Αποστολέας Θέμα: Επιλογή για βερνικια  (Αναγνώστηκε 6263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
Απ: Επιλογή για βερνικια
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 18, 2012, 06:16:52 μμ »
Αν αντί για τεφλόν έχει λαστιχένιες τσιμούχες, τότε ναι θα χαλάσει, αλλιώς δεν παθαίνει τίποτα!

Με πρόλαβες  :wink:

Αποσυνδεδεμένος drummer_ws

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Приказ № 227- Ни шагу назад
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 18, 2012, 07:36:33 μμ »
Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει τεφλόν ή λαστιχένιες τσιμούχες;
Приказ № 227- Ни шагу назад

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 18, 2012, 11:58:12 μμ »
Θα τον λύσεις και θα τα δεις όλα  :wink:

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #28 στις: Απριλίου 19, 2012, 04:15:25 πμ »
Έχω μια απορεία που ίσως να έχει ξαναπαντηθεί. Γίνεται να βάψω το μοντέλο μου με χρώματα της tamiya με διαλυτικό hobby colour thinner, μετά να χρησιμοποιήσω τα βερνίκια της humbrol (είτε matt, είτε gloss), με το διαλυτικό της humbrol και στο τέλος να κάνω filter και wash χρησιμοποιώντας πάλι τα χρώματα της tamiya. (Με τη λογική ακρυλικά-σμάλτα-ακρυλικά για να μην χαλάσει κανένα χρώμα) ;;;;; :roll:

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 19, 2012, 10:42:15 μμ »
Η λογική είναι το βερνίκι σου να είναι διαφορετικό απο το wash δηλαδή ακρυλικό-σμάλτου ή σμάλτου-ακρυλικό  :wink:
Wash με ακρυλικά δεν έχω κάνει οπότε δεν ξέρω να σου πω τις ιδιοτροπίες του  :oops:

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #30 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:19:48 μμ »
Ναι συμφωνώ, αλλά εφόσον τα Humbrol βερνίκια είναι σμάλτα (να σου πω την αλήθεια το κατάστημα δεν είχε και ακρυλικά) τότε τα wash πρέπει να είναι ακρυλικά...γενικά εσύ πως το χειρίζεσαι αν χρησιμοποιείς σμάλτα βερνίκια;

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:22:09 μμ »
Δεν χρησιμοποιώ σμάλτα βερνίκια αλλά δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα ακρυλικά

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #32 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:23:37 μμ »
Έγινε φίλος ευχαριστώ..  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #33 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:29:32 μμ »
Η λογική είναι το βερνίκι σου να είναι διαφορετικό απο το wash δηλαδή ακρυλικό-σμάλτου ή σμάλτου-ακρυλικό  :wink:
Wash με ακρυλικά δεν έχω κάνει οπότε δεν ξέρω να σου πω τις ιδιοτροπίες του  :oops:

Εγώ έχω κάνει, με ακρυλικά σωληναρίου galeria.
Δεν θα γράψω πολλά, γιατί θα ξαναγίνουν συζητήσεις που έχουν γίνει πολλάκις στο παρελθόν.
Ένα πράγμα μόνο: Αν θες το κεφάλι σου ήσυχο, παρκετίνη ή ακρυλικό βερνίκι και wash με κανονικό λάδι ζωγραφικής.
Αν θες να χρησιμοποιήσεις πιο ασφαλές προϊόν, υπάρχουν κάτι έτοιμα wash της (νομίζω) Promodeler, για τα οποία έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια, αλλά δεν έχω δουλέψει ο ίδιος.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #34 στις: Απριλίου 19, 2012, 11:46:19 μμ »
Έγινε συνάδελφοι, έχεις δίκιο νάσο έχουν ξαναγίνει αυτές οι συζητήσεις και θα υπάρχουν και παραπάνω.. Αλλά είναι στάνταρ ερωτήματα αρχάριων όπως και γω...  :mrgreen: Θέλει πειραματισμό θα δοκιμάσ ω να το κάνω ετσι όπως το σκέφτομαι και μετά θα πειραματιστώ και με ακρυλικά και λάδια...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος alex_hxc

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #35 στις: Ιουλίου 03, 2012, 05:15:28 μμ »
Επειδή έχω χαθεί λίγο με τους διαφορετικούς συνδυασμούς θα ήθελα διευκρύνηση στο εξής, ισχύει κατά γενικό κανόνα ότι κάθε επόμενο στάδιο βαψίματος θέλει διαφορετικό τύπο χρωμάτων;

Αν για παράδειγμα, βάψω με ακρυλικά το μοντέλο, τότε η συνέχεια πρέπει να είναι βερνίκι σμάλτα, filter ακρυλικά και wash σμάλτα;

Και κάτι τελευταίο, αν βάφω με λάδια ζωγραφικής τότε δεν επηρέαζονται απο τον προηγούμενο τύπο χρώματος;

Ευχαριστώ.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #36 στις: Ιουλίου 03, 2012, 05:23:32 μμ »
ναι φίλε αλεξ σε γενικές γραμμές πάει εναλλάξ. Εντάξει τώρα το filter και το wash δεν νομίζω να χρειάζεται εναλλάξ αν και δεν είμαι και 100% σίγουρος..τα λάδια είναι σμάλτα χρώματα οπότε τα χρησιμοποιούμε σε wash εάν έχουμε βερνικώσει με ακρυλικά βερνίκια. εγώ δοκίμασα ακρυλικό για το βάψημο του κιτ, σμάλτο για βερνικι της humbrol και wash με τα ίδια ακρυλικά.. αρκετά καλό αποτέλεσμα..αλλά τα άφηνα να στεγνώνουν αρκετές ώρες..

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #37 στις: Ιουλίου 03, 2012, 05:45:18 μμ »
Επειδή έχω χαθεί λίγο με τους διαφορετικούς συνδυασμούς θα ήθελα διευκρύνηση στο εξής, ισχύει κατά γενικό κανόνα ότι κάθε επόμενο στάδιο βαψίματος θέλει διαφορετικό τύπο χρωμάτων;

Αν για παράδειγμα, βάψω με ακρυλικά το μοντέλο, τότε η συνέχεια πρέπει να είναι βερνίκι σμάλτα, filter ακρυλικά και wash σμάλτα;

Και κάτι τελευταίο, αν βάφω με λάδια ζωγραφικής τότε δεν επηρέαζονται απο τον προηγούμενο τύπο χρώματος;

Ευχαριστώ.

το σημαντικό ειναι το βερνίκι να ειναι αντίθετο με το wash.  για να "σφραγίσει" το χρωμα και να μην "σηκώσει" το wash σου.

οποτε μπορείς να βάψεις με ακρυλικά - να ρήξεις ενα ακρυλικό βερνίκι και μετα να κανείς wash με λαδια (κατηγορία σμάλτα δλδ)

το φιλτρο δεν μπορεί να προστατέψει τπτ.

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #38 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:21:22 πμ »

Αρα , μπορούμε να έχουμε το γενικό κανόνα ότι :
ένα ακρυλικό βερνίκι, περνιέται πάνω από το χρώμα που έχει βάψει κάποιος, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν το χρώμα που εχει βάψει ειναι εναμελ ή ακρυλικό ; 

Ρωτάω γιατί είχα την αίσθηση ότι  το βερνίκι πρέπει να είναι "αντίθετο"  και με το βασικό χρώμα πάνω στο οποίο θα πέσει ..Έκανα λάθος που έβαζα αυτό τον επιπλέον  περιορισμό ;

Αποσυνδεδεμένος karld76

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα-Aθήνα
  • Κάρολος Δαρκαδάκης
« Απάντηση #39 στις: Ιουλίου 04, 2012, 11:48:38 πμ »
 Εγώ έχω βάψει πολλές φορές μοντέλο με ακρυλικά χρώματα (TAMIYA,GUNZE),αφού άφησα τα χρώματα ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΟΥΝ ΚΑΛΑ 1-2 ημέρες,πέρασα με gloss ακρυλικό βερνίκι (TAMIYA,GUNZE,Xtracrylic),wash με λάδια και διαλυτικό white spirit και σφράγισμα του μοντέλου με matt αρυλικό βερνίκι και δεν είχα κανένα πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #40 στις: Ιουλίου 04, 2012, 04:30:07 μμ »
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται τόσος ντόρος για ένα πάρα πολύ απλό θέμα. Δεν είναι και πυρηνική φυσική!

Βάφουμε με Ο,ΤΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ το μοντέλο. Καλό είναι έτσι κι αλλιώς σε περιπτώσεις διαφορετικών χρωμάτων, είτε ίδιας, είτε διαφορετικής σύστασης, να αφήνουμε να στεγνώσει καλά το προηγούμενο στρώμα πριν ρίξουμε το επόμενο.

Όταν λοιπόν τελειώσουμε το βάψιμο με ό,τι χρώματα ή συνδυασμό χρωμάτων και αν το έχουμε βάψει, έρχεται η ώρα να αποφασίσουμε με τι θα κάνουμε το wash. Τότε και μόνο τότε έχει νόημα να προβληματιζόμαστε για το τι βερνίκι θα χρησιμοποιήσουμε.
Πριν το wash, θέλουμε να παρεμβάλλουμε μια γυαλιστερή στρώση που να προστατεύει τα χρώματα. Ό,τι και αν είναι τα χρώματα, ακόμα και ακρυλικά gunze, οι πιθανότητες είναι ότι χωρίς την προστασία, θα επηρεαστούν απ' το wash με λάδια. Αυτό το προστατευτικό γυαλιστερό στρώμα λοιπόν, πρέπει ΠΡΟΦΑΝΩΣ να μην επηρεάζεται απ' το διάλυμα του wash, δηλαδή απ' τον διαλύτη του.
Σε περίπτωση λοιπόν που πρόκειται να κάνουμε wash με λάδια, που ως διαλυτικό χρησιμοποιούν white spirit, χρησιμοποιούμε ακρυλικό βερνίκι, παρκετίνη ή future.
Σε περίπτωση που θέλουμε wash με ακρυλικά (σωληναρίου ή κλασικά μοντελιστικά) ή ακόμα και με το ακίνδυνο διάλυμα wash της promodeler (αν θυμάμαι καλά), προστατεύουμε το χρώμα με enamel βερνίκι.

ΠΑΝΤΑ γυαλιστερό για να τρέχει το διάλυμα του wash και να σκουπίζεται μετά. Αν είναι ματ, δεν πρόκειται να σκουπιστεί με τίποτα.

Spoiler (hover to show)

Tags: âåñíéêé wash