Αποστολέας Θέμα: Αιχμαλωτισμενα Meridionali Ro.37 από τον Ε.Σ  (Αναγνώστηκε 2009 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lachanodrakon

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
Αιχμαλωτισμενα Meridionali Ro.37 από τον Ε.Σ
« στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 12:50:26 πμ »
Γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικά με την τύχη των δύο Ro.37bis που αιχμαλωτίστηκαν από τον Ελληνικό στρατό το Νοέμβριο του 1940 στο αεροδρόμιο της Κορυτσάς? Η μόνη φωτογραφία που κατάφερα να εντοπίσω ήταν αυτή, από το γνωστό βιβλίο του Christopher Shores, Air War for Yugoslavia, Greece and Crete 1940-41:

Ο συγγραφέας δηλώνει ότι αφού λύθηκαν, μεταφέρθηκαν νότια, αλλά δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την τύχη τους. Ίσως να μην ήταν σε πτήσιμη κατάσταση και να παρέμειναν λάφυρα. Θα ήταν πάντως πολύ ωραίο θέμα η κατασκευή ενός Ro.37 με ελληνικά εθνόσημα!
    Σαν πολλοί να μαζευτήκαμε εδώ πάνω...

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
Απ: Ελληνικά Meridionali Ro.37!!!
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 01:18:29 πμ »
Απ' οσο εχω διαβάσει σε ιταλικά περιοδικά, το ξαναπήραν οι ιταλοί κατα την κατάληψη της Ελλάδας και γύρισε στο Lecce 

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 11:58:57 πμ »
Όπότε λογικά κάποιο από τα δύο συντηρήθηκε και ήταν σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, αλλιώς θα κατέληγε σε κάποιο scrap yard από τους Ιταλούς. Πάντως δεν έχω βρει ελληνική μαρτυρία σχετικά με την ύπαρξη ή ακόμα και με την αξιοποίησή τους (έστω και σε δοκιμαστικές πτήσεις). Συνεχίζουμε την αναζήτηση ελπίζοντας στο θαύμα (φωτογραφία-ες με ελληνικά εθνόσημα). Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία Παναγιώτη.

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 06:04:49 μμ »
Κάπου έχει πάρει το μάτι μου μια φωτογραφία τους περίπου ίδια, στο ίδιο ακριβώς σημείο, χωρίς χιόνι όμως. Πράγμα που σημαίνει οτι έμειναν εκεί για κάποιο διάστημα άρα δεν υπήρχε σκέψη για άμεση αξιοποίηση.
Αυτο που βλέπω είναι οτι δεν έχουν έλικες, (πιθανόν και κινητήρες) κύριο αλλά και ουραίο πτέρωμα. Τα εξαρτήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά εκεί γύρω και ήταν απίθανο να μπορούσαν οι Ελληνες να τα βρουν σαν ανταλλακτικά ώστε να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν, κάτι βέβαια πολύ εύκολο για τους Ιταλούς αν τα βρήκαν αργότερα στην ίδια κατάσταση.
Ακόμα και το sm79 του οποίου υπάρχουν φωτο με Ελληνικά εθνόσημα απ΄οτι γνωρίζω παρά τις προσπάθειες δεν πέταξε ποτέ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (έλικας νομίζω).

Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να  υπήρξε ποτέ έστω και σκέψη να πετάξουν με Ελληνικά εθνόσημα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 06:18:30 μμ »
Ακόμα και το sm79 του οποίου υπάρχουν φωτο με Ελληνικά εθνόσημα απ΄οτι γνωρίζω παρά τις προσπάθειες δεν πέταξε ποτέ λόγω έλλειψης ανταλλακτικών (έλικας νομίζω).
Θείε Νώντα, νομίζω πως το ΣΜ.79 και πέταξε και αξιοποιήθηκε, καθώς έχω δεί Ελληνικό δίπλωμα Έλληνα χειριστού της εποχής εκείνης, πιστοποιημένου και για το  ΣΜ.79...Δεν θυμάμαι σε ποιό περιοδικό το έχω δεί. Νομίζω πως λεγόταν Φραγκόπουλος ή Φραγκίστας ή κάτι τέτοιο... ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 20, 2011, 09:36:08 μμ »
Φραγκίστας πρέπει να ήταν διότι υπήρχε χειριστής της ΕΕΕΣ με αυτό τό όνομα. Λογικο εξ΄άλλου,  αυτοί θα ήταν οι καταλληλότεροι λόγω εμπειρίας απο 3κινητήρια Ju-24 και Ju-52.
Αν θυμάμαι καλά έχω διαβάσει σε άρθρο σε ελληνικό περιοδικό ή στο "η αεροπορία στον πόλεμο του 40" του Η. Καρταλαμάκη οτι το ΣΜ79 επισκευάστηκε πρόχειρα και ήρθε πετώντας στο Τατόϊ, εκεί όμως καθηλώθηκε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και δεν ξαναπέταξε.
Μπορεί να κάνω και λάθος, δυστυχώς τώρα είμαι μακριά απο τη βιβλιοθήκη μου και δεν μπορώ να το ψάξω.

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 01:19:56 πμ »
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχθηκε τον Ιανουάριο του 1941 άρα τα Ro 37 παρέμειναν τουλάχιστον δύο μήνες εκεί. Και εγώ θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να πέταξαν (άλλωστε δεν υπάρχει από' όσο γνωρίζω σχετική μαρτυρία Ελλήνων χειριστών), αλλά είναι αρκετά πιθανό να έφεραν τα ελληνικά εθνόσημα, έστω και πρόχειρα βαμμένα. Πάντως σύμφωνα με τον Shores μεταφέρθηκαν σίγουρα νότια, ίσως στο ΚΕΑ. Ψάχνω να βρώ μία γερμανική φωτογραφία που είχα, πιθανότατα από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ, που απεικόνιζε κάποια περίεργα διπλάνα ανάμεσα σε Junkers G.24, Bloch, Potez 633 και κάτι που έμοιαζε με αρχαίο Farman F.27 (πριν δω τη φωτογραφία δεν ήξερα ότι επιβίωσαν μέχρι το 1941!).

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 09:33:06 πμ »
...που απεικόνιζε κάποια περίεργα διπλάνα ανάμεσα σε Junkers G.24, Bloch, ...).
Μήπως ήταν Γιουγκοσλαυϊκά Bucker Bu131 Jungmann, αυτά που έφεραν οι Γιουγκσλαύοι αεροπόροι που διέφυγαν από το φιλοαξονικό καθεστώς της χώρας τους στα τέλη Μαρτίου του 1941;

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 11:20:10 πμ »
Φίλοι μου θα πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες και όρια στο τι θεωρείται "Ελληνικό" οσον αφορά τα αεροσκάφη αλλιώς θα χάσουμε τη μπάλα.
Το περισσότερο που μπορούμε να το "τραβήξουμε" είναι αν δεχτούμε οτι:
-Ελληνικά είναι όσα αεροσκάφη πέταξαν με κυβερνήτες προσωπικό ενταγμένο στις Ελληνικές ΕΔ.

Αλλιώς "Ελληνικό" είναι και το P-47 του Πισάνου και "αυθεντικά" τα "δημιουργήματα" του major στη Μίκρα, to κιτς F-86 στο βενζινάδικο και οτιδήποτε  έχει βαφτεί κατα τύχη με χρώματα κτηρίων σαν decoy ή gate guard μετά την απόσυρσή του. 

• Scale 1/144
  • *
  • στρατηγὸς Θρᾳκησίων
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 03:07:38 μμ »
Δεν μιλήσαμε ούτε για τον Πισσάνο, ούτε για την τύχη των αεροσκαφών που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, ούτε θελήσαμε να δώσουμε ορισμό για το ποιό είναι ή όχι ελληνικό αεροσκάφος. Απλά προσπαθούμε να δούμε ένα περίεργο θέμα από τη μοντελιστική του σκοπιά και για το αν υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησής του. ʼλλωστε εδώ δεν ασχολούμαστε θετικές επιστήμες για να δίνουμε ορισμούς. Το χόμπυ μας κάνουμε και αυτό όπως ξέρετε καλύτερα από μένα εμπεριέχει πολλές φορές και το στοιχείο της υπόθεσης (όπου δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες). Δε χρειάζεται να υπερβάλλουμε. Με βάση την εκτίμηση του συγγραφέα ότι τα αεροσκάφη μεταφέρθηκαν προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα αξιοποίησής τους ή μη, κάναμε απλώς μια υπόθεση  για κάτι που φαίνεται απόλυτα λογικοφανές και εύλογο: ότι εφόσον για έξι μήνες τα αεροσκάφη αυτά  αποτέλεσαν ιδιοκτησία του ΕΣ και της ΕΒΑ ως τρόπαια πολέμου και μεταφέρθηκαν νότια τότε θα ήταν αρκετά πιθανό (όχι όμως βέβαιο) να λάβουν και ελληνικά εθνόσημα. ʼλλωστε ο σκοπός του θέματος ήταν η συλλογή και η ανταλλαγή πληροφοριών για καθαρά μοντελιστικούς σκοπούς. Μέχρι να βρεθούν και άλλες φωτογραφίες σχετικές με την τύχη τους (γιατί σίγουρα υπάρχουν) μέχρι τον Απρίλιο του 1941, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι ο τίτλος του θέματος δεν ταιριάζει μπορούμε να τον αλλάξουμε από "Ελληνικά" σε "αιχμαλωτισμένα από την ΕΒΑ".  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 21, 2011, 03:25:36 μμ »
...Ωστόσο, αν θεωρείτε ότι ο τίτλος του θέματος δεν ταιριάζει μπορούμε να τον αλλάξουμε από "Ελληνικά" σε "αιχμαλωτισμένα από την ΕΒΑ".  ::salut::
Η αλήθεια είναι πως ίσως να ήταν σωστότερο. Εμένα ο ορισμός του Θείου Νώντα με καλύπτει γενικά...
Πάντως θα ήθελα να δώ την φωτογραφία που ανέφερες, Λαχανοδράκοντα! :wink: ::salut::

Tags: ro.37