Αποστολέας Θέμα: Πως ''σκάβουμε'' το αφρολέξ ?  (Αναγνώστηκε 17085 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
Πως ''σκάβουμε'' το αφρολέξ ?
« στις: Αυγούστου 21, 2012, 02:58:21 πμ »
Γεια σας,
Όπως λέει και ο τίτλος, θέλω να ''σκάψω'' το αφρολέξ που θα τοποθετηθεί μεσα σε ξύλινο κουτάκι και στη "λάκούβα" να τοποθετήσω εργαλεία όπως δραπανάκι, ταχυτροχό κλπ. για περισσότερη ασφάλεια αυτών και εύκολη αποθήκευση. Ξέρω ότι γίνεται με φλόγα αλλά γίνεται λίγο ανεξέλεγκτη αυτή η δουλειά και κατά συνέπεια μεγάλη η "λακούβα", καθως το αφρολέξ λιώνει εύκολα με αποτέλεσμα ότι τοποθετήσουμε μέσα να κουνιέται και να κοπανάει. Αν υπάρχει κάποιος οδηγός ή μερικές ιδέες θα ήταν μεγάλη βοήθεια.
Ευχαριστώ προκαταβολικώς.
Αλέξανδρος

Αποσυνδεδεμένος Leon13

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
Απ: Πως ''σκάβουμε'' το αφρολέξ ?
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 21, 2012, 08:51:16 πμ »
Κανε ενα τσιγαρακι........... ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 21, 2012, 09:15:04 πμ »
Να πώ μια λαλακία; (πρώτη φορά θα είναι;  :D)

Βάλε ένα κομμάτι αφρολέξ στην κατάψυξη και άμα παγώσει καλά, βγάλε το και δοκίμασε αν μπορείς να το σκαλίσεις εύκολα με δραπανάκι. Πιθανώς να "κοκαλώνει" αρκετά για να κάνεις τη δουλειά σου. Αν θες, βάλε και ένα δεύτερο κομματάκι ελαφρά νοτισμένο με νερό.

Οι αποδοκιμασίες με τρόπο, ε; Click to see the original size.
Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 21, 2012, 11:05:41 πμ »
Το ζεστό σύρμα που χρησιμοποιούμε στη διογκωμένη πολυστερίνη μήπως κάνει και για το αφρολέξ;

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 21, 2012, 02:13:16 μμ »
Θες να τα προστατεύσεις από κραδασμούς?
Εγώ για ένα αεροβολο και για την φωτογραφική μηχανή έφτιαξα θήκες απο θερμομονωτικό πλαστικό.
Θα το βρεις σε καταστήματα σαν το Praktiker και το Leroy Merlin.Βγαίνει σε διάφορα πάχη ειναι σχετικά
σκληρό αλλά μπορεί να κοπεί είτε με απλό κοπίδι είτε με ειδικό θερμαινόμενο σύρμα.Αρκετά ανθεκτικό
σαν υλικό, εύκολο στο δούλεμα και δεν κάθετε τόσο εύκολα οσο το αφρολέξ.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 21, 2012, 02:53:59 μμ »
Θα σου πρότεινα έναν άλλο τρόπο: αντί να σκάψεις τις υποδοχές στο αφρολέξ να το "χτίσεις" στρώμα-στρώμα.
Να πάρεις δηλαδή φύλλο αφρολέξ του 1cm π.χ.,να κόψεις μερικά φύλλα στις διαστάσεις του κουτιού σου, να βάλεις ένα ολόκληρο φύλλο στον πάτο του κουτιού και στα φύλλα από κει και πάνω να κόψεις το περίγραμμα των εργαλείων.Στο τέλος βάζεις πάλι ένα ολόκληρο φύλλο για προστασία.Με λίγη ατλακόλ,βενζινόκολλα ή UHU μπορείς να κολλάς τα φύλλα μεταξύ τους,χωρίς όμως να είναι απαραίτητο αυτό.
Είναι δοκιμασμένος και εγγυημένος τρόπος.

Υ.Γ. Να υποθέσω οτι όταν λες "αφρολέξ" εννοείς "αφρολέξ".
      Ο παραπάνω τρόπος είναι ίδιος πάντως και στην περίπτωση που λες "αφρολέξ" αλλά εννοείς "φελιζόλ". :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 21, 2012, 03:04:44 μμ »
...βενζινόκολλα...
Σίγουρα δεν θα το διαλύσει; Το φελιζόλ πάντως αν δεν κάνω λάθος το ξεπατώνει.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 21, 2012, 03:09:57 μμ »
Σίγουρα δεν θα το διαλύσει; Το φελιζόλ πάντως αν δεν κάνω λάθος το ξεπατώνει.

Το αφρολέξ δεν επηρεάζεται από την βενζινόκολλα,το φελιζόλ αντιθέτως λιώνει στην επαφή της.
Ο φίλος μας πάντως για αφρολέξ κάνει λόγο.

Αποσυνδεδεμένος vla

• Βλάσσης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 21, 2012, 04:11:27 μμ »
Καλησπέρα. Λέω να πω κι εγώ κάτι μήπως και βοηθήσω. Στα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται υλικά όπως το αφρολέξ για να φτιάχνουν ρύγχη, φτερά κ.α. τα μορφοποιούν με τη χρήση ασετόν. Το αφρολέξ λειώνει με το ασετόν οπότε αν βρέξεις ένα πανί ή κάποιο γυαλόχαρτο νομίζω ότι μπορείς να σιγά σιγά να δημιουργήσεις την απαραίτητη εσοχή. Κάνε μια δοκιμή αλλά πρόσεξε να μην τρέχει το ασετόν διότι θα λειώνει το υλικό ανεξέλεγκτα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μορφοποίησης αφρολέξ είναι η φωτογραφία παρακάτω που απεικονίζει ένα υπό κατασκευή harrier το οποίο έφτιαχνε πριν από πάρα πολλά χρόνια το πρότυπό μου στον μοντελισμό (ο αδερφός του παππού μου).

Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα αντικείμενα για να χρησιμοποιούνται. Όχι το αντίθετο!!!

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 21, 2012, 06:18:43 μμ »
Καλησπέρα. Λέω να πω κι εγώ κάτι μήπως και βοηθήσω. Στα τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται υλικά όπως το αφρολέξ για να φτιάχνουν ρύγχη, φτερά κ.α. τα μορφοποιούν με τη χρήση ασετόν. Το αφρολέξ λειώνει με το ασετόν οπότε αν βρέξεις ένα πανί ή κάποιο γυαλόχαρτο νομίζω ότι μπορείς να σιγά σιγά να δημιουργήσεις την απαραίτητη εσοχή. Κάνε μια δοκιμή αλλά πρόσεξε να μην τρέχει το ασετόν διότι θα λειώνει το υλικό ανεξέλεγκτα.

Φίλε vla νομίζω οτι έχει μπλεχτεί λίγο το θέμα με το υλικό!
Δεν χρησιμοποιούν αφρολέξ στα τηλεκατευθυνόμενα,εκτός κι αν έχεις δει τηλεκατευθυνόμενο ...καναπέ! :mrgreen:  Φελιζόλ χρησιμοποιούν ή πιο σωστά διογκωμένη πολυστερίνη.
Το ασετόν καίει το φελιζόλ ανεξέλεγκτα,όπως λες,και ταχύτατα και είναι πολύ δύσκολο να το δουλέψεις.Εάν όντως δουλεύουν το φελιζόλ με γυαλόχαρτα ποτισμένα σε αυτό οι αεροπλανάδες πραγματικά τους θαυμάζω και μόνο για το παράδοξο του πράγματος.

Αποσυνδεδεμένος vla

• Βλάσσης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 21, 2012, 06:28:54 μμ »
Φίλε vla νομίζω οτι έχει μπλεχτεί λίγο το θέμα με το υλικό!
Δεν χρησιμοποιούν αφρολέξ στα τηλεκατευθυνόμενα,εκτός κι αν έχεις δει τηλεκατευθυνόμενο ...καναπέ! :mrgreen:  Φελιζόλ χρησιμοποιούν ή πιο σωστά διογκωμένη πολυστερίνη.
Το ασετόν καίει το φελιζόλ ανεξέλεγκτα,όπως λες,και ταχύτατα και είναι πολύ δύσκολο να το δουλέψεις.Εάν όντως δουλεύουν το φελιζόλ με γυαλόχαρτα ποτισμένα σε αυτό οι αεροπλανάδες πραγματικά τους θαυμάζω και μόνο για το παράδοξο του πράγματος.
Συγνώμη αλλά στην διάρκεια που έγραφες τα παραπάνω έκανα edit το μήνυμά μου και πρόσθεσα μια φωτογραφία για να δείξω το υλικό. Είναι πιο ενισχυμένο το συγκεκριμένο τύπου "dow" αν δεν κάνω λάθος αλλά το έχω δει αν δεν κάνω λάθος και σε αεροπλάνα foam (πολυουρεθάνης) σαν τεχνική. Γιατί όχι και σε φελιζόλ. Αν κάποιος ξέρει περισσότερα ας μας πει.
Τελευταίο edit γράψτε λάθος γιατί όντως έχω μπερδέψει τα υλικά. Να βοηθήσω ήθελα.
Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα αντικείμενα για να χρησιμοποιούνται. Όχι το αντίθετο!!!

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 21, 2012, 07:39:07 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις  απαντήσεις.
Να διευκρινίσω (έπρεπε να το είχα κάνει απο την αρχή) ότι θέλω να φτιάξω ένα κουτί ή πολλά μικρά κουτιά, όπως είναι ας πούμε το τάβλι και να βάλω τα εργαλεία αντί να τα έχω χύμα σε ένα οποιοδήποτε κουτί και να τα ψάχνω.  Όταν λέω αφρολέξ, εννοώ αφρολέξ και όχι φελιζόλ ή DOW.
 ::arrowred:: Leon13        Δεν το κατάλαβα αυτό με το τσιγάρο. Είναι κάποια τεχνική? :oops:

::arrowred:: gpav            Καμία αποδοκιμασία φίλε μου θα το δοκιμάσω και αυτό ::salut::

::arrowred::  Kostis Pap  Δεν θέλω να κόψω αλλά  να κάνω ''βαθουλώματα''. Ευχαριστώ πάντως.   ::salut::

::arrowred::  mirrage       Δεν είναι για τους κραδασμούς γιατί δεν θα μεταφέρεται. Μόνο για λόγους τακτοποίησης και στοίβαξης γίνεται.   ::salut::

::arrowred::  Mastoras     Θα ξεκινήσω με αυτό που λες. μου φαίνεται και το πιο εύκολο.   ::salut::

::arrowred::  gkontog       Thanks.  ::salut::

::arrowred::  vla                Να είσαι καλά ρε Βλάσση! Όχι φελιζόλ ή DOW μόνο αφρολέξ.   ::salut::

Να είστε όλοι καλά.    ::thanks_smilie::          ::thanks_smilie::         ::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Leon13

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιας
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 22, 2012, 12:17:37 πμ »
Με την καφτρα του τσιγαρου καις το αφρολεξ σε οτι σχημα κ βαθος θες το μονο κακο ειναι οτι σκληραινει εκει που το καις αυτη τη τεχνικη την ειχα δει σε ενα μοντελινγκ την υιοθετησα κ μετα κολλησα το τσιγαρο στο δακτυλο  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Βολευει πολυ για να φτιαχνεις λοφους κ κρατηρες.
ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 22, 2012, 01:10:31 πμ »
Να 'σαι καλά. Το ψιλοφαντάστηκα αλλά καλύτερα να ΄μαστε σίγουροι. Πάντως εγώ ΔΕΝ θα το κολλήσω  :lol: :lol: :lol:
Ευχαριστώ!!!

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #15 στις: Αυγούστου 22, 2012, 02:13:23 μμ »
Πολύ καλό αλλά.......... άτιμη κρίση!!
Σίγουρα θα κάνει και το απλό κολλητήρι αλλά δεν έχει ρυθμιση θερμοκρασίας.

::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2012, 12:54:29 πμ »
Aν και καθυστερημενα...
Θα παρεις το μπλε φελιζολ, αυτο που χρησιμοποιουν για μονωση στις οικοδομες. Ειναι το ιδιο υλικο με την φωτο του Χαρριερ. Αυτο βγαινει σε φυλλα με διαφορα παχη. Λογικα το πιο χοντρο θα σου κανει μια χαρα. Θα ωαλεις κατω τα εργαλεια και με μαρκαδορο θα κανεις το περιγραμμα τους. Μετα με ενα πυρομενο συρμα, εν οιδει σεγας θα κοψεις τα κομματια. Θα παρεις και ενα λεπτοτερο φυλλο ή και πιο απλα ενα χαρτονι για να ειναι ο πατος και θα το κολλησεις με ατλακολ ή οποιαδηποτε αλλη κολλα εκτος βενζινοκολλας γιατι τρωει το υλικο με απιστευτη ταχυτητα. Θα μπορουσες καλλιστα να το κοψεις και με την κολλα σχεδιαζοντας το περιγραμμα αλλα φοβαμαι οτι το αποτελεσμα δεν θα ειναι τοσο ελεγχομενο. Το υλικο γυαλοχαρτιζεται και μπορεις να πετυχεις αψογο φινιρισμα. Εγω παλια εφτιαχνα γλυπτα με δυναμικες φορμες με αυτο. Επισης τα χρωματα νιτρου, σμαλτου κτλ το τρωνε. Μονο ακρυλικα ή πλαστικο αν και το τελευταιο δεν ξερω ποσο θα μεινει επανω.

Tags: