Αποστολέας Θέμα: Airfix Grumman Widgeon/Gosling 1/72  (Αναγνώστηκε 4231 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Απ: Airfix Grumman Widgeon/Gosling 1/72
« Απάντηση #25 στις: Ιουλίου 06, 2012, 08:36:03 μμ »
Και λίγο από την απογευματική πρόοδο, όπου πέρασα το δεύτερο και τελικό χέρι στο κίτρινο και το μαύρο. Μένουν οι επιδιορθώσεις στο ασημί από την κάτω πλευρά (υποχρεωτικά λερώθηκε από το κίτρινο που περνάει στην κάτω πλευρά γιατί δεν μπορούσε να γίνει μασκάρισμα λόγο των πλωτήρων. ίσως δεν είναι κατανοητό τι εννοώ αλλά θα γίνει όταν ποστάρω φωτογραφίες από την κάτω πλευρά που έχει λίγο κιτρινάκι στο χείλος της πτέρυγας). Μετά ακολουθεί μασκάρισμα στην (κακή) καλύπτρα για να βαφτούν τα διαχωριστικά στηρίγματα και τοποθέτηση στο αεροσκάφος. Παρκετίνη, decals, λερώματα (ελαφριά) και τέλος.
Ερώτηση: η παρκετίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο ασημί χρώμα ή θα έχουμε θέμα; Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις.
ΥΓ: μετά την απογευματινή εξάσκηση μεταμορφώθηκα σε master of the ΖΤΠ. Αν και σε αυτό το μοντέλο μάλλον θα παραμείνει το σύρμα γιατί έχει τεντώσει καλά και είναι πιο ανθεκτικό. 
Φωτό:

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #26 στις: Ιουλίου 06, 2012, 09:31:40 μμ »
Καλύτερα όχι παρκετίνη....Μπορεί να σου το κιτρινίσει.
ʼντε, να το ξεμασκαρέψεις να το βλεφαριάσουμε καλύτερα! :wink:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #27 στις: Ιουλίου 09, 2012, 10:46:33 μμ »
Ξεμασκάρεμα και ορισμένες διορθώσεις στο ασημί χρώμα.

Οι δύο τελευταίες είναι μετά τις διορθώσεις στο ασημί.
Απομένουν οι λεπτομέρειες (τροχοί, αλεξηνέμιο, έλικες που θα βαφτούν ξύλινοι) και μετά χαλκομανίες.

ΥΓ Σήμερα έφτιαξα ΖΤΠ 65 εκατοστά μετά συγχωρήσεως. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη εξάσκηση. :lol:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #28 στις: Ιουλίου 09, 2012, 10:52:54 μμ »
Και μια ένδειξη του πόσο αρχαίο είναι το κιτ (μάλλον 1959 και το καλούπι είναι το ίδιο).

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Ιουλίου 09, 2012, 11:18:00 μμ »
Το ίδιο κίτ δουλεύω αυτές τις μέρες φίλε Κωστή Παπ.
Αναρωτιέμαι αν μιά παλιότερη εκτύπωση θα ήταν καλύτερη....Πάντως είναι πολύ παρήγορο που το βλέπω σχεδόν τελειωμένο σε εσένα!
Το δικό μου, αυτή τη στιγμή μού'ρχεται να το πνίξω στην λεκάνη!  :twisted:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #30 στις: Ιουλίου 09, 2012, 11:23:08 μμ »
Καλό κουράγιο. Εγώ το διασκεδάζω πάντως. Μετά θα προχωρήσω στο Goose. Στο Gosling θέλει βελτίωση το σύστημα τροχών. Να τι έκανε εδώ ένας ʼγγλος με απλά μέσα που κάνουν τη διαφορά.

Οι φωτογραφίες από το Airfix Tribute Forum (για να κάνουμε σωστά και τη βιβλιογραφική παραπομπή ώστε να μην έχουμε κάνει λογοκλοπή).

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Ιουλίου 09, 2012, 11:32:13 μμ »
θα το κάνω με ανεβασμένες ρόδες να κολυμπάει! :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #32 στις: Ιουλίου 10, 2012, 11:03:55 μμ »
Η βελτίωση στο σύστημα προσγείωσης (συνολικά είναι κάπως χάλια - στραβά αλλά δεν με έπαιρνε για περισσότερα):

Οι ξύλινες προπέλες

Η βελτίωση στα φώτα πλοήγησης (που δεν υπάρχουν στο κιτ αλλά φαίνονται στις οδηγίες για το βάψιμο :mrgreen:, ξέρει ο Ελιξ-ίριος)

Οι οδηγίες της Airfix είναι λίγο περίεργες γιατί δίνουν χρωματισμό για τα φώτα
δεξιά πτέρυγα: κάτω Hu 60 (Scarlet), πάνω Hu 2 (Emerald)
αριστερή πτέρυγα: κάτω Hu 3 (Brunswick Green), πάνω Hu 90 (Beige Green)
καμία ιδέα αν αυτά είναι σωστά;
Και η προσθήκη της δέστρας στην πλώρη για το δέσιμο στο μώλο (για εμάς τους υδροπλανάδες το αεροσκάφος έχει πλώρη και πρύμνη). Επίσης δεν υπήρχε στο κιτ (αλλά υπήρχε στις οδηγίες για το χρωματισμό, χαρ, χαρ)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #33 στις: Ιουλίου 10, 2012, 11:56:19 μμ »
"Χάρ-χαρ-χαρ!" Επιρροές από Μαύρο Πήτ παρατηρώ!!! :wink:
Εγώ θα πώ "σμπαρακουάκ" για το σύστημα προσγείωσης, αλλά τί να κάνεις όταν το κίτ δεν σου δίνει καθόλου, μα καθόλου χέρι....
Προσπάθησε άν έχεις το κουράγιο να τα διορθώσεις, ή βγάλε τα τελείως και κάνε το με τους τροχούς ανεβασμένους να γλυτώσεις! Το κενό που θά 'πρεπε να κλείνει η θυρίδα, αναγκαστικά πρέπει να στοκαριστεί ή να κλήσει με φύλλο πλαστικού!
Όσον αφορά τα φώτα θέσης:
Κοιτώντας το αεροπλάνο από πάνω, και από την πρύμη προς την πλώρη, το δεξιό είναι πράσινο ή πρασινομπλέ και το αριστερό κόκκινο. Και αυτό ισχύει πάντα κι άσε τις οδηγίες να λένε ό,τι θέλουν!!!  (Ότι ισχύει και στα πλοία)
Η δέστρα νομίζω πως θά'πρεπε να είναι λίγο πιό πάνω, αλλά μάλλον θα γίνει ζημιά εαν την πειράξεις....
Μου αρέσει το ξύλο στις έλικές σου, και θέλω να το κάνω κι εγώ.... :wink:
 Πάντως στο δικό μου κίτ οι προπέλες είχαν το χάλι τους... Η μία μάλιστα ήταν στραβωμένη, και είχαν και μια περίεργη "πατούρα" στην βάση του άξονα....Προσπαθώ να τις συνεφέρω κάπως αλλά....

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #34 στις: Ιουλίου 11, 2012, 12:15:00 πμ »
Συγγνώμη για την αυστηρότητά  μου παραπάνω, όσον αφορά το σύστημα προσγειώσεως. Δεν είναι δικό σου το σφάλμα, το κίτ είναι τραγικό στο σημείο αυτό ::salut::

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #35 στις: Ιουλίου 11, 2012, 12:36:48 πμ »
Το σύστημα προσγείωσης είναι εντελώς σμπαρακουάκ. Δυστυχώς αν το είχα πιάσει από την αρχή σωστά, θα ήταν τώρα καλύτερα τα πράγματα. Αλλά αρχικά έλεγα ότι θα το τοποθετήσω τελευταίο, μετά άλλαξα γνώμη και το κόλλησα βιαστικά και ιδού τα στραβά αποτελέσματα. Ίσως πεταχτεί για να γίνει από την αρχή. Ανάλογα με τα κέφια.

Τώρα που το λες η δέστρα όντως ήθελε λίγο πιο πίσω. Μάλλον έφερα μέχρι πιο μπροστά από όσο πρέπει το αντιθαμβωτικό μαύρο και παρασύρθηκα από αυτό.

By the way, τα βελτιωτικά στους τροχούς και τα φώτα είναι από ΖΤΠ. Είδες τι κάνει η εξάσκηση! Δίνω πλέον το πάχος και το σχήμα που θέλω!

Οι έλικες ήθελαν τρίψιμο για να γίνουν πιο λεπτές αλλά και εδώ έκανα την αβαρία. Πάντως το χρώμα του ξύλου πέτυχε αρκετά για πρώτη φορά. Hu 63 sand ακρυλικό για βάση και Hu 70 Brick Red έναμελ από πάνω με στεγνό πινέλο.

Έχω κάνει και κάτι τρυπούλες στο σκαλί της γάστρας που δεν ξέρω τι χρησιμεύουν αλλά τις έχω δει και στο Widgeon και στο Goose. Δεν έχω διαθέσιμη φωτογραφία αυτή τη στιγμή.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #36 στις: Ιουλίου 11, 2012, 08:52:53 πμ »
Ναι ξέρω ποιές λές...Τις ειχα δεί στο Γκούς που τις έδινε  σε ξεχωριστό κομμάτι, αλλά ούτε κι εγώ άχω καταλάβει τί ρόλο παίζουν. Ίσως να υπάρχουν για να μπορεί να μεταβάλλεται το έρμα του κήτους ανάλογα με το πόσο ταραγμένη είναι η θάλασσα.
Να μήν το πετάξεις το αεροπλανάκι. Κρίμα είναι...Πάλεψέ το.
Πάντως τον σκοπό του τον επετέλεσε! Έμαθες το  ΖΤΠ!!! :wink: ::salut::
Και μιά ιδέα για τα φώτα! Θα μπορούσες να τα φτιάξεις από διάφανο πλαστικό, για μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα!

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #37 στις: Ιουλίου 11, 2012, 10:21:25 μμ »
Το παρμπρίζ βάφτηκε και τοποθετήθηκε πρόχειρα. Υπάρχουν τεράστια χάσματα που θα δυσκολέψουν την οριστική τοποθέτηση.
Οι έλικες περάστηκαν με gloss βερνίκι και δείχνουν πιο ξύλινοι (η φωτογραφία τους κολακεύει πάντως).
Στο σύστημα προσγείωσης βάφτηκαν οι βελτιώσεις-προσθήκες και ψιλοευθυγραμμίστηκε (αλλά απέχει αρκετά από το να είναι καλό).
Τα φώτα πλοήγησης θέλουν διόρθωση γιατί οι οδηγίες της Airfix τα δίνουν περίεργα (ανάποδα από όσο ξέρω και συμφωνεί και ο Ελιξ-ίριος). Κανονικά θέλει το κόκκινο αριστερά και το πράσινο δεξιά.

Τώρα πια με ενοχλεί πολύ το εκτός κλίμακας πάχος των κεραιών και θα αλλαχτεί στην τελική φάση (γιατί τώρα βολεύει για τα πιασίματα του μοντέλου  :lol: )

Τώρα που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του, βλέπω με άλλο μάτι το χρέπι της Airfix. Καθώς τα κομμάτια είναι λίγα, μπορεί κανείς να το συναρμολογήσει γρήγορα και να αφιερώσει χρόνο στις βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα στα σημεία που έχω επισημάνει, φτιάχνοντας ένα αξιόλογο αποτέλεσμα για ένα ενδιαφέρον υδροπλάνο.

Σύντομα προχωρώ στις χαλκομανίες.

Συμβουλές και παρατηρήσεις σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες, ιδίως όσον αφορά θέματα wash, καπνιές κλπ.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #38 στις: Ιουλίου 12, 2012, 11:48:07 μμ »
Και με τις χαλκομανίες στη θέση τους...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #39 στις: Ιουλίου 13, 2012, 12:13:35 πμ »
Πρόσεξε λίγο την δίεδρο  των οριζοντίων σταθερών της ουράς. Νομίζω πως στα σχέδια είναι εντελώς οριζόντια χωρίς κλίση προς τα πάνω. Φαντάζομαι πως οφείλεται στο υπερβολικό μήκος των αντιρρίδων που δίνει η εταιρεία.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #40 στις: Ιουλίου 13, 2012, 12:18:04 πμ »
Ουπς. Έχεις δίκιο. Δεν το πρόσεξα και την πάτησα ακριβώς όπως το είπες. Τα χρέπια θέλουν πολλή προσοχή γιατί δεν έρχονται από μόνα τους στη σωστή θέση. Αμφιβάλλω αν μπορώ να το διορθώσω σε αυτήν την φάση χωρίς να κάνω ζημιά. Ούτως ή άλλως η κατασκευή μου δεν είναι και καμία μεγάλη επιτυχία, οπότε...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #41 στις: Ιουλίου 13, 2012, 10:33:40 πμ »
Λαμβανομένης υπ' όψη της αθλίας ποιότητας του αρχικού κιτ, έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά! Μάζεψε λίγο τα πίσω οριζόντια και θα είσαι μια χαρά.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #42 στις: Ιουλίου 14, 2012, 10:25:09 πμ »
  Αν υπολογίσουμε τα χάλια του κιτ, η δουλειά σου πρέπει να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ηρωική......... ::salut::

Και επιμένω............το "κάγκελο" ανάμεσα στους κινητήρες, καλύτερα να έλειπε. :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #43 στις: Ιουλίου 14, 2012, 11:52:47 πμ »
Ευχαριστώ ;όλους για τα καλά σας λόγια.

Η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Το κάγκελο βεβαίως θα φύγει γιατί από βελτιωτικό στοιχείο έγινε ...επιδεινωτικό. Θα αντικατασταθεί από ΖΤΠ όπως και η άλλη κεραία.

Ερώτηση 1: η μεγάλη χαλκομανία (star & stripes) στη μία πλευρά του κάθετου πτερυγίου έστρωσε καλά ενώ στην άλλη, που το πλάκωσα λιγότερο με decalfix, πιο μέτρια. Αν ξαναπεράσω τη δεύτερη με decalfix τώρα που έχει στεγνώσει θα γίνει κάτι ή μόνο ζημιά;

Ερώτηση 2: το κίτρινο χρώμα είναι ματ (humbrol enamel). Έχει νόημα να περαστεί παρκετίνη ή ακρυλικό ματ ή gloss βερνίκι;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #44 στις: Ιουλίου 14, 2012, 11:02:01 μμ »
Απάντηση1 ::arrowred:: Με πολλή προσοχή , θα τρυπήσεις με την μύτη μίας μυτερής καρφίτσας την χαλκομανία στα σημεία που δεν έχει κάτσει καλά. Προσοχή να μήν την γδάρεις ή κομματιάσεις!!! Μετά θα περάσεις το βελτιωτικό από πάνω, και αφού στεγνώσει και το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό, θα περάσεις από πάνω το βερνίκι σου ή την παρκετίνη.
Εάν τα κάνεις μαντάρα, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για την κοτσάνα που σου είπα να κάνεις :mrgreen: και σου στέλνω την αντίστοιχη χαλκομανία που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω στο δικό μου! :wink:
Απάντηση2 ::arrowred::Δεν ξέρω πώς ήταν το πραγματικό. Εάν ήταν μάτ, μην περάσεις κάποιο βερνίκι διότι μοιραία θα βερνικώσεις και το μεταλλικό και ενδέχεται να μην δείχνει καλά. ʼφησέ το όπως είναι. (ούτως ή άλλως δεν έχει χαλκομανίες πάνω στο κίτρινο).
Εάν γνωρίζεις πως ήταν γκλός, τότε καλύτερα χρησιμοποίησε γκλός ακρυλικό βερνίκι και όχι παρκετίνη. 

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #45 στις: Ιουλίου 15, 2012, 12:09:26 πμ »
ΟΚ, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Για το γυαλιστερό ή ματ θα κάνω έρευνα.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #46 στις: Ιουλίου 18, 2012, 09:42:41 πμ »
Διορθώθηκε το σύστημα προσγείωσης (κατά το δυνατόν) καθώς και τα πίσω πτερύγια. Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει η ...καταστροφή. Ξεκίνησα το wash και μάλλον το έκανα χάλια. Θα γίνει μια προσπάθεια μήπως διασωθεί και μετά πάμε για αντικατάσταση των κεραιών και στο ...αρχείο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #47 στις: Ιουλίου 18, 2012, 10:50:46 πμ »
Δεν μου φαίνονται τόσο τραγικά τα πράγματα, μόνο θέλει λίγο προσεκτικό σκούπισμα σε ορισμένα σημεία με γάζα νοτισμένη με διαλυτικό, ώστε να μείνει το μαύρο στις εσοχές.
Το σύστημα προσγείωσης το συνέφερες αρκετά, όπως και τα οριζόντια της ουράς, θα φτιάξεις και τις κεραίες, ε εντάξει!
Θέλεις λίγες καπνιές στους κινητήρες και τις εξατμίσεις τους, και να κάνεις λίγο πιό συμμετρική την μαύρη αντιθαμβωτική επιφάνεια μπροστά...
Το κίτ είναι κακό. Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν πάντα, και η δική σου προσπάθεια είναι πολύ καλή. Καλά τελειώματα, και αν χρειαστείς κάτι από χαλκομανίες, στείλε Π.Μ.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #48 στις: Ιουλίου 20, 2012, 07:39:39 πμ »
Αυτές τις ημέρες παλεύω με το υδροπλάνο Grumman Widgeon/Gosling 1/72. Πολύ "χρέπι" (έμαθα και αυτήν την λέξη στο MC ::glossa::), αλλά είναι λογικό: στοιχίζει μόλις 5 ευρώ.

Χθες τσέκαρα για να πάρω μια δεύτερη κόπια για να "παίξω" αλλά στοίχιζε πλέον 6,92 ευρώ.  :evil: :evil: :evil: Δεν είναι τα 1,92 ευρώ που λυπήθηκα, αλλά σπάστηκα πολύ από την αύξηση αυτή - 40% με τη μια και μέσα σε ένα μήνα...

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #49 στις: Ιουλίου 25, 2012, 09:41:49 πμ »
Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με την αντικατάσταση των κεραιών, διακριτική πρόσθεση καπνιάς και μικροδιορθώσεις στο wash αλλά και την αντιθαμβωτική επιφάνεια.

Συμπέρασμα: το αρχαίο (1959;) κιτ της Airfix για το υδροπλάνο Grumman Widgeon/Gosling στην 1/72 είναι ένα καθαρόαιμο χρέπι που με λίγο κόπο παραπάνω μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα κυρίως επειδή πρόκειται για ένα ενδιαφέρον αεροσκάφος. Επιλέχθηκε η βαφή yellow wings της αμερικανικής ακτοφυλακής σύμφωνα με τις οδηγίες και τις χαλκομανίες που δίνει η Airfix. Ωστόσο, καθώς παραμένει σε ιδιωτική χρήση ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σχήματα που μπορεί κανείς να βρει κανείς σε σύγχρονες φωτογραφίες. Για εμένα η κατασκευή του είχε κυρίως εκπαιδευτικό σκοπό στις βασικές τεχνικές βελτίωσης.