μια ερώτηση παιδιά.
Εσείς πως παίρνετε χρώμα από το δοχείο του χρώματος με σύριγγα ή το ρίχνετε απλά στο κυπελάκι;
Να απαντήσω σοβαρά (ναι, το κάνω κι αυτό καμιά φορά) στο συγκεκριμένο, γιατί είναι ένα θέμα που με ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια.
Ό,τι κι αν δοκίμασα, ήταν είτε «χρωματοβόρο» είτε ακριβό (π.χ. σύριγγες, πλαστικές ή άλλες). Οι πιπέτες (μη γελάτε, ο Indy φταίει) λερώνονται αν τραβήξεις χρώμα -- προφανώς -- και δεν καθαρίζουν ποτέ εντελώς· χρησιμεύουν μόνο για διαλυτικό. Εκτός αν θέλετε το RLM71 να σας βγει ολίγον... ντροπαλό, από το gloss red που είχατε χρησιμοποιήσει πριν.

Τι κάνω λοιπόν εγώ; Έχω βρει ξυλάκια για σουβλάκι, από μπαμπού. Είναι αρκετά χοντρά. Τα κόβω σε μήκος περίπου 5-8 εκατοστά (ώστε να καλύπτουν διάφορα δοχεία χρώματος, ανάλογα με την εταιρεία), και καίω τις άκρες τους για να φύγουν τυχόν σκλήθρες. Με αυτά ανακατεύω τα χρώματα και, με το κόλπο «βουτάω-βγάζω-στάζω», μεταφέρω χρώμα σταγόνα-σταγόνα στο δοχειάκι όπου κάνω την αραίωση.
Σπασ@@ικη μέθοδος θα μου πείτε, αλλά καταφέρνω:
α) Να υπολογίζω την ποσότητα του χρώματος ανά σταγόνα. Μετά, με την πιπέτα, μετράω αντίστοιχες σταγόνες διαλυτικού και πετυχαίνω αρκετά καλή προσέγγιση της αναλογίας χρώματος-διαλυτικού. Να έχετε υπόψη ότι, λόγω επιφανειακής τάσης, οι σταγόνες χρώματος είναι σχεδόν πάντα μεγαλύτερες από εκείνες του διαλυτικού.
β) Μέγιστη οικονομία. Αν και παραδέχομαι ότι μένει κάμποσο χρώμα στα τοιχώματα του δοχείου όπου γίνεται η αραίωση. Όταν χρεοκοπήσω, αυτό θα φταίει.
γ) Δεν λερώνω το χείλος του δοχείου.
Όταν όμως χρειάζομαι μεγάλη ποσότητα χρώματος... εντάξει, τότε γίνεται ο χαμός. Το χύνω απευθείας από το δοχειάκι.