Αποστολέας Θέμα: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48  (Αναγνώστηκε 2073 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 686
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« στις: Νοεμβρίου 24, 2011, 05:40:30 μμ »
  Αυτό το group build ελπίζω να είναι ένα κίνητρο να τελειώσω μερικά μισωτελειωμένα/παρατημένα κιτ που ταλαιπωρούνται καιρό στον πάγκο...
 Κρατώντας χαμηλά τις προσδοκίες ας ξεκινήσω με το N1K2 Shidenkai (George) της Hasegawa, που το είχα ξεκινήσει/παρατήσει πριν από καιρό και έχει τις μεγαλύτερες ελπίδες να τελειώσει...  Ιστορικά στοιχεία δεν παραθέτω καθότι δεν είναι το φόρτε μου, το ιντερνετ βρίθει για όποιον θέλει να ενημερωθεί.

Click to see the original size.
  Το κιτ είναι πολύ προσεγμένο, με εξαιρετική εξωτερική λεπτομέρεια και πιλοτήριο που δείχνει πειστικό και χωρίς προσθήκη λεπτομέρειας. Υπάρχουν μόνο δύο σημεία (στο πίσω μέρος της ατράκτου και στην κάτω επιφάνεια των πτερύγων) που λόγω του ότι το καλούπι προέρχεται από μετατροπή από τον προηγούμενο τύπο, φέρει κάποια σημάδια που πρέπει να αφαιρεθούν, περισσότερα Γι'' αυτό στη συνέχεια.

1.Click to see the original size.,2. Click to see the original size.
Αρχίζοντας από το πιλοτήριο, οι πλαϊνές επιφάνειες της ατράκτου (όπως στα περισσότερα κιτ της Hasegawa αλλά και άλλων εταιριών )δίνονται χωριστά προκειμένου  να υπάρχει καλύτερη αποτύπωση της λεπτομέρειας. Επειδή προσωπικά δεν μου αρέσει το πάχος που προσθέτουν, συνήθως τρίβω την άτρακτο ή/και τα κομμάτια αυτά για να τα μειώσω τουλάχιστον στο ήμισυ. Αντίστοιχα το πάτωμα προεκτάθηκε με λίγο φύλλο πλαστικού για να αναπληρώσει τη μείωση του πάχους των πλαϊνών και να στηρίζεται εκ νέου πάνω τους.

3.Click to see the original size., 4.Click to see the original size., 5.  Click to see the original size.
 Ο πίνακας οργάνων έχει πολύ καλή ανάγλυφη λεπτομέρεια. Αρχικά βάφτηκε μαύρος με το Black Chrome trim της  Model Master και στη συνέχεια οι ενδείξεις των οργάνων κόπηκαν από την χαλκομανία του κιτ και τοποθετήθηκαν μία-μία ώστε να καθήσουν χωρίς πρόβλημα στα κυκλάκια των οργάνων. Μια σταγόνα γυαλιστερό βερνίκι για να αναπαραστήσει το τζαμάκι τους και ένα wash με καφετί λαδάκι και μπήκε στην άκρη.
Το κάθισμα αν και αρκετά καλό τρίφτηκε (στην πλάτη) για να λεπτύνει ενώ τα πλαϊνά του τοιχώματα αντικαταστάθηκαν από φύλλο πλαστικού. Οι ζώνες είναι οι έτοιμες προ-βαμμένες της Eduard, και τοποθετήθηκαν μετά το βάψιμο του καθίσματος. Ένα σημείο προσοχής εδώ είναι ότι οι πλαϊνές ζώνες στηρίζονται στην εσωτερική πλευρά των πλαϊνών του καθίσματος σε σημείο που μετά καλύπτεται από το μαξιλάρι.

6.Click to see the original size.,  7. Click to see the original size.,  8. Click to see the original size.
Το σκοπευτικό βγήκε ρητηνένιο καλούπι από το σετ της Aires για το Ki-100, και προστέθηκαν δύο διαφανή κομματάκια πλαστικού, από τα οποία το μπροστινό περάστηκε με το  smoke της Tamiya για να γίνει «φυμέ».
Το κεντρικό τμήμα του αλεξίνεμιου στο πραγματικό αεροσκάφος ήταν θωρακισμένο με πάχος 70 mm το οποίο φαίνεται να εξέχει στο εσωτερικό του. Για να το αναπαραστήσω έκοψα ένα κομμάτι από το πλαίσιο διαφανών και αφού τρίφτηκε-γυαλίστηκε, διαμορφώθηκε στο κατάλληλο σχήμα και κολλήθηκε με την Rocket odorless της Deluxe εσωτερικά του διαφανούς κομματιού του κιτ.


9.Click to see the original size.,  10. Click to see the original size.
Στις ακμές του πιλοτηρίου χαράχθηκε  ένα αυλάκι (φωτ.9) πάνω στο οποίο κινούνταν η καλύπτρα.
Στα στηρίγματα του καθίσματος προστέθηκε ένα μήκος τεντωμένου sprue που πέρασε από μικρές τρύπες που ανοίχθηκαν στα σημεία a, b (φωτ.10), για να αναπαραστήσει το κορδόνι (ή ιμάντα; ) που ρύθμιζε τη θέση του καθίσματος.


11. Click to see the original size.,  12. Click to see the original size.,  13. Click to see the original size.
 Το πιλοτήριο βάφτηκε με μια μίξη χρωμάτων (δυστυχώς δεν τα θυμάμαι  :oops: ) που να προσεγγίζει οπτικά το interior green που προτείνεται σε διάφορα sites για την Kawanishi και φαίνεται σε διατηρητέα N1K2. Η τεχνητή φθορά έγινε με διάφορα wash και στεγνό πινέλο.

 14. Click to see the original size. , 14a. Click to see the original size.
Στο πίσω μέρος της ατράκτου ακριβώς πριν από το ουραίο πτέρωμα υπάρχει μια υπερυψωμένη κατακόρυφη γραμμή από την αλλαγή που υπέστει το καλούπι και η οποία πρέπει να τριφτεί για να φύγει. Επίσης στο κάτω μέρος των πτερύγων υπάρχει μια ορθογωνική περιοχή που αντιστοιχεί στην περιοχή των φωλέας των πυροβόλων όπου υπήρξε αλλαγή στο καλούπι και το ίχνος της οποίας δεν πρέπει να υπάρχει. Ένα τμήμα αυτής (φωτ.14, κόκκινη γραμμή)  σχηματίζει έντονο σκαλοπάτι. Για να φύγει αυτό το σκαλοπάτι έκοψα κατά μήκος αυτής της γραμμής με ένα ξυραφάκι και έφερα τα δύο τμήματα της πτέρυγας στο ίδιο επίπεδο.
 Στη φωτό 14a φαίνεται το αποτέλεσμα (λίγο φύλλο πλαστικού φρειάστηκε για να κλείσει το κενό στο χείλος προσβολής της πτέρυγας.)

Προσοχή στην χρήση ξυραφιού, πρόκειται για επικύνδυνη πρακτική, προσωπικά το χρησιμοποιώ σε πολλές περιπτώσεις , ειδικά σε σημεία που δεν θέλουμε να χάσουμε υλικό (πχ. αν χρησιμοποιούσαμε πριονάκι) αλλά σίγουρα ένεχει αυξημένο κίνδυνο.

15. Click to see the original size.,  16.  Click to see the original size.
 Επειδή θέλω να αποφεύγω το στοκάρισμα προσπαθώ να φέρνω τα κομμάτια των κιτ  σε όσο γίνεται καλύτερη εφαρμογή. Στα κιτ αεροσκαφών το πρόβλημα συνήθως είναι η ένωση ατράκτου-πτερύγων. Για να το αποφύγω απλά αφήνω ένα τμήμα των πτερύγων ακόλλητο, όπως επίσης και στο κάτω τμήμα της ατράκτου αφήνω ακόλλητα τα δύο μισά της στην περιοχή πριν και μετά την ένωση με την κάτω πτέρυγα (φωτ.15,16) . Με αυτό τον τρόπο όταν κολήσουμε την πτέρυγα στην άτρακτο, αναλόγως το πρόβλημα βάζουμε φύλλο πλαστικού στα σημεία αυτά και αποφεύγουμε έτσι κενά/σκαλοπάτια, κλπ.

 αυτά προς το παρόν, η συνέχεια συντόμως (ελπίζω όχι... του χρόνου  :mrgreen:::salut::

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 819
  • Wie ein Floh...aber oho!
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 12:12:56 πμ »
Πολύ καλός Βασίλη,
δεν μας έδειξες και τα χείλη εκφυγής-ξυράφι.. :mrgreen:
Καλή ιδέα η μη κόλληση της ατράκτου και πτερύγων, θα το δοκιμάσω στο επόμενο.
 ::salut::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Viper

  • Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Μηνύματα: 10061
  • Age: 49
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 12:16:48 πμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

  • Scale 1/24
  • ******
  • Μηνύματα: 12382
  • Age: 60
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 08:46:28 πμ »
Εξαιρετικός μέχρι τώρα! Καλή συνέχεια.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος JohnMet

  • Scale 1/35
  • *
  • Μηνύματα: 1827
  • Age: 42
  • Τόπος: Κρήτη
  • Πάντα μ'αρέσει να πετώ με κόντρα τον αέρα...
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 25, 2011, 05:19:44 μμ »
Πολύ καλό step-by-step οδηγός κ η κατασκευή επίσης....Καλή συνέχεια...

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 686
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 10:02:12 μμ »
ευχαριστώ για τα σχόλια κύριοι, χαίρομαι που σας αρέσει ο τρόπος παρουσίασης, ελπίζω να μην γίνω κουραστικός μα το πολύ μπλα-μπλα.

Αν και το μοντέλο είναι ουσιαστικά "από το κουτί" σκέφτηκα να παρουσιάσω μερικές λεπτομέρειες/ψιλοβελτιώσεις που πιστεύω αξίζει να προσθέτουμε ακόμη και σε τέτοιες κατασκευές, όπως επίσης και κάτι σαν μίνι οδηγό για το συγκεκριμένο κιτ αν κάποιος ενδιαφέρεται να το φτιάξει, να γλυτώσει δρόμο.

 Περισσότερες φωτό τις επόμενες μέρες.

Spoiler (hover to show)

 ::arrowred:: και μια παράκληση, αν κάποιος πρόκειται να κάνει παραγγελία από Hobbyeasy,  να τον αγγαρέψω για κάτι σωληνάκια της hobbydesign που χρειάζομαι (όχι, τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν εδώ) ;

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

  • Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • *****
  • Μηνύματα: 9128
  • Age: 49
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 27, 2011, 03:07:22 μμ »
Θα συμφωνίσω με τους παραπάνω, ο τρόπος παρουσίασης σου, είναι πάρα πολύ καλός!
Εξίσου καλό φυσικά είναι και το μοντέλο σου, περισσότερο από όλα μου άρεσε ο πίνακας. ;)

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 686
  • Age: 54
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 09, 2011, 10:21:34 μμ »
Επειδή είμαι από τους ( ελάχιστους ίσως ) αιρετικούς που συγκινούνται ελάχιστα εως καθόλου  με το κομμάτι του μοντελισμού που λέγεται βάψιμο :mrgreen:, προσπαθώ να το καθυστερώ όσο γίνεται βρίσκοντας  συνεχώς λεπτομέρειες που «πρέπει » να γίνουν/προστεθούν. Ή αλλιώς .... «ψιρίζω την μαϊμού».

Μια μικρή συνέχεια λοιπόν.

17. Click to see the original size. , 18. Click to see the original size.,  19. Click to see the original size.,  20. Click to see the original size.
συνήθως στα 48αρια της Hasegawa τα χείλη εκφυγής των πτερύγων είναι αρκετά λεπτά. Παραδόξως στο συγκεκριμένο κιτ το πάχος τους ήταν λίγο υπερβολικό, οπότε με αρκετό τρίψιμο ήρθαν σε μια πιο «υπό κλίμακα» εμφάνιση. Αυτό έγινε σε όλη την κύρια πτέρυγα, στο rudder, στα φλαπς, και στα πίσω οριζόντια φτερά (στα οποία χρειάστηκε να ξανασκαφτεί  το ανάγλυφο του σκελετού τους ).
 Παρόμοια «περιποίηση» έγινε και στα πτερύγια της έλικας στα οποία βελτιώθηκε λίγο το σχήμα τους (η καμπύλωση ή συστροφή της διατομής αν το λέω σωστά) και ταυτόχρονα λέπτυνε όσο γινόταν το χείλος εκφυγής τους.


21. Click to see the original size. ,  22. Click to see the original size. ,  23. Click to see the original size. ,   24.Click to see the original size.
Ένα άλλο σημείο που μπορεί να βελτιωθεί είναι τα καλύματα των φωλέων του συστήματος προσγείωσης. Αυτά έχουν πολύ καλή λεπτομέρεια εσωτερικά οπότε τρίφτηκαν εξωτερικά μέχρι του σημείου να φαίνονται διαφανή. Στη φωτό 23 φαίνονται τα καλύματα κολλημένα πάνω στο σκέλος, το οποίο κόπηκε στα δύο και τρυπήθηκε για να μπει ένα ατσάλινο σωληνάκι που θα αναπαριστά το μπράτσο του αμορτισέρ.
 Στις ζάντες των τροχών υπάρχουν ανάγλυφοι δύο κρίκοι. Αυτοί αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους που έγιναν από ψιλό χαλκόσυρμα.


  25.Click to see the original size. ,  26. Click to see the original size. ,  27.Click to see the original size.  , 28.Click to see the original size.
Το μπροστινό τμήμα των άνω πτερύγων προεκτάθηκε λίγο με φύλλο πλαστικού ενώ το αντίστοιχο τμήμα της ατράκτου τρίφτηκε  ώστε μετά την ένωσή τους ( φωτ.26 ) να φαίνεται ότι η πτέρυγα σε αυτό το σημείο περνάει κάτω από την άτρακτο όπως και στο πραγματικό. Επίσης οι πίσω πτέρυγες τρίφτηκαν για να μειωθεί λίγο το πάχος τους ώστε στην ένωση με την άτρακτο να σχηματίζεται ένα «σκαλοπάτι», αναπαριστώντας το έλασμα που καλύπτει την ένωση αυτή στο πραγματικό.


 29.Click to see the original size.
Το μοντέλο πριστινώθηκε με το εργαλείο της Trumpeter το οποίο είναι αρκετά καλή φτηνή λύση. Ο δίσκος που χρησιμοποιήθηκε είναι ο <Α> που δίνει τα πιο «πυκνά» πριτσίνια αφού αυτό φαινόταν να ταιριάζει με φωτογραφίες του πραγματικού. Αφού έγινε το πριτσίνωμα όλο το μοντέλο τρίφτηκε με ντουκόχαρτο (στεγνό για να μην μπουκώσουν τα πριτσίνια) για να φύγει το υπερυψωμένο χείλος που δημιουργήται κατά το πριτσίνωμα.


Αυτά για απόψε. Κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο (κοινώς θάψτε ελεύθερα :mrgreen: ). Επίσης αν γίνομαι κουραστικός ή υπεραναλυτικός με το μπλα-μπλα απλά πείτε το. Μπας και αναγκαστώ να βάψω καμιά μέρα  :twisted:

Αποσυνδεδεμένος Alan Gelo

  • Scale 1/48
  • *
  • Μηνύματα: 819
  • Wie ein Floh...aber oho!
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 10, 2011, 09:18:40 πμ »
Πολύ ωραίος Βασίλη!
Τα σημεία ένωσης των πτερύγων εμπρός και πίσω πολύ καλή και σωστή λεπτομέρεια!
keep modelling,
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος jogiav

  • ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Μηνύματα: 1456
  • Age: 59
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
Απ: N1K2 Shiden Hasegawa 1/48
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 10, 2011, 10:08:38 πμ »
Μπράβο Βασίλη, εξαιρετική δουλειά, πολύ λεπτομερής και επίσης αναλυτικότατη παρουσίαση!
Η δουλειά που έκανες προσθέτει πάρα πολλά στην αληθοφάνεια του μοντέλου.
Γιάννης Γιαβάσης


Tags: n1k2 shiden