Αποστολέας Θέμα: Αποριες βαψιματος μοντελων πλοιων-αεροπλανων  (Αναγνώστηκε 2591 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος pantherpilot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Αποριες βαψιματος μοντελων πλοιων-αεροπλανων
« στις: Μαρτίου 16, 2012, 12:38:49 μμ »
μετά από αρκετά χρόνια απουσίας απο τα μοντελιστικά δρόμενα αποφάσισα να ξανασχοληθώ με το χόμπυ του μοντελισμού.έχω διαβάσει αρκετά μέσα στο φόρουμ αλλά πάντα θα υπάρχουν απορίες.θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν τα κάτωθι.α) μετα το κόλλημα και το αστάρωμα αν βάψω με ακρυλικό,βάφω με ακρυλικά μετα περνάω βερνικι enamel για γυαλάδα και μετά wash με λάδια ζωγραφικής διαλυμένα σε white spirit αφου έχω κολλήσει τις χαλκομανίες;β) βάφω με enamel μετα περνάω βερνικι ακρυλικό και μετά κάνω wash με ακρυλικά λάδια ζωγραφικής; τι ισχύει απο τα δύο;επίσης θα ήθελα μια αναλυτική εξήγηση στο θέμα.υπόψιν οτι βάφω με αερογράφο και τα μοντέλα που κατασκευζω επικεντρώνονται σε αεροπλάνα β ΠΠ και πολεμικά πλοία.

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Απ: αποριες βαψιματος μοντελων πλοιων-αεροπλανων
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 16, 2012, 12:49:45 μμ »
Να προσθέσω και ένα γ) ερώτημα στην ερώτηση του pantherpilot αν είνια βαμένο παραλαγή και τα μισά χρώματα είναι ακρυλικά και τα μισά ενάμελ τι βερνίκη βάζουμε

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 16, 2012, 02:07:05 μμ »
Να προσθέσω και ένα γ) ερώτημα στην ερώτηση του pantherpilot αν είνια βαμένο παραλαγή και τα μισά χρώματα είναι ακρυλικά και τα μισά ενάμελ τι βερνίκη βάζουμε
Το αντίθετο από το υλικό με το οποίο σκοπεύεις να κάνεις wash. Ετσι αν πχ σκοπεύεις να κάνεις wash με λάδια, βάζεις ένα ακρυλικό βερνίκι, αν σκοπεύεις να κάνεις wash με ακρυλικά, βάζεις ένα enamel βερνίκι. Φυσικά έχεις βεβαιώσει πως τα υποκείμενα χρώματα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να στεγνώσουν, εγώ αφήνω τουλάχιστον 24 ώρες.

Οπως πάντα, τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και εμπειρίες, κάντε τις δοκιμές σας οπωσδήποτε.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Dimitris Papadopoulos

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Σουτιέν.
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 16, 2012, 02:21:05 μμ »
Το αντίθετο από το υλικό με το οποίο σκοπεύεις να κάνεις wash. Ετσι αν πχ σκοπεύεις να κάνεις wash με λάδια, βάζεις ένα ακρυλικό βερνίκι, αν σκοπεύεις να κάνεις wash με ακρυλικά, βάζεις ένα enamel βερνίκι. Φυσικά έχεις βεβαιώσει πως τα υποκείμενα χρώματα είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να στεγνώσουν, εγώ αφήνω τουλάχιστον 24 ώρες.

Οπως πάντα, τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και εμπειρίες, κάντε τις δοκιμές σας οπωσδήποτε.

η παρκετίνη κάνει για όλα ; ανέκαθεν το είχα απορία
γουρουμουστρουφούρδουφλουκ

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 16, 2012, 02:25:44 μμ »
η παρκετίνη κάνει για όλα ; ανέκαθεν το είχα απορία
Η παρκετίνη είναι ένα ακρυλικό βερνίκι, οπότε ταιριάζει όπου και τα ακρυλικά βερνίκια. Πχ αν ρίξεις παρκετίνη και κάνεις wash νε ακρυλικά αραιωμένα σε Azax, αντίο παρκετίνη.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 16, 2012, 02:50:24 μμ »
Η παρκετίνη είναι ένα ακρυλικό βερνίκι, οπότε ταιριάζει όπου και τα ακρυλικά βερνίκια. Πχ αν ρίξεις παρκετίνη και κάνεις wash με ακρυλικά αραιωμένα σε Azax, αντίο παρκετίνη.
Αυτό που λέει ο Γιώργος είναι παίδες .Εγώ χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια παρκετίνη,βασίκα΄το πρόβλημα δημιουργείται με τα wash.
Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω από προσωπική εμπειρία είναι οτι άπαξ και στεγνώσουν τα χρώματα ακρυλικά ή έναμελ η παρκετίνη δεν τα επιρρεάζει καθόλου.Μετά την παρκετίνη όμως τα washes τα κάνω πάντα με λάδια ή enamels.Στα περισσότερα μοντέλα μου τα καμουφλάζ γίνονται και με έναμελ και με ακρυλικά στο ιδιο μοντέλο.Κανόνας λοιπόν για μένα ''Εβαλες παρκετίνη μακρυά από ποσότητα νερού και οινοπνευματος ή άζαξ''που θα χρειάζονταν αν έκανες washes με ακρυλικά.

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• He exists in a world beyond your world. What we only fantasize... he does. He lives a life where nothing is beyond him... nothing is beyond him...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Λευκωσία - Κύπρος (Καταγωγή - Πύργος Ηλείας - Ελλάδα)
  • Afterlife Computer Graphics
Απ: Αποριες βαψιματος μοντελων πλοιων-αεροπλανων
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 16, 2012, 03:30:19 μμ »
Κάνεις το βάψιμο με ότι γουστάρεις. Αν η παλαίωση μετά το βάψιμο γίνει με υλικά τα οποία έχουν διαλύτες το νεύτι ή κάτι παρόμοιο, χρησιμοποιείς ακρυλικό βερνίκι. Το αντίθετο σε αντίθετη περίπτωση.

Αποσυνδεδεμένος pantherpilot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 16, 2012, 07:43:44 μμ »
η απορια μου εξακολουθεί να υπάρχει ως εξής:
1. βαφω με ακρυλικά χρώματα ενα μοντέλο.τι βερνικι το περνάω μετα (ακρυλικό η emanel); με τι θα  θα κάνω wash μετά;
2. βαφω με enamel χρώματα ενα μοντέλο. τι βερνίκι το περνάω μετά(ακρυλικό η enamel); με τι  θα κάνω wash μετά;
υπόψιν δεν θέλω καθόλου να χρησιμοποίησω παρκετίνη παρά μόνο βερνίκι για να σταθεροποιήσω τα χρώματα. επίσης αν τα χρώματα που βάφω το μοντέλο είναι και enamel και ακρυλικό λόγω του ότι ετσι βρίσκω ακριβώς τις αποχρώσεις τότε τι βερνικι θα χρησιμοποιήσω με τι διαλυτικό;

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 16, 2012, 07:48:52 μμ »
Κάτι πιο γενικό:

Προσπαθείς να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις υλικά με τον ίδιο διαλύτη... Δηλαδή προσπαθείς να αποφύγεις να περάσεις πάνω από το βερνίκι που χρησιμοποίησες κάτι που μπορεί να στο χαλάσει. Δηλαδή αν σκέφτεσαι να περάσεις λάδια μετά το βερνίκι δεν χρησιμοποιείς έναμελ βερνίκι. Η παρκετίνη ισοδυναμεί με ακρυλικό βερνίκι στην περίπτωσή μας.

Αν έχεις περάσει ακρυλικό βερνίκι δεν ρίχνεις από πάνω για παλαίωση κάτι που να το διαλύεις με άζαξ ή ό,τι τέλος πάντων διαλύει το ακρυλικό.

Και για πιο συγκεκριμένο, έναμελ χρώμα, παρκετίνη ή ακρυλικό γκλος βερνίκι, λάδια, βερνίκι και τέλος
Ακρυλικά χρώματα, παρκετίνη ή έναμελ γκλος βερνίκι, λάδια ή ακρυλικά (ανάλογα τι πέρασες πριν), βερνίκι

Αποσυνδεδεμένος labros87

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο
  • 72scale for ever!
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 16, 2012, 07:54:08 μμ »
Ακριβως οτι σου ειπε ο Νικος.Τωρα σε περιπτωση που εχεις βαψει μια παραλλγη με ακρυλικα και σμαλτα,εγω προσωπικα χρησιμοποιω παρκετινη για γυαλιστερο βερνικι και δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα στο wash.

Tags: