Θάνο καλημέρα.
Είμαι ο τελευταίος στο φόρουμ που δικαιουται να μιλά για διοράματα μιας και δεν έχει φτιάξει ούτε ένα (η λογική μου είναι ότι πιάνουν ...χώρο και ο χώρος είναι ...περισσότερα μοντέλα στην βιτρίνα...)
Θα ήθελα όμως να εκφράσω την άποψη μου βασιζόμενος στις όσες ιστορικές γνώσεις έχω. Οι μάχες πόλεων ουσιαστικά ξεκίνησαν από το Στάλινγκραντ. Προηγουμένως η Βέρμαχτ -που ως τότε είχε το πάνω χέρι- ουσιαστικά προσπερνούσε τα μεγάλα αστικά κέντρα ή απλά έμπαινε μέσα σε αυτά όταν ο αντίπαλος ( κυρίως οι Σοβιετικοί) είχαν αποσυρθεί ή παραδοθεί βρισκόμενοι μέσα σε θύλακες (χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Κίεβο και το Χάρκοβο). Στην πόλη του Στάλιν λοιπόν και οι δύο αντίπαλοι βρέθηκαν σε μια πρώτογνωρη φάση των μαχών τους , από τις οποίες έμαθαν πολλά. Αρχικά ότι τα βαριά όπλα της Βέρμαχτ (τεθωρακίσμένα και αεροπορία) ήταν ουσιαστικά άχρηστα. Τα αρματα θεωρήθηκαν αρκετά δυσκίνητα σε δρόμους γεμάτους ερείπια και τα βομβαρδιστικά κάθετου δράσης δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν φίλους από εχθρούς. Ετσι το λόγο ανέλαβαν οι μικρές ευκίνητες ομάδες πεζικού, συνεπικουρούμενες με αντιαρματικά πυροβόλα στην περίπτωση που ο αντίπαλος θα τολμούσε να εμφανιστεί στην γωνιά του δρόμου. Ομοίως τα πάμπολλα ....μπούνκερ που δημιουργήθηκαν από τα ερείπια ανάδειξαν την χρησιμότητα δύο παραγόντων που ώς τότε βρίσκονταν σε δεύτερους ρόλους. Του μηχανικού που έπρεπε να καθαρίζει νάρκες , μπαζα κλπ και του πυροβολικού που με την ευχερια βολής μεγαλύτερης ακτίνας από ένα άρμα μπορούσε να κτυπά εκεί που βρισκονταν ο αντίπαλος. Η οχύρωση όμως των αντιπάλων σε κτήρια τα οποία χρησιμοποιούσαν ως φρούρια είσοδου εξόδου ανέδειξε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν βαρέα πυροβόλα κοντά στην ζώνη πυρός , κυρίως αυτοκινούμενα με αντικειμενικό σκοπό να κατεδαφίσουν με τα βλήματα τους αυτά τα κτήρια και να θάψουν μέσα τους αμυνόμενους. Ειδικά για τους Γερμανούς η ιδέα των μετεπειτα Sturmitiger και Brummbar είχε ήδη μπει στην πορεία πραγματοποίησης. Για τους Σοβιετικούς με την πληθώρα υλικού (έμψυχου και άψυχου) τα πράγματα ήταν πιό απλά. Βαρέα συγκεντρωση πυροβολικού και πυρ ομάδόν σε φίλους και εχθρούς. Τον ίδιο ρόλο ανελαβε και η Σοβιετική αεροπορία.
Η ίδια ιστορία παίχθηκε τόσο στην Βαρσοβία, στο Καίνιξμπεργκ μετεπειτα στο Βερολίνο αλλά και στην Βουδαπέστη που αφορά το διοραμα σου.
Γράφω όλα τα παραπάνω προκειμένου να εφιστήσω την προσοχή σου στο σένάριο που θα στηρίξεις το διόραμα. Δυστύχως πολλές φορές η ορμή του μοντελιστή να δημιουργήσει κάτι καλό διοραματικά τον σπρώχνει σε τραγικά λάθη σεναριού στησίματος σκηνικού, τα οποία ουδέποτε θα συνέβαιναν στην πραγματικότητα.
,
Αυτά τουλάχιστον παρατήρησε μερικές φορές το μάτι ενός ανθρώπου που είναι....θεωρητικός με τα διοράματα...
Σου εύχομαι καλή συνέχεια. Παρεπιπτόνως κι εγω αν εφτιαχνα διόραμα σε κτήριο της Μίνιαρτ θα το έβαζα!