Αποστολέας Θέμα: Βερνίκια για Enamel και ακρυλικά  (Αναγνώστηκε 4450 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kyriakos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
  • modelclub.gr
Βερνίκια για Enamel και ακρυλικά
« στις: Αυγούστου 17, 2012, 07:40:51 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.
Έχω διαβάσει στο forum κάποια πράγματα για βερνίκια, αλλά λίγο... μπερδεύτικα.
Αρχικά είμαι σχετικά νέος στο χόμπυ και έχω τελειώσει κάποια μοντέλα αλλά δεν τα έχω βερνικώσει γιατί φοβάμαι μην τα χαλάσω.
Ο λόγος είναι οτι τα έχω βάψει με χρώματα ακρυλικά και enamel. Τι βερνίκι μπορώ να χρησιμοποιήσω;

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Βερνίκια για Enamel και ακρυλικά
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 17, 2012, 08:14:09 μμ »

Η ερώτησή σου δεν μπορεί να απαντηθεί με τα δεδομένα που δίνεις. Ετσι θα πρέπει να μας πεις αν το βερνίκι που θες να περάσεις είναι το τελικό (matt ή gloss) βερνίκι. Αν είναι το τελικό και με την αποδοχή πως όλα από κάτω του θα έχουν στεγνώσει καλά, περνάς ότι σε βολεύει, προσωπικά για matt περνάω το ακρυλικό της Italeri.

Αν θες να προστατεύσεις τα υποκείμενα χρώματα από την επικείμενη ταλαιπωρία (wash, λάδια, ξύδια, σκόνες κλπ) τότε είναι βασικό να αποφασίσεις τι θα χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια. Αν πας για λάδια και φθορές με enamel υλικά τότε περνάς ακρυλικό βερνίκι, εγώ περνάω παρκετίνη. Αν πας για φθορές με ακρυλικά υλικά τότε περνάς enamel βερνίκι.

Ελπίζω να σε κάλυψα. Αν όχι, ξαναρωτάς!
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 17, 2012, 08:14:58 μμ »
καλως ηρθες βασικα στην παρεα μας. οπως θα εχεις διαβασει εδω σε διαφορες κατασκευες τα βερνικια χρησιμοποιουντε βασικα για 2 λογους. το γυαλιστερο το βαζουμε μετα το τελειωμα του βαψιματος ΚΑΙ πριν τις χαλκομανιες ετσι ωστε να εχουμε μια λεια επιφανεια για να κολλησουν οι χαλκομανιες μας ευκολα κ χωρις silvering(δηλ το φαινομενο του να εχουν απλα απο κατω αερα κ να γυαλιζουν) κ μετα το ματ ή σεμιματ ή γαλιστερο(αναλογα το τι φινιρισμα εχει το μοντελο μας) ωστε να προστατεψει τα σηματα κ τα χρωματα απο τις τελικες μεθοδους παλαιωσης-βρωμισματος του.εναλακτικα για γυαλιστερο μπορεις να βαλεις κ παρκετινη....που κ αυτη θεωρητε ακρυλικης βασης ή καλυτερα με βαση το νερο. εγω λοιπον  κ επειδη σχεδον ολα μου τα μοντελα τα βαφω με ακρυλικα χρωματα τα βερνικια που χρησιμοποιω τα τελευταια χρονια ειναι ακρυλικα. πολυ καλα εχω βρει τα βερνικια της winsor and newton αλλα κ τα gunze tamiya (περισσοτερο προτειμω τα γυαλιστερα των tamiya-gunze γιατι απο το ματ της winsor ειμαι απολυτα ικανοποιημενος!) τωρα υπαρχει καποιο θεμα με τα ακρυλικα πανω σε εναμελ ή το αναποδο (δεν θυμαμαι γιατι δεν εχω αντυμετωπισει καποιο θεμα ποτε αλλα καποιος κανονας υπαρχει.....ελπιζω να απαντησει καποιος πιο ειδικος για διευθετηση του θεματος) τωρα εαν θες ντε κ καλα καποιο εναμελ βερνικι εγω ανετα μπορω να σου υποδειξω τα marabu σε σπρει (απλα να ακολουθησεις ευλαβικα τις οδηγιες χρησης για να εχεις αποτελεσματα σωστα). βεβαια τιποτα δεν ειναι απολυτο κ κατι που εμενα με εχει βολεψει μπορει για καποιον να ειναι εφιαλτης κ το αναποδο. σιγουρα ομως ΠΡΕΠΕΙ να αρχισεις να βερνικωνεις τα μοντελα σου εαν θες να εχεις ομορφα τελικα αποτελεσματα κ ΜΟΝΟΝ εσυ θα βρεις τελικα το πιο βερνικι κ που κ πως θα σε βολεψει.... μετα απο αρκετες δοκιμες κ στραβες!( εξαλλου εδω ειμαστε ολοι εμεις για βοηθεια) ελπιζω να βοηθησα

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Αποσυνδεδεμένος Kyriakos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 18, 2012, 12:43:04 μμ »
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο σας. Με καλύψατε. Αν στο μεταξύ μου δημιουργηθεί κάποια απορία θα σας ενοχλήσω και πάλι.

Αποσυνδεδεμένος nekmanmanolis

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:17:23 μμ »
χαζή ερώτηση αλλά είμαι καινούργιος και δεν ξέρω πολλά : βερνίκι γυαλίσματος ι παρκετίνη όπως προαναφέρθηκε χρησιμοποιούμε πριν τ σήματα και μετά?πριν τo wash?

Αποσυνδεδεμένος nasos77

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 09:57:14 μμ »
Οκ παιδία κατανοητά τα παραπάνω αλλά...

Στις παρακάτω ακολουθίες:

A.  ::arrowred:: Βάψιμο με ακρυλικό χρώμα
     ::arrowred:: Γυαλιστερό βερνίκι ακρυλικό (talens αραιώνεται με white spirit)
     ::arrowred:: Wash με λάδια (αραίωση με white spirit)

B.  ::arrowred:: Βάψιμο με σμάλτα (αραίωση με white spirit)
     ::arrowred:: Γυαλιστερό βερνίκι ακρυλικό (talens αραιώνεται με white spirit)
     ::arrowred:: Wash με λάδια (αραίωση με white spirit)

Δεν δημιουργείται πρόβλημα με το προαναφερόμενο ακρυλικό βερνίκι λόγο του ότι το αραιωτικό του είναι ίδιο, στην πρώτη περίπτωση με τα λάδια και στην δεύτερη με τα σμάλτα και τα λάδια; Μήπως επειδή κατ' ουσία είναι ακρυλικό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και χρησιμοποιείται κατά τα γνωστά;

::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 10:13:12 μμ »
Αυτό το βερνίκι που διαλυεται με white spirit δε μου φαίνεται να είναι ακρυλικό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το white spirit του wash θα κάνει στο υποκείμενο (συγκεκριμένο) βερνίκι αυτό που είναι σχεδιασμένο να κάνει, θα το διαλύσει...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nasos77

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 10:40:52 μμ »
Κι όμως έτσι γράφει!  :? Βέβαια αναφέρει ότι μπορεί να αραιωθεί και με turpentine που το στεγνώνει και πιο γρήγορα. Σ' αυτή την περίπτωση αλλάζει κάτι; Σ' ευχαριστώ πολύ, ήμουν έτοιμος να την κάνω...  :mrgreen:

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 02, 2012, 12:12:50 μμ »
καπου μου έχουν πει ότι μπορώ να βάψω με σμάλτου να χρησιμοποιήσω βερνίκι σμάλτου να κανω wash με ακρυλικό κ στο τέλος πάλι βερνίκι σμάλτου.ισχύει?????????????

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 02, 2012, 12:40:00 μμ »
καπου μου έχουν πει ότι μπορώ να βάψω με σμάλτου να χρησιμοποιήσω βερνίκι σμάλτου να κανω wash με ακρυλικό κ στο τέλος πάλι βερνίκι σμάλτου.ισχύει?????????????

Ισχύει.
Γενικά, προτιμάμε ιδιαίτερα το βερνίκι με το wash που θα πέσει από πάνω να μην είναι ίδιας σύστασης επειδή υπάρχει φόβος να "σηκωθεί" το βερνίκι από το wash.
Γιάννης Γιαβάσης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 04, 2012, 12:27:14 μμ »
ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια !!!!!!!!!!!!!!

Tags: