Πρόσφατα αγόρασα το πρώτο μου μοντέλο (ένα JAS 39 στην 1:48) από το 1991, όταν έκανα μία μικρή (όπως πίστευα) διακοπή στο hobby μας. Μαζί με το κιτ αγόρασα και τα βασικά χρώματα του καμουφλάζ (ακρυλικά της HUMBROL) και 2 βερνίκια (ENAMEL της ίδιας εταιρίας), καθώς και στόκο, υγρή κόλλα και βελτιωτικό σημάτων. Για τα enamel βερνίκια μού έδωσαν διαλυτικό γενικής χρήσης για χρώματα σμάλτου όπως γράφει η συσκευασία, ενώ για τα ακρυλικά μού προτάθηκε η λύση του άζαξ, ως φτηνότερη από το καθαρό οινόπνευμα.
Κάνοντας ένα ψάξιμο στο στοκ των υλικών (μπογιές, κόλλες κλπ) που είχα αποθηκευμένα όλα αυτά τα χρόνια, διαπίστωσα ότι οι μπογιές (τόσο οι enamel όσο και οι ακρυλικές) έχουν μείνει σε ρευστή μορφή, ενώ το ίδιο προς μεγάλη μου έκπληξη συμβαίνει και για 2 σωληνάρια κόλλας της MOLAK! Επίσης, βρήκα αρκετή ποσότητα του αυθεντικού thinner της HUMBROL καθώς και υγρό μασκαρίσματος και βελτιωτικά υγρά της HUMBROL και της Mr Soft.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τα εξής:
Είναι όντως ασφαλής η χρήση του διαλυτικού που μου έδωσαν; Παλιά ήξερα ότι κάθε εταιρεία χρωμάτων βγάζει και το δικό της thinner και καλό είναι να χρησιμοποιούμε αυτό και μόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορώ να χρησιμοποιήσω το thinner που βρήκα ή θα έχει χάσει τις ιδιότητές του;
Τι γίνεται με το άζαξ; Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς φόβο και για τις παλιές μου ακρυλικές μπογιές (TAMIYA και GUNZE); Μήπως να χρησιμοποιήσω καλύτερα νεράκι για τις καινούριες και οινόπνευμα για τις παλιές;
Τα βελτιωτικά που βρήκα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν αχρησιμοποίητα και δεν έχουν χάσει καθόλου από την αρχική στάθμη στο μπουκαλάκι τους. Τέλος, αν καταφέρω να επαναφέρω το υγρό μασκαρίσματος, μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Όλα τα βαψίματα αφορούν αερογράφο (εκτός βέβαια από τις λεπτοδουλειές).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Σήμερα λέω να ξεκινήσω και το μοντέλο...