Αποστολέας Θέμα: Ψέκασμα μεταλλικού χρώματος (όχι Alclad). Πως;  (Αναγνώστηκε 3675 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Ψέκασμα μεταλλικού χρώματος (όχι Alclad). Πως;
« στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 06:00:28 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.
Ρε παιδιά, έχω τρελαθεί.  Δεν έχω καταφέρει να ψεκάσω σωστά με αερογράφο κανένα μεταλλικό χρώμα!
ΟΛΑ μα όλα όσα έχω δοκιμάσει μπουκώνουν αναγκάζοντας με να τραβήξω πίσω την σκανδάλη αλλά και τότε απλά ο αερογράφος φτύνει ένα μπούγιο χρώμα και τέλος... Δεν έχω καταφέρει να έχω σταθερή ροή, και ειδικότερα έως μέτριες δέσμες.
Τι έβαλα περισσότερο διαλυτικό, τι αύξησα την πίεση, τίποτα.  Τα ίδια.
Και ενώ έλεγα ότι με τον Iwata που είναι βαρύτητας θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, δεν... Τα ίδια ακριβώς κάνει.
Το χρώμα θέλω να πιστεύω ότι το ανακατεύω σωστά, αν και ποτέ όση ώρα και να ανακατεύω δεν έχω ομοιόμορφο χρώμα.
Μέσα στο κυπελλάκι ακόμα, κάπου θα εμφανιστούν σκουρότερες γραμμές κάπου καλό γυαλιστερό χρώμα, αλλά ποτέ κάτι ίδιο παντού.
Έχω δοκιμάσει και με Revell και με Humbrol αλλά και το Silver της Gunze, και δεν κατάφερα τίποτα με κανένα.
Το καθένα το διαλύω με το διαλυτικό της ίδιας εταιρίας για τα σμάλτα, με αζαξ για το Gunze...

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Ψέκασμα μεταλλικού χρώματος (όχι Alclad). Πως;
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 06:10:56 μμ »
Ρε παιδιά, έχω τρελαθεί.
Υπερβολές... ::glossa::

Πια μεταλλικά της Humbrol χρησιμοποιείς; Γιατί προσωπικά με τα metalcote δεν είχα ποτέ πρόβλημα, μάλιστα τα θεωρώ από τα πλέον εύκολα στο ψέκασμα. Και ιδού, βαμμένο πριν από 10+ χρόνια, Humbrol 27002 polished aluminum αραιωμένο με ταπεινό white spirit και ψεκασμένο με τον Graphotec. Υποκείμενο χρώμα gloss black της Gunze. Κανένα μπούκωμα, απλά πέρασμα σε λετπά χέρια μέχρι να καλύψει.

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 06:20:46 μμ »
Γενικα αν θες για τα gunze-tamiya δες και το διαλυτικο της gunze η ισοπροπυλικη αλκοολη που βαζουν μερικα παιδια..ειναι καλυτερος διαλυτης απο το αζαξ,καμια φορα το αζαξ βγαζει ασπριλες...ΟΧΙ πως φταιει αυτο απλα στο λεω. Επισης δες και το Mr.Retarder Mild της gunze..εμενα με βοηθησε,εχεις καλυτερη ροη χρώματος γιατι το ακρυλικο δε στεγνωνει τόσο γρήγορα,δεν ειναι το θανατερο το leveling thinner...
Αυτα για τα ακρυλικα

Αποσυνδεδεμένος Thunderbolt

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 06:35:52 μμ »
Ο **Iwata** με κυπελάκι βαρύτητας δεν είναι ό,τι καλύτερο για να μάθεις να ψεκάζεις σωστά τα μεταλλικά χρώματα. Πιθανότατα έχεις μπέκ μικρής διαμέτρου, που δεν βοηθάει και σε δυσκολεύει στη ροή.

Πάρε έναν φθηνό αερογράφο αναρρόφησης και εξασκήσου με αυτόν στα μεταλλικά. ʼλλωστε, δεν χρειάζεσαι τον καλό σου Iwata για να πετύχεις ψιλές δέσμες με ασημί. Έτσι θα ανακαλύψεις γρηγορότερα πόση πίεση και πόσο διαλυτικό χρειάζεσαι.

Κάθε φορά που αλλάζεις πίεση ή διαλυτικό, σημείωνε τι ακριβώς τροποποίησες και τι αποτέλεσμα είχες, ώστε να μη δουλεύεις στα τυφλά. Στη συνέχεια δοκίμασε κάποιο ποιοτικό μεταλλικό, όπως **Model Master** ή **Alclad**, για να δεις τη διαφορά στον κόκκο και στο τελικό αποτέλεσμα.

Ακόμη και τα **Humbrol** ή **Revell**, αν τα αραιώσεις και τα ανακατέψεις σωστά, μπορούν να δώσουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Με ακρυλικά μεταλλικά, στη φάση που βρίσκεσαι τώρα, πιθανότατα θα έχεις μόνο προβλήματα. Για μεγάλες επιφάνειες, σκέψου και τη λύση του σπρέι.

Όσον αφορά το σωστό ανακάτεμα, όλα τα μεταλλικά χρώματα έχουν την τάση να διαχωρίζονται γρήγορα λόγω της ιδιομορφίας του κόκκου τους. Μην επηρεάζεσαι από την όψη τους, αρκεί να τα έχεις ανακατέψει σχολαστικά -- είτε με μοτεράκι, είτε μέχρι να κουραστεί το χέρι σου αν το κάνεις χειροκίνητα.

Τέλος, πειραματίσου πολύ· με τον καιρό θα μάθεις να τα χειρίζεσαι άψογα.

Αποσυνδεδεμένος Zark

• Professional Lego builder !!!
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πατρα
  • aka Παναγιώτης Ζαρκάδης
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 06:56:32 μμ »
Δοκιμασε και της Model Master τα μεταλικα, ειναι ετοιμα για αερογραφο και οσες φορες τα χρησιμοποιησα ποτε δεν ειχα προβλημα. Τωρα για τα προβληματα που αντιμετωπιζεις ειναι μαλλον, οπως είπαν και τα άλλα παιδια , "θεμα"  αραιώματος. Εχω χρησιμοποιησει τα παντα, Gunze, Acland, SnJ  και ποτε δεν ειχα προβλημα... αλλα μην ανυσηχεις , καθε εμποδιο για καλο! ::salut:: στο τελος θα βρεις το "μεταλικο" που σου ταιριαζει ... σαν τα σαμπουαν για τα μαλλια! :lol:

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 07:01:40 μμ »
Εγώ πάντως ψεκάζω GUNZE μεταλλικά (και αυτά είναι έτοιμα για ψέκασμα) με IWATA βαρύτητας χωρίς κανένα πρόβλημα και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό. Πάντα η κάτω επιφάνεια είναι ψεκασμένη με Gloss black. Χρησιμοποιώ όπως είπαν τα παιδιά retarder. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:14:35 μμ »
Μερικά δεδομένα που ίσως δεν είναι ξεκάθαρα στο ποστ μου.
1. Ο Iwata είναι ο Revolution CR με 0.5 μπεκ, οπότε δεν τίθεται θέμα εδώ.
2. Και με τον Graphotech με 0.35 μπεκ, το ίδιο πρόβλημα...
3. Το Gunze είναι το ασημί της κανονικής σειράς και όχι της μεταλλικής.  Και χρησιμοποίησα retarder.
4. Το Humbrol #56... Revell #99. Δεν έχω δοκιμάσει να ψεκάσω metalcote... Θα δοκιμάσω και αυτά. Φαίνεται να έχουν πιο λεπτό κόκκο.
5. Αραίωση για τα σμάλτα μέχρι και σχεδόν 70 διαλυτικό/30 χρώμα και ανακάτωμα σε κυπελλάκι τουλάχιστον 5 λεπτά.

Είναι λες και ο κόκκος μπλοκάρει στην βελόνα... Δεν γλιστράει.  Σαν να στεγνώνει μόλις την ακουμπήσει.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:22:58 μμ »
Πάρε Gunze μεταλλικής σειράς και θα δεις :wink:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:44:37 μμ »
Πάρε Gunze μεταλλικής σειράς και θα δεις :wink:
Αυτό δεν είναι εφικτό για διάφορους λόγους... Θα πρέπει να δουλέψω με αυτά που έχω.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:49:39 μμ »
Επίσης, νομίζω κάτι παίζει με την πίεση... Μήπως θέλουν σχετικά υψηλή ή χαμηλή πίεση;
Δοκίμασα μεταξύ 12 και 18 PSI...

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 29, 2012, 11:57:04 μμ »
Χωρίς σωστά χρώματα δεν προκειται να δεις προκοπή... Τοσο το 56 της Humbrol όσο και το 99 της Revell είναι πολύ χοντρόκοκκα και εκτος αυτού, δεν πείθουν για την απόδοση μεταλικών επιφανειών. Μόνο αν θες να βαψεις κανένα αμάξωμα αυτοκινήτου "μεταλλικό"...

Αν δεν θες το απόλυτο μέταλλο (βλέπε Alclad) ,πάρε Testors metalizer, Humbrol Metalcote (και το "απλό" silver Νο11 πάντως βγαίνει μια χαρά) ή αν επιμένεις σε ακρυλικά, Citadel  :wink:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 12:58:07 πμ »
Χαμήλωσε την πίεση στα **10 PSI**, αύξησε ελαφρά την αραίωση, βεβαιώσου ότι το μπέκ είναι πεντακάθαρο και δοκίμασε **Model Master** ή **Gunze** μεταλλικής σειράς ή **Alclad**.

Ξέχασε για λίγο τα ακρυλικά και τις εταιρείες που ήδη χρησιμοποιείς όσον αφορά τα μεταλλικά χρώματα. Ένα «μπούκωμα» είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται νωρίτερα με μεταλλικά χρώματα λόγω του κόκκου τους, σε σχέση με μη μεταλλικά χρώματα.

Λες ότι όταν «τραβάς τη σκανδάλη πίσω, ο αερογράφος φτύνει ένα μπούγιο χρώμα». Κανονικά δεν θα έπρεπε. Συνεπώς, έχεις είτε υπερβολική πίεση, είτε όχι απόλυτα καθαρό μπέκ, είτε μη επαρκή αραίωση (το 70/30 που αναφέρεις είναι οριακό, δηλαδή ήδη πολύ αραιωμένο), είτε η μύτη του αερογράφου είναι πολύ κοντά στο μοντέλο.

Με τα μεταλλικά είναι καλύτερα να έχουμε αυξημένη απόσταση και να μην προσπαθούμε να πετύχουμε ατόφιο χρώμα με το πρώτο χέρι. Προτιμότερο είναι να περάσεις 2-3 λεπτά χέρια, χτίζοντας σιγά-σιγά πάνω από μια ενιαία **gloss black βάση**, όπως σου πρότειλαν και άλλοι συνάδελφοι.

ʼλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η χρήση μη φρέσκων χρωμάτων -- αν είναι πολύ παλιά αυτά που ήδη χρησιμοποιείς.

Τέλος, αντί για απλό **Retarder** και διαλυτικό, δοκίμασε να προσθέσεις **Mr. Hobby (Gunze) Mr. Color Leveling Thinner** (4EUR τα 110 ml στην Ελλάδα) σε σμάλτα όπως τα **Gunze** μεταλλικής σειράς ή σε οποιοδήποτε άλλο σμάλτο, σε αναλογία 1:1 ή 2:1. Θα βάψεις άνετα και θα δεις ότι ο αερογράφος σου θα μπουκώνει πολύ πιο δύσκολα και αργότερα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 10:07:42 πμ »
....Με τα μεταλλικά είναι καλύτερα να έχουμε αυξημένη απόσταση και να μήν προσπαθούμε να πετύχουμε ατόφιο χρώμα με το πρώτο χέρι. Είναι προτιμότερα 2-3 λεπτά χέρια....
Αυτό που λέει ο φίλος και άλλοι προλαλήσαντες. Εγώ με το ταπεινό 11 της Χάμπρολ και αυτή την τακτική δεν είχα πρόβλημα, και χωρίς μαύρο από κάτω....
Καλό ανακάτεμα, μέσα στο γυάλινο μπουκαλάκι του αερογράφου με μιά μεταλλική μπίλια, αναλογία χρώμα/διαλυτικό περίπου 1/1, και ψέκασμα με μέτρια έως χαμηλή πίεση, και θα πάει καλά!
Το 56 δεν έτυχε να το ψεκάσω ποτέ, και δεν έχω γνώση. Ίσως μπορείς να πετύχεις την απόχρωση αυτή ανακατεύοντας το 11 με ελάχιστό-τατο μαύρο.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 11:28:31 μμ »
Λοιπόν... Το MetalCotte της Humbrol και συγκεκριμένα το 27002 Polished Aluminium, έπεσε πολύ καλύτερα.
Αυτό με τον Graphotech (0.35) αναφώνησης, με  18-20 PSI και αρκετά φαρδιά δέσμη.  Αν δεν άνοιγα τη δέσμη ψιλομπούκωνε, όχι όμως όσο τα άλλα μεταλλικά.  Υποθέτω με τον Iwata βαρύτητας θα είναι καλύτερα τα πράγματα.  Αύριο η συνέχεια αφού στεγνώσει καλά.  Είναι και περασμένη η ώρα πλέον.
Τα Citadel που λέτε, ξέρει κανείς αν τα φέρνει ο Γρηγόρης;  Είναι ακρυλικά; Laquer; Σμάλτα;
Στο κέντρο θα ξανακατέβω πια καλό Πάσχα και αν...

Το χρώμα που θέλω να πετύχω είναι αυτό που φαίνεται εδώ :
http://www.airliners.net/photo/Alitalia/McDonnell-Douglas-MD-82/1811257/L/
http://www.airliners.net/photo/Alitalia/McDonnell-Douglas-MD-82/1679999/L/
http://www.airliners.net/photo/Alitalia/McDonnell-Douglas-MD-82/1639467/L/

Μιλάω για το μεταλλικό των flaps και όχι για το γκρι coroguard που θα μπει από χαλκομανία (αν κάτσει, αλλιώς θα βαφτεί).

Ευχαριστώ για την μέχρι τώρα βοήθεια!

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 30, 2012, 11:50:02 μμ »
με τον Graphotech (0.35) αναφώνησης,
:o :o :o :o :o
αναρρόφησης???

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 12:02:21 πμ »
:o :o :o :o :o
αναρρόφησης???
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ναι.... την αυτόματη διόρθωση μου μέσα!... Στα χέρια μου πάντως ο αερογράφος αναφωνεί ... "όχι πάλι!!!"

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 12:19:04 πμ »
Graphotech με μπέκ 0,35 στα 20PSI και μεταλλικό Ηumbrol. Πολύ ενδιαφέρον. Γιατί όμως να μήν δοκιμάσεις λίγο πιο πάνω, πχ. στα 25-28PSI? Και με τον Iwata βαρύτητας που σίγουρα θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Τα ακρυλικά Citadel θα τα βρείς λογικά εδώ...
http://www.fantasyshop.gr/node/8912
http://www.fantasyshop.gr/node/550

Και εδώ επί το έργον...
http://www.modelclub.gr/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=401

Οπως βλέπεις ο κόκκος είναι εξαιρετικός.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 12:29:06 πμ »
Ενδιαφέρον.. Και έχει και Γλυφάδα κατάστημα.  Μόλις μου το επιτρέψουν τα οικονομικά μου θα το επισκεφτώ.
Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 03:27:26 μμ »
Τα Citadel που λέτε, ξέρει κανείς αν τα φέρνει ο Γρηγόρης;  Είναι ακρυλικά; Laquer; Σμάλτα;

Citadel φερνει και η Κάισσα στη Γλυφαδα στα μέρη σου ..
Πριν λιγο καιρο αγορασα ενα άσπρο που ηθελα , υδατοδιαλυτό.

Η διεύθυνση ειναι :
Κάισσα Γλυφάδας
Χωρικών 4
τηλ. 210 89 82 057
email: kaissa_glifadas@kaissagames.com

Η Χωρικών ειναι  το μικρό στενάκι που βρισκοταν η ταβερνα ΗΠΕΙΡΟΣ, και επίσης  το μαγαζι του Αμερικάνου με τα φτηνά Timperland.. αν ξερεις την περιοχή.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 03:54:48 μμ »
Ναι, νομίζω ότι ξέρω... Από τα μπιφτεκάδικα αριστερά ή καλύτερα από το δημαρχείο μέσα στο στενάκι απέναντι δεν είναι;

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 31, 2012, 04:00:30 μμ »
ναι στο στενακι απεναντι απο το δημαρχειο.. οπως μπαινεις στο στενο, μετα απο 30 μετρα περιπου  αριστερα..

Αποσυνδεδεμένος Giorgos G

• Αλανθαστος μοντελιστης ειναι αυτος που δεν κανει μοντελα.
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: θεσσαλονικη
  • Μοντελαρετε γιατι.......χανομαστε!
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 03, 2012, 08:09:21 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.
Ρε παιδιά, έχω τρελαθεί.  Δεν έχω καταφέρει να ψεκάσω σωστά με αερογράφο κανένα μεταλλικό χρώμα!
ΟΛΑ μα όλα όσα έχω δοκιμάσει μπουκώνουν αναγκάζοντας με να τραβήξω πίσω την σκανδάλη αλλά και τότε απλά ο αερογράφος φτύνει ένα μπούγιο χρώμα και τέλος... Δεν έχω καταφέρει να έχω σταθερή ροή, και ειδικότερα έως μέτριες δέσμες.
Τι έβαλα περισσότερο διαλυτικό, τι αύξησα την πίεση, τίποτα.  Τα ίδια.
Και ενώ έλεγα ότι με τον Iwata που είναι βαρύτητας θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, δεν... Τα ίδια ακριβώς κάνει.
Το χρώμα θέλω να πιστεύω ότι το ανακατεύω σωστά, αν και ποτέ όση ώρα και να ανακατεύω δεν έχω ομοιόμορφο χρώμα.
Μέσα στο κυπελλάκι ακόμα, κάπου θα εμφανιστούν σκουρότερες γραμμές κάπου καλό γυαλιστερό χρώμα, αλλά ποτέ κάτι ίδιο παντού.
Έχω δοκιμάσει και με Revell και με Humbrol αλλά και το Silver της Gunze, και δεν κατάφερα τίποτα με κανένα.
Το καθένα το διαλύω με το διαλυτικό της ίδιας εταιρίας για τα σμάλτα, με αζαξ για το Gunze...

Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ.
Γιώργος
Τα Humbrol συγκεκριμενα, με το Cellulose Thinner της ιδιας εταιρειας συμπεριφερονται τελεια. ::salut::
ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ GROUP BUILT.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 01, 2012, 12:09:00 πμ »
Μετά από αρκετό καιρό, αρκετά  ::pop:: και δοκιμές :
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Citadel Chainmail, αραιωμένο αρκετά με μείγμα νερού-ισσοπροπυλικής αλκοόλης.  Ψέκασμα με τον Graphotech στα 12psi.