Ως ένας από τους μούστους που αναφέρει ο Πέτρος, θα δώσω ό,τι απαντήσεις μπορώ. Δεν έχω πληροφορίες για τα μετά της κατοχής.
Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, για την Ι Ταξιαρχία γύρω απ'την περίοδο του Αλαμέιν, μιλάμε για μονόχρωμα "ερημί" οχήματα. Το αν είναι Light Stone ή Desert Pink δε νομίζω ότι φαίνεται από φωτογραφίες. Υπάρχει ένα *πολύ μικρό* παράθυρο κάποια να ήταν σε Caunter (αν θυμάμαι καλά το Πολ. Μουσείο έχει μια φωτό Portee σε πολύ φθαρμένο Caunter). Το Profile έχει μια φωτογραφία ελληνικών Carrier να σηκώνουν σκόνη στην έρημο. Τα σήματα ήταν απολύτως σύμφωνα με την αντίστοιχη αγγλική πρακτική, με το σήμα της ταξιαρχίας να είναι μια πολύ απλή κεφαλή Αθηνάς σε μπλε φόντο.
Κάποια στιγμή μετά το Αλαμέιν, η Ταξιαρχία (και η ΙΙ που σιγά-σιγά συγκροτείται) αρχίζει να βάφει τα οχήματά της με χρώματα παραλλαγής. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι ακολουθείται απολύτως η επίσημη οδηγία καμουφλάζ του '42 (ή αυτή του '43- το σχήμα της παραλλαγής είναι και στις δύο το ίδιο). Σύμφωνα με αυτήν, το χρώματα είναι Desert Pink και Dark Green. Το '43 και μετά τα χρώματα θεωρητικά είναι Light Mud και Blue Black. Η *προσωπική μου άποψη* είναι ότι ακόμα και στις τελευταίες φωτό της Ι Ταξιαρχίας βλέπουμε τα χρώματα της διαταγής του '42. Κάποια οχήματα μένουν με το μονόχρωμο "ερημί" για αρκετό καιρό- όπως φαίνεται στην στην παρέλαση της ΙΙ Ταξιαρχίας στις 25/3/43 (
http://www.britishpathe.com/record.php?id=75314 ).
Παράλληλα φαίνεται να αντικαθίστανται σε μερικά οχήματα τα αγγλικά WD numbers (που στα κάρριερ αρχίζουν από Τ) με ελληνικούς αριθμούς όπως Ε4708Σ- σε άλλα απλώς προστίθενται οι αριθμοί ΕΣ. Τα σήματα συνεχίζουν να ακολουθούν τη σύγχρονή τους αγγλική πρακτική. Κάποια στιγμή πριν το '44 η Ι Ταξιαρχία αλλάζει από κεφαλή Αθηνάς σε τετράγωνο φόντο σε κεφαλή Αθηνάς σε μπλε δίσκο. Νομίζω έχουν αναρτηθεί στο forum φωτό ενός Otter που το δείχνουν ξεκάθαρα. Κατά τα άλλα, συνεχίζει να ακολουθείται η αγγλική μορφή σημάτων.
Η ΙΙΙ Ορεινή μάλλον "φοράει" Light Mud και Blue-Black. Το σήμα είναι μια κεφαλή Αθηνάς σε ρόμβο. Υπάρχει η φωτό ενός κάρριερ που έχει πλήρη αριθμό WD, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μεταπολεμική.
Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω να σε βοήθησα λιγάκι.
φιλικά,
ʼρης