Αν και θυμάμαι να έχει σχολιαστεί σε κάποιο ποστάρισμα που δεν μπορώ να βρω, ανοίγω νέο θέμα, μιας και αν ισχύει αυτό που βρήκα, είναι αρκετά σημαντικό.
Περιμένοντας στο στοκ μου πολλά μοντέλα αεροσκαφών του **U.S. Navy**, τα οποία θα φορέσουν τις εντυπωσιακές λευκές-γκρι παραλλαγές των '70s, προβληματίστηκα με το κιτρίνισμα των λευκών **enamel**. Όσοι έχουν βάψει κάποιο μοντέλο πριν από μερικά χρόνια, θα έχουν ήδη δει τη γνωστή καταστροφική τάση του λευκού να μετατρέπεται σε κιτρινομπέζ.
Και επειδή τα ακρυλικά δεν φαίνεται να πολυταιριάζουν ούτε στον αερογράφο μου ούτε στις προτιμήσεις μου, έψαξα να βρω αν υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Σε κάποια ξενόγλωσσα φόρουμ, κάποιοι προτείνουν να προστεθούν 2-3 σταγόνες μπλε χρώματος μέσα στο κουτάκι του λευκού, και υποστηρίζουν ότι έτσι το κιτρίνισμα αποφεύγεται.
Ο ισχυρισμός φαίνεται να έχει κάποια βάση -- μου θυμίζει το "λουλάκι" που ρίχνουν οι νοικοκυρές στα λευκά για να δείχνουν καθαρότερα. Ήδη δοκίμασα να ρίξω λίγες μπλε σταγόνες στα λευκά σμάλτα, και ένα λευκό ματ Humbrol που είχε κιτρινίσει, επανήλθε αμέσως, παρότι ήταν ακόμη υγρό.
Πριν γίνουν τα **A-6, A-7, A-4, Sea King** και λοιπά τα «πειραματόζωα», έχει δοκιμάσει κανείς κάτι παρόμοιο;