Αποστολέας Θέμα: ΝΕΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΓΙΑ ΦΙΓΟΥΡΕΣ!!! (και οχι μόνο!!)  (Αναγνώστηκε 6083 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος JOHNOLE

• Scale 1/144
  • *
ΝΕΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΓΙΑ ΦΙΓΟΥΡΕΣ!!! (και οχι μόνο!!)
« στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 06:57:10 μμ »
(Eλπίζω το θέμα αυτό να πηγαίνει εδω, αν οι διαχειριστές νομίζουν οτι δεν είναι εδω η θέση του ας το  μετακινήσουν εκεί που πρέπει)

Χρόνια μοντελιστής ενα απο τα μεγαλύτερα θέματα που με απασχολούσαν είναι να βρω ενα τρόπο να φυλάω αλλά και να επιδυκνύω τις φιγούρες μου. Τις φιγούρες που με τόσο κόπο και μεράκι φτιάχνουμε όλοι στον ελεύθερο χρόνο μας.

Ψάχνωντας στα διάφορα μαγαζιά επίπλων αλλά και σε όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα ομολογώ ότι δεν βρήκα κάποια συγκεκριμένη βιτρίνα για φιγούρες. Υπάρχουν οι κλασικές βιτρίνες-έπιπλα με γυάλινα ράφια, χωρίς φωτισμό για τη νύχτα και με τεράστια κενά στις ενώσεις με αποτέλεσμα, η σκόνη, αυτός ο "φίλος" των φιγούρων να μπαίνει άνετα μέσα. Και στο διαδύκτιο που έψαξα δεν βρήκα κάτι εξειδικευμένο.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μια βιτρίνα μόνος μου. Η βιτρίνα θα έπρεπε πάνω απο όλα να εχει φωτισμό και να είναι αρκετά στεγανή ώστε να μην εισχωρεί μέσα η σκόνη όσο αυτό είναι δυνατό. Αποφάσισα να την φτιάξω απο μελαμίνη για να μην είναι πολύ βαριά η κατακευή για να μπορεί να κρέμεται εύκολα σε ενα τοίχο.

Μετά απο μελέτη αποφάσισα να φτιάξω για αρχή μια βιτρίνα, με τζάμι μπροστά, σε διαστάσεις 50 εκ. μήκος, 22 εκ πλάτος και 30 εκ. ύψος. Αυτό που με απασχόλησε περισσότερο ήταν ο φωτισμός. Πως θα φωτίσω τις φιγούρες, με τι λάμπες και πως θα έχω διάχυτο φωτισμό και όχι άμεσο. Σαν φωτογράφος που είμαι ξέρω πόσο καταστροφικός είναι ο άμεσος φωτισμός σε τέτοιου είδους θέματα. Έπρεπε να βρω ενα τρόπο να φωτίσω σωστά  και ομοιόμορφα τις φιγούρες. Και το βρήκα!  Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μικρά LEDs τα οποία θα φωτίζουν τις φιγούρες μου στερεωμένα υπο γωνία  σε PVC. Και μάλιστα χρησιμοποίησα LEDs για να φωτίσω και απο κάτω και απο πάνω τις φιγούρες μου. Έφτιαξα ενα ηλεκτρικό κύκλωμα και με την χρήση 2 διακοπτών μπορώ να φωτίζω τις φιγούρες μου με 3 διαφορετικούς τρόπους:

o   Μόνο απο κάτω
o   Μόνο απο πάνω
o   Και απο πάνω και απο κάτω

Καλό ε;

Η τροφοδοσία του κυκλώματος γίνεται με ενα μικρό τροφοδοτικό του εμπορίου 12v dc. Οι διακόπτες μπήκαν μέσα σε ενα μικρό μαύρο κουτάκι το οποίο βιδώθηκε πάνω δεξιά και προς τα πίσω για να μην φαίνεται πολύ.  Αν θέλουμε μπορούμε να το αφήσουμε στον αέρα.
Στην πρόσοψη, στο πάνω μέρος βιδώθηκε ενα μαγνητάκι με το οποίο συγρατείται το τζάμι στην θέση του και δεν ανοίγει. Περιμετρικά του τζαμιού έχω βάλει μια ωραία μονωτική ταινία που βρήκα σε ενα πολυκατάστημα η οποία είναι αυτοκόλλητη, ελαστική και πολύ ανθεκτική. Ενα μικρό, μαύρο χερούλι πάνω στο τζάμι ολοκληρώνει την πρόσοψη της βιτρίνας μας.

Μετά απο δουλειά 3 περίπου εβδομάδων η βιτρίνα μου ήταν έτοιμη!!!

Σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα για την κατασκευή. Στις φωτογραφίες δεν έχω βάλει το τζάμι για να φαίνεται καλύτερα ο φωτισμός της βιτρίνας.

. . .

Προσέξτε λίγο τις παραπάνω φωτογραφίες. Δείτε πως ξεχωρίζουν οι φιγούρες μας ακόμα και τώρα που είναι μέρα και είναι φωτισμένο το σαλόνι. Στην αριστερά φωτογραφία φωτίζονται μόνο απο πάνω και στην δεξιά φωτογραφία φωτίζονται και απο τον  πάνω και απο τον κάτω  φωτισμό.
Και μερικές ακόμα!

Και μια πιο γενική.

Τα μεγέθη των φιγούρων που βλέπετε είναι απο αριστερά προς τα δεξιά:

54mm - 54 mm - 90mm - 75mm - Μπούστο 1:9 - 54mm

Πλεονεκτήματα της κατασκευής:

o   Τα leds δέν παράγουν ζέστη και θερμότητα
o   Έχουν πάρα-πάρα πολύ μικρή κατανάλωση. Τα έχω όλη μέρα ανοιχτά και φωτίζουν!
o   Το λευκό φως βοηθάει στην καλύτερη και πιστότερη αποτύπωση των χρωμάτων των φιγούρων.
o   Διακόπτες επιλογής του τρόπου φωτισμού (μόνο απο επάνω-μόνο απο κάτω-και απο επάνω και απο κάτω)
o   Ταινία στεγανότητας περιμετρικά του τζαμιού για τον περιορισμό εισχώρησης σκόνης στην βιτρίνα.
o   Όλο αυτό το πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ενα μικρό στούντιο για την φωτογράφηση των μοντέλων μας!
o   Οι γυναίκες μας και οι νοικοκυρές μπορούν να βάλουν απο πάνω ότι θέλουν, έτσι και αυτές κατά κάποιο τρόπο θα είναι ικανοποιημένες!!!

Η βιτρίνα έχει αρκετό βάθος ώστε αν θέλετε να μπουν οι φιγούρες σε 2 σειρές. Κάποιες μπροστά και κάποιες απο πίσω. Αν και δεν νομίζω ότι είναι και τόσο σωστός αυτός ο τρόπος παρουσίασης. Καλό θα είναι αν θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο να βάλετε τις πίσω φιγούρες να πατάνε πάνω σε κάτι ώστε να είναι πιο ψηλά και να φαίνονται καλύτερα.

Στις φωτογραφίες που σας παραθέτω φαίνονται κάποια μετάλλια που έχω τοποθετήσει ώστε να αντιληφθείτε καλύτερα τον χώρο.

. . .

Απο τους 3 διαφορετικούς τρόπους φωτισμού που έχουμε νομίζω ότι αυτός που αναδυκνύει καλύτερα τις φιγούρες μας είναι ο φωτισμός απο πάνω. Πραγματικά, οι φιγούρες μας φαίνονται έτοιμες να ζωντανέψουν!!! Στην πάνω δεξιά φωτογραφία φαίνεται καλύτερα αυτός ο φωτισμός.

Τα δε LEDs είναι έτσι τοποθετημένα που μόνο αν πας πολύ κοντά και κολλήσεις την μούρη σου στην βιτρίνα θα μπορέσεις να δεις τον κρυφό φωτισμό.

Θα σας πω και μια ιστορία. Όταν ολοκλήρωσα την βιτρίνα δεν το είπα σε κανένα. Περίμενα να φύγουν όλοι και μετά την έβαλα στο σαλόνι, πάνω απο το τζάκι και αφού τοποθέτησα τις φιγούρες, έκλεισα τα φώτα του σπιτιού, άναψα τα φώτα της βιτρίνας και περίμενα. Δεν θα ξεχάσω την χαρά και τη ικανοποίηση που ένιωσα όταν μπήκαν στο σπίτι η γυναίκα με τα παιδιά μου. Τα επιφωνήματα θαυμασμού που τους ξέφυγαν ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την δουλειά μου! Και που να δείτε πως έκαναν οι συγγενείς και οι φίλοι μου μόλις είδαν την βιτρίνα με τα μοντέλα! Πραγματικά τώρα βλέπουν με άλλο μάτι την δουλειά μας!

Για όποιον ενδιαφέρεται αυτή την στιγμή έχω την δυνατότητα να φτιάξω βιτρίνες μήκους 50 εκ. και βιτρίνες  μήκους 1 μέτρου. ʼλλωστε ήδη έχω ξεκινήσει να φτιάχνω μια βιτρίνα ενός μέτρου η οποία θα έχει πολύ καλύτερη κατασκευή απο την πρώτη που έφτιαξα. Είδα κάποιες ψιλολεπτομέρεις που μπορούν να βελτιώσουν την όλη εμφάνιση της βιτρίνας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε 2 χρώματα,αυτό το σκουρό κερασί που βλέπετε στις φωτό και επίσης σε μαύρο με ¨νερά¨.

Για στήριξη της βιτρίνας στον τοίχο υπάρχουν διάφοροι τρόποι, είτε με γωνίες στήριξης κάτω απο την βιτρίνα, είτε με μεταλλικά λαμάκια που πιάνουν στην πλάτη της βιτρίνας και μετά βιδώνονται στον τοίχο είτε μπορούμε να κάνουμε τρύπες απο το μέσα μέρος της πλάτης της βιτρίνας και απο εκεί να βιδώσουμε την βιτρίνα στον τοίχο. Οι βίδες δεν θα φαίνονται γιατι θα καλυφτουν με αυτοκόλλητο ίδιου χρώματος με το ξύλο.

Όπως προείπα, για όποιον ενδιαφέρεται θα υπάρχουν 2 εκδόσεις της βιτρίνας.  Οι τελικές, εξωτερικές διαστάσεις θα είναι:

1.    50εκ. Χ 19εκ. Χ 28εκ. ύψος και
2.   1μ Χ 19εκ. Χ 28εκ. ύψος

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται η ολοκληρωμένη βιτρίνα με το τζάμι της.

Αλήθεια, εσας πως σας φαίνεται;

Αποσυνδεδεμένος Αλεξης.

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηπειρος
  • modelclub.gr
Απ: ΝΕΑ ΒΙΤΡΙΝΑ ΓΙΑ ΦΙΓΟΥΡΕΣ!!! (και οχι μόνο!!)
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 09:42:01 μμ »
Πολυ καλη δουλεια μπραβο.
Δωσε καποια στοιχεια παραπανω για τα λεντ.
Εχεις καποιο link απο εκει που τα αγορασες;

Αποσυνδεδεμένος DaNiS

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 01:26:59 πμ »
Με 1 λέξη, καταπληκτική ! Πάρα πολύ όμορφη δουλειά έκανες φίλε Γιάννη μπράβο!
Συγχαρητήρια για το άρθρο σου και την παρουσίαση !!
Όπως και εσύ είπες έτσι και εγώ δεν έχω δει καμία βιτρίνα που να μου αρέσει και να μου γεμίζει το μάτι και το χρηματικό ξεφεύγει για το πορτοφόλι μου.
Και πάλι μπράβο  ::salut::
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 10:58:13 πμ »
Ωραία κατασκευή και πολύ έξυπνη η χρήση των φώτων ::icon_thumright::.  2 μειονεκτήματα βρισκω πάντως, :roll: το πρώτο αφορά τον αριθμό των φιγουρών που χωράει, εγώ έχω ήδη 20 και ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με άλλους που έχουν (100+) νούμερο που θα φτάσω και εγώ, οπότε θέλουμε αρκετά τέτοια.
Το δεύτερο αφορά την θέαση των φιγουρών , απο τη μιά δεν φαίνονται απο όλες τις πλευρές αλλά κυρίως δεν θα φαίνονται οι φιγούρες της πίσω σειράς. Μήπως θά ήταν καλύτερο να βάλεις ένα μικρό βάθρο στην πίσω σειρά κατα μήκος της βιτρίνας  έτσι ώστε να φαίνονται και αυτές; (γιατί βλέπω ότι υπάρχει αρκετό κενό απο  πάνω)  :wink:
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος Blackbeard

• Scale 1/48
  • *
    • modeldisplaycases
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 11:10:56 πμ »
Σαν κατασκευή μου αρέσει κι εμένα... και το κυριότερο φαίνεται να έχει υψηλό ΔΑΣ (Δείκτης Αποδεκτικότητας Συζύγου  :lol:)
Το μέγεθος βέβαια δεν είναι για μένα, αλλά και για φιγούρες φαντάζομαι οτι θα χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο, αλλά αυτό λύνεται...
Στο σημείο που εγώ κολλάω είναι στο οτι όλα τα εκθέματα οτι κι αν είναι χρειάζονται τουλάχιστον δύο για να μην πω τρεις πλευρές ανοικτές (με τζάμι) αφού μιλάμε για τρισδιάστατα αντικείμενα...
Βλέπω όμως οτι το κατέχεις το θέμα και οι επόμενες σίγουρα θα είναι ακόμα καλύτερες  :D

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 11:50:11 πμ »
Πολυ καλη δουλεια μπραβο.
Δωσε καποια στοιχεια παραπανω για τα λεντ.
Εχεις καποιο link απο εκει που τα αγορασες;
http://stores.ebay.co.uk/bestshop2008hk
Έχω αγοράσει απο τον συγκεκριμένο 2 φορές. Ενδεικτικά στον συγκεκριμένο, το "5m cool White SMD 3528 Flexible Strip 300 LEDs 500cm" κοστίζει περίπου 20$ με τα μεταφορικά. Με μία απλή αναζήτηση πάντως στο ίντερνετ θα βρείς πολλές πηγές.

edit Ξέχασα να πώ πως αν και δεν ασχολούμαι με φιγούρες, σαν κατασκευή είναι πολύ όμορφη! Συγχαρητήρια!!!
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος JOHNOLE

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 01:09:33 μμ »
Κατ'αρχήν σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!

Στον Αλέξη που ρωτάει για τον φωτισμό εχω χρησιμοποιήσει απλά led, λευκού φωτός τα οποία είναι πολύ φτηνά, δεν παράγουν ζέστη, και μπορείς να βρείς σε όλα τα μαγαζιά ηλεκτρονικών ή ηλεκτρολογικών υλικών.

Στον φίλο Salonikio...ναι, αν έχεις αρκετές φιγούρες υπάρχει ενα θέμα. Γι αυτό ξεκίνησα ήδη την κατασκευή μιας βιτρίνας 1 μέτρου για να χωρέσει όλες τις φιγούρες μου. Και ναι, υπάρχει χώρος ώστε να μπεί πίσω ενα μικρό βάθρο για να μπούν 2 σειρές με φιγούρες. Έχω δοκιμάσει ήδη την ιδέα σου και είναι πολύ καλή. Γιάυτό άλλωστε έδωσα κάποιο πλάτος στην κατασκευή για να χωράνε και μπροστά και πίσω οι φιγούρες μας!

Σχετικά με τα τζάμια που προτείνεται να μπούν δεξιά και αριστερά θα σας πω το εξής...το έχω δοκιμάσει, δεν κάθεται πολύ καλά στο μάτι. Μπαίνει φως και αντανακλάσεις απο δεξιά και αριστερά και αλλοιώνεται κάπως η ατμόσφαιρα που δημιουργείται οταν έχει τζάμι μόνο απο μπροστά. Έτσι όπως είναι τώρα είναι πολύ πιο ατμοσφαιρική η βιτρίνα και ο φωτισμός. Αν κάποιος μπεί στο σπίτι δεν βλέπει κατευθείαν τι φως είναι αυτό, τι βρίσκεται σε εκείνη τη  βιτρίνα. Υπάρχει ενα μικρό μυστήριο! Πρέπει να έρθει πιο κοντά και να δεί τι ακριβώς κρύβεται μέσα σε αυτή την ξύλινη βιτρίνα! Και σας πληροφορώ ότι όλοι εντυπωσιάστηκαν.

Και ΝΑΙ, η βιτρίνα έχει πολυ μεγάλο δείκτη ΔΑΣ (Δείκτης Αποδεκτικότητας Συζύγου) όπως γράφει παραπάνω ο φίλος nickemi. Σας το λέω εγγυημένα. Γι αυτό επέλεξα και αυτό το χρώμα ξύλου που είναι αρκετά όμορφο και ταιριάζει παντού. Η γυναίκα μου βρήκε χώρο και έβαλε κάποια πράγματα πάνω  που δεν είχε που αλλου να τα βάλει!. Οπότε και αυτή και εγω καμαρώνουμε τα εκθέματα μας!

Το βράδυ, αν βρω λίγο χρόνο, θα ανεβάσω ενα απλό βιντεάκι που έφτιαξα για να αντιληφθείτε λίγο καλύτερα τον φωτισμό της βιτρίνας, την νύχτα μέσα στο σπίτι!

Αποσυνδεδεμένος JOHNOLE

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 10:23:35 μμ »
Kαι ενα απλό βιντεάκι που έφτιαξα για να αντιληφθείτε καλύτερα την βιτρίνα και τον φωτισμό.

Δεν είναι κάποιο αριστούργημα του Spielberg, απλά έχει "ατμοσφαιρική" μουσική!
Ελπίζω να σας αρέσει!

http://www.youtube.com/watch?v=2BPPpOmGN-I

Tags: