Περικλή, prokroust , Thomas S και PanPan σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τα σχόλιά σας .Περικλή για το σήμα έχω τυπώσει ήδη κάποιο άλλο οπότε αυτό στις φωτό θα εξαφανιστεί λίαν συντόμως . Τώρα όσον αφορά στη διαδικασία βαψίματος και φθορών έκανα τα εξής παρακάτω :
Αφού έτριψα το μοντέλο , πέρασα ένα αστάρι της gunze ( mr Surfacer 1000 ) το οποίο είχα αραιώσει αρκετά και το ψέκασα με τον αερογράφο . Αυτό το έκανα για πρώτη φορά αλλά μάλλον από εδώ και πέρα θα το κάνω στάνταρ . Αφού στέγνωσε έτριψα με ψιλό ντουκόχαρτο ( 1500-2000 βαθμοί ) ώστε να γίνει λεία η επιφάνεια .
Μετά έκανα preshading χρησιμοποιώντας ακρυλικό μαύρο της Vallejo το οποίο είχα αραιώσει αρκετά ώστε να μπορώ να ελέγχω πόσο μαύρο θα γίνεται πάνω στην επιφάνεια . Προτίμησα να περάσω ξανά κάποια σημεία από το να προσπαθώ μετά με τα χρώματα της παραλλαγής να καλύψω τις μαυρίλες.
Ύστερα πέρασα στην παραλλαγή . Την παραλλαγή την έκανα με ελεύθερο χέρι γιατί αισθάνομαι πιο άνετα από το να μασκάρω. Αυτό που έκανα και θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι ψέκασα το κάθε χρώμα μόνο εκεί όπου δείχνει η παραλλαγή και όχι σε όλο το μοντέλο . Με αυτό τον τρόπο δεν χάνεται το preshading . Τα χρώματα ήταν και πάλι αρκετά αραιωμένα ώστε να μπορώ και πάλι να ελέγχω κατά πόσο θα καλύψω το preshading ( να σημειώσω ότι το preshading μου πήρε σχεδόν μια ώρα ώστε να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερα panels μπορώ και γιατί τα ακρυλικά της Vallejo όταν αραιώνονται με νερό δεν συμπεριφέρονται καθόλου καλά ) . Τα χρώματα της παραλλαγής ήταν ακρυλικά της Italeri εκτός του ανοικτού γκρι που ήταν της gunze . Αν δείτε στις φωτό που έχω βγάλει στις12/10/2012 (
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,22404.msg496681.html#msg496681 ) φαίνονται ήδη τα περισσότερα panels και γι'αυτό σκεφτόμουν τότε να μην κάνω άλλες φθορές . Μετά έκανα ένα μικρό και διακριτικό wash με ανάμειξη άσπρου και μαύρου λαδιού χωρίς όμως να το βρωμίζω ιδιαίτερα . Αυτό το έκανα για να μπορώ να βλέπω και τα panels καλύτερα για το postshading .
Για το postshading ανάμειξα το μπλε της παραλλαγής με γκρί ανοικτό και λίγο άσπρο ( το γκρί δεν θυμάμαι ποιο ήταν απλά έπρεπε να είνα ανοιχτό αρκετά ) και ψέκασα όσο μπορούσα στο κέντρο κάθε panel προσέχωντας όμως να μην σβήσω όσο γίνεται το preshading και το wash . Το χρώμα και πάλι ήταν αρκετά αραιωμένο ώστε να ελέγχω την καλυπτικότητά του .
Τώρα στη φάση που είναι το μοντέλο θα κάνω ξανοίγματα και στο σκούρο γκρι και μετά θα ξανακάνω ένα ελαφρύ wash για να ξανατονίσω κάποιες γραμμώσεις που χάθηκαν με τα ψεκάσματα .
Αυτά όσον αφορά στη διαδικασία. Ελπίζω να σας βοήθησα , να μην σας κούρασα . Ό,τι θέλετε ρωτήστε με γιατί μπορεί κάτι να μην είναι σαφές ή να το έχω ξεχάσει