Αποστολέας Θέμα: Liliput σε DCC  (Αναγνώστηκε 1242 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
Liliput σε DCC
« στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 12:23:02 πμ »
Καλησπέρα
Σήμερα παρελαβα την καινούργια μου Liliput 7500. Το καινούργιο σχετικό! Είναι παλιό μοντέλο όχι DCC ready.
Την άνοιξα και παίρνει ρεύμα το μοτέρ στο πίσω μέρος απο δυο ακροδεκτες. Το κύκλωμα των φώτων δεν μπορώ να το βρω. Είναι στο κάτω μέρος και δεν βρίσκω απο που να το ανοίξω.

Ερώτηση: Τα φώτα πρέπει να συνδεθούν στο decoder για να ανάβουν σε digital γραμμή? Πρέπει να μέτρησω το μοτέρ πριν αγοράσω decoder? Αν ναι πως?

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
Απ: Liliput σε DCC
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 01:27:04 πμ »
Καλησπέρα
Σήμερα παρελαβα την καινούργια μου Liliput 7500. Το καινούργιο σχετικό! Είναι παλιό μοντέλο όχι DCC ready.
Την άνοιξα και παίρνει ρεύμα το μοτέρ στο πίσω μέρος απο δυο ακροδεκτες. Το κύκλωμα των φώτων δεν μπορώ να το βρω. Είναι στο κάτω μέρος και δεν βρίσκω απο που να το ανοίξω.

Με υγεία και καλό παίξιμο!
Αρχικώς περί ποίας μηχανής πρόκειται?
Θέλω να πω είναι ατμομηχανή , diesel ή ηλεκτρομηχανή?

Ερώτηση: Τα φώτα πρέπει να συνδεθούν στο decoder για να ανάβουν σε digital γραμμή?

Ναι τα συνδέεις με τα καλώδια του decoder απ' ευθείας.

Μπορείς να δεις εδώ τον τρόπο συνδεσμολογίας βήμα-βήμα!
Πρόσεξε τον χρωματικό κώδικα , διότι υπάρχει συγκεκριμένη νόρμα χρωμάτων αναλόγως με τα μιλιαμπέρ των εξόδων του decoder.(ʼλλο χρώμα πάει στην ρευματοληψία, άλλο στο μοτέρ , άλλο στα φώτα , άλλο στον ουδέτερο κλπ.)

http://modeltrains.about.com/od/electronicsdcc/ht/Install-A-Dcc-Decoder.htm

Πρέπει να μέτρησω το μοτέρ πριν αγοράσω decoder? Αν ναι πως?

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται.
Οι σύγχρονοι decoders βγάζουν το ρεύμα που χρειάζεσαι.
0,5 με 0,7 του Αμπέρ να τραβάει το μοτέρ στο maximum.
Ακόμα κι' αν δεν έχεις χώρο και βάλεις decoder για Ν σε μηχανή HO και πάλι δεν θα έχεις πρόβλημα.
Καλό βέβαια είναι να βάζεις τον πρέποντα αποκωδικοποιητή , ακόμα κι' αν πρέπει να "φας" το σασί της μηχανής...
Τώρα αν πρέπει να μετρήσεις "σώνει και καλά" θέλεις αμπερόμετρο, σε σειρά με τον ένα πόλο του στο μοτέρ και τον άλλο πόλο στο ρεύμα του μετασχηματιστή.Ο άλλος πόλος του μετασχηματιστή θα πάει στον ελεύθερο πόλο του μοτέρ.
Κλείνοντας το κύκλωμα θα διαβάσεις την ένδειξη της έντασης στο καντράν.

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 08:57:43 πμ »

Το νεο μου αποκτημα..
Jimmy ευχαριστω για το Link, πολυ απλο και χρησιμο.
Το μπλε καλωδιο που αναφερει οτι ειναι κοινο για ολα τα φωτα τι εννοει? Στα φωτα πρεπει να βαλω μονο ενα καλωδιο? το κυκλωμα πως θα κλεινει?
Για decoder λεω να παρω τον Ζimo MX630F, που εχεις αναφερει σε καποιο post σου... 

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 12:13:18 μμ »

Το νεο μου αποκτημα..
Είναι πανέμορφη! ::salut::

Jimmy ευχαριστω για το Link, πολυ απλο και χρησιμο. ::salut::

Το μπλε καλωδιο που αναφερει οτι ειναι κοινο για ολα τα φωτα τι εννοει? Στα φωτα πρεπει να βαλω μονο ενα καλωδιο? το κυκλωμα πως θα κλεινει?

Τα φώτα έχουν -είτε είναι leds είτε είναι λαμπάκια πυρακτώσεως- δύο πόλους.
Για να ανάβουν -τα μπροστινά φώτα στην κίνηση εμπρός και τα πίσω στην οπισθοπορεία- το ένα ποδαράκι θα το ενώσεις με το μπλε και το άλλο με το αντίστοιχο που λένε τα εγχειρίδια.
Έτσι ο αποκωδικοποιητής, αντιλαμβανόμενος την πορεία της μηχανής κλείνει το αντίστοιχο κύκλωμα για να ανάψουν τα αντίστοιχα φώτα.

Για decoder λεω να παρω τον Ζimo MX630F, που εχεις αναφερει σε καποιο post σου...

Για τον συγκεκριμένο τύπο δεν γνωρίζω.Από τα fora του εξωτερικού ,συχνά αναφέρεται πόσο καλή είναι η συγκεκριμένη εταιρεία (ZIMO) , εξ' ου και η αναφορά μου στο post!

Παίρνεις 10' , διότι είσαι επιμελής και διαβάζεις :lol: ::salut::Για ό,τι άλλο χρειάζεσαι ρωτάς.

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 09, 2011, 02:07:34 μμ »

Οποτε το μπλε καλωδιο πρεπει να το διασταυρωσω σε δυο αν εχω δυο φωτα ( 1 μπρος 1 πισω) σωστα?
Αν δεν με ενδιαφερει να χειριζομαι τα φωτα και τα θελω παντα ανοικτα και τα δυο(βασικα δεν ειναι ευκολο να βρω το κυκλωμα για τα μπροστινα), βαζοντας τη μηχανη στις γραμμες με dcc θα δουλευουν τα φωτα ή λόγο του εναλλασομενου ρευματος δεν θα αναβουν???????

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 10, 2011, 09:12:45 μμ »
Σωστά! Οι ατμομηχανές έτσι κι αλλιώς έχουν μόνο λευκά φώτα.

Tags: