Αποστολέας Θέμα: Airfix Grumman Widgeon/Gosling 1/72  (Αναγνώστηκε 4227 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Airfix Grumman Widgeon/Gosling 1/72
« στις: Ιουλίου 03, 2012, 10:39:31 μμ »
Αυτές τις ημέρες παλεύω με το υδροπλάνο Grumman Widgeon/Gosling 1/72. Πολύ "χρέπι" (έμαθα και αυτήν την λέξη στο MC ::glossa::), αλλά είναι λογικό: στοιχίζει μόλις 5 ευρώ. Ελάχιστα κομμάτια (37), πάρα πολύ φλας, πολύ κακή συναρμογή, λίγες λεπτομέρειες, μεγάλα κενά ακόμη και στην κυρίως άτρακτο, ο πιλότος άθλιος (δεν τοποθετήθηκε). Από την άλλη πλευρά τέτοια μοντέλα αποτελούν και μια πρόκληση στην κατασκευή τους και μια αφορμή για την δοκιμή νέων (για εμένα) τεχνικών. Με μια έρευνα στο ίντερνετ, βρήκα κάποιες φωτογραφίες από μοντέλα και πραγματικά αεροπλάνα, που βοηθούν να προσθέσω κάποια λεπτομέρεια για να του δώσει το κάτι της που θα το κάνει πιο ενδιαφέρον. Παραθέτω κάποιες πρώτες φωτό (χάλια γιατί είναι από το κινητό και με λάμπα φθορισμού που έδωσε περίεργα φωτιστικά εφέ) από το στάδιο μετά το αστάρι και πριν το βάψιμο. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποια εκδοχή θα κάνω (RAF, US Coast Guard ή κάτι σε what if). Σε επόμενο στάδιο της κατασκευής θα ακολουθήσουν και καλύτερες φωτογραφίες.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: Airfix Grumman Widgeon/Gosling 1/72
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 03, 2012, 10:55:46 μμ »
Καλή συνέχεια! Το κίτ είναι όντως χρέπι, και δεν ξέρω αν φταίνε τα χρόνια, ή αν έτσι ήταν το καλούπι από παλιά. Δυστυχώς-ευτυχώς, θέλω κι εγώ να το φτιάξω, είναι όντως πρόκληση!  ::salut::Το χαλκόσυρμα έχει μπεί για δοκιμή;

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 03, 2012, 11:03:16 μμ »
Όχι, το χαλκόσυρμα θα μείνει έτσι. Είναι λίγο εκτός κλίμακας και ίσως ήταν καλύτερα να μπει κλωστή ή τεντωμένο-λιωμένο πλαστικό αλλά σε αυτό το μοντέλο λέω να δοκιμάσω αυτό το υλικό.
Καμία ιδέα για το βάψιμο; Σε παλιότερα packaging η Airfix έδινε σήματα της USAAF (κίτρινα φτερά με ασημί άτρακτο) αλλά όχι στο τρέχον.

Αποσυνδεδεμένος bill-larisa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 03, 2012, 11:42:25 μμ »
Πολυ ενδιαφερον θεμα το εχω κι εγω το αυτο το κιτ (αυτο ελειπε ,γνωστος χρεπολατρης :D)...θα παρακολουθω με ενδιαφερον,καλη συνεχεια

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 03, 2012, 11:49:48 μμ »
Το χαλκόσυρμα έχει το κακό ότι δεν τεντώνει καλά. Έχω κατά καιρούς δοκιμάσει πολύ ψιλό χαλκόσυρμα (από παλιά ακουστικά), κλωστές διάφορες, πετονιά, κτλ.
Το πιό καλό υλικό που έχω δοκιμάσει, είναι το ζεσταμένο-τεντωμένο πλαστικό για μένα, ενώ έχω ακούσει καλά λόγια για τις ψεύτικες μαύρες τρίχες από αποκριάτικες περούκες.
Πολύ όμορφες επιλογές για βάψιμο είναι αρκετά πολιτικά  Gosling, μιά βόλτα στο google θα σου δώσει πληθώρα δύσκολων και εύκολων επιλογών!

Αυτές είναι δύο που μου αρέσουν πολύ, αν και μαλλον δεν είναι καθόλου ιστορικά ακριβείς, και δεν ταιριάζουν οι κινητήρες.
Νά και κάποιες ακόμη...

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:03:02 πμ »
  Το αγόρασα πρόσφατα, προσπαθώντας να ξαναπιάσω μοντέλο μετά το ατύχημα στο χέρι μου. Το τεράστιο πλεονέκτημα του κιτ είναι πως αν το πετάξεις στα σκουπίδια δεν κλαις πολλά λεφτά........ :mrgreen:
  Χωρίς πολύ μελέτη, το σχήμα μοιάζει να είναι λάθος,ειδικά εκεί στο ρύγχος και το αλεξηνέμιο, που στις φωτογραφίες (ειδικά αυτή του Αμερικάνικου) φαίνεται να είναι εντελώς αλλοιώτικο. Πολλοί θα το δούνε, λίγοι θα το καταλάβουνε.......... :lol:

Εδώ πάντως λένε πως η προσπάθεια είναι αυτό που μετράει........ :wink:
  Καλή συνέχεια..........

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:13:02 πμ »
Εν τω μεταξύ στο φυλλάδιο των οδηγιών στις οδηγίες βαψίματος, δείχνει λεπτομέρειες που στο μοντέλο δεν υπάρχουν ούτε κατα διάνοια! Σαν να σε κοροϊδευουν μες στα μούτρα!
Δεν θα άξιζε άραγε να ρετουσάρει λίγο το καλούπι η Airfix;
(Αν και ειλικρινά, δεν έχω ιδέα αν τεχνικά μπορεί να γίνει αυτό...)

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:20:42 πμ »
Στο κιτ της Airfix δεν υπάρχει το pitot tube, τα stabilizers στα πίσω πτερύγια, τα σύρματα που στηρίζουν τους βοηθητικούς πλωτήρες, τίποτα από κεραίες, καθόλου από το εσωτερικό (ο υποτυπώδης πιλότος κάθεται σε ένα κομμάτι πλαστικό και όχι σε κάθισμα χωρίς να υπάρχει πίνακας με τα όργανα - ευτυχώς δεν φαίνονται και πολλά από το παρμπριζ και τα παραθυράκια)...

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:51:52 πμ »
Αφού θες να δοκιμάσεις νεες τεχνικές όπως λες,βγάλε το σύρμα και δοκίμασε ελαστική κλωστή ή λιωμένο και τεντωμένο πλαστικό.
Το σύρμα δεν σου προσφέρει τίποτα,το αντίθετο μάλιστα χαλάει όλη την εικόνα του μοντέλου.
Σκέψου οτι αν αναγάγεις το σύρμα στην 1:1 μιλάμε για συρμασχοίνο πάχους,σχεδόν, 7 εκατοστών.Ακόμα και τα παλαμάρια των πλοίων τόσο χοντρά δεν είναι....
Αν επιμένεις στο σύρμα,αστάρωσε το πρώτα με το metal primer της gunze και μετά βάψτο

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 04, 2012, 01:05:19 πμ »
Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές - προτάσεις.

@ s-mat: Δεν είναι τόσο χοντρό το συγκεκριμένο σύρμα. Να φανταστείς το ατσαλόσυρμα που ενώνει τους δύο κινητήρες (και δεν μου κάθεται καλά) είναι 0,6mm. Δηλαδή 4,2 εκατοστά (και όχι 7). Το χαλκόσυρμα πρέπει να είναι κάτω από το μισό, δηλαδή 0,3mm (ή 2,2 εκατοστά με αναγωγή στην κλίμακα). Δεν είναι πιο χοντρό από απλή κλωστή. Φυσικά και πάλι είναι εκτός κλίμακας και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όχι και τόσο πολύ. Θα κάνω πάντως δοκιμή με ζεσταμένο - τεντωμένο πλαστικό και αν μου πετύχει θα το χρησιμοποιήσω.

Με προβληματίζουν τα stabilizers που είναι scratch και δεν έχουν πάρει και πολύ σωστό σχήμα. Και τα βοηθητικά πλωτηράκια της Airfix είναι άλλ' αντ' άλλων (η ασυμμετρία τους μοιάζει σαν να έχει δύο φορές τα πλωτηράκια της μίας πλευράς αντί ένα δεξί και ένα αριστερό).

Επίσης θα χρειαστεί κυματοθραύστης, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχω μαζέψει. Αυτός μάλλον θα γίνει από λεπτό evergreen.

Τέλος μοιάζει να λείπει από τη χάραξη ένα hatch που δίνει πρόσβαση στο πάνω μέρος της πτέρυγας και το οποίο έχω δει σε άλλο μοντέλο στην 1/48.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 04, 2012, 09:47:45 πμ »
Ο Σ-ματ έχει δίκιο. Ενώ φαίνεται πως γενικά θές να κάνεις προσεκτική και λεπτομερή δουλειά, το σύρμα χαλάει την εικόνα. Δεν ισιώνει καλά και είναι χοντρό. Δοκίμασε Zεστ.Τεντ.Πλαστικό πειραματικά σε άλλο σημείο, και αν σε ικανοποιήσει (που θα σε ικανοποιήσει σίγουρα :wink: ) τοτε ξηλώνεις το χαλκόσυρμα.
-Τα αντίβαρα των πηδαλίων ύψους-βάθους είναι όντως πρόβλημα, δεν ξέρω τί να συστήσω, είναι ιδιόμορφα κομμάτια.
-Κυματοθραύστη δεν νομίζω πως είχαν όλα τα Gosling. Ίσως αν φτιάξεις κάποιο που δεν είχε να λύνει αυτόματα το πρόβλημα. Ίσως λεπτό μεταλλικό φύλλο (πχ αλουμίνιο από συσκευασία καφέ) να κάνει την δουλεια που θές καλύτερα από το evergreen.
-Στα πλωτηράκια είσαι σίγουρος πως κόλλησες τα σωστά κομμάτια μεταξύ τους; Η αλήθεια είναι πως έχουν κακή χύτευση και εφαρμογή, και στο δικό μου δούλεψε λίμα και στόκος.
-Λείπει και η καταπακτή στο ρύγχος μπροστά από το αλεξήνεμο, και το πάνω κομμάτι της θυρίδας επιβίβασης, ακριβώς πίσω από την πτέρυγα. Στο κίτ φαίνεται χαραγμένο μόνο το πλαϊνό κομμάτι. Στο γκούγκλ θα βρείς σχέδια που δείχνουν ακριβώς τί πρέπει να χαράξεις και πού.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 04, 2012, 10:56:09 πμ »
1. Πρωί πρωί έκανα δοκιμές με ζεστωμένο (=ζεσταμένο+τεντωμένο 8) ) πλαστικό και απέτυχα οικτρά. Θέλω πολλή προπόνηση. Οπότε το σύρμα θα φύγει σε επόμενο στάδιο μόλις "κατακτήσω" την τεχνική.
2. Τα αντίβαρα τα έφτιαξα κάπως σχηματικά (καλύτερα από το τίποτα).
3. Στα πλωτηράκια πρόσεξα τα νούμερα των κομματιών αλλά δεν... Έπεσε στόκος.
4. Κυματοθραύστη πρόσθεσα σήμερα πρωί πρωί από evergreen. Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν χρειάζεται (το έχω δει σε σύγχρονες φωτογραφίες ενώ στην ασπρόμαυρη που παράθεσες δεν μοιάζει να έχει). Έβαλα λεπτό evergreen αλλά πράγματι το αλουμινόφυλλο θα ταίριαζε καλύτερα στην κλίμακα.
5. Για χρωματισμό και σήματα κατέληξα να κάνω αυτήν τουν κιτ για την coast guard. Δηλαδή ασημί με κίτρινες πτέρυγες. Αν πετύχει το ασημί (όχι alclad σε αυτή τη φάση, απλά Humbrol 11) θα είναι αρκετά εντυπωσιακός συνδυασμός. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα έχει φθορές ή αν θα είναι του κουτιού.
6. Στο παρμπρίζ (αλεξήνεμο;) φαίνεται να χρειάζεται ένα μεταλλικό διαχωριστικό στη μέση που είχαν τα παλιότερα μοντέλα ενώ πολλά από τα σύγχρονα το έχουν αλλάξει με μονοκόμματο. Αυτό λογικά θα μπει από αλουμινόφυλλο.

Γενικά θέλω να προσθέσω λεπτομέρεια αλλά επειδή είναι εκπαιδευτική κατασκευή δεν θα τρελαθώ κιόλας. Πάντως το κιτ έχει το προσόν ότι επειδή είναι χρέπι παίρνει αρκετή βελτίωση και αποκτά κατασκευαστικό ενδιαφέρον!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:08:11 πμ »
Θα σου πρότεινα να μήν κολλήσεις αλουμινόφυλλο πάνω στο αλεξήνεμο, διότι μάλλον θα δείξει χοντρό, ενώ η κόλλα μπορεί να σου καταστρέψει την διαφάνεια. (Που βέβαια είναι λάθος στο άνω μέρος της και πάνχοντρη). Το διαχωριστικό μπορεί απλώς να βαφτεί πάνω στο πλαστικό μετά από μασκάρισμα, όταν θα βάφεις :wink:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 04, 2012, 10:01:14 μμ »
Μερικές φωτογραφίες ακόμη από την πρόοδο των εργασιών πριν και μετά το πρώτο χέρι ασημί χρώμα.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 04, 2012, 10:41:42 μμ »
  Ωραία ως εδώ.........
  Το σύρμα που "ενώνει¨τους δύο κινητήρες, τί είναι ?

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 04, 2012, 10:58:09 μμ »
Νομίζω ότι και αυτό κάποιου είδους κεραία είναι (στο μοντέλο θα έπρεπε να είναι πιο λεπτό σύρμα γιατί μοιάζει με δοκάρι).

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:17:08 μμ »
   Μου κάνει εντύπωση, όχι το μέγεθος, αλλά η ύπαρξή του. Κοιτώντας φωτογραφίες, δεν το εντόπισα κάπου.......
   Εκτός αν είναι κάποια λεπτή κεραία που δεν φαίνεται με πρώτη ματιά........ :roll:

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:24:23 μμ »
Το πήρα από αυτήν την κατασκευή. Αλλά και εδώ.
Δυστυχώς η τεχνική με ζεσταμένο-τεντωμένο πλαστικό δεν μου πέτυχε ούτε στις απογευματινές δοκιμές...

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:41:51 μμ »
 Πραγματικά πολύ λεπτό.Υπάρχει αλλά ούτε που το είχα παρατηρήσει........ ::eusa_whistle::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:55:37 μμ »
Το πήρα από αυτήν την κατασκευή. Αλλά και εδώ.
Δυστυχώς η τεχνική με ζεσταμένο-τεντωμένο πλαστικό δεν μου πέτυχε ούτε στις απογευματινές δοκιμές...
Γιά δείξε τί έκανες μήπως βγάλουμε άκρη....Το τέντωμα δεν σου πέτυχε; Ή το κόλλημα;

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #20 στις: Ιουλίου 05, 2012, 12:00:03 πμ »
Το τέντωμα. Δοκίμασα αρκετές φορές αλλά πάντα κοβόταν σχεδόν αμέσως. Δοκίμασα και με άλλο sprue μήπως δεν ήταν κατάλληλο το πλαστικό της Airfix, αλλά είχα το ίδιο αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ότι είναι θέμα εξάσκησης.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιουλίου 05, 2012, 12:31:33 πμ »
Ο τρόπος είναι ο εξής:
Το περνάς γρήγορα από την φωτιά μερικές φορές μέχρι να αρχίσει να λυγίζει από το ίδιο του το βάρος, και μιά-δυό φορές ακόμη, και έπειτα τραβάς τις άκρες αργά-αργά.
Όσο πιό νωρίς και όσο πιο απότομα τραβήξεις, τόσο πιό λεπτή η ίνα που βγαίνει. Αν σου κόβεται, σημαίνει είτε πως δεν το ζεσταίνεις αρκετά, είτε πως το τραβάς απότομα.
 Ο αγγλικός όρος είναι "sprue". Όλο και κάτι θα βρείς στο youtube.
Ααα και πρόσεξε μην καείς ή βάλεις πουθενά φωτιά! ::alarm:: ::webmaster::Αυτά τα πράγματα γίνονται μακρυά από εύφλεκτα υγρά, τραπεζομάντηλα και χαρτιά! Προσοχή πολλή με την φωτιά!!!Αν είσαι μικρός ζήτησε την βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου!

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #22 στις: Ιουλίου 06, 2012, 01:45:50 πμ »
Εντάξει, είμαι αρκετά μεγάλος για να παίζω με τη φωτιά.  :mrgreen: Έχω δει τα διάφορα βιντεάκια στο youtube.
Έκανα πολλές δοκιμές σήμερα αλλά δεν κατάφερα να φτιάξω ΖΤΠ πάνω από 3-4 εκατ. χωρίς να κοπεί. Τέλος πάντων, προχωρώ με το χαλκόσυρμα που άλλωστε δεν είναι και πιο χοντρό από το ΖΤΠ.

Προχώρησα με το χάραγμα του πλωριού hatch και του πάνω μέρους της πίσω πόρτας, τα οποία είχα ξεχάσει, και πέρασα το δεύτερο (και τελικό) χέρι ασημί. Δεν έβγαλα φωτογραφίες γιατί δεν υπάρχει και μεγάλη διαφορά από αυτές που ήδη ποστάρισα.

Στο επόμενο στάδιο θα πέσει το κίτρινο χρώμα στις πτέρυγες που θα δώσει τη διαφορά και μετά το μαύρο στις ρόδες και την αντιθαμβωτική επιφάνεια μπροστά από το παρμπρίζ.

Βγαίνει συμπαθέστατο για χρέπι αλλά η νεκροψία θα δείξει.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 06, 2012, 10:42:39 πμ »
Μπαίνει το πρώτο χέρι από το κίτρινο και το μαύρο οπότε το υδροπλάνο αρχίζει να παίρνει χαρακτήρα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 06, 2012, 10:53:25 πμ »
Τα χρώματα έχουν ωραίο κόντραστ και το αποτέλεσμα θα'ναι σίγουρα όμορφο! Καλή συνέχεια! ::salut::