Αποστολέας Θέμα: Υλικά από το 1990: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά;  (Αναγνώστηκε 1386 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sixoremenos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Υλικά από το 1990: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά;
« στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 02:50:59 μμ »
Πρόσφατα αγόρασα το πρώτο μου μοντέλο (ένα JAS 39 στην 1:48) από το 1991, όταν έκανα μία μικρή (όπως πίστευα) διακοπή στο hobby μας. Μαζί με το κιτ αγόρασα και τα βασικά χρώματα του καμουφλάζ (ακρυλικά της HUMBROL) και 2 βερνίκια (ENAMEL της ίδιας εταιρίας), καθώς και στόκο, υγρή κόλλα και βελτιωτικό σημάτων. Για τα enamel βερνίκια μού έδωσαν διαλυτικό γενικής χρήσης για χρώματα σμάλτου όπως γράφει η συσκευασία, ενώ για τα ακρυλικά μού προτάθηκε η λύση του άζαξ, ως φτηνότερη από το καθαρό οινόπνευμα.

Κάνοντας ένα ψάξιμο στο στοκ των υλικών (μπογιές, κόλλες κλπ) που είχα αποθηκευμένα όλα αυτά τα χρόνια, διαπίστωσα ότι οι μπογιές (τόσο οι enamel όσο και οι ακρυλικές) έχουν μείνει σε ρευστή μορφή, ενώ το ίδιο προς μεγάλη μου έκπληξη συμβαίνει και για 2 σωληνάρια κόλλας της MOLAK! Επίσης, βρήκα αρκετή ποσότητα του αυθεντικού thinner της HUMBROL καθώς και υγρό μασκαρίσματος και βελτιωτικά υγρά της HUMBROL και της Mr Soft.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τα εξής:

Είναι όντως ασφαλής η χρήση του διαλυτικού που μου έδωσαν; Παλιά ήξερα ότι κάθε εταιρεία χρωμάτων βγάζει και το δικό της thinner και καλό είναι να χρησιμοποιούμε αυτό και μόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να χρησιμοποιήσω το thinner που βρήκα ή θα έχει χάσει τις ιδιότητές του;

Τι γίνεται με το άζαξ; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς φόβο και για τις παλιές μου ακρυλικές μπογιές (TAMIYA και GUNZE); Μήπως να χρησιμοποιήσω καλύτερα νεράκι για τις καινούριες και οινόπνευμα για τις παλιές;

Τα βελτιωτικά που βρήκα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν αχρησιμοποίητα και δεν έχουν χάσει καθόλου από την αρχική στάθμη στο μπουκαλάκι τους. Τέλος, αν καταφέρω να επαναφέρω το υγρό μασκαρίσματος, μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Όλα τα βαψίματα αφορούν αερογράφο (εκτός βέβαια από τις λεπτοδουλειές).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Σήμερα λέω να ξεκινήσω και το μοντέλο... :D
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Απ: Υλικά από το 1990. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά;
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 03:25:03 μμ »
Για τις παλιές  ακρυλικές μπογιές (TAMIYA και GUNZE) είναι σχεδὀν σίγουρο  να είναι εντάξει
Χρησιμοποίησε άσπρο καθαρό οινόπνευμα και πιστεύω ότι με τον αερογράφο δεν θάχεις πρόβλημα

Αποσυνδεδεμένος Amen

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Αρης
    • My photo Gallery
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 04:18:25 μμ »
Γεια δες το βιντεο του Modelclub  8)

καλή αρχή με το Gripen!

Αποσυνδεδεμένος alex78

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ....περιπλανώμενος κάπου στο Αιγαίο....
  • Βαρυ(ΠΝ)οίτηs 7
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 04:22:12 μμ »
Καλησπέρα Βαγγέλη και  ::welcome_model::

πιστεύω ότι η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείς το thinner της εκάστοτε εταίρείας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...
αλλά λόγω γενικής οικονομικής στενότητας και μια που τα έχεις διαθέσιμα, μια δοκιμή σ'ενα παλιό (που εκτελεί χρέη πειραματόζωου...)
κιτ θα σου λύσει την απορία σχετικά με την καταλληλότητα τους...

σχετικά με το Ajax τώρα, έχει την ιδιότητα οτι σου glossάρει ελαφρώς και αργεί λίγο να στεγνώσει το χρώμα...σύν ότι καθαρίζεις
εύκολα τον αερογράφο σου όταν έχεις χρησιμοποιήσεις ακρυλικά χρώματα...είναι και φθηνό και συμφέρει...

το καθαρό οινόπνευμα, έχει την ιδιότητα οτι σου mattάρει ελαφρώς και στέγνώνει ευκολότερα το χρώμα...αλλά ''ψιλομπουκώνει'' το μπέκ στους αερογράφους...

πιστεύω οτι η καλύτερη επιλογή είναι το thinner της Tamiya X-20A που συνιστάται κιόλας για την αραίωση των ακρυλικών βερνικιών...και αραιώνει μιά χαρά
τα Tamiya και Gunze....

αυτά που σου ανέφερα, έχουν να κάνουν για χρήση με αερογρέφο και για ακρυλικά χρώματα, για enamels δεν γνωρίζω :oops:

::salut:: ::salut::

βαρυ(ΠΝ)οίτης 7

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 06:36:06 μμ »

πιστεύω οτι η καλύτερη επιλογή είναι το thinner της Tamiya X-20A που συνιστάται κιόλας για την αραίωση των ακρυλικών βερνικιών...και αραιώνει μιά χαρά
τα Tamiya και Gunze....

αυτά που σου ανέφερα, έχουν να κάνουν για χρήση με αερογρέφο και για ακρυλικά χρώματα,

ακόμα καλύτερα

Αποσυνδεδεμένος sixoremenos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 07:48:58 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Είδα και τα video και όντως διαμόρφωσα άποψη, αν και νομίζω ότι θα τα ξαναδώ. Είναι κατατοπιστικότατα! Πραγματικά πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια, να βρω τέτοια κατάσταση στις μπογιές μου, σημαίνει ότι "τα υλικά είναι φιλότιμα". Ελπίζω να είναι εντάξει και ο αερογράφος μου και το κομπρεσέρ, αν και με μια πρώτη δοκιμή all systems are go!

Και πάλι ευχαριστώ!
Βαγγέλης

Tags: