Αποστολέας Θέμα: Προαραίωση χρωμάτων: Γίνεται?  (Αναγνώστηκε 910 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
Προαραίωση χρωμάτων: Γίνεται?
« στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 09:24:14 πμ »
Ας πούμε ότι έχουμε σταντάρει μια αναλογία χρώματος-διαλυτικού με την οποία βολευόμαστε να δουλέψουμε τουλάχιστον για all around εργασίες. Μπορούμε να αραιώσουμε ΟΛΗ την ποσότητα του χρώματος σε ένα μπουκαλάκι ώστε όταν επιθυμούμε απλά να ρίχνουμε στον αερογράφο την ποσότητα που θέλουμε ή ο διαλύτης εξατμίζεται και πρέπει να κάνουμε την διαδικασία από την αρχή?

Τι ισχύει για μπουκάλια τύπου Gunze ή Tamiya που έχουν μεγάλη επιφάνεια εξάτμισης και τι για τύπου Vallejo που εκεί μιλάμε για μια τρυπούλα 2-3mm?

Προσωπικά θα με βόλευε πάρα πολύ να τα έχω αραιωμένα από πριν για πολλούς λόγους...
The road to success is always under construction.

Αποσυνδεδεμένος panagis_48

• Scale 1/48
  • *
Απ: Προαραίωση χρωμάτων. Γίνεται?
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 10:32:15 πμ »
το βλέπω χλωμό να γίνετε αυτό γιατί όπως είπες εξατμίζετε το διαλυτικό. δεν νομίζω όμως να είναι τοσοοοο κουραστικό το να βάλεις σε ένα κουτάκι από γαλατακια λίγο χρώμα και να το αραιώσεις εκεί,και να έχεις και το χρώμα σου κανονικό ,και χωρίς να έχεις συνέχεια το μυαλό σου εκεί εάν θέλει η όχι διαλυτικό κάθε φορά. η γνώμη μου πάντα έτσι ? αλλά περίμενε να δούμε και τι θα πουν και άλλοι... ::salut::
Ποτέ μην τα βαζεις με έναν ηλίθιο,
θα πρέπει να πέσεις στο επίπεδο του,
και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας.....

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 10:56:18 πμ »
κατά κανόνα, η προαραίωση δεν ενδείκνυται.
ειδικά στα enamel, το χρώμα "κόβει" μετά από λίγο καιρό.
προσωπικά δεν το εφαρμόζω και δεν το συνιστώ.
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 11:02:12 πμ »
Εφόσον σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα χρώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να γίνει. Σε διαφορετική περίπτωση όμως δεν προτείνεται, επειδή αλλοιώνεις τη σύσταση και (αναλόγως του τί έχεις χρησιμοποιήσει για την αραίωση) "κόβουν" ή ξεραίνονται γρήγορα.

Για τα ακρυλικά "νερού" (vallejo, citadel, Xtracrylics κλπ που δεν δέχονται laquer thinner) δεν ξέρω να σου πώ αλλα στα Gunze (τα ακρυλικά της που υπάρχουν στην Ελλάδα - για τα laquer based Mr Hobby δεν έχω δοκιμάσει) έχει παρατηρηθεί οτι ναι μεν "ξεραίνωνται" γρήγορα λόγω εξάτμισης του δυαλυτικού αλλα επανέρχονται πλήρως με laquer thinner ή οινόπνευμα (δεν έχω δοκιμάσει άλλα δυαλιτικά).

Στα εναμελ (Humbrol, Revell, Modelmaster, Xtracolour κλπ) ΔΕΝ τα αραιώνουμε στο κουτάκι τους και ΔΕΝ επιστρέφουμε τυχόν αραιωμένο χρώμα σε αυτό.

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 11:10:52 πμ »
Το σκεφτόμουνα κυρίως για Vallejo και μόνο με το διαλυτικό τους θεωρώντας ότι η συσκευασία τους δεν θα επέτρεπε εύκολα την εξάτμιση του διαλύτη.

Η βασικός λόγος είναι ότι για βάψιμο μικρών επιφανειών η χασούρα από τη μεταφορά σε δοχείο αραίωσης και μετά στον αερογράφο είναι αναλογικά μεγάλη. Θα μου πεις τώρα...πόσο μεγάλη ρε φίλε? Ίσως και να είναι εάν θες να βάψεις 5 αντικείμενα διαφορετικής απόχρωσης με 1ml το καθένα...Έπειτα είναι και η ευκολία (και πάλι για μικρά αντικείμενα...).

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας...

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 11:29:52 πμ »
Η εξάτμιση του διαλύτη δεν είναι ο μόνος λόγος που καταστρέφεται ένα χρώμα. Το σημαντικότερο είναι οτι διαταράσσεται η αναλογία των συστατικών του χρώματος με ελαφρώς διαφορετικές συνέπειες ανα μάρκα και τύπο.
Τωρα για τη σπατάλη... Πόσο έχει ένα vallejo? Οσο ένας - ενάμισος καφές? Δεν νομίζω...

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
Προαραίωση χρωμάτων. Γίνεται?
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 06, 2012, 11:43:02 πμ »

Δεν έχεις άδικο...

Από το να χαθεί όλο το χρώμα 1000 φορές ή όποια χασούρα και ο όποιος παραπάνω κόπος.

Που ξέρεις...Μπορεί και να μου δουλέψουν σωστά κατευθείαν από το μπουκάλι και χωρίς αραίωση...

Για την ιστορία περιμένω ένα σετάκι με μεταλλικά (και όχι μόνο) χρώματα και με την πρώτη δοκιμή θα αναφέρω αποτελέσματα.

Tags: