Αυτή είναι η (πρώτη - ωχχχ!!!) δική μου συμμετοχή στην ομαδική: Το HMS Exeter. Πασίγνωστο από τη συμμετοχή του στη ναυμαχία του River Plate, όπου μαζί με τα καταδρομικά Ajax και Achilles, οδήγησαν το Graf Spee στην αυτοβύθισή του. Μετά τις επισκευές που ακολούθησαν τη ναυμαχία, επέστρεψε στο στόλο του Ατλαντικού, συνοδεύοντας νηοπομπές. Το καλοκαίρι του 1941, στάλθηκε στην ʼπω Ανατολή. Τον Φεβρουάριο του 1942, συμμετείχε σε μια συνδυασμένη αποστολή πλοίων της ABDA (American, British, Dutch, Australian), υπό τον Ολλανδό ναύαρχο Ντόορμαν, όπου προσπάθησαν να αναχαιτίσουν μια Ιαπωνική νηοπομπή με στρατεύματα, η οποία κατευθυνόταν για να καταλάβει την Ιάβα. Έκεί όμως υπήρχαν τα καταδρομικά Nachi και Haguro και αρκετά αντιτορπιλικά, τα οποία και επικράτησαν (συνολικά, οι Ιάπωνες είχαν σημαντική υπεροπλία). Η σύγκρουση έγινε γνωστή σαν η Ναυμαχία της Θάλασσας της Ιάβας. Το Exeter, με μεγάλες ζημιές, έφτασε στη Σουραμπάια και την 28η Φεβρουαρίου, προσπάθησε να διαφύγει στην Κεϋλάνη. Όμως το Nachi και το Haguro το πρόλαβαν την 1η Μαρτίου και το βύθισαν.
Παρά το ότι το πλοίο έγινε (στις μέρες του) πολύ διάσημο, μόνο η Matchbox κυκλοφόρησε μοντέλο του τη 10ετία του '80. Το (μάλλον μέτριο) μοντέλο αυτό, σήμερα θεωρείται πολύ σπάνιο και πουλιέται σε εξωπραγματικές τιμές στο e-bay. Πρόσφατα η πολωνική εταιρία Niko Models, κυκλοφόρησε ένα μοντέλο του σε ρητίνη, με τη μορφή που είχε το 1942.

Αυτό το τελευταίο είναι και αυτό που θα (προσπαθήσω - τρομάρα μου) να φτιάξω:
Προς ώρας, έχουν μπει οι υπερκατασκευές και οι κύριοι πύργοι, ενώ φτιάχτηκαν και οι ιστοί από μπρούτζινα rods (ελπίζω να τα κόλλησα αξιοπρεπέστερα αυτή τη φορά). Επίσης βάφτηκε το κατάστρωμα (με λάδια) και έχουν γίνει και τα βασικά βαψίματα (το πλοίο είναι μονόχρωμο - δεν υπάρχει καμία φωτογραφία του με καμουφλάζ, πράγμα μάλλον περίεργο). Θα ακολουθήσουν washes, λάδια, ξύδια, φωτοχαραγμένα (ώχχχχ) και η συνέχεια της κατασκευής.
Ελπίζω να σας αρέσει (μέχρι τώρα) και όπως πάντα η κριτική και τα σχόλια καλοδεχούμενα (με τη σημείωση ότι είναι το πρώτο μου ever, ρητινένιο....παπόρι

)

ΔΚ