρριψη διαλυτικών  (Αναγνώστηκε 7708 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος VetMan

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Βάρη
  • modelclub.gr
Απόρριψη διαλυτικών
« στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 11:48:59 πμ »
Καλημέρα σε όλη την παρέα!

Η πρώτη μου ερώτηση είναι σχετικά με το που πετάμε τα χρησιμοποιημένα διαλυτικά μετά το πέρας των εργασιών ολοκλήρωσης ενός μοντέλου,έτσι ώστε να μη μολύνουμε το περιβάλλον.
Όταν ήμουν πιτσιρικάς,τα πέταγα στον νεροχύτη  :oops: :oops: :oops:
Σήμερα μετά από την επιστροφή μου στο χόμπυ και μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μου μοντέλου,είμαι με το γυάλινο δοχείο καθαρισμού του αερογράφου γεμάτο βρώμικο δυαλιτικό.

Πού θα το αδειάσω;;; ::dontknow::

(Συγνώμη αν είναι κουφή η ερώτηση ή εάν έχει αναφερθεί σε άλλο τόπικ)

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Απόρριψη διαλυτικών
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:02:02 μμ »
Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που θα δέχεται τέτοιου είδους απόβλητα, όχι μόνο από το χόμπι μας αλλά και από βαφείς, συνεργεία κλπ.  Δυστυχώς όμως, στη χώρα που ζούμε και με τα μυαλά που κουβαλάμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει και δεν χρειάζεται να μετακινούμε στην άλλη άκρη του νομού κάθε φορά ζητώ συγνώμη.
Προσωπικά το άοσμο νέφτι που χρησιμοποιώ κυρίως, τον διαλύω καλά σε μπόλικο νερό και αναγκαστικά στην αποχέτευση.  Δεν είναι το σωστό, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:05:27 μμ »
Καθώς καθαρίζουμε τον αερογράφο δε ρίχνουμε πολύ διαλυτικό.Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και μετά στο καλάθι αχρήστων.Μετά από ώρες εξατμίζετε.

Το ίδιο κάνω και σε μεγαλύτερες ποσότητες διαλυτικού πχ αν έχω καθαρίζει πινέλα σε βαζάκι με διαλυτικό θα το πετάξω στο καλάθι που συνήθως ειναι γεμάτο με χαρτιά.Μετά κλείνω τη σακούλα και τη πετάω.

Σίγουρα δε πετάμε διαλυτικό στην αποχέτευση του δήμου!!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:08:30 μμ »
δεν πετάω διαλυτικό διότι δεν χρειάζεται.
εχω δυο βαζακια (γυαλινα, απο μαρμελάδα κλπ.)
στα οποία συγκεντρώνω τα υπολείματα και με τα οποία κανω το αρχικό πρόχειρο καθαρισμα καθε φορά,
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:10:16 μμ »
Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή που θα δέχεται τέτοιου είδους απόβλητα, όχι μόνο από το χόμπι μας αλλά και από βαφείς, συνεργεία κλπ.  Δυστυχώς όμως, στη χώρα που ζούμε και με τα μυαλά που κουβαλάμε, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει και δεν χρειάζεται να μετακινούμε στην άλλη άκρη του νομού κάθε φορά ζητώ συγνώμη.
Προσωπικά το άοσμο νέφτι που χρησιμοποιώ κυρίως, τον διαλύω καλά σε μπόλικο νερό και αναγκαστικά στην αποχέτευση.  Δεν είναι το σωστό, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή.
Έχεις: το αφήνεις να εξατμιστεί!!!
Τα διαλυτικά (νέφτι, ασετόν, αλλά και άζαξ), έχουν την ιδιότητα, να εξουδετερώνονται με την εξάτμιση.
Το ζήτημα, είναι τι γίνεται με το κατακάθι των χρωμάτων, τα οποία περιέχουν βαρέα τοξικά μέταλλα... Αυτό που κάνω εγώ, είναι να τα συλλέγω (αυτή την λάσπη που δημιουργείται στον πάτο του δοχείου), να την ξεραίνω και να την αναμιγνύω με γύψο ή ξηρό ασβέστη. Έτσι εξουδετερώνονται το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων μετάλλων και κάνω όσο το δυνατό λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον.
Δεν είναι η λύση, αλλά είναι η λιγότερο επιβλαβής.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:14:34 μμ »
Έχεις: το αφήνεις να εξατμιστεί!!!
Τα διαλυτικά (νέφτι, ασετόν, αλλά και άζαξ), έχουν την ιδιότητα, να εξουδετερώνονται με την εξάτμιση.
Το ζήτημα, είναι τι γίνεται με το κατακάθι των χρωμάτων, τα οποία περιέχουν βαρέα τοξικά μέταλλα... Αυτό που κάνω εγώ, είναι να τα συλλέγω (αυτή την λάσπη που δημιουργείται στον πάτο του δοχείου), να την ξεραίνω και να την αναμιγνύω με γύψο ή ξηρό ασβέστη. Έτσι εξουδετερώνονται το μεγαλύτερο μέρος των βαρέων μετάλλων και κάνω όσο το δυνατό λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον.
Δεν είναι η λύση, αλλά είναι η λιγότερο επιβλαβής.
Ομολογώ ότι δεν μου πέρασε καν από το μυαλό.
Μικρές ποσότητες, ναι, τις καθαρίζω με χαρτί κουζίνας και πάνε στο καλάθι όπου σίγουρα εξατμίζονται.   Οι μεγαλύτερες από τον καθαρισμό του αερογράφου είναι το θέμα. Χρησιμοποιώ cleaning pot όμως και αν περιμένω να εξατμιστεί θέλει μέρες.
Πάντως το κακό που κάνουμε εμείς στο περιβάλλον είναι μηδαμινό μπροστά στο κακό που κάνει ακόμα και δήμος.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:21:41 μμ »
Πάντως το κακό που κάνουμε εμείς στο περιβάλλον είναι μηδαμινό μπροστά στο κακό που κάνει ακόμα και δήμος.
Σίγουρα,  ιδιαίτερα, τώρα, που έχουν διαδοθεί τα ακρυλικά χρώματα και το άζαξ ως καθριστικό...
Απλά, αν σκεφτούμε ότι τα χρώματα σμάλτου, περιέχουν Κάδμιο, Μόλυβδο και ένα σωρό τέτοια βαρέα μέταλλα, είναι εγκληματικό να τα πετάμε στην αποχέτευση, ή στις χωματερές, έτσι απλά...

Αποσυνδεδεμένος VetMan

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 12:23:35 μμ »
Αυτό που μου είχε έρθει σαν ιδέα ήταν ένα litter box για γάτες... :mrgreen:
Εκεί ίσως να μπορούσα να αδειάσω τα διαλυτικά και τα υπολείμματα των χρωμάτων,να τα ανακατέψω με την άμμο,και όταν αυτή κορεσθεί (μετά από αρκετό καιρό φαντάζομαι) να την πετάξω... πού άραγε;;; :roll:

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 01:14:58 μμ »
Εκεί ίσως να μπορούσα να αδειάσω τα διαλυτικά και τα υπολείμματα των χρωμάτων,να τα ανακατέψω με την άμμο,και όταν αυτή κορεσθεί (μετά από αρκετό καιρό φαντάζομαι) να την πετάξω... πού άραγε;;; :roll:

Εκεί που πετάω κι εγώ τα υπολείματα από τις βαφές πολυουρεθάνης, για τις βάσεις που φτιάχνω...
Δηλαδή πουθενά... τις κρατάω μαζί με άλλες βαφές και με τα μοντελιστικά μου σε ένα μεγάλο βαρέλι, που θα γίνουν και δύο και τρία μέχρι να φτιαχθεί ένα κέντρο συλλογής τέτοιων δοχείων...
Γενικά είναι μεγάλη κουβέντα αυτή... κανονικά τέτοιες ενέργεις πρέπει να τις αναλαμβάνουν οι Δήμοι... αλλά πιάστο αυγό και κούρευτο...

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 01:28:49 μμ »
Εκεί που αποθηκεύονται και οι παλιές μπαταρίες και οι καταλύτες των αυτοκινήτων φίλε μου....

Αποσυνδεδεμένος VetMan

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 01:35:19 μμ »
Εκεί που αποθηκεύονται και οι παλιές μπαταρίες και οι καταλύτες των αυτοκινήτων φίλε μου....

...και αν σου πω πως δεν ξέρω που τα αποθηκεύουν τα συνεργεία;  :oops:

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 01:43:03 μμ »
Και είναι λογικό να μην το ξέρεις γιατί πολύ απλά......δεν υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια οι κατάλληλοι χώροι που έπρεπε να υπάρχουν. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας...... πως προσέχουμε την χώρα μας, τη γή της, τα ζώα, την θάλασσα τα δάση μας  :( :( :(

Αποσυνδεδεμένος VetMan

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 02:10:49 μμ »
Εντάξει,σίγουρα υπάρχει μεγάλο κενό σε αυτά τα θέματα για αυτό όλο και συχνότερα εμφανίζονται βαρέα μέταλλα στο νερό και στο έδαφος διάφορων περιοχών της χώρας μας.
Πιστεύω όμως πως έχουν αρχίσει κάποια βήματα προς τη θετική κατεύθυνση,πχ οι εταιρείες ανακύκλωσης,που έχω την εντύπωση πως συλλέγουν και τις μπαταρίες των αυτοκινήτων...
Τώρα όσο για την τοξική μου άμμο,θα το κοιτάξω...δε μπορεί κάτι θα υπάρχει!!!΄

(Μάλλον θα τα κόψω τα σμάλτα και θα το γυρίσω στο ακρυλικό  ::salut::)

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 18, 2012, 08:36:52 μμ »
Και είναι λογικό να μην το ξέρεις γιατί πολύ απλά......δεν υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια οι κατάλληλοι χώροι που έπρεπε να υπάρχουν. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας...... πως προσέχουμε την χώρα μας, τη γή της, τα ζώα, την θάλασσα τα δάση μας  :( :( :(

τα συνεργεια αυτοκινητων πλεον σημερα ΕΙΝΑΙ υποχρεωμενα να εχουν ανακυκλωσει κ μπαταριων κ ορυκτελαιων αλλιως ΔΕΝ βγαζουν αδεια ουτε ανανεωνεται....κοινως πρεπει για καθε μπαταρια που αγοραζουν για πελατη με τιμολογιο να ανκυκλωνουν μια.....οποσδηποτε...!!!! βασει παραστατικων. το ιδιο περιπου γινεται κ με τα λαδια.(απο οσο ξερω απο φιλους που ανοιξαν προσφατα συνεργειο...) οποτε εστω κ αργα κατι γινετε. επεισης να πω οτι καποια μερα πετυχα ενα φορτηγο στο δρομο το οποιο εγραφε στο παλι ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΡΗΤΙΝΩΝ (ΕΠΟΞΕΙΚΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΙΚΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ) οποτε φιλε nikemi εαν οντως σε ενδιαφερει η ανακυκλωση κ αφου κανεις επαγγελματικη δουλεια νομιζω οτι καλο ειναι να το ψαξεις να την βρεις την εταιρια εστω κ απο τηλ καταλογο. νομιζω οτι τωρα υπαρχουν εταιριες ανακυκλωσεις σχεδον ολων των απορυματων στην ελλαδα...απλα ή δυσκολα τις βρισκεις ή δεν τις ξερεις.

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 24, 2014, 07:24:07 μμ »
μιας κ εχουν περασει 2 χρονια σχεδον απο το ποστ ,εχουμε κανενα νεο για υλικο που μπορουμε να ριχνουμε μεσα στα μαζεμενα καταλοιπα κ να τα αδρανοποιει τουλαχιστον? εχω γεμισει 2 βαζα κ δεν παει να εξατμιστει αλλο.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 24, 2014, 07:34:54 μμ »
 Αν θέλεις να ακούσεις μια σοβαρή επαγγελματική συμβουλή μπορείς να απευθυνθείς παρακάτω.

http://envirochem.gr/

Είναι μεγάλη εταιρεία, με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Ελπίζω να σου δώσουν μια καλή και εύκολη λύση

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 24, 2014, 07:45:21 μμ »
ευχαριστω για το λινκ. εχω στειλε mail κ στην greenpeace μηπως κ μπορει να μας απαντησει κανενας χημικος τους κ περιμενω. απλα ελεγα μη τυχον εχει βρεθει κατι για να ριχνουμε μεσα, απο καποιον συναδελφο εδω

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 24, 2014, 07:49:47 μμ »
Αν πάντως βρεθεί μια εύκολη λύση, καλό θα είναι να την μάθουμε όλοι μας......

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 25, 2014, 04:06:33 μμ »
Το έχω πεί παραπάνω:
γύψος ή ξηρός ασβέστης.
Το κόστος είναι μηδαμινό (ιδιαίτερα για τον γύψο), και εξουδετερώνει το σύνολο των βαρέων μετάλλων που περιέχονται στα χρώματα που χρησιμοποιούμε και που περιέχονται στα ιζήματα...
Αφού ξηράνω το κατακάθι, το αναμιγνύω και το βάζω σε μια σακούλα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια «σκόνη», η οποία δεν μολύνει τα σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα με βαρέα μέταλλα και έτσι είναι νόμιμο να πεταχτούν στους κοινούς κάδους.

Αποσυνδεδεμένος D-Day

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Καλαματα 50% - Αθηνα 20% - Υπολοιπη Ελλαδα 30%
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 26, 2014, 12:14:27 πμ »
Πιστευω οτι και οι ποσοτητες που εξατμιζονται πανε στην ατμοσφαιρα, οποτε παλι μολυνεται το περιβαλλον (φαινομενο οξινης βροχης κλπ).
Ειναι ενα θεμα που ποναει αυτο γιατι ο,τι μα ο,τι χρησιμοποιουμε ειναι επιβλαβες για το περιβαλλον και την υγεια μας!

• MC crew
  • Scale 1/35
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 26, 2014, 03:31:47 μμ »
Πιστευω οτι και οι ποσοτητες που εξατμιζονται πανε στην ατμοσφαιρα, οποτε παλι μολυνεται το περιβαλλον (φαινομενο οξινης βροχης κλπ).
Ειναι ενα θεμα που ποναει αυτο γιατι ο,τι μα ο,τι χρησιμοποιουμε ειναι επιβλαβες για το περιβαλλον και την υγεια μας!

Tags: