Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Τώρα μάλλον αρχίζουν τα δύσκολα... Έχω την συνήθεια να χρησιμοποιώ στα μοντέλα μου, το ίδιο είδος ξυλείας με αυτό που έχει κατασκευαστεί το πλοίο που αναπαριστώ. Αυτό βέβαια συμβαίνει , όπου είναι τεχνικά εφικτό. Το HMS Victorry , από όσο έχω διαβάσει είχε κατασκευαστεί από δρυ , στο μεγαλύτερο τμήμα του. Ο δρυς είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό ξύλο με μεγάλο ειδικό βάρος. Στην 1/32 πίστευα ότι δεν θα μου επέτρεπε να δουλέψω άνετα. Η σκληρότητα του όμως μου έδωσε τη δυνατότητα να κόψω λεπτές διατομές . Στην κορυφή των νομέων , στο ύψος της κουπαστής πρέπει να είναι τρία με τέσσερα χιλιοστά φάρδος!
Η ξυλεία προήλθε από παρκέτα δρυός για πατώματα. Αρχικά περάστηκαν στην κορδέλα με πάχος κοπής έντεκα μισό χιλιοστά και αφού πλανίστηκαν για να καθαρίσουν σε έντεκα , κολλήθηκαν επάνω τους οι εκτυπώσεις των σχεδίων του κάθε νομέα.
Στη συνέχεια προσπάθησα να κόψω τα περιγράμματα με μία μικρότερη κορδέλα ( όπου θα μπορούσε να ακολουθεί τις καμπύλες) και άρχισαν να σπάνε τα πριόνια το ένα μετά το άλλο. Έτσι αναγκάστηκα να στραφώ στη λύση της σέγας . Την βίδωσα ανάποδα πάνω σε ένα "πάγκο" κουτί και έτσι μπόρεσα να κόψω τους νομείς. Είναι λύση που δεν την προτείνω σε κάποιον που δεν έχει την εμπειρία να κόβει ξύλα. Είναι άκρως επικίνδυνη εργασία.
Ο κάθε νομέας βγαίνει σε τέσσερα αντίτυπα. Τα δύο θα κολληθούν μεταξύ τους για να δώσουν έναν "δίδυμο". Μπροστά και πίσω από αυτόν θα μπαίνουν σε μία απόσταση κάπου στα δύο χιλιοστά, οι άλλοι δύο. Έτσι για παράδειγμα , ο νομέας 18 που είναι και ο πρώτος του μοντέλου, θα είναι τετραπλός. Όμως επειδή το μοντέλο από την μία πλευρά , θα είναι πετσωμένο , σε εκείνη την πλευρά δεν θα έχει ολόκληρους τους δύο μονούς νομείς (αυτούς που θα είναι μπρος και πίσω από τον "δίδυμο¨), αλλά μέχρι λίγο πιο πάνω από την έδρα του. Από την άλλη πλευρά που θα είναι ολόκληροι οι νομείς ( η αριστερή όπως κοιτάμε από την πλώρη προς την πρύμη) , αλλά χωρίς πέτσωμα του κήτους. Ο κάθε νομέας αποτελείται κανονικά από έντεκα στραβόξυλα ( έδρα, σκαρμοί, μαντάλια).
Για μεγαλύτερη ευκολία και στιβαρότητα της κατασκευής θα κόβονται λιγότερα κομμάτια ( σε ένα κομμάτι θα αναπαράγονται δύο ή τρία τεμάχια) , με εξαίρεση τα "πρόσωπα" των νομέων 18 και 26 που θα είναι εμφανή , και θα αποτελούνται από όσο τεμάχια λέει το σχέδιο. Η κόλλα που χρησιμοποιώ είναι η PU της Bisson ( κόλλα πολυουρεθάνης , που όταν στεγνώσει γίνεται " σ'ιδερο" ).
Ευελπιστώ , όταν θα ενωθούν οι νομείς με την καρίνα και το σωτρόπι , να έχει δημιουργηθεί μία απίστευτα στιβαρή κατασκευή για τη συνέχεια.