Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια για αγορά πρώτου ψηφιακού starter  (Αναγνώστηκε 4473 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
Βοήθεια για αγορά πρώτου ψηφιακού starter
« στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 02:44:02 μμ »
Χθες πρώτη φορά κάθισα και διάβασα μερικά θέματα σχετικά με ηλ. τρένα και αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά ενός starterset.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1) Να είναι ψηφιακό
2) Να είναι διγραμμο
3) Το κόστος να μην υπερβαίνει τα 200-250 ευρώ με σπρώξιμο.
4) Νομίζω πως για αρχή ένας συρμός μου αρκεί.
5) Το κόστος μελλοντικής αναβάθμισης να μην είναι σημαντικό.(δηλ να μην πεταχτεί τίποτα από το αρχικό σετ - αν είναι δυνατόν εννοείται)
6) Να είναι συμφέρουσα αγορά (αυτονόητο).
7) Η μηχανή να είναι σχετικά σύγχρονη. Δε μου αρέσουν δηλάδη οι καρβουνιάρηδες.

Έχω καταλήξει στο starter της Roco με κωδικό 41338 ή 41337. Δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Νομίζω η μηχανή είναι η ίδια. Το κόστος είναι στα 160 ευρώ. Επίσης υπάρχει το 51231 στα 150 ευρώ, αλλά νομίζω πως τα προηγούμενα αξίζουν πιο πολύ. Τέλος δεν ξέρω αν αξίζει το 41320 τη διαφορά στην τιμή (+90) σε σχέση με τα προηγούμενα.

Η βοήθεια που θέλω είναι η εξής:
Αν υπάρχει κάποιο (σταρτερ) οποιασδήποτε εταιρίας με τα παραπάνω απαιτούμενα χαρακτηριστικά, που μπορείτε να προτείνετε. Αν 
 από την άλλη υπάρχει κάποια πρόταση σας που δεν πληροί τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά θεωρείτε πως σαν αρχάριος θα έπρεπε να τη λάβω υπόψιν θα ήθελα να την ακούσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Βοήθεια για αγορά πρώτου ψηφιακού starter
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 04:36:58 μμ »
Καλησπερα,
Γενικα η επιλογη καποιου DCC starter set καλυπτει ολες τις προυποθεσεις που εβαλες.
Απο εκει και περα το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι να δεις τα χειριστηρια καθε εταιριας ως προς τον τροπο λειτουργιας αν σου αρεσει καποιο περισσοτερο απο τα αλλα. Ακομη το να εχει καποια οθονη με ενδειξεις ειναι καλο. Πχ. της PIKO δεν εχει και δεν το συνιστω.
Της ROCO που αναφερεις ειναι ενα πολυ καλο βασικο συστηματακι.

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 06:39:39 μμ »
Καλησπέρα και καλή χρονιά...

Εγώ προσωπικά αγόρασα πέρσι το 51231 της Roco...πολύ καλό συστηματάκι αυτό

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 07:18:00 μμ »
Καλησπέρα
Θα σας πρότεινα σε οποίο σύστημα και αν ακολουθήσετε ψάξτε πρώτα στο ebay.de/model trains,  αφού για το συγκεκριμένο αντικείμενων ενημερωθείτε για την τιμή από το εκαστοτε site της εταιρίας (όχι στη Ελλάδα)
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 07:27:29 μμ »
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Διονύση κυριώς ξένα σαιτ ψάχνω αν και κανα δύο ελληνικά από ότι πρόλαβα και είδα έχουν ανταγωνιστικές τιμές αν και δεν έχουν απόθεμα(Το ένα εδρεύει στη Δράμα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη). Το γερμανικό σάιτ το έχω τσεκάρει PPanto και συγκεκριμένα έχω μια απορία σχετικά με δύο μοντέλα. Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά στην τιμή ανάμεσα στα 41319(ίδιο με το 41320 με διαφορετικά βαγόνια) και στο 41350. Γιατί υπάρχει μια διαφορά της τάξεως των 130 ευρώ; Φαίνεται ότι έχουν την ίδια μηχανή και τα ίδια συνοδευτικά. Τα 41338, 41337 δεν τα έχει διαθέσιμα(μόνο το 51231). Από την άλλη αν κάποιος διαλέξει το 41319 δε θα ήταν πιο λογικό να αγοράσει το 41339 που περίεχει δύο συρμούς;
Ύπαρχει κάποιο μοντέλο που μπορεί να προταθεί με όριο τα 250 ευρώ; Εκτός από αυτά που πρότεινα. Θα μου ήταν χρήσιμο να εξηγηθούν και οι λόγοι εν συντομία. Π.χ. καλύτερα συνοδευτικά, περισσότερα κομμάτια γραμμών, καλύτερη (πιο ποιοτική) μηχανή και γιατί ,κ.τ.λ. Αν ήταν να ανέβω λίγο σε τιμή ποιο θα θεωρείτο ως η καταλληλότερη επιλογή για έναν αρχάριο ο οποίος δε σκοπεύει και να αναβαθμιστεί σύντομα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 07:44:04 μμ »
Από ότι κατάφερα να διαβάσω σε συμφέρει το 41339 http://www.modellbahnshop-lippe.com/produktsucheneu/0/0-0-0-0-0-41339-0-0-0-0-0--gb-h/produktsucheneu.html
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος vassilios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 09:15:45 μμ »
Μάριε,
Δεν νομίζω να βρεις κάτι άλλο.  Το έψαχνα 2 χρόνια  ::book:: ::book:: ::book:: και κατέληξα στη ROCO στα ίδια με σένα 41338, μετά 41337 και μετά 41340.
Εγώ είχα και ένα επιπλέον κριτήριο  ::sprechende_015:: την μελλοντική διασύνδεση με Η/Υ, απ' ότι είδα εσωτερικά η ROCO είναι LENZ και τώρα (2012) έβγαλε το 10786 σε σχετικά καλή τιμή αν μας αφήσουν να χαρούμε το χόμπυ μας οι πολιτικοί.
Οι τιμές των δύο καταστημάτων όντως είναι ανταγωνιστικότατες (εγώ μάλιστα που είμαι και Θεσσαλονίκη... ::devil023:: ).  Τώρα όσον αφορά stock, δεν βρίσκεις ούτε έξω, παρά μόνο ξεχασμένα (παλιά (51231)) σετ που τους μείνανε και μάλιστα στις τότε τιμές  ::sleepy2::, για δες πότε ανακοινώθηκαν αυτά που βρήκες & μάλιστα σου λέω ότι για Χριστούγεννα υπήρχαν εδώ πολλά live σετ.  Επίσης αν έχεις πρόβλημα στο μέλλον άντε τρέχα ::icon_hang:: στη Γερμανία για support ή βλάβη (λόγω χρήσης).

Το 41319 έχει 4 βαγόνια 6-άξονα με φορτίο.

Πρόσεξε το θέμα των γραμμών (το 41339 έχει παρακαμπτήριο με είσοδο - έξοδο, ενώ το 41338 τυφλή παρακαμπτήριο (μόνο έξοδο) και το 41319 μόνο κύκλο) και του Μ/Σ (το 41339 έχει τον μεγάλο 54VA, ενώ το 41338 έχει τον μικρό 36VA (αντέχει ~3 συρμούς)).

Σκέψου τι βαγόνια εσύ θέλεις...
 ::salut:: ::avgreekflag5pn::

Διονύση,
το eBay έχει καλές ευκαιρίες, αλλά όχι πάντα & θέλει υπομονή, προσοχή & προσευχή για να μην σου βγει φάντης μπαστούνι, κοινώς να δουλεύει.  π.χ. δες αυτό http://www.ebay.de/itm/140674780790 με μια γρήγορη ανάγνωση είναι Zuper, μοντέλο Q4/2008, τώρα πρόσεξε τα δύο σπασμένα φορεία στα δύο βαγόνια και την καπνοδόχο που λείπει, παρ' όλα αυτά η τιμή που έκλεισε παραμένει συμφέρουσα με τα μπούνια.  Πάντα προσθέτεις & τα μεταφορικά 15-25 Ευρώ.
Art 41289:  http://www.modellbahn-fokus.de/product/H0/Roco/Startpackungen/4-1-002001-0-39781-0-de-12-3-2-0-0-1-0-0/index.html
Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 09:25:45 μμ »
Το ότι θα προσέξεις τη θα αγοράσεις εννοείται γιαυτο υπάρχουν οι φωτο όμως ψάξτε προτιμήστε απλά dc και μετατρέψτε εσείς εδώ είναι πολύ φτηνότερα
carpe diem

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 10:03:34 μμ »
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλά για το θέμα της μετατροπής επιφυλάσσομαι γιατί μπορεί μεν να ξεκινάει με έναν αποκωδικοποιητή από 17 Ευρώ, αλλά πρέπει:
  • ή να υπάρχει αναμονή (ΝΕΜ) (συνήθως 8-pin),
  • ή εναλλακτικά
    • ο μοντελιστής να είναι έμπειρος με κάποιες ηλεκτρολογικές γνώσεις,
    • να υπάρχει επάρκεια χώρου για τον αποκωδικοποιητή και
    • να καλύπτει το μοτέρ κάποιες προδιαγραφές (εδώ δεν ξέρω περισσότερα για να πω με σιγουριά)
    οπότε στη δεύτερη υπο-περίπτωση ίσως να μας "μείνει", ως αναλογική, η μηχανή.
Καλύτερα να μην το κάνει κάποιος που δεν έχει διαβάσει αρκετά και ξέρει τι κάνει (αναφέρομαι σε τυχόν νέους στο hobby που θα βιαστούν να πάνε για μαλλί, αλλά θα βγουν κουρεμένοι και όχι για σένα Διονύση).
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ
Η δημοκρατία πηγάζει από το λαό και όχι από τους έμμισθους πολιτικούς και τα φερέφωνα τους.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 10:17:47 μμ »
Νομίζω ότι αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό το hobby θα πρέπει σιγά σιγά να μπει λίγο ποιο μέσα για δυο λόγους  1. Για οικονομοια και 2 γιατι η ολη ιστορία έχει το ενδιαφέρον. όσο για το χώρο μέσα στις μηχανές υπάρχει πάντα
Και όποιος χρειάζεται βοήθεια νομίζω ότι υπάρχουν αρκετοί να τη δώσουν απ ότι βλέπω ζήτα και θα δεις 
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 09, 2012, 10:19:14 μμ »
Παιδιά είσασταν κατατοπιστικοί εκτός από τα τελευταία δύο μηνύματα. Δεν καταλάβα για τί μετατροπή συζητάτε. Για ψηφιακά δε συζητάμε; Τι αλλή μετατροπή μπορεί να γίνει; Όσον αφορά τις συσκευές που ονομάζονται digital amplifiers δεν έχω καταλάβει κάποια πράγματα. Ποια η διαφορά του 10764(από ότι κατάλαβα αυτόν έχουν τα πακέτα που συζητάμε) από τον 10786; Τι κερδίζουμε;
Τα τροφοδοτικά από ότι είδα στα γρήγορα είναι σχετικά φθηνά. Αν θες να προσθέσεις συρμούς μελλοντικά πρέπει να εκτός από τροφοδοτικό να αναβαθμίσεις και κάτι άλλο; Τελωσπάντων αυτές οι ερώτησεις δεν είναι επί του παρόντος.
Τελευταία ερώτηση.
41320 στα 250 ευρώ με μεταφορικά
41338 στα 180 ευρώ με μεταφορικά

Αξίζει τη διαφορά το πρώτο πακέτο?

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 12:32:37 πμ »
Ευχαριστώ όλους (Διονύση, Βασίλη, PPanto, drizzt, railway) για τη βοήθεια. Τελικά έκλεισα το 41339 λόγω των γραμμών και των τρένων, αν και πιστεύω ότι η πιο λεπτομερής και πιο ακριβή μηχανή είναι του 41320. Αφού αγοράζω πρώτη φορά είπα να ευχαριστηθώ περισσότερα τρένα.

Υ.Γ. PPanto συγχαρητήρια για τον καταιγισμό των λίνκς σε άλλο ποστ (σχετικό με σχεδιασμό μακέτας). 

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 07:51:22 πμ »
Μάριε καλημέρα
Χωρίς να θέλω να σε μεταπείσω θα σου πω μόνο ότι ο συρμός ICE είναι σε κλίμακα 1:100, αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα είναι πιο ''στενά'' αλλά τα  φορεία σε κλίμακα 1:87...μπορεί για κάποιους να μη λέει κάτι αυτό, αλλά για μένα λέει...

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 12:07:17 μμ »
Δεν υπάρχει θέμα drizzt. Ποια η εναλλακτική σου πρόταση? Από τα 41320,41319,41338,41339; Κάποιο άλλο μέχρι τα 250;

Αποσυνδεδεμένος drizzt

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 10, 2012, 12:45:46 μμ »
Λοιπόν, εγώ θα έκανα το εξής...
Θα έπαιρνα το 41340 το οποίο έχει επιβατικά και εμπορικά και επίσης το σετ γραμμών 61102 για επέκταση

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 09:00:57 μμ »
Κοίταζα σήμερα κάποιες μεμονωμένες μηχανές(όχι σετ). Σε κάποιες αναφέρεται στα χαρακτηριστικά ότι δεν έχει dcc decoder και σε κάποιες ότι έχει.
Αυτό σημαίνει ότι αυτές που δεν έχουν dcc decoder δε θα λειτουργούν στις γραμμές ενός ψηφιακού starter set;
Κάποιες βγαίνουν σε δύο εκδόσεις. Με και χωρίς dcc. Αυτές που έχουν αποκωδικοποιητή έχουν και αρκετές δυνατότητες, π.χ. να ανάβουν εσωτερικά φώτα ή να ανεβοκατεβάζουν παντογράφο.
Μπορεί μία μηχανή χωρίς αποκωδικοποιητή να αναβαθμιστεί αργότερα έτσι ώστε να γίνει πλήρως λειτουργική, σαν να είχε αγοραστεί εξ΄αρχής συμπεραλαμβανομένου του decoder;
Συγνώμη για τις εντελώς άκυρες ερώτησεις αλλά δεν έχω ξανασχοληθεί με το άθλημα.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 09:48:28 μμ »
Aν είναι DCC ready , άμεσα μ'ένα decoder.
Aν δεν είναι, τότε θέλει "καλή χειρουργική επέμβαση" και γίνεται, αρκεί να χωράει ο αποκωδικοποιητής μέσα στη μηχανή.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 10:41:13 μμ »
Μάριε χαίρε,
  • με το Διονύση για αυτή τη μετατροπή συζητούσαμε.  Μια αναλογική μηχανή γίνεται digital εύκολα αν είναι DCC ready όπως είναι σχεδόν οι περισσότερες σήμερα, αλλιώς θέλει "τρόπο".
  • Για το 10786 δεν έχουν γνωστοποιηθεί πολλά από την εταιρεία.  Δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικαταστήσει το 10764, είναι το interface μαζί με software για την διαχείριση του συστήματος μέσω Η/Υ, σίγουρα, και μάλλον για υποστήριξη multiMAUS PRO (ασύρματο multiMAUS).
  • Αν ξεφύγεις από τα 36VA, αλλάζεις Μ/Σ.  Αν ξεφύγεις από τα 54VA (μιλάω για Μ/Σ της ROCO), πρέπει να μοιράσεις τις ράγες σε δύο ενότητες (συστήματα) και θα χρειαστείς δεύτερο Μ/Σ και ένα 10765 που θα πάρει ψηφιακό σήμα από το 10764.
  • Θα συμφωνήσω με το drizzt για το 41340, αλλά και για την κλίμακα του 41339 (το είδα και είναι "λίγο", δεν θυμίζει μοντέλο, για να γίνει ρεαλιστικό θα χρειαστείς ένα ακόμη βαγόνι (45008 ή 45009) ~30 Euro).
.
Διώξτε τους πολιτικούς.
ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ - ΓΟΥΔΙ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:19:31 μμ »
Καλησπέρα σε όλους
Συμφωνώ με τους υπόλοιπους  και  για το θέμα του ice .
Τώρα για το set προτίμησε κάποιο που να έχει καλή μοντελιστηκη εικόνα (εγώ θα έλεγα μια καρβουνιαρα)  και καλό χειριστήριο  με μεγάλο τροφοδοτικό για μελλοντικές επεκτάσεις, set υπάρχουν και χωρίς γραμμές αρκετά φτηνά ,- και αν μου επιτρέπεται (νομίζω  θα σημφωνησεται )να μην του ζαλίσουμε το κεφάλι άλλο ,φιλέ Μάριε ξεκίνα το παιχνίδι και όλα θα έλθουν σιγά σιγά με την σειρά τους . Σε αυτό το βιολί που είμαστε  όλοι εμείς εδώ είναι μέχρι να αρχίσεις
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος marios28

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:26:17 μμ »
Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Είχα παραγγείλει το 41339 και το ακύρωσα χθες λόγω των μηνυμάτων σας.
Προσπαθώ να καταλάβω τα όσα λέτε σχετικά με τα ψηφιακά, αλλά δεν τα πιάνω όλα. Δε με ζαλίζετε Διονύση, ίσα ίσα καλό είναι να τα μάθω από την αρχή για να μη μετανιώσω αργότερα. Δυστυχώς οι καρβουνιάρηδες δε μου αρέσουν.
2 τελευταίες(ελπίζω) ερώτησεις:
1)Μήπως θα ήταν καλύτερα να τα σκάσω από την αρχή μια και καλή και να πάω σε κάτι τέτοιο http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Roco/1-4-0-59816-002001-0-0-5-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html; ή μήπως θεωρείται υπερβολή για αρχάριο; (το κόστος δεν το συζητάω - ακριβό μου φαίνεται για εισαγωγη σε νέο χόμπι). Αν και αυτή η μηχανή του συγκεκριμένου σετ φαίνεται πως δεν είναι πολυ λεπτομερής.
2)Ποιο είναι το κόστος περίπου για μετατροπή μιας μηχανής στην αντίστοιχη με dcc; Γιατί μου φαίνεται υπερβολική η διαφορά μεταξύ της ίδιας έκδοσης χωρίς dcc. Π.χ. μία μηχανή που μου αρέσει:
χωρίς dcc 175 ευρώ: http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Roco/1-4-005001-80723-0-0-0-3-4-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html
με dcc 360 ευρώ: http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Roco/1-4-005001-80724-0-0-0-3-4-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html

Και μία ερώτηση ακόμη: Τι κερδίζουμε με το να μπορούμε να κάνουμε διασύνδεση μέσω υπολογιστή;
Υ.Γ. Από ότι διάβασα τα επιβατικά βαγόνια του 41340 είναι σε κλίμακα 1:100. Μάλλον θα δείχνουν μικρά σε σχέση με το όλο σύστημα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 11:36:56 μμ »
Το μικρόβιο  όρχησε να δουλεύει
1 το σετ το βρίσκω καλό αλά ακριβό  , ρίξε τα χρήματα σε περισσότερα τραίνα
2 Η πρώτη για μετατροπή με ήχους (που είναι η δεύτερη)+105EUR με decoder esu (ότι καλύτερο)
carpe diem

Tags: starter