Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή ξύλινης βάσης για πλοίο  (Αναγνώστηκε 2224 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Κατασκευή ξύλινης βάσης για πλοίο
« στις: Φεβρουαρίου 21, 2012, 07:22:57 μμ »
Όπως είχα προαναφέρει, θα σας δείξω πως φτιάχνω εγώ τις βάσεις για τα πλοία μου, αυτά που είναι να τοποθετηθούν με πλήρες το σκάφος χωρίς θάλασσα.

Το σκάφος που θα μπει στην βάση έχει μήκος περί τους 70 πόντους, οπότε επέλεξα μια βάση με μήκος 60 πόντους, αλλά και λίγο πιο κοντή θα έκανε. Το πλάτος δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αλλά θα πρότεινα να είναι λίγο πιο φαρδιά η βάση, κυρίως για να προστατεύεται το μοντέλο κατά την μεταφορά.

Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε δύο πόμολα από ντουλάπια κουζίνας. Τα συγκεκριμμένα που θα δείτε τα επέλξα γιατί είναι αρκετά μεγάλα και κάνουν για τα περισσότερα θωρηκτά στην 1/350 και για όλα τα πλοία σε μεγαλύτερες κλίμακες, π.χ. 1/200.

Κόστος βάσης 17 ευρώ, πόμολα τα 4 τεμάχια 5 ευρώ.

Μετρήσεις. Υπολογίζοντας το μήκος του πλοίου και κοιτόντας το πλάτος της γάστρας εκεί που θα πατάει στη βάση να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το πόμολο, αποφάσισα η απόσταση μεταξύ των πόμολων να είναι 21 εκατοστά, αφήνωντας περί τα 23 εκατοστά από κάθε άκρη του μοντέλου.

Τρύπησα την γάστρα και έκανα δύο τρύπες με διάμετρο 2 εκατοστά, για να κάθεται καλά η γάστρα στα πόμολα.

Τρύπησα από άκρη σε άκρη τα πόμολα και την ξύλινη βάση. Τα πόμολα εσωτερικά στο πλοίο μπορούν να κολληθούν, να τοποθετηθεί φύλλο πλαστικού και να κολληθεί εσωτερικά της γάστρας, μεταλλικό λαμάκι και να κολληθεί εσωτερικά της γάστρας, ακόμα και ξύλο.

Την ξύλινη βάση από κάτω την έκανα με τρυπάνι κι έπειτα την έσκαψα για να μείνει εσωτερικά η βίδα με το παξιμάδι και να μην εξέχει. Επίσης μπορεί κάποιος να το ασφαλίσει με ξυλόκολλα ή στόκο και να μην φαίνεται τίποτα.

Όλα τα παραπάνω γίνονται πριν βαφτεί οτιδήποτε. Η γάστρα θα τοποθετηθεί αφότου βαφτεί τουλάχιστον το κάτω μέρος κόκκινο, και πριν τοποθετηθεί το κατάστρωμα. Η ξύλινη βάση θα βαφτεί με χρωματιστό μαύρο αστάρι για σίδερα. Τα πόμολα με σπρέι μεταλλικό μπρούτζινο ή χρυσό ή ασημί, ανάλογα με τα γούστα...

Σχόλια, ιδέες και παρατηρήσεις ευπρόσδεκτα...

Αποσυνδεδεμένος vla

• Βλάσσης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι
Απ: Κατασκευή ξύλινης βάσης για πλοίο
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 21, 2012, 10:53:06 μμ »
Ευχαριστούμε για την ωραιότατη παρουσίαση. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία για να σχολιάσω αλλά θα το κρατήσω στα υπ'όψην. Σίγουρα θα μου χρειαστεί στο μέλλον. :)
Βλάσσης ::salut:: ::salut::
Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα αντικείμενα για να χρησιμοποιούνται. Όχι το αντίθετο!!!

Αποσυνδεδεμένος Giorgos G

• Αλανθαστος μοντελιστης ειναι αυτος που δεν κανει μοντελα.
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: θεσσαλονικη
  • Μοντελαρετε γιατι.......χανομαστε!
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 21, 2012, 11:10:35 μμ »
Nικο πολυ ωραια και οικονομικη η φαση. ::salut:: ::salut::
ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ GROUP BUILT.

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 04:28:26 μμ »
Αρα Νικο θα πρεπει βαση και πομολα να ειναι απο πριν βαμμενα γιατι μετα πως θα βαφτουν;
Επισης μετα για να δουλεψεις πρεπει να στριφογεριζεις ολοκληρη τη βαση με τη βιδωμενη γαστρα;
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 04:47:41 μμ »
Όλα βάφονται πριν την τελική συναρμολόγηση.

Σχετικά με την δεύτερη παρατήρηση, εκτός από το κατάστρωμα, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια/μέρη του πλοίου μπορούν να συναρμολογηθούν, βαφτούν, παλαιωθούν ξεχωριστά χωρίς κανένα πρόβλημα, ακόμα και τα ρέλια. Το μόνο που θα γίνει στο τέλος είναι τα σχοινάκια... Τα περισσότερα κιτ πλοίων τώρα πια έχουν την πρόβλεψη να μπορεί ο μοντελιστής να συναρμολογήσει και να βάψει επι μέρους υποκατασκευές χωρίς να ταλαιπωρεί πέρα δώθε το σκάφος ολόκληρο... 

Αν και με την βάση το  πλοίο είναι πιο σταθερό και πιο εύκολο σε μερικές δουλειές... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 04:58:41 μμ »
Καλή η παρουσίαση Νίκο αλλά θα μου επιτρέψεις μια επισήμανση.
Οταν έχουμε ένα σκάφος ας πούμε 70cm μήκος και 10cm πλάτος την βάση την κάνουμε 80cmX15cm για δυο λόγους.
 1ον έχουμε καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και 2ον έχουμε ένα περιθώριο αρκετά καλό περιμετρικά ούτως ώστε αν θελήσουμε να το καλύψουμε με τζάμι η Plexiglass να μπορέσει να πατήσει στην βάση και να έχουμε μια ολοκληρωμένη βάση με βιτρίνα ταυτόχρονα.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 05:05:47 μμ »
Εννοείται ότι άμα θέλουμε να βάλουμε τζάμι ή plexi glass η βάση πρέπει να είναι μεγαλύτερη... :wink:

Τώρα το ότι εγώ επιλέγω πιο κοντές βάσεις είναι δικιά μου ιδιοτροπία και μου αρέσει περισσότερο να εξέχει λίγο η πλώρη και η πρύμνη από την βάση... Είπαμε η τρέλα δεν πάει στα βουνά, γι'αυτό πήγα στο ναυτικό...  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 22, 2012, 05:18:53 μμ »
Εννοείται ότι άμα θέλουμε να βάλουμε τζάμι ή plexi glass η βάση πρέπει να είναι μεγαλύτερη... :wink:

Τώρα το ότι εγώ επιλέγω πιο κοντές βάσεις είναι δικιά μου ιδιοτροπία και μου αρέσει περισσότερο να εξέχει λίγο η πλώρη και η πρύμνη από την βάση... Είπαμε η τρέλα δεν πάει στα βουνά, γι'αυτό πήγα στο ναυτικό...  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Εννοείται ότι είναι και θέμα ιδιοτροπίας για αυτό το λόγω ασχολούμαστε με τα βαπόρια.  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Tags: