Αποστολέας Θέμα: Προς κάθε έμπειρο τρενομοντελιστή του φόρουμ  (Αναγνώστηκε 3731 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος yellowsubmarine

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens GR
  • modelclub.gr
Προς κάθε έμπειρο τρενομοντελιστή του φόρουμ
« στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 03:09:14 μμ »
Απευθύνομαι  στον (κάθε) έμπειρο τρενομοντελιστή
που θα ήθελε να βοηθήσει αυτούς (εμάς που δεν έχουμε) να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα ,αν μπορεί να υπάρξει βέβαια τέτοια, της αγοράς ,σε  ότι αφορά μια λίστα
μεταξύ των εταιριών που κατασκευάζουν μοντέλα τρένων, αξιολογούμενες
                          κατά
1)πιστότητα-λεπτομέρεια  αναπαραγωγής
2)ποιότητα υλοποίησης -αντοχή στο χρόνο και στη χρήση
3)κάλυψη χρονικού -γεωγραφικού εύρους
4)κάτι άλλο που δεν έχω σκεφτεί ακόμα

Αν μπορεί να υπάρξει έστω και κατά (μια υποκειμενική), που δεν έχει καμιά σχέση με διαφήμιση προσέγγιση ,χρήσιμη ,ώστε να ξέρουμε τι αγοράζουμε κι ακόμα να έχουμε μια πυξίδα σε εναλλακτικές  υλοποιήσεις (διαφορετικών εταιριών)
Αν δεν είναι δυνατό να υπάρξει το παραπάνω σχήμα ας είναι τουλάχιστο χρήσιμο ,ώστε να αρχίσει ένας διάλογος

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: Προς κάθε έμπειρο τρενομοντελιστή του φόρουμ
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 03:47:48 μμ »
1.ROCO
2.LILIPUT
3.TRIX
4.BRAWA

Σημ. όσον αφορά στην αντοχή : Το τραίνο δεν είναι "ακριβώς" παιχνίδι.Είναι μοντέλλο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 04:02:13 μμ »
1.ROCO
2.LILIPUT
3.TRIX
4.BRAWA
αυστηρά ;
θέλω να πω γερμανική κυριαρχία μόνο , καμιά εναλλακτική προς τον (πρώην) γαλλοϊταλικό άξονα  ;
Σημ. όσον αφορά στην αντοχή : Το τραίνο δεν είναι "ακριβώς" παιχνίδι.Είναι μοντέλλο και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.
Καλά ως εκεί μου κόβει
(οπότε να θεωρήσω δεν υπάρχουν αισθητές διαφορές μεταξύ τους ;)

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 04:26:23 μμ »
1.Lematec
2.Fleischmann
3.Roco
4.Atlas
5.Kato
6.Trix
7.Brawa

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 04:38:53 μμ »
1.Lematec
2.Fleischmann
3.Roco
4.Atlas
5.Kato
6.Trix
7.Brawa
Πολύ καλός  ::salut::
Ευχαριστώ
liliput -jouef που κατατάσσονται ;  :?: :?: :?:

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 05:23:57 μμ »
αυστηρά ;
θέλω να πω γερμανική κυριαρχία μόνο , καμιά εναλλακτική προς τον (πρώην) γαλλοϊταλικό άξονα  ;Καλά ως εκεί μου κόβει
(οπότε να θεωρήσω δεν υπάρχουν αισθητές διαφορές μεταξύ τους ;)

Με τα κριτήρια που έβαλες όχι.

Επί προσωπικού έχω άποψη από όλες τις μάρκες (από ένα ικανό αριθμό μηχανών) , εκτός από τις "εξωτικές" (Metropolitan,Lemaco,Micrometakit) , εστιασμένο σε Γερμανικό ,Αυστριακό και Ελβετικό rolling stock. (Δεν είμαι ο ειδικός να μιλήσω για Αμερικάνικο, Ιαπωνέζικο ή Κινέζικο τραίνο.)

Αισθητές διαφορές στο άπειρο μάτι ,όχι.
Ικανές διαφορές που να σε κάνουν να διαλέξεις την μία ή την άλλη ναι.

BR 01 βγάζει (έβγαζε) και η LIMA και η Micrometakit...70 ευρώ ebay η μία, 1900 ευρώ η άλλη...

Εν τέλει λοιπόν όλα καταλήγουν στο κόστος...

br99_Oe

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 05:33:59 μμ »
Η JOUEF όπως και η LIMA και η RIVAROSSI δυστυχώς έχουν πτωχεύσει προ ετών. Τα καλούπια έχουν αγορασθεί από διάφορες εταιρείες κυρίως από την ΗΟRΝΒΥ

http://en.wikipedia.org/wiki/Lima_(models)

http://en.wikipedia.org/wiki/Jouef

http://en.wikipedia.org/wiki/Rivarossi

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 05:49:57 μμ »
Η JOUEF όπως και η LIMA και η RIVAROSSI δυστυχώς έχουν πτωχεύσει προ ετών. Τα καλούπια έχουν αγορασθεί από διάφορες εταιρείες κυρίως από την ΗΟRΝΒΥ

Με την οποία αξίζει να ασχοληθούμε ή όχι;
Δε μιλάμε για κάποιον έμπειρο του χώρου που πραγματικά καταλαβαίνει τη διαφορά στις 2 μηχανές που έγραψε ο JIMMY.K, αλλά κάποιον που ξεκινάει τώρα.

Παράθεση
Εν τέλει λοιπόν όλα καταλήγουν στο κόστος...

Το οποίο όμως ανταποκρίνεται πάντα και στην ανάλογη ποιότητα;

br99_Oe

• Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 05:56:05 μμ »
Το παράδειγμα του JIMMY.K ήταν αρκετά εύστοχο. Καταλήγουμε στο πολύ γνωστό "Οτι πληρώνεις, παίρνεις". Μοντέλο και της LIMΑ μοντέλο και της MICROMETAKIT, κατά το επίσης γνωστό "αυτοκίνητο το SKODA αυτοκίνητο και η MERCEDES" αλλά σε κάθε περίπτωση οι διαφορές μπορεί να είναι τεράστιες.

Και κλείνω πάλι με αυτό που ανέφερε στο τέλος ο JIMMY.K:  Εν τέλει λοιπόν όλα καταλήγουν στο κόστος...

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 06:36:48 μμ »

Ναι το ξέρω δυστυχώς ,αλλά δεν υπάρχουν οι χρυσές τους περίοδοι ;
H jouef έχει (είχε) πολύ καλό όνομα σε ότι αφορά λεπτομέρεια- ποιότητα
Η lima θέλω να πιστεύω ,(αφού αποτέλεσε την εισαγωγική εμπειρία μου στο χώρο) έχει βγάλει και πολύ καλά μοντέλα 
H rivarossi βρίσκονται πλέον σπάνια αλλά ιταλική φινέτσα είναι αυτή
Προσωπικά κοιτάζω πολύ σε μεταχειρισμένα στο e-bay
Η διαφορά στη λεπτομέρεια είναι δυστυχώς (για το ισχνό μου πορτοφόλι)ορατή στο μάτι μου , πάντα ήθελα το κάτι παραπάνω στο μοντελισμό  ,γνωρίζοντας ωστόσο τους όρους του καπιταλιστικού συστήματος ,δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρίες που προτείνονται ,κι εδώ (εκτός από τις εξωτικές ) είναι γερμανικές παίζουν χωρίς αντίπαλους -ανταγωνιστές πλέον κι ένα 10-20-30% ακριβότερες τιμές θα μπορούσαν άνετα να τις επιβάλουν

Έχει πλάκα πάντως , μαζευτήκαμε εδώ όλοι οι 40+ με παιδί(α) και προερχόμενοι από τα εισαγωγικά μοντέλα lima  :) :) :)

Αποσυνδεδεμένος Ο ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 06:51:13 μμ »
Φίλε μου θά σέ παραπέμψω στό :www.youtube.com ,καί σάν θέμα :Modellbahn Neuheiten ,καί κρίνε μόνος σου .
Οσον αφορά τίς δύο πρώτες ιδιότητες πού ζητάς καί εν μέρει τήν τρίτη η απάντηση ,παρ'ολο πού θά διαφωνήσουν
ορισμένοι συνφορουμήτες ,είναι :Marklin ,είναι ενα 'παιχνίδι-μοντέλο' καί αντίστροφα .

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 07:00:13 μμ »
Παράθεση
Έχει πλάκα πάντως , μαζευτήκαμε εδώ όλοι οι 40+ με παιδί(α) και προερχόμενοι από τα εισαγωγικά μοντέλα lima

Εντάξει κάποιοι είμαστε 30 με παιδιά αλλά πάντα με πρώτη εμπειρία από Lima.  :lol:
Και όταν ξεκίνησα πριν 2-3 μήνες να τα ψάχνω πάλι νόμιζα ότι θα ήταν απλά τα πράγματα... ::eusa_whistle::

Τόσο καιρό διαβάζω από δω και από εκεί και ακόμα έχω την εντύπωση ότι ξεκινάω από την αρχή...

Αποσυνδεδεμένος dm

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 07:17:35 μμ »
καλησπερα,

η marklin δεν κατατασεται πουθενα;
δεν εχει πιστότητα και λεπτομέρεια   ουτε αντοχη στο χρονο και στη χρηση;

Διονυσης

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 07:20:34 μμ »
Επειδή όλες οι απόψεις είναι προφανώς υποκειμενικές,  προτείνω να οριστεί μια κλίμακα βαθμολογίας από 1-10 (άριστα) για τους τομείς που έχεις αναφέρει
1)πιστότητα-λεπτομέρεια αναπαραγωγής
και να βαθμολογήσουμε για να έχουμε ένα αποτέλεσμα περισσότερο αντικειμενικό και μετρήσιμο .

1.Lematec         10-10 ,    10-10,   3
2.Fleischmann    9-8,         9-8,     7
3.Roco               9-9,         8-8,     7
4.Atlas               8-8,         8-8,     7
5.Kato                8-8,        8-8,     6
6.Trix                 8-8,        8-9      5
7.Brawa             7-7,        7-7,      5
Και κάτι τελευταίο , εκτός του ότι πληρώσεις παίρνεις που ισχύει υπάρχει και η ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας  (cost effectiveness analysis) που αυτη πρέπει να ειναι και η επιδίωξη του yellowsubmarine.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 07:35:52 μμ »
Επειδή όλες οι απόψεις είναι προφανώς υποκειμενικές,  προτείνω να οριστεί μια κλίμακα βαθμολογίας από 1-10 (άριστα) για τους τομείς που έχεις αναφέρει
1)πιστότητα-λεπτομέρεια αναπαραγωγής
και να βαθμολογήσουμε για να έχουμε ένα αποτέλεσμα περισσότερο αντικειμενικό και μετρήσιμο .

1.Lematec         10-10 ,    10-10,   3
2.Fleischmann    9-8,         9-8,     7
3.Roco               9-9,         8-8,     7
4.Atlas               8-8,         8-8,     7
5.Kato                8-8,        8-8,     6
6.Trix                 8-8,        8-9      5
7.Brawa             7-7,        7-7,      5
Και κάτι τελευταίο , εκτός του ότι πληρώσεις παίρνεις που ισχύει υπάρχει και η ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας  (cost effectiveness analysis) που αυτη πρέπει να ειναι και η επιδίωξη του yellowsubmarine.

Κάτι τέτοιο σκέφτηκα απλά δίστασα να το ζητήσω εξ αρχής (είναι κάτι που λείπει) ένας καλός μπούσουλας για τους νέους κι ένα πεδίο διαλόγου και διαφωνιών για τους εμπειρότερους   
Ακόμα κάτι, υπάρχει το νούμερο 4 που δε έβαλα για πλάκα,
Ο παράγων 4 μπορεί να συμπληρωθεί κατά βούληση (τι άλλο θεωρεί καθένας σημαντικότερο σε μια αξιολόγηση) από τους εμπειρότερους

ʼσχετο ποια η γνώμη σας για αυτό http://www.kleinmb.at/

Αποσυνδεδεμένος dimelsec

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ταμπουρια και αμφιαλη
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 09:07:10 μμ »
 με την lima μπορει να ξεκινησαμε ολοι αλα πριν απο 30+ χρονια. η τεχνολογια εχει προχωρησει απο τοτε αρα με τα σημερινα δεδομενα αυστρια και γερμανια ειναι αυτες που παραγουν προιοντα αξιοπιστα και σχετικα με λογικο κοστος. μπορεις να παρεις ενα starter set roco που εχει 150 ευρω ψηφιακο με μηχανη βαγονια γραμμες χειριστηριο ψηφιακο.επομενως δεν μπορουμε να μιλαμε πλεον για lima απλα ισως μονο απο συναισθηματικης αξιας επειδη μας φερνει αναμνησεις απο τα παιδικα μας χρονια.υπ΄οψιν οτι την εποχη εκεινη που ηταν στα πανω της δεν ειχε βγει καν το video και τωρα εχουμε flash disk.

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 09:26:57 μμ »
Ένα απλό site για να περισσεύουν τα λόγια
http://www.osterthun.com/
carpe diem

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 09:34:25 μμ »
με την lima μπορει να ξεκινησαμε ολοι αλα πριν απο 30+ χρονια.
Κι αυτοί τώρα είμαστε εδώ και γράφουμε, κάτι λέει αυτό
Για starter set το σκέφτηκα (έψαξα) αλλά μου αρέσει το παίδεμα (το δικό μου και το δικό σας) το ψάξιμο στο e-bay και να θυμηθώ τα ηλεκτρονικά -μοντελιστικά - σκηνογραφικά μου παρελθόντα

Τα υπόλοιπα είναι προς ικανοποίηση της τρενομανίας του γιου μου

Μπορεί να υπάρχει το τέλειο κινέζικο ψηφιακό σούπερ σετ, αλλά την αίγλη και την φινέτσα του χειροποίητου μοντέλου - παιχνιδιού ,τη συναισθηματική αξία που έχει αυτό ,πως μπορείς να την αξιολογήσεις ;

Αν θέλετε  δώστε μας κι εσείς την λίστα της αξιολόγησης σας 

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 17, 2012, 02:34:57 πμ »
Κάτι τέτοιο μαλλον θα σε καλύψει ?
FxI0w&index=3&feature=plcp
http://quinntopia.blogspot.com/2011/12/locomotive-roster-sncf-bb-15000.html

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 17, 2012, 08:40:15 μμ »
 Καλησπέρα σε όλους
Νόμιζα ότι μιλούσαμε για κλίμακα HO :?:, αλλά δεν με χαλαει και η   N :D
carpe diem

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 17, 2012, 10:08:49 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Καλησπέρα σου
Νόμιζα ότι μιλούσαμε για κλίμακα HO :?:, αλλά δεν με χαλαει και η   N :D
Σε ότι αφορά το quinntopia (από λίγο που το είδα)
Είναι πολύ σωστά διαρθρωμένο blog ,καλό και όμορφο και φαίνεται αξιόπιστο σαν πηγή αξιολόγησης , σου δίνει την αίσθηση ότι τα δημοσιεύματα του είναι έγκυρα ,αυτό που λέμε πληροφορία κι όχι παράσιτο
Αν το ήξερα νωρίτερα θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά την Ν κλίμακα
Τώρα είναι αργά ,έχω κάνει κάποιες αγορές από e-bay, μεταχειρισμένα ως επί το πλείστον
(και περιμένω να δω αν το καρπούζι θα βγει κολοκύθι) 

P.Pantos χάζευα τη δουλειά σου χθες βράδυ (πρωί δηλαδή)  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Avro Anson

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 06:58:46 μμ »
Καλησπέρα,
Με αφορμή τα μηνύματα και την αναφορά στη θρυλική Jouef, θα ήθελα να προσθέσω δυό πραγματάκια.... Η Jouef είναι μία εταιρεία θρύλος για τη Γαλλία και όχι μόνο. Παρήγαγε εκπληκτικά μοντέλα, τρομερά αξιόπιστα, και κυρίως μοναδικά. Αλλά ας τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Τα μοντέλα της Jouef, ιστορικά και από άποψη πιστότητας, χωρίζονται  σε δύο περίοδους. Την αρχική περίοδο, λίγο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90. Σε αυτήν την πρώτη περίοδο, παρουσιάζονται συνεχώς νέα μοντέλα και οι μηχανισμοί κίνησης στις μηχανές συνεχώς εξελίσσονται. Η θεματολογία, όπως είναι φυσικό άλλωστε, επικεντρώνεται σε Γαλλικά θέματα (SNCF), και έχουμε πραγματικά μοναδικά μοντέλα που δεν έχουν παραχθεί από καμία άλλη εταιρεία μέχρι και σήμερα. Παράδειγμα το Grue Cockerill, που συνδύαζε κίνηση και ανύψωση βαρών. Οι μηχανισμοί κίνησης των μηχανών περνούν από διάφορα εξελικτικά στάδια και ιδιαίτερα οι πρώτοι, γύρω στο 1955, είναι τρομερά αξιόπιστοι αν και θορυβώδης για τα σημερινά δεδομένα. Επίσης, οι μηχανισμοί κίνησης των μηχανών κάπου σταθεροποιούνται εξελικτικά γύρω στο 1965-1970 και παραμένουν γενικά ίδιοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90. Και αυτοί είναι τρομερά αξιόπιστοι. Η αξιοπιστία τους ξεπερνά κάθε προσδοκία και ως παράδειγμα έχω μία μηχανή που δουλεύει από το 1971 χωρίς καμία συντήρηση.... Ναι καλά διαβάσατε,...., χωρίς καμία συντήρηση (ούτε λάδωμα στα γρανάζια....)!!. Και δουλεύει χωρίς κανένα ίχνος κόπωσης (εκτός από τα traction tires που έχουν φθαρεί). Τα γρανάζια, το μοτέρ, τα πάντα δείχνουν αναλλοίωτα στο χρόνο και στη χρήση. Αυτό βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνη την όμορφη εποχή, τα μοντέλα απευθυνόντουσαν, εκτός από συλλέκτες, και σε παιδιά και ως εκ τούτου ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν. Οπότε στα χέρια ενός χομπίστα με ευγενική μεταχείριση, η αξιοπιστία αυτών των μοντέλων πολλαπλασιαζόταν και ήταν πολύ μεγάλη. ʼλλο βέβαια αυτό και άλλο όμως να δουλεύει χωρίς κανένα σημάδι κόπωσης εδώ και 41 χρόνια. Αν μη τι άλλο...., αυτά τα καρβουνάκια στο μοτέρ από τι είναι φτιαγμένα ??? Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, αυτοί οι μηχανισμοί, αν και σχετικά απλοί και θορυβώδης με τα σημερινά standards, ήταν το άκρον άωτον της αξιοπιστίας και δυστυχώς δεν θα ξαναβγούν ποτέ. Ήταν επίσης η εποχή όπου οι εταιρείες έβαζαν περήφανα στα κουτιά των μοντέλων το "made in France", ή το "made in Italy" (Lima), ή το "made in Germany". Ωραίες εποχές νομίζω για όσους τις έζησαν και αρκετά νοσταλγικές για εμάς τους νεώτερους.... Η Jouef λοιπόν, περήφανα έβαζε το "made in France" και για την ιστορία, το εργοστάσιο των τραίνων ήταν σε μία πανέμορφη επαρχιακή πόλη της Γαλλίας που λέγεται Champagnole. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι υπήρχε εργοστάσιο στην Ιρλανδία. Τέλος, σχετικά με την πρώτη αυτή περίοδο, υπήρχαν και κάποια μοντέλα στη γκάμα της Jouef με απ' ευθείας Ελληνικό ενδιαφέρον. Έχω δει βαγόνι CIWL με ελληνικά γράμματα (πανσπάνιο βέβαια σήμερα) καθώς και μερικά άλλα μοντέλα με λογότυπο του ΟΣΕ. Αυτά τα Ελληνικού ενδιαφέροντος μοντέλα της Jouef είναι πολύ δυσεύρετα σήμερα διότι παρήχθησαν σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες. Όλα αυτά μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, όπου και αρχίζει μία μεταβατική περίοδος για τα μοντέλα των τραίνων. H Jouef, ανταποκρινόμενη στις αυξημένες απαιτήσεις των μοντελιστών για πιστότητα αλλά και για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις Γερμανικές εταιρείες (που πάντα ήταν ο πονοκέφαλος....), προχωρά εξ' ολοκλήρου από την αρχή σε σχεδιασμό νέων καλουπιών για μοντέλα που ήδη υπάρχουν στη γκάμα της (φανταστείται τι σημαίνει οικονομικά αυτό για μία εταιρεία όταν έχει ήδη το ίδιο μοντέλο στη γκάμα της....), εντελώς καινούριων μηχανισμών κίνησης για τις μηχανές (με cardans κλπ), νέων couplers, kit φωτισμού βαγονιών, αξεσουάρ, και εξελίσσει επίσης και ένα σύστημα digital. Έτσι φτάνουμε στο 1996 όπου και τα μοντέλα που είναι εντελώς νέες παραγωγές, αναφέρονται ως "Derniere generation", δηλαδή τελευταίας γενιάς. Αυτά τα μοντέλα είναι κορυφαίας κατασκευής και κοιτάζουν στα ίσα πλέον το Γερμανικό ανταγωνισμό, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν κάτι από αυτόν, τόσο σε επίπεδο πιστότητας και λεπτομέρειας, όσο και σε επίπεδο κίνησης, μηχανισμών, και αξιοπιστίας. Επίσης, η θεματολογία παραμένει μοναδική ακόμα και σήμερα. Αυτά τα μοντέλα συγκαταλέγονται, κατά τη γνώμη μου, στα κορυφαία μοντέλα τραίνων παγκοσμίως και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τις Γερμανικές εταιρείες. Ναι, καλά διαβάσατε...., ξεπερνούν τις Γερμανικές εταιρείες σε ποιότητα κίνησης, πιστότητα και αξιοπιστία. H Jouef συνεχίζει ακάθεκτη μέχρι το 2001-2002, όπου και αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες, αναγκάζεται να συνενωθεί με το Ιταλικό group των Arnold, Lima, Rivarossi. Τα οικονομικά προβλήματα της Jouef προήρθαν και από το γεγονός ότι όταν παρήγαγε ένα μοντέλο "derniere generation", αυτομάτως καταργούσε από τη γκάμα της το παλαιό μοντέλο το οποίο όμως απευθυνόταν και σε παιδικές - εφηβικές ηλικίες. Έτσι η Jouef έχασε ένα μεγάλο κομμάτι από την παραδοσιακή της αγορά εντός της Γαλλίας διότι τα μοντέλα "derniere generation" απευθύνονταν αποκλειστικά σε χομπίστες - συλλέκτες (με ότι συνεπάγεται αυτό.... / π.χ. ακατάλληλα για παιχνίδι κλπ), και επιπροσθέτως η τιμή τους ήταν πολλαπλάσια των απλών μοντέλων. Θα έπρεπε ίσως η Jouef να διατηρήσει (ταυτόχρονα με τα "derniere generation"), τα αρχικά της μοντέλα στην παραγωγή, σε μία ας την πούμε Junior Line, διότι και φοβερά αξιόπιστα ήταν, και οικονομικότερα ήταν, και νομίζω ότι έτσι δεν θα είχε χάσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Επίσης, οι Γάλλοι αγαπούν πάρα πολύ τη χώρα τους και τα εθνικά τους προιόντα και θα συνέχιζαν να αγοράζουν Jouef αν είχαν διατηρηθεί αυτά τα οικονομικότερα αρχικά μοντέλα στην αγορά. Αναγκάζεται λοιπόν η εταιρεία να προχωρήσει σε συνένωση με το Ιταλικό group αλλά με τον όρο ότι θα διατηρηθεί το εργοστάσιο στο Champagnole της Γαλλίας, καθώς και το ότι τα καλούπια (και κυρίως τα ακριβά και μοναδικά καλούπια των μοντέλων "derniere generation") δεν θα φύγουν από τη χώρα. Αυτό αρχικά τηρήται αλλά προοδευτικά και μέσω νομικών αποφάσεων, τα καλούπια μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Rivarossi στην Ιταλία. Αξίζει να αναφερθεί ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα που έκαναν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για να μην φύγουν τα καλούπια από τη Γαλλία. Μέχρι και νομικά τα διεκδίκησαν όταν η διοίκηση της Jouef είχε πλέον παραιτηθεί. Διότι η Jouef για τους Γάλλους δεν ήταν απλά μία εταιρεία μοντέλων. Ήταν η εθνική τους εταιρεία, η δική τους εταιρεία με τα προιόντα της οποίας είχαν μεγαλώσει. Τόσο πολύ αγαπούν τη χώρα τους και τα εθνικά τους προιόντα οι Γάλλοι. Πολλοί τους αποκαλλούν "σωβινιστές".... Δεν θα τοποθετηθώ πάνω σε αυτό (αν και σαφώς έχω άποψη). Ας αναρρωτηθούμε όμως το πως και το τι θα ήμασταν εμείς οι Έλληνες αν αγαπούσαμε το ίδιο τη χώρα μας όπως οι Γάλλοι. Και σε τελική ανάλυση, αν έχω να διαλέξω μεταξύ του να με λένε κάποιοι στην Ευρώπη "σωβινιστή" (γιατί π.χ. δεν μιλάω "Αγγλικά", κάτι που λένε για τους Γάλλους), και του να βλέπω να καίνε τη σημαία της χώρας μου Έλληνες χωρίς να μιλάει κανένας, ε τότε - συγχωρέστε με - αλλά προτιμώ να με λένε "σωβινιστή".... Πίσω στο χόμπυ μας όμως, γιατί ξέφυγα λίγο. Κατόπιν λοιπόν, το 2003, κάποια μοντέλα της Jouef παρήχθησαν στο εργοστάσιο της Rivarossi και κυκλοφόρησαν και ως Rivarossi. Αυτά είναι και τα πιο σπάνια διότι παρήχθησαν σε υπερβολικά μικρές ποσότητες. Οι οικονομικές δυσκολίες και ο εξ ανατολής ανταγωνισμός όμως είναι αδυσώπητος και έτσι μοιραία το group των Arnold - Jouef - Lima - Rivarossi, εξαγοράζεται από τη γνωστή μας Hornby, η οποία είναι επίσης ιστορική εταιρεία. Η συνέχεια αναμμενόμενη. Τα καλούπια μεταφέρονται στην Κίνα και μετά από απουσία περίπου 3-4 χρόνων, γύρω στο 2007-2008 κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους τα πρώτα μοντέλα της Hornby-Jouef. Η Hornby, προς τιμήν της, διατήρησε το λογότυπο και στις 4 εταιρείες και έδωσε καθαρό προσανατολισμό στα μοντέλα της κάθε εταιρείας. Διατήρησε επίσης τα κουτιά των μοντέλων στα ίδια χρώματα και κράτησε το λογότυπο της Hornby με μικρά γράμματα. Αυτό είναι βέβαια και μία κίνηση marketing διότι η Hornby ξέρει πολύ καλά το τι σημαίνει η Jouef για τους Γάλλους και η Rivarossi για τους Ιταλούς. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί μία κίνηση προς τιμήν της διότι σεβάστηκε την ιστορία αυτών των εταιρειών. Επίσης, κράτησε χωριστά την κάθε εταιρεία με ξεχωριστά μοντέλα, ξεχωριστούς καταλόγους, κλπ. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν και μετά από αρκετές αρχικές δυσκολίες στην παραγωγή, υπάρχουν μοντέλα των εταιρειών αυτών και εν προκειμένω και της Jouef. Η Hornby έκανε επίσης την πολύ έξυπνη κίνηση να επαναφέρει κάποια αξιοπρεπέστατα μοντέλα από τις αρχικές αλλά βελτιωμένες παραγωγές της Jouef, και να τα ονομάσει Junior Line. Είναι αξιοπρεπέστατα μοντέλα με σημαντικά χαμηλή τιμή. Και υπάρχουν (ευτυχώς) και τα "derniere generation" της Jouef με τη διαφορά βέβαια ότι παράγονται στα εργοστάσια πλέον της Hornby. Τα reviews διεθνώς αυτών των μοντέλων λένε ότι είναι φοβερά και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα σύγχρονα Roco και Fleischmann. Είναι εντελώς όμοια σε ποιότητα υλικών και πιστότητα με τα original "derniere generation" της Jouef. Υπάρχουν βέβαια και τα αυθεντικά Jouef "derniere generation" που είναι "made in France / Champagnole", όπου έχουν πλέον συλλεκτική αξία και βρίσκονται μόνο από συλλέκτες ή στο e-bay. Προσωπική συμβουλή είναι αν βρείτε αυθεντικό Γαλλικό (made in France) και "derniere generation" ενός μοντέλου που σας ενδιαφέρει, πάρτε το ασυζητητί διότι πολύ δύσκολα θα τα ξαναβρείτε. Το ίδιο ισχύει και για τα Rivarossi. Και φυλάξτε τα καλά, διότι είναι πραγματικά μοναδικά μοντέλα. Αυτά φίλοι μου με αγάπη για το χόμπυ μας, και από κάποιον που απλά "βαρέθηκε" να βλέπει το λογότυπο "DB" σε κάθε μοντέλο, αναγνωρίζοντας ωστόσο τα κορυφαία μοντέλα (και έχοντας αρκετά από αυτά) των Γερμανικών εταιρειών, καθώς και την ποιότητα και την αξιοπιστία τους. Ωστόσο, ψάξτε λίγο τα τραίνα και το δίκτυο σιδηροδρόμων της Γαλλίας.... Περιλαμβάνει τα πάντα, από κλασσικά τοπία βόρειας Ευρώπης, μέχρι μεσογειακά που προσομοιάζουν με Ελλάδα....! Θα σάς μαγέψει ! !

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 18, 2012, 07:48:21 μμ »
Καλησπέρα,
Καλησπέρα σου  ::salut::
Είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι όπως τα γράφεις
Μετά από πολύ διάβασμα κατά τη διάρκεια εξοντωτικών ξενυχτιών , παρά τη νανουριστική μελωδία της αυστρογερμανικής υπεροχής
ανακάλυψα ότι σε όλες τις εταιρίες υπάρχει η χρυσή περίοδος (τους)
Αλλά στο μοντελισμό αν δε δεις και δεν πιάσεις όλα είναι αστήρικτα και θεωρίες 
Τόσο εμπεριστατωμένο το κείμενο σου θα μπορούσε να γίνει οδηγός αγοράς αν είχε και τους συνδέσμους (links),με τα παραδείγματα και τις πηγές σου,κάτι που θα  μπορούσες να προσθέσεις εκ των υστέρων
(προσωπικά θα τους αξιοποιήσω , αφού αγοράζω μόνο e-bay)

Τι κάνω εδώ με σας τους τρελούς μια μακέτα για το γιό μου ήθελα να φτιάξω   

Αποσυνδεδεμένος Avro Anson

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 19, 2012, 11:03:59 μμ »
Έλα καλέ φίλε, καλησπέρα!
Σε ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σου και ναι, τρελά ξενύχτια και 'γω και "χάσιμο" σε forum και site σχετικά με το χόμπυ μας. Τώρα να σου πω για τα links. Λοιπόν, υπάρχει ένα site που αναφέρει σχεδόν πλήρως τόσο την ιστορία (σχετικά σύντομα βέβαια) όσο και σχεδόν όλα τα μοντέλα της Jouef. Το καλό με το συγκεκριμένο site είναι ότι ενημερώνεται συνεχώς οπότε δίπλα στα μοντέλα της Jouef θα δεις και τους κωδικούς σε Hornby-Jouef που είναι και τα μοντέλα που υπάρχουν σήμερα. Επίσης θα δεις και τους κωδικούς σε αυθεντικά Γαλλικά Jouef καθώς και τα μοντέλα πρώτης γενιάς κλπ. Τέλος, το καλό είναι ότι το site αυτό είναι και στα Αγγλικά. Το link είναι:   http://lestrainsjouef.free.fr/     (όπως είναι, χωρίς τα "www"). Επίσης έχω και ένα Γαλλικό βιβλίο που μου έστειλλε ένας φίλος από τη Γαλλία σχετικά με τη Jouef. Αυτό είναι λίγο δύσκολο να το ανεβάσω διότι είναι "χοντρό" και έχει πολλές σελίδες και επίσης δεν έχω scanner. ʼσε που είναι και στα Γαλλικά ολόκληρο. Έχει όμως αρκετές φωτογραφίες και μπορώ να σου το φέρω να ρίξεις μια ματιά αν κατέβεις κάποιο Σάββατο στην Ιπποκράτους. Αν δεν είσαι από Αθήνα, τότε κάποια στιγμή που θα κατέβεις και θα έχεις χρόνο, μπορούμε να κανονίσουμε να το δεις. Μη φανταστείς ότι είναι και κάτι το πολύ super πάντως. Έχει κάποιες έτσι νοσταλγικές φωτογραφίες και αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Τελοσπάντων. Πιστεύω με το link παραπάνω θα βρεις πολλά πράγματα. Θέλει υπομονή όμως διότι το link έχει πολλά πράγματα και θέλει χρόνο για να τα ψάξεις. Τώρα σχετικά με τα μοντέλα και τις μηχανές, προσωπικά προτιμώ τις ντήζελ διότι έχουν μια "αυτονομία". Μετά προτιμώ τις ατμοκίνητες και μετά τις ηλεκτρικές. Ωστόσο η ηλεκτροκίνηση έχει προχωρήσει από πολύ νωρίς και στη Γαλλία, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι κύριες γραμμές έχουν ηλεκτροδοτηθεί πριν από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο επειδή η Γαλλία είναι τεράστια χώρα (φαντάσου ότι εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι το κανάλι της Αγγλίας....), υπάρχουν ακόμα γραμμές που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Έτσι θα δεις στο δίκτυο της Γαλλίας τόσο ηλεκτράμαξες όσο και ντηζελάμαξες. Σε εποχές ΙΙΙ και ΙV θα δεις και τα τρία είδη μηχανών (ατμός, ντήζελ και ηλεκτρικές) να συνυπάρχουν. Οπότε το πεδίο είναι πρακτικά ανεξάντλητο και η ελευθερία στην ποικιλία είναι φανταστική. Από τοπία υπάρχουν τα πάντα. Από κλασσικά τοπία της βόρειας ευρώπης μέχρι μεσογειακά που είναι σχεδόν ίδια με Ελλάδα. Είναι φοβερό το δίκτυο στη Γαλλία. Η κορωνίδα βέβαια στις επιβατικές μετακινήσεις είναι τα TGV (Train Grand Vitesse). Είναι φοβερά τραίνα και αν σε βγάλει κάποιος δρόμος προς τη Γαλλία μην παραλείψεις να κάνεις έστω και ένα μικρό ταξίδι με TGV. Α και να επισκεφτείς το καταπληκτικό μουσείο στη Μυλούση, περιοχή Αλσατίας, προς τα Γαλλογερμανικά σύνορα. Γενικά φοβερή περιοχή η συγκεκριμένη. Τελοσπάντων. Τώρα για μοντέλα και κυρίως για ντήζελ που έχω ασχοληθεί λίγο, η "βασίλισσα" θεωρείται η κλάση CC 72000. Ωστόσο υπάρχουνοι οι πολύ διαδεδομένες "ντίβες" της κλάσσης BB 67000. Ακολουθούν οι BB 66000 που προσωπικά είναι οι αγαπημένες μου. Υπάρχουν και οι CC 70000 που όμως δεν μπήκαν στην παραγωγή και κατασκευάστηκαν μόνο δύο πρωτότυπα (πραγματικές μηχανές). Σε Jouef "derniere generation" αυθεντικά Γαλλικά καθώς και σήμερα σε Hornby-Jouef υπάρχουν όλα τα παραπάνω μοντέλα εκτός από τις CC 70000 που υπήρχαν μόνο στα μοντέλα "πρώτης γενιάς" της Jouef. Τα αυθεντικά Γαλλικά θα τα βρεις στο e-bay από συλλέκτες και χομπίστες και πλέον οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές. Μετά την κυκλοφορία των Hornby-Jouef που πρακτικά είναι τα ίδια μοντέλα, οι τιμές έχουν πέσει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα. Μπορείς να βρεις αρκετές ευκαιρίες. Εκτός και αν είναι κάτι πολύ special αλλά αυτό είναι ακριβό σε οποιαδήποτε εταιρεία. Οι μηχανές της κλάσσης CC 68000 αν και επίσης "ντίβες" των Γαλλικών σιδηροδρόμων, δεν έχουν παραχθεί από τη Jouef (αν θυμάμαι καλά). Υπάρχουν όμως από τη Roco. Επίσης, τα Jouef "derniere generation" που κυκλοφόρησαν το 2003 ως Rivarossi (σε κουτί Rivarossi και με κωδικούς Rivarossi) είναι πολύ σπάνια και δυσεύρετα διότι παρήχθησαν σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Υπήρξαν και κάποια πολύ special που έβγαλε τότε η Rivarossi. Π.χ. υπήρχε ένα σετάκι το οποίο ήταν αριθμημένο και νομίζω δεν ξεπέρασε τα 300-500, που περιελάμβανε 2 μηχανές BB 67000 μόνιμα συνδεδεμένες (νομίζω ότι η μία ήταν dummy αλλά δεν είμαι σίγουρος). Τελοσπάντων θα τα δεις νομίζω και στο link αυτά. Να σου πω επίσης να ψάχνεις στο Γαλλικό e-bay που είναι    www.ebay.fr    Εκεί θα βρεις αρκετά μοντέλα και νομίζω και ευκαιρίες. Πρόσεξε όμως την "αποστολή" διότι πολλοί βάζουν μόνο εντός Γαλλίας. Αυτό όχι διότι δεν στέλνουν στο εξωτερικό αλλά διότι δεν φαντάζονται ότι θα ενδιαφερθούν εκτός Γαλλίας για τα συγκεκριμένα μοντέλα. Οπότε αν θέλεις ένα μοντέλο και έχει "αποστολή" μόνο Γαλλία, τότε στείλλε ένα μήνυμα στον πωλητή και 99% δεν θα έχει πρόβλημα να σου το στείλλει. Η πληρωμή κλασικά με paypal ή με bank-transfer οπότε νομίζω πως δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί οι οποίοι στέλνουν απ' ευθείας Ευρώπη ή και παγκόσμια, οπότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Α και να μην ξεχάσω.... Αν στείλλεις μήνυμα σε κάποιον πωλητή, καλύτερα να είναι στα Γαλλικά. Θα σε συμπαθήσει αμέσως, έστω και με λάθη να του το στείλλεις. Πες π.χ. "συγνώμη, έκανα Γαλλικά στο σχολείο πριν από αρκετά χρόνια". Έχουν κόλλημα με τη γλώσσα τους οι Γάλλοι. Μπορείς να γράψεις το μήνυμά σου στα Αγγλικά και να το μεταφράσεις στο google ή στο link www.babelfish.org  όπου θα βρείς πολλά μεταφραστικά, και μετά με copy-paste να του το στείλλεις του πωλητή. Και με τον ίδιο τρόπο να μεταφράσεις την απάντηση που θα σου στείλλει. Τελοσπάντων. Αυτά καλέ μου φίλε με την αγάπη μου και μη διστάσεις να μου γράψεις αν χρειαστείς το οτιδήποτε. Θα είναι χαρά μου να βοηθήσω. Καλή συνέχεια και ελπίζω να τα ξαναπούμε!

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 20, 2012, 02:12:39 πμ »
Έλα καλέ φίλε, καλησπέρα!
Σε ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σου
Καλησπέρα σου ξανά
Χείμαρρος πληροφοριών(όπως πάντα) ,υποστηριγμένων από τα προσωπικά σου συναισθήματα που ωστόσο δε δίνουν καθόλου την αίσθηση της υποκειμενικότητας
και ναι, τρελά ξενύχτια και 'γω και "χάσιμο" σε forum και site σχετικά με το χόμπυ μας.
Εδώ θα σε απογοητεύσω, δεν είναι χόμπι "μας" αλλά "σας" αφού δεν έχω φτιάξει τίποτα (ως ενήλικας) ακόμα

Τώρα να σου πω για τα links. Λοιπόν, υπάρχει ένα site που αναφέρει σχεδόν πλήρως τόσο την ιστορία (σχετικά σύντομα βέβαια) όσο και σχεδόν όλα τα μοντέλα της Jouef. Το καλό με το συγκεκριμένο site είναι ότι ενημερώνεται συνεχώς οπότε δίπλα στα μοντέλα της Jouef θα δεις και τους κωδικούς σε Hornby-Jouef που είναι και τα μοντέλα που υπάρχουν σήμερα. Επίσης θα δεις και τους κωδικούς σε αυθεντικά Γαλλικά Jouef καθώς και τα μοντέλα πρώτης γενιάς κλπ. Τέλος, το καλό είναι ότι το site αυτό είναι και στα Αγγλικά. Το link είναι:   http://lestrainsjouef.free.fr/   .
Το γνωρίζω ,είναι η πηγή πληροφοριών μου, κι αφού επιβεβαιώνεις την εγκυρότητα του ( είπαμε ότι στο μοντελισμό αν δε δεις από κοντά και δεν πιάσεις ...) θα το μελετήσω προσεκτικότερα 
  . Επίσης έχω και ένα Γαλλικό βιβλίο που μου έστειλλε ένας φίλος από τη Γαλλία σχετικά με τη Jouef. Αυτό είναι λίγο δύσκολο να το ανεβάσω διότι είναι "χοντρό" και έχει πολλές σελίδες και επίσης δεν έχω scanner. ʼσε που είναι και στα Γαλλικά ολόκληρο. Έχει όμως αρκετές φωτογραφίες και μπορώ να σου το φέρω να ρίξεις μια ματιά αν κατέβεις κάποιο Σάββατο στην Ιπποκράτους. Αν δεν είσαι από Αθήνα, τότε κάποια στιγμή που θα κατέβεις και θα έχεις χρόνο, μπορούμε να κανονίσουμε να το δεις.
Πολύ ευγενικό από μέρους σου,ευχαριστώ 
Μη φανταστείς ότι είναι και κάτι το πολύ super πάντως. Έχει κάποιες έτσι νοσταλγικές φωτογραφίες και αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο. Τελοσπάντων. Πιστεύω με το link παραπάνω θα βρεις πολλά πράγματα. Θέλει υπομονή όμως διότι το link έχει πολλά πράγματα και θέλει χρόνο για να τα ψάξεις. Τώρα σχετικά με τα μοντέλα και τις μηχανές, προσωπικά προτιμώ τις ντήζελ διότι έχουν μια "αυτονομία". Μετά προτιμώ τις ατμοκίνητες και μετά τις ηλεκτρικές. Ωστόσο η ηλεκτροκίνηση έχει προχωρήσει από πολύ νωρίς και στη Γαλλία, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Οι κύριες γραμμές έχουν ηλεκτροδοτηθεί πριν από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο επειδή η Γαλλία είναι τεράστια χώρα (φαντάσου ότι εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι το κανάλι της Αγγλίας....), υπάρχουν ακόμα γραμμές που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Έτσι θα δεις στο δίκτυο της Γαλλίας τόσο ηλεκτράμαξες όσο και ντηζελάμαξες. Σε εποχές ΙΙΙ και ΙV θα δεις και τα τρία είδη μηχανών (ατμός, ντήζελ και ηλεκτρικές) να συνυπάρχουν. Οπότε το πεδίο είναι πρακτικά ανεξάντλητο και η ελευθερία στην ποικιλία είναι φανταστική. Από τοπία υπάρχουν τα πάντα. Από κλασσικά τοπία της βόρειας ευρώπης μέχρι μεσογειακά που είναι σχεδόν ίδια με Ελλάδα. Είναι φοβερό το δίκτυο στη Γαλλία. Η κορωνίδα βέβαια στις επιβατικές μετακινήσεις είναι τα TGV (Train Grand Vitesse). Είναι φοβερά τραίνα και αν σε βγάλει κάποιος δρόμος προς τη Γαλλία μην παραλείψεις να κάνεις έστω και ένα μικρό ταξίδι με TGV. Α και να επισκεφτείς το καταπληκτικό μουσείο στη Μυλούση, περιοχή Αλσατίας, προς τα Γαλλογερμανικά σύνορα. Γενικά φοβερή περιοχή η συγκεκριμένη. Τελοσπάντων. Τώρα για μοντέλα και κυρίως για ντήζελ που έχω ασχοληθεί λίγο, η "βασίλισσα" θεωρείται η κλάση CC 72000. Ωστόσο υπάρχουνοι οι πολύ διαδεδομένες "ντίβες" της κλάσσης BB 67000. Ακολουθούν οι BB 66000 που προσωπικά είναι οι αγαπημένες μου. Υπάρχουν και οι CC 70000 που όμως δεν μπήκαν στην παραγωγή και κατασκευάστηκαν μόνο δύο πρωτότυπα (πραγματικές μηχανές). Σε Jouef "derniere generation" αυθεντικά Γαλλικά καθώς και σήμερα σε Hornby-Jouef υπάρχουν όλα τα παραπάνω μοντέλα εκτός από τις CC 70000 που υπήρχαν μόνο στα μοντέλα "πρώτης γενιάς" της Jouef. Τα αυθεντικά Γαλλικά θα τα βρεις στο e-bay από συλλέκτες και χομπίστες και πλέον οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές. Μετά την κυκλοφορία των Hornby-Jouef που πρακτικά είναι τα ίδια μοντέλα, οι τιμές έχουν πέσει στα ίδια σχεδόν επίπεδα, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χαμηλότερα. Μπορείς να βρεις αρκετές ευκαιρίες. Εκτός και αν είναι κάτι πολύ special αλλά αυτό είναι ακριβό σε οποιαδήποτε εταιρεία. Οι μηχανές της κλάσσης CC 68000 αν και επίσης "ντίβες" των Γαλλικών σιδηροδρόμων, δεν έχουν παραχθεί από τη Jouef (αν θυμάμαι καλά). Υπάρχουν όμως από τη Roco. Επίσης, τα Jouef "derniere generation" που κυκλοφόρησαν το 2003 ως Rivarossi (σε κουτί Rivarossi και με κωδικούς Rivarossi) είναι πολύ σπάνια και δυσεύρετα διότι παρήχθησαν σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Υπήρξαν και κάποια πολύ special που έβγαλε τότε η Rivarossi. Π.χ. υπήρχε ένα σετάκι το οποίο ήταν αριθμημένο και νομίζω δεν ξεπέρασε τα 300-500, που περιελάμβανε 2 μηχανές BB 67000 μόνιμα συνδεδεμένες (νομίζω ότι η μία ήταν dummy αλλά δεν είμαι σίγουρος). Τελοσπάντων θα τα δεις νομίζω και στο link αυτά.
Πολύ χρήσιμες  οι πληροφορίες σου ,οδηγός , θα διαβαστούν από όσους θελήσουν να φτιάξουν "γαλλικό θέμα"
Να σου πω επίσης να ψάχνεις στο Γαλλικό e-bay που είναι    www.ebay.fr    Εκεί θα βρεις αρκετά μοντέλα και νομίζω και ευκαιρίες.
Ψωνίζω κι από το γαλλικό ,αλλά ευχαριστώ για τις συμβουλές σου
Πρόσεξε όμως την "αποστολή" διότι πολλοί βάζουν μόνο εντός Γαλλίας. Αυτό όχι διότι δεν στέλνουν στο εξωτερικό αλλά διότι δεν φαντάζονται ότι θα ενδιαφερθούν εκτός Γαλλίας για τα συγκεκριμένα μοντέλα. Οπότε αν θέλεις ένα μοντέλο και έχει "αποστολή" μόνο Γαλλία, τότε στείλλε ένα μήνυμα στον πωλητή και 99% δεν θα έχει πρόβλημα να σου το στείλλει. Η πληρωμή κλασικά με paypal ή με bank-transfer οπότε νομίζω πως δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί οι οποίοι στέλνουν απ' ευθείας Ευρώπη ή και παγκόσμια, οπότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
Εκτός από τα πολύ ακριβά ταχυδρομικά (τα ακριβότερα που έχω συναντήσει μετά τα αυστριακά)

Α και να μην ξεχάσω.... Αν στείλλεις μήνυμα σε κάποιον πωλητή, καλύτερα να είναι στα Γαλλικά.
Προτιμώ τα αγγλικά κι έχω τους λόγους μου άλλωστε αγορά κάνω κι όχι σχέσεις συμπάθειας
Κοίταξε αν ο πωλητής δεν μιλάει (ή δε θέλει να μιλήσει)  αγγλικά (έστω κι από μεταφραστή) τη στιγμή που απευθύνεται σε διεθνή αγορά δε δείχνει να έχει πάρει στα σοβαρά το ρόλο του. Μετά αρχίζουν άλλα προβλήματα π.χ μπορεί να μην έχει paypal ,να  μη δέχεται επιστροφές κ.λ.π .Δείχνει μια εσωστρέφεια που όπως και να το δεις αυξάνει το ρίσκο της αγοράς
Φυσικά αυτό συμβαίνει και στο γερμανικό ή στο αγγλικό (εκτός γλώσσας) ή στο βελγικό  e-bay
Θα σε συμπαθήσει αμέσως, έστω και με λάθη να του το στείλλεις. Πες π.χ. "συγνώμη, έκανα Γαλλικά στο σχολείο πριν από αρκετά χρόνια". Έχουν κόλλημα με τη γλώσσα τους οι Γάλλοι. Μπορείς να γράψεις το μήνυμά σου στα Αγγλικά και να το μεταφράσεις στο google ή στο link www.babelfish.org  όπου θα βρείς πολλά μεταφραστικά, και μετά με copy-paste να του το στείλλεις του πωλητή. Και με τον ίδιο τρόπο να μεταφράσεις την απάντηση που θα σου στείλλει.
Όντως τα έχω κάνει στο σχολείο αλλά αιώνες πέρασαν από τότε ,
 Την έχω πατήσει με Βέλγο έτσι, σε άλλο τομέα που δραστηριοποιούμαι ,κάποια στιγμή του το ξέκοψα ή συνεχίζουμε αγγλικά ή το κόβω (και το έκοψα πραγματικά )
Τελοσπάντων. Αυτά καλέ μου φίλε με την αγάπη μου και μη διστάσεις να μου γράψεις αν χρειαστείς το οτιδήποτε. Θα είναι χαρά μου να βοηθήσω. Καλή συνέχεια και ελπίζω να τα ξαναπούμε!
Ευχαρίστηση μου να σε διαβάζω

Tags: jouef