Αποστολέας Θέμα: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale  (Αναγνώστηκε 12560 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
Απ: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 30, 2012, 02:03:37 πμ »
@ KoMo >>> Να χαίρεσαι τα μικρά σου ανθρωπάκια.
@ John67 >>> Α)  Για το φώς ο ΚοΜο με διάβασε.
                       Β)  Με τα μαθηματικά ...........χάθηκα :roll:.Μη ξεχνάς ,άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Δηλαδή αν δεν δείς τη...πολιτεία σου να μεγαλώνει    σιγά σιγά , δεν βλέπεις τι είναι καλό ή καλύτερο.
                        Γ) Ούκ εν τώ πολλώ το εύ.Αν το πολυφορτώσεις θα χαθεί.
                        Δ) Κάπου στίς γραμμές  είδα ενα τρίγωνο-μεταξύ σταθμού και βιομ. ζώνης. Εκεί θα έχεις πρόβλημα πολικότητας, αρα μεγαλύτερα έξοδα.
                            Και αυτός ο σταυρός δίπλα τι ρόλο παίζει?Εκτός αν είναι ανισόπεδος κόμβος.
                        Ε) Στη β. ζώνη τό τραίνο μόνο βγαίνει? Δεν πρέπει και απο κάπου να μπαίνει?
                        Ζ) Η διπλή παράλληλη -παρακαμπτήριος - γραμμή μπροστά απο τα σπίτια είναι -κατά τη γνώμη μου - περιττή.
ΓΕΝΙΚΑ : Ενα πολύπλοκο σχέδιο και κοστίζει και δεν είναι πρακτικό.Βέβαια ......περί ορέξεως................!!!!
Ιδέα: Υπερυψώνεις τη πόλη και τη Β. ζώνη για να δημιουργήσεις ανισο-υψή, κοιλάδες και βουνά γύρω γύρω.
Spoiler (hover to show)
Αυτά τα γρήγορα  πρός το παρόν.

Βασίλης Γαλάνης.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #26 στις: Μαΐου 30, 2012, 03:55:47 μμ »
Γιάννη η ιδέα του Βασίλη για υπερυψωμένη πόλη νομίζω ότι είναι πολύ καλή και θα διαχωρίσει τα κομμάτια που θες να κάνεις.

Σου στέλνω ένα γρήγορο σχέδιο από το wintrack

Με πορτοκαλί είναι το υπερυψωμένο κομμάτι της πόλης. Με βελάκι είναι 2 κομμάτια που δείχνει ότι δεν εννόνονται καλά αλλά στην πράξη έχω δει ότι διαφέρει λίγο το σχέδιο του wintrack από αυτό που βγαίνει στην πραγματικότητα και νομίζω ότι σε παίρνει. Όπως και στο σταθμό θα μπορούσες να βάλεις κλειδιά και να είναι ολοκληρωμένο το loop (θα ήταν πιο σωστό έτσι) αλλά για μείωση του κόστους μπορείς να το κάνεις και έτσι (έχει ήδη 7 κλειδιά και μπορείς να αφαιρέσεις και 1-2 ακόμα αν θες) ενώ μπορείς να βάλεις και στο δεξί κομμάτι κάποιο τούνελ.

Αλλά γενικά είναι για να πάρεις μια ιδέα.
Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #27 στις: Μαΐου 30, 2012, 05:27:36 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις - προτάσεις σας, σίγουρα τις λαμβάνω σοβαρά υπόψιν μου.
Φίλε ΚοΜο υπόχρεος για τον κόπο που έκανες, πράγματι αποτυπώνει εξαιρετικά το σχέδιο μου με τις απαιτούμενες διορθώσεις.
Περιμένω σχόλια και για τις πρώτες αγορές που προτείνω.
Τα κλειδιά για να γίνουν ηλεκτρικά ελεγχόμενα ( όχι ψηφιακά) χρειάζεται κατι τέτοιο?? http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Peco/41-7-000-58367-0-0-0-0-0-2-0-gatt-gb-w-0/ein_produkt.html
έχετε κάποιο link να μου υποδείξετε που να αναλύει με λεπτομερεια συνδεσμολογίες και απαιτούμενα υλικά.

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #29 στις: Ιουνίου 06, 2012, 04:02:16 μμ »

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #31 στις: Ιουνίου 06, 2012, 09:33:12 μμ »
Σχέδιο μακέτας n scale 180X120 cm

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #32 στις: Ιουνίου 06, 2012, 11:30:01 μμ »
Φίλε ppantos
Το σχέδιο της μακέτας είναι πράγματι εξαιρετικό, και μπορώ να πω ότι σχηματοποιεί σε μεγάλο βαθμό αυτό που είχα στο μυαλό μου ( και το βελτιώνει βεβαιως).
Σε ευχαριστώ για τα link που αφορούν στα κλειδιά.
Περιμένω να παραλάβω εντός των επόμενων ημερών την παραγγελία μου και ξεκινάω δουλειά.
Οι διακλαδώσεις προφανώς θα γίνουν ηλεκτρικές σε δεύτερο χρόνο.

Ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #33 στις: Ιουνίου 07, 2012, 02:14:23 μμ »
n scale 1:160 plan

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #34 στις: Ιουνίου 07, 2012, 04:36:39 μμ »
Ενδιαφέρον site με χρήσιμες πληροφορίες για την κλίμακα Ν και ΗΟ .

σχέδιο 200Χ100cm για N ή 400Χ200 για HO

Modellbahn Spur N

http://www.modellbahn-traumanlagen.de/

http://www.modellbahn-traumanlagen.de/gleisplan.htm

video www.youtube.com/watch?v=OlWxeiCB09U&...in_order&list=UL

www.youtube.com/watch?v=S_auUS_sFO8&...in_order&list=UL

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #36 στις: Ιουνίου 12, 2012, 04:34:00 μμ »

Ηρθε - έφθασε ....
Αψογος ο lippe, ταχύτατατος και με μακράν το καλύτερο site. Χρόνος παράδοσης 5 εργάσιμες, συσκευασία κατάλληλη για Κινέζικα βάζα!!!

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Πρώτες εντυπώσεις καλές, θέλει εξοικείωση το χειριστήριο..
Σε πρώτη φάση έστησα δοκιμαστικά το σετ μόνο με τις γραμμές που είχε. Περίμενα την μηχανή να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα...

Θα επανέλθω με περισσότερα σχόλια - απορίες (το ξέρω ακούγεται απειλητικό!! ).

Φιλικά 

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #37 στις: Ιουνίου 12, 2012, 09:18:22 μμ »
Μεγειές μεγειές... καλότρεχτα...
Ωραίο σετ (ενδιαφέρουσα σύσταση) :!:
Το ότι η μηχανή είναι σχετικά αργή, μάλλον καλό είναι καθώς αυτό την κάνει και πιο ρεαλιστική. Το κρουπάκι είναι μηχανή ελιγμών, οπότε και η πραγματική δεν βγάζει πολλά χιλιόμετρα :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #38 στις: Ιουνίου 12, 2012, 10:13:28 μμ »
Μεγειές μεγειές... καλότρεχτα...
Ωραίο σετ (ενδιαφέρουσα σύσταση) :!:
Το ότι η μηχανή είναι σχετικά αργή, μάλλον καλό είναι καθώς αυτό την κάνει και πιο ρεαλιστική. Το κρουπάκι είναι μηχανή ελιγμών, οπότε και η πραγματική δεν βγάζει πολλά χιλιόμετρα :wink:

ΜΦΧ

ευχαριστώ πατρίδα  :lol: :lol:

Δυσκολία συναντώ και στην τοποθέτηση των flexi.
Σκεφτόμουν ότι αν είχα βάλει υπόστρωμα DOW θα μπορούσα να τις στερεώσω προχειρα με καρφίτσες μέχρι να καταλήξω στην τελική μορφή του σχεδίου ....

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #39 στις: Ιουνίου 12, 2012, 11:48:26 μμ »
...Δυσκολία συναντώ και στην τοποθέτηση των flexi.
Σκεφτόμουν ότι αν είχα βάλει υπόστρωμα DOW θα μπορούσα να τις στερεώσω προχειρα με καρφίτσες μέχρι να καταλήξω στην τελική μορφή του σχεδίου ....
Μάλλον δε θα σε διευκόλυνε το DOW γιατί δε θα άντεχε τις τάσεις των Flex και θα "ξεριζόνονταν" οι καρφίτσες.
Αρχικά κατέληξε στο σχέδιο. Μετέφερε το στο ξύλο, απλά τηρώντας το minimum radius που προτείνει ο κατασκευαστής των flex γραμμών και για τις διακλαδώσεις φωτοτύπισε μία από κάθε είδος αρκετές φορές, για να χρησιμοποιήσεις στη μεταφορά στο ξύλο τις φωτοτυπίες σαν πατρόν. Μετά κάνε όλα τα πανωσηκώματα στο ξύλο, κόλλησε το roadbed με κάποια κόλλα μονταρίσματος, όπως η παρακάτω:

Click to see the original size.

και με την ίδια κόλλα κόλλησε και τις flex κρατώντας τις προσωρινά στη θέση τους με πολύ ψιλά καρφάκια :wink:
Προσοχή θέλει στα turnouts μόνο, για να μην καταστραφούν από υπερβολική κόλλα.

Καλή συνέχεια :!:

ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #40 στις: Ιουλίου 02, 2012, 11:16:01 πμ »
Καλημέρα , καλό Μήνα,
Η κατασκευή της μακέτας προχωράει - μάλλον με ρυθμούς καλοκαιρινούς - βρίσκομαι στο στάδιο της τοποθέτησης των γραμμών στην τελική τους θέση έχοντας διαμορφώσει τον χώρο τις καμπές αλλά και τις κλίσεις.
Η ερώτηση μου είναι η εξής. Από ότι έχω καταλάβει οι επιλογές για να γίνουν τα κλειδιά από χειροκίνητα ηλεκτρικά είναι α) http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-55173-007003-0-0-0-0-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html
και β) http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Peco/41-7-0-58367-007003-0-0-0-0-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html.
Γενικώς ποια από τις δύο προτείνεται. Αντιλαμβάνομαι ότι η α) είναι η εύκολη λύση, όμως φαίνεται λιγότερο αληθοφανείς. Με την β) τι γίνεται, είναι αξιόπιστη ?? την χρησιμοποιείτε στην κλιμακα Ν ?? ή είναι τόσο δύσκολη στην εφαρμογή της ??

ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #41 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 06:23:03 μμ »
Αγαπητοι φίλοι,
επανέρχομαι μετά από καιρό για να μοιραστώ μαζί σας την πρόοδο του ''έργου'' μου.
Παρακαλώ να έχω την επιείκεια σας ( δεν είμαστε όλοι JIMMY ή JONMOOD).
Κταρχήν το σχέδιο στο οποίο δουλεύω είναι το παρακάτω. Η μακέτα μεγάλωσε ελαφρώς κατά 25 εκ.,
προκειμένου να χωρέσει και ένα μικρό yard, και είναι 180 Χ 145 (αφαιρουμένου ενός τμήματος 25 Χ 50 το οποίο έχω αφήσει κενό για τοποθέτηση πίνακα ελέγχου.   

Οπως θα δείτε και παρακάτω χωρίζεται σε δύο μέρη εκ των οποίων το ένα είναι υπερυψωμένο και θα είναι το οικιστικό τμήμα ενώ το άλλο θα είναι βιομηχανικό (ελπίζω να φτιάξω κάτι στο μέλλον που να προσεγγίζει σε διυλιστήριο ή γενικότερα χημική βιομ).
Το συνολικό μήκος γραμμών είναι 24 μέτρα ενώ έχει 29 κλειδιά που προφανώς θα είναι ηλεκτρικά. Πρόκειται να είναι DCC ενώ τα κλειδιά, φώτα κλπ επέλεξα να είναι καταρχήν αναλογικά. Η εποχή θα είναι σύγχρονη και τα τρένα όλα diesel. Το ιδανικό θα ήταν να έχω 2-3 μικρά diesel railcars και άλλες τόσες μηχανές για εμπορεύματα.
 Ακολουθούν φωτό που δείχνουν που βρίσκομαι αυτήν την στιγμή.
Το μέρος το γραμμών που έχει ήδη τοποθετηθεί, έχει ρευματοδοτηθεί ανά δύο περίπου μέτρα ενώ όλες οι συνδέσεις των γραμμών έχουν συγκολληθεί. Το ebay βοηθάει μέχρι στιγμής στο να χαμηλώσω το κόστος μου και όσο περιμένω με υπομονή τις συμφερότερες αγορές έφτιαξα για δοκιμή και ένα βουναλάκι με διπλό τούνελ. Η είσοδος του, φτιάχτηκε από κόντρα πλακέ το οποίο χαράχτηκε στο χέρι και βάφτηκε δεόντως :oops: Επίσης στο χέρι έχει φτιαχτεί και η γέφυρα  :roll:

περιμένω με χαρά τα σχόλια , παρατηρήσεις, υποδείξεις σας.

Φιλικά

Γιάννης Μπ.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #42 στις: Νοεμβρίου 04, 2012, 05:48:34 μμ »
Πολύ καλή η προοπτική της μακέττας για βράχια,πόλη,βιομηχανία κλπ κλπ.Θα ήθελα να δώ και ενα λιμάνι,μια κρεμαστή γέφυρα,λίμνη -υδραγωγείο- με καταράκτη,δρόμους, κλπ, κλπ, εν καιρώ, βεβαίως - βεβαίως.
Τώρα τα κακά μαντάτα.Τα τούνελ είναι εντελώς "γραμμικά" και αφύσικα. Θέλουν , δε, ενσωμάτωση στο λόφο.
Ο λόφος άνωθεν δείχνει ανεμοστρόβιλο που σκόρπισε τη φύση ,τα δέντρα,το χώμα ,τα πάντα.Ενώ δείχνεις να "το έχεις" , εδώ τα ψιλοχάλασες.Αυτά για αρχή,αλλά μη βιάζεσαι..............

Βασίλης
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #43 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 03:23:00 μμ »
Γιάννη πολύ καλό το σχέδιο και φαίνεται να έχει χώρο για "χορταστικό" σκηνικό.
ʼλλαξες και τη θέση της μακέτας στο χώρο τελικά;

Για το τούνελ νομίζω ότι ισχύουν αυτά που είπε ο Βασίλης αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και τα παιδιά του forum για εμάς τους πρωτάρηδες  να προχωράμε. Η γέφυρα νομίζω ότι με την ολοκλήρωση του γύρω σκηνικού θα δείξει ακόμα καλύτερα.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #44 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 05:26:11 μμ »
Μπράβο για την πρόοδο των εργασιών.
Είναι όμορφο να "βλέπεις" κι' άλλα projects να δημιουργούνται και να προχωρούν.
Το σχέδιο είναι κατά την γνώμη μου πολύ πυκνό , με γραμμολογία και διαδρομές αμφιβόλου χρησιμότητος.
Περί ορέξεως όμως ,δεν χωρεί καμμία κριτική.Τελεία.
Το τούνελ θέλει λίγο δουλίτσα.Καλή η προσπάθεια να χαράξεις το ξύλο.Θα σε βοηθούσε περισσότερο να άπλωνες λίγο στόκο ή γύψο στην προς χάραξη επιφάνεια.

Περιμένω κι' άλλο υλικό.

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #45 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 08:12:30 μμ »
Καλησπέρα φίλοι,
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας, που λόγω περιορισμένου χρόνου μόλις τώρα καταφέρνω να απαντήσω. 
Βασίλη χαίρομαι που βλέπεις καλή προοπτική ελπίζω να τα καταφέρω. Οσον αφορά τα τούνελ και το λόφο όταν τα ολοκλήρωσα ένιωσα ''θεός'' (όπως σας έχω ξαναπεί η ενασχόληση μου με τον μοντελισμό εν γένει ήταν μέχρι τώρα μηδενική), βεβαίως με δεύετρη - τριτη ματιά αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να διορθωθούν.   

Κώστα να είσαι καλά , έχεις δίκιο εμείς οι αρχάριοι πρέπει να ακούμε τους παλιούς.

Jimmy  σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Οπως είπα πριν θα επιχειρήσω να διορθώσω και το τουνελ και τον λόφο. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μπορούσες να μου υποδείξεις μερικές διορθώσεις στην γραμμολογία, ποιές γραμμές θεωρείς αμφίβολης χρησιμότητας? ήδη σχεδιάζω να αφαιρέσω δύο ζεύγη κλειδιών από το yard για λόγους κόστους και πολυπλοκότητας

Την γνώμη σας παρακαλώ. Πλαινά προστατευτικά (Iron Railing) για την γέφυρα, θα επιλέγατε κάποιο από τα παρακάτω?
http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/FALLER/39-2-000-8366-0-0-0-0-1-0-0-gatt-gb-w-0/ein_produkt.html
http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Heki/79-2-000-51692-0-0-0-0-0-0-0-gatt-gb-w-0/ein_produkt.html

Φιλικά

Γιάννης Μπ.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #46 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 11:53:11 μμ »

Την γνώμη σας παρακαλώ. Πλαινά προστατευτικά (Iron Railing) για την γέφυρα, θα επιλέγατε κάποιο από τα παρακάτω?
http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/FALLER/39-2-000-8366-0-0-0-0-1-0-0-gatt-gb-w-0/ein_produkt.html
http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Heki/79-2-000-51692-0-0-0-0-0-0-0-gatt-gb-w-0/ein_produkt.html    <<<<<<<<<<<<< AYTO._

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #47 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 02:43:26 πμ »
Φιλε Γιαννη θα συμφωνησω και γω με τον Βασιλη για το heki.
Το πρωτο μου θυμησε κατι καγκελα σχολειου..
Καλη συνεχεια στην ομορφη μακετα σου :lol:

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #48 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 12:39:48 μμ »
Μάλλον δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω με την επιλογή της HEKI. ::salut::
Πάνο όταν λες μεγαλύτερο, εννοείς να προεξέχει, φαντάζομαι? 

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #49 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 01:28:02 μμ »
Μάλλον δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω με την επιλογή της HEKI. ::salut::
Πάνο όταν λες μεγαλύτερο, εννοείς να προεξέχει, φαντάζομαι?  ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ,διότι έτσι το μισό τραίνο θα είναι μέσα στο τούνελ και το υπόλοιπο έξω

Tags: