ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > Ξύλινα: Show room
Αρχαία Ελληνική Μονήρης Πεντηκόντορος ( Αργώ) κλίμακα 1/25
dorade:
Και πάλι χαίρετε,
Το 2002, ο Δήμος Βόλου ανέθεσε στο Ινστιτούτο Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας "Ναυδόμος" , το έργο της κατασκευής ενός όσον το δυνατόν πιο πιστού "αντίγραφου", της μυθικής Αργούς. Το έργο εντάχθηκε σε επιστημονικό πρόγραμμα και στόχος του ήταν η κατασκευή του αρχαίου πλοίου , καθώς και η πραγματοποίηση πειραματικού ταξιδιού . Εγώ είχα την μοναδική τύχη και τιμή, να φτιάξω το κατασκευαστικό μοντέλο του πλοίου σε κλίμακα 1/8 (ωραίες μέρες!!!). Το συγκεκριμένο μοντέλο , παρουσιάζεται στο http://www.naftotopos.gr.
Μετά από τόσα χρόνια , και ενώ με έτρωγαν τα χέρια μου, φέτος το χειμώνα αποφάσισα να φτιάξω ένα μοντέλο σε κλίμακα 1/25 , όχι κατασκευαστικό αλλά της Αργούς, έτσι όπως εμφανίστηκε στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου Πελάγους και όχι μόνο.
Χρησιμοποίησα σχεδόν τα ίδια υλικά με αυτά που αναφέρουν οι ιστορικοί και χρησιμοποίησαν και οι καραβομαραγκοί του Πηλίου στην σύγχρονη Αργώ. Οξυά για την καρίνα (τρόπιδα) και το σωτρόπι , δρύ για το πλωριό ποδόσταμα (στείρα) και την αντηρίδα του (εφόλκιον) , πεύκο για το κήτος και οξυά (στο πραγματικό είναι έλατο) για το κατάρτι. Τα κουπιά έγιναν από καβίλια οξυάς , οι πάγκοι των κωπηλατών έγιναν και αυτοί από πεύκο , ενώ οι πασαπάγκοι από οξυά( στο πραγματικό είναι και αυτοί από πεύκο).
Το μοντέλο έχει ολικό μήκος 1120 χλστ, μέγιστο πλάτος (χωρίς τα κουπιά) 195χλστ και ύψος 415χλστ.
Thanasis:
Μπάμπη ομολογώ πως δεν συμπαθώ τα "αρχαία" και "μυθικά" :? ...
Απ' όσο όμως μου επιτρέπεται να έχω γνώμη, και βλέποντας αρκετά συχνά το σκαρί στο λιμάνι του Βόλου, θεωρώ την δουλειά σου μοναδική... :!:
Thx
Vasilis-Frederica:
Μπάμπη βλέπουμε ότι επέστρεψες πολύ δυναμικά.
Οι μοντελιστικές σου ικανότητες είναι όντως εκπληκτικές.
Έχεις κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, Συγχαρητήρια.
Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
vagelischantziaras:
Τα θερμά μου συγχαρητήρια . Ότι και να προσθέσω είναι λίγο, η κατασκευή μιλάει από μόνη της..
Επειδή είδα στην εισαγωγή σου ότι κατά κάποιο τρόπο συμμετείχες στην όλη διαδικασία κατά την διάρκεια της κατασκευής ,θέλω να εκφράσω ένα παράπονο (μπας) και ακούσει κάποιος καρεκλοκένταυρος . Ενδιαφέρθηκα εκείνη την περίοδο για τα κατασκευαστικά σχέδια . Ήρθα σε τηλεφωνική επαφή με την ομάδα κατασκευής ,και τους ζήτησα σχέδια του σκάφους.
Με παρέπεμπαν από γραφείο σε γραφείο , στα Τ.Ε.Ι Κρήτης ,και εν πάση περιπτώσει μόνο στο υπουργείο εθνικής άμυνας δεν με παρέπεμψαν , χωρίς κανένα αποτέλεσμα .
Και απευθυνόμενος στους καρεκλοκενταύρους .
Πως θέλετε κύριοι να ασχοληθούν νέοι άνθρωποι με την δημιουργία , την τέχνη ,τον πολιτισμό , την στιγμή που στο εξωτερικό οι διάφοροι φορείς και forum παρέχουν την όποια πληροφορία ζητήσεις, και προτρέπουν μάλιστα στη δημιουργία .
Τα σχέδια δεν είναι για τα ράφια σκονισμένων γραφείων, είναι για τους σκονισμένους πάγκους καραβομαραγκών.
Συγγνώμη για την παρέμβαση . Πήρα την ευκαιρία απ το θαυμάσιο έργο σου, που για μένα δεν θα έπρεπε να λείπει από την συλλογή κανενός μοντελιστή .
Βαγγέλης
Thanasis:
Βαγγέλη στην ίδια θέση βρεθηκε και φίλος μοντελιστής απο τον Βόλο, ο οποίος μου ζήτησε να τον βοηθήσω αν κατάφερνε να του δοθούν τα σχέδια...
Για να μην βιαστώ να αποδώσω σκοπιμότητες... θεωρώ ότι είναι θέμα δυστυχώς παραμένουσας νοοτροποίας, όπου τίποτε δεν μπορεί να γίνεται, έτσι απλά.... :!:
Thx
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση