Αποστολέας Θέμα: Αερογράφος και διαλυτικα  (Αναγνώστηκε 4898 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αερογράφος και διαλυτικα
« στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 11:16:52 πμ »
Υπάρχουν πολλές συγκρουόμενες απόψεις μέσα στο φόρουμ για τους αερογράφους ως προς την αντοχή τους σε σκληρά διαλυτικά.Μήπως θα ήταν καλό να ακουστούν οι διάφορες απόψεις για συγκεκριμένες μάρκες αερογραφων πόσο ανέχει
 αν αντέχει στα διάφορα διαλυτικά ειδικά σε ενάμελ χρώματα από προσωπική πείρα .Τι ενοώ ,άλλος λέει εγώ τον τάδε αερογράφο τον κάνω μπάνιο σε νίτρο και δεν παθαίνει τίποτα άλλος λεει μακριά από νίτρο άλλος διαλύει κάποια χρώματα με πολυουρεθάνη όχι άλλος οι περισσότεροι εμένα αυτό το πράγμα μου μυρίζει σαν νίτρο .Ποιά μάρκα αντέχει σε σκληρά διαλυτικά ποιά όχι απο την εμπειρία σας αν νομίζετε ότι αξίζει να απαντήσετε .

Αποσυνδεδεμένος antegia

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: χαλκιδικη
  • Χρηστος Παγκαλος
Απ: Αερογράφος και διαλυτικα
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 10:46:32 πμ »
καλημέρα .
η αντοχή τον αερογραφων ως προς τα διαλυτικά  βασίζεται εάν ο αερογραφος εχει o-ring απο λάστιχο η τεφλον η και καθόλου .
το νιτρο και η πολυουρεθανη λιώνει τα λάστιχα ενω δεν επηρεάζει σχεδον καθολου τα τεφλον.
εγω εχω τον iwata cr ο οποιος δεν εχει καθόλου o ring kai τον h&s infinity o οποιος εχει τεφλον αλλα δεν εχω παρατηρειση κατι αξιοσημείωτο .τωρα εαν ξεβαψει λιγο το χρωμα απο τον αερογραφο δεν εχει και μεγαλη σημασία αφου  μπορει να κανει την δουλεια του  .να αναφερω εδω οτι τους βουταω και τους  2 και σε νιτρο και σε πολυουρεθανη αλλα (παντα υπαρχει ενα αλλα) τους περναω μετα ενα χερι οινόπνευμα και μετα νερο και σκουπιζονται σχολαστικα για να στεγνώσουν.
φιλικα Χρηστος....

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 11:27:23 πμ »
Καλημέρα. Εχω Badger, Paashe και H&S. Ολοι τους έχουν δεχθεί λουτρά νίτρου χωρίς να βλαφθεί η λειτουργικότητά τους. Μονο ο H&S έχει χάσει εξωτερικά λίγη από την γυαλάδα του. Μετά από το νίτρο χρησιμοποιώ και εγώ οινόπνευμα ή νερό. Να σημειώσω πάντως οτι το καλύτερο και ευκολότερο καθάρισμα το πετυχαίνω με το καθαριστικό σπρέυ της Badger, το οποίο είναι δυσεύρετρο στην Αθήνα. Δεύτερη σε απόδοση λύση είναι σπρέυ καθαρισμού καρμπιρατέρ. Το μειονέκτημά του είναι οτι .....βρωμάει.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 11, 2012, 04:07:50 μμ »
Μπάνιο για μέρες σε ό,τι διαλυτικό μπορείς να φανταστείς, νίτρο, πολυουρεθάνης, μόνο σε θειικό οξύ δεν τους έχω βάλει, για badger και 2 κινέζικους.
Ακόμα και τα o-rings που φουσκώνουν, σιγά-σιγά επανέρχονται και αν τα τρίψεις με λίγη βαζελίνη, κρατάνε περισσότερο (θα καταστραφούν κάποια στιγμή απ' τα διαλυτικά, είναι σίγουρο, απλά με τη βαζελίνη παρατείνεις το αναπόφευκτο). Έχω αλλάξει ήδη ένα σετ o-rings στον ένα κινέζικο και έχω πάρει ακόμα 4-5 απ' το καθένα (καμιά 25-αριά o-rings με λιγότερο από 2 ευρώ, για να έχετε μια αίσθηση του κόστους).
Τον iwata τον προσέχω, δεν του κάνω τέτοια, νίτρο δεν έχει δει καν, ψεκάζω πολυουρεθάνης για να καθαρίσει, τον καθαρίζω εσωτερικά-εξωτερικά με πολυουρεθάνης ΚΑΛΑ και μετά ψεκάζω white spirit που είναι πιο λιπαρό. Πριν τον αποθηκεύσω, βαζελινούλα στα πάσα και έτοιμος.
Να πω ότι white spirit ψεκάζω στο τέλος ακόμα και αν έχω βάψει με ακρυλικά και έχω καθαρίσει με άζαξ-οινόπνευμα.

Για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να γνωρίζω, το άζαξ είναι πιο επιβλαβές προς τα μέταλλα απ' ότι ακόμα και το νίτρο. Τα o-rings δεν τα βλάπτει.

Το τεφλόν υποτίθεται είναι απ' τα πιο ανθεκτικά υλικά, δεν ξέρω τι μπορεί να το φθείρει, πέρα από μηχανικές καταπονήσεις δηλαδή.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:56:44 πμ »
Τρία και βάλε χρόνια που χρησιμοποιώ αερογράφους, δεν έκανα σε κανένα μπάνιο σε νίτρο η πολυουρεθάνη γιατί απλά δεν διακινδυνεύω να χαλάσω κάτι εσκεμμένα!

Προτιμώ την παλιά κλασική μέθοδο καθαρίσματος . Δηλαδή μετά την χρήση γέμισμα μία με δύο φορές του κύπελλου με άζαξ ( για ακρυλικά) ή white spirit ( για σμάλτα), ψέκασμα με ισχυρή πίεση. Για αρχή.
Στην συνέχεια βγαίνουν μπεκ- κορώνες , η βελόνα βουτιέται σε άζαξ/white spirit και περνά από πίσω προς τα μπρος στον κόρμο του αερογράφου, καθαρίζεται με χαρτί κουζίνας , μέχρις ότου να μην εμφανίζεται ίχνος χρώματος. Στην συνέχεια καθαρισμός με στριμμένο χαρτί κουζίνας τόσο του ακροφύσιου του κορμού, όσο και του μπεκ και της κορώνας. Παράλληλα καθαρίζεται και το κύπελλο.

Κατα καιρούς καθαρίζεται με λαδάκι το σημείο όπου "πατά" η σκάνδαλη για να είναι περισσότερο "ελαστική" είδικά όταν  την πιέζουμε προς τα κάτω.

Μια στο τόσο ( ειδικά εάν έχει γίνει ...πάρτι βαψίματος με διάφορα χρώματα) γίνεται ολική λύση αρμολόγηση του αερογράφου και καθάρισμά όλων των μερών του.

Τα παραπάνω αν και χρονοβόρα αποτελούν μία σαφώς ασφαλέστερη μέθοδο  από το να ρίξουμε στην μπανιέρα ισχυρών διαλυτών ένα αντικείμενο του μοντελιστικού πάγκου μας που η αξία του μόνο ευτελής δεν είναι.

Αυτά

::salut::

type less model more

Αποσυνδεδεμένος zerdim

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΖΩΓΡΑΦΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 05:18:10 μμ »
Να σας ευχαριστήσω για τις λεπτομερείς απαντήσεις σας μιας και κάποιους από τους αερογράφους που αναφέρετε χρησημοποιώ και εγώ,οπότε μου λύθηκαν απορίες για κάποια σημεία που δεν είμουν σίγουρος αν το έκανα σωστά και παλι αυχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 06:57:04 μμ »
Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο να βουτήξω τον αερογράφο σε λουτρό νίτρου ή πολυουρεθάνης.Αν βάφω με σμαλτα τον καθαρίζω με άσπρο πνεύμα (ελληνιστί white spirit  :mrgreen:) αν βάφω με ακρυλικά με άζαξ.Στο τέλος ρίχνω και μια ψεκασιά με καθαριστικό αερογράφων της revell.
Εννοείτε οτι τον λύνω και τον καθαρίζω επιμελώς.
Ένα λουτρό σε πολυουρεθάνη 1ον)στοιχίζει όσο σχεδόν 3 λιτρα white spirit που μπορείς να καθαρίζεις τον αερογράφο για 2 χρόνια
                                                 2ον)διακυνδυνεύεις σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει χαμπάρι αν ο αερογράφος έχει λάστιχα ή τεφλον

Βέβαια αν κάποιος βάφει και αφήνει το εργαλείο να κάθεται άπλυτο για μέρες τότε μάλλον δεν είναι μοντελιστής,πιο πολύ σε μπογιατζή φέρνει.

Υ.Γ Έχω 5 αερογράφους,1Revell,1 iwata,1 paasche,1 graphotech,1 infinity.Κατα γενική ομολογία είναι γερά εργαλεία και τα 5...και στους 5 ακολουθώ την ίδια ακριβώς διαδικασία,ακόμα και στον paasche που είναι πιο χοντροκομμένος και αντέχει τέτοιου είδους κακουχίες

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 08:29:07 μμ »
Δεν καταλαβαίνω για πιο λόγο να βουτήξω τον αερογράφο σε λουτρό νίτρου ή πολυουρεθάνης.Αν βάφω με σμαλτα τον καθαρίζω με άσπρο πνεύμα (ελληνιστί white spirit  :mrgreen:) αν βάφω με ακρυλικά με άζαξ.Στο τέλος ρίχνω και μια ψεκασιά με καθαριστικό αερογράφων της revell.
Εννοείτε οτι τον λύνω και τον καθαρίζω επιμελώς.
Ένα λουτρό σε πολυουρεθάνη 1ον)στοιχίζει όσο σχεδόν 3 λιτρα white spirit που μπορείς να καθαρίζεις τον αερογράφο για 2 χρόνια
                                                 2ον)διακυνδυνεύεις σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει χαμπάρι αν ο αερογράφος έχει λάστιχα ή τεφλον

Βέβαια αν κάποιος βάφει και αφήνει το εργαλείο να κάθεται άπλυτο για μέρες τότε μάλλον δεν είναι μοντελιστής,πιο πολύ σε μπογιατζή φέρνει.

Υ.Γ Έχω 5 αερογράφους,1Revell,1 iwata,1 paasche,1 graphotech,1 infinity.Κατα γενική ομολογία είναι γερά εργαλεία και τα 5...και στους 5 ακολουθώ την ίδια ακριβώς διαδικασία,ακόμα και στον paasche που είναι πιο χοντροκομμένος και αντέχει τέτοιου είδους κακουχίες

Συμφωνώ απόλυτα!
Προσωπικά καθαρίζω επιμελώς τον αερογράφο ακόμα και μεταξύ αλλαγών χρωμάτων, ιδιαίτερα αν χρειάζεται να ψεκάζω με λεπτές δέσμες. Μου έχει γίνει συνήθεια και δεν μου φαίνεται καθόλου χάσιμο χρόνου!
Μετά το τέλος των βαψιμάτων της ημέρας, πέντε λεπτά μου αρκούν για ένα πολύ καλό καθάρισμα.
Είναι πολύ πιο βολικό από το να αφήνουμε τον αερογράφο άπλυτο για καιρό και μετά να χρειαζόμαστε 1 ώρα για καθάρισμα όλων όσων στεγνώσει/κολλήσει μέσα του και να επιστρατεύουμε κάθε απίθανο υγρό/υλικό που ενέχει και κινδύνους φθοράς του εργαλείου.
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος Giorgos G

• Αλανθαστος μοντελιστης ειναι αυτος που δεν κανει μοντελα.
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: θεσσαλονικη
  • Μοντελαρετε γιατι.......χανομαστε!
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 09:10:12 μμ »
Θα συμφωνησω κι'εγω με Δημητρη,Σταυρο και Γιαννη οσον αφορα το καθαρισμα.Αν ασχοληθει καποιος 5 λεπτα μετα το τελος του βαψιματος τα μπανια νιτρου και πολυουρεθανης δεν χρειαζονται.Εγω χρησιμοποιω τα βουρτσακια της Paasche βουτηγμενα σε πολυουρεθανη και καθαριζω τοπικα. ::salut::
ΟΤΙ ΚΑΤΣΕΙ GROUP BUILT.

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 23, 2013, 09:26:37 πμ »
Το διαλυτικο πολυουρεθανης ειναι το lacquer thinner; Εαν οχι θα ηθελα καποια εμπορικη ονομασια τετοιου διαλυτικου.
.

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 23, 2013, 07:54:03 μμ »
Προτιμώ την παλιά κλασική μέθοδο καθαρίσματος . Δηλαδή μετά την χρήση γέμισμα μία με δύο φορές του κύπελλου με άζαξ ( για ακρυλικά) ή white spirit ( για σμάλτα), ψέκασμα με ισχυρή πίεση. Για αρχή.
Στην συνέχεια βγαίνουν μπεκ- κορώνες , η βελόνα βουτιέται σε άζαξ/white spirit και περνά από πίσω προς τα μπρος στον κόρμο του αερογράφου, καθαρίζεται με χαρτί κουζίνας , μέχρις ότου να μην εμφανίζεται ίχνος χρώματος. Στην συνέχεια καθαρισμός με στριμμένο χαρτί κουζίνας τόσο του ακροφύσιου του κορμού, όσο και του μπεκ και της κορώνας. Παράλληλα καθαρίζεται και το κύπελλο.

Κατα καιρούς καθαρίζεται με λαδάκι το σημείο όπου "πατά" η σκάνδαλη για να είναι περισσότερο "ελαστική" είδικά όταν  την πιέζουμε προς τα κάτω.

Μια στο τόσο ( ειδικά εάν έχει γίνει ...πάρτι βαψίματος με διάφορα χρώματα) γίνεται ολική λύση αρμολόγηση του αερογράφου και καθάρισμά όλων των μερών του.

Τα παραπάνω αν και χρονοβόρα αποτελούν μία σαφώς ασφαλέστερη μέθοδο  από το να ρίξουμε στην μπανιέρα ισχυρών διαλυτών ένα αντικείμενο του μοντελιστικού πάγκου μας που η αξία του μόνο ευτελής δεν είναι.

Θα συμφωνήσω με τον Guderian.

Aυτη είναι η πιό ακριβής διαδικασία καθαρίσματος αερογράφων καί η οποία συνίσταται από διάφορους κατασκευαστές όπως για παράδειγμα την Badger, της οποίας έχω 2 αερογράφους.

Διαλυτικα νίτρου καί πολυουρεθάνης δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, πολύ απλά γιατί τα θεωρώ πολύ δυνατα για αυτης της κατηγορίας αερογράφων.
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 23, 2013, 08:03:13 μμ »
Το διαλυτικο πολυουρεθανης ειναι το lacquer thinner; Εαν οχι θα ηθελα καποια εμπορικη ονομασια τετοιου διαλυτικου.

Αλλο πράγμα το laqcuer thinner και άλλο το διαλυτικο πολυουρεθανης. To διαλυτικο πολυουρεθανης υπάρχει με διαφορετικές εμπορικές ονομασίες  στα χρωματοπωλεία.

Πχ στο Leroy merlin ειναι σε αυτη την συσκευασία:

Αποσυνδεδεμένος Giannis

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αλμυρός
  • Γιαννακοπουλος Ιωαννης
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 23, 2013, 08:14:36 μμ »
Θα συμφωνησω απολυτα με τον Guderian .

Εχω εναν 200αρη Badger απο το 1991 και με προσεκτικο καθαρισμα μετα απο καθε βαψιμο ( με White spirit ), βαφω ακομα με καλα αποτελεσματα.