Αποστολέας Θέμα: Φιλιππίνες και τραγικές - Marklin - ιστορίες..  (Αναγνώστηκε 3650 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Φιλιππίνες και τραγικές - Marklin - ιστορίες..
« στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 05:43:13 μμ »
ΠΡΟΣΟΧΗ ! ACHTUNG ! Παρακαλώ ο JIMMIE K. και οι λοιποί Yπέροχοι Tελειομανείς να ΜΗ διαβάσουν παρακάτω καθότι θα κινδυνεύσει το νευρικό τους σύστημα και δεν θέλω να έχω τύψεις !

Δυό λόγια για μένα..
Έφυγα οριστικά από Ελλάδα και ζω σ' ένα νότιο νησί των Φιλιππίνων από το 2009, παντρεμένος με ντόπια κυρία και θετός χαζομπαμπάς 10χρονης κουκλάρας. Η πόλη μου, το Dumaguete, είναι σε στυλ Πρέβεζας - Ξυλόκαστρου..  Οπότε για υλικά μοντελισμού, το ξεχνάμε..

Πριν δυό μήνες έβγαλα από το κουτί του ένα μικρό Marklin δεκαετίας '60, με καμιά 30αριά γραμμές, μια μικρή καρβουνιάρα 3029 και 10 βαγόνια μικτά. Μέγα λάθος..  Έρχεται φίλος Αμερικάνος για καφέ, με φιλανθρωπικό έργο, ενθουσιάζεται και μού κουβαλάει οσονούπω μιά diesel V 200 (3021) με 200 τόσες γραμμές, Μ πάντα, 12 ηλεκτρικά  κλειδιά και Χ, 20 βαγόνια, κλπ.

Προτείνει να φτιαχτεί τραπέζι και να κουβαλιώνται διάφορα μικρά τερατάκια να περνάνε όμορφα με κάτι που αγνοούν τελείως. (Δεν υπάρχει δίκτυο κανονικών τρένων σε λειτουργία, δεν ξέρουν τι είναι τρένο, ατμός, πόσο μάλλον μοντελισμός...

Χρόνος άφθονος και λέω το Ναι, τρομάρα μου. Να 'μαι λοιπόν μπλεγμένος σε στυλ "τραβάτε με κι ας κλαίω"... 

Στο ζουμί τώρα. 

α) Δεν υπάρχουν λεφτά, οπότε μετατροπές σε DC/DCC ξεχνιώνται ! Επιπλέον τραγικά υψηλό κόστος αποστολών από Ευρώπας και ΗΠΑ. 

β) Υπήρχε παληό κρεβάτι. Παίρνω τη ματσέτα και ακριβώς απέναντι από την εξώπορτα μας υπάρχει δασάκι με θηριώδη μπαμπού. Κατέβασα ένα μικρό και να σου τέσσερα πόδια, πήγε ο κρέβατος στα 80 εκ. Τελάρο κόντρα πλακέ θαλάσσης και πηχάκια. Διαστάσεις 2,44 Χ 1,38.

Βασίστηκα στο υπέροχο σχέδιο του ppantos. Εννοείται ότι ΔΕΝ μιλάμε για διόραμα αλλά για παιχνίδι ! Ακολουθώ οδηγίες έμπειρων για κατασκευή δύο λόφων με γύψο και χαρτί ή πανί.

Έκατσα και διάβασα όσα έχουν γραφτεί στο φόρουμ για Marklin και ζητώ οδηγίες και βοήθεια.
Βεβαίως έχω στρωθεί στο διάβασμα, όπως όλοι συστήνετε καθώς και από Αγγλικά sites. Δυστυχώς Γερμανικά δεν κατέχω. 

Βασικό πρόβλημα :

Έχω 3 μετασχηματιστές, 1 για κάθε μηχανή συν 1 για κλειδιά και φωτισμούς.

Πως θα κινήσω τις 2 μηχανές χωριστά ; !  Όπως βλέπετε και στο σχέδιο υπάρχει διασύνδεση και όχι 2 κύκλοι για να απομονώνεται ο ένας από τον άλλο.

Για μετατροπή σε Delta, είδα τιμές σε ebay (για 6604 control unit και 2 decoders για τις μηχανές το λιγώτερο 150 ευρώ μαζί με κόστος αποστολής) και δεν βγαίνω από χρήμα με τίποτα !

Βοήθεια, καλοί μου άνθρωποι...

br99_Oe

• Επισκέπτης
Απ: Φιλιππίνες και τραγικές - Marklin - ιστορίες..
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 12:24:00 μμ »
Κατ΄αρχήν καλό κουράγιο.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάτι σχετικά με την γραμμογράφηση της μακέτας και συνάμα να ρωτήσω. Γιατί να είναι τόσο μπουκομένη από γραμμές η επιφάνεια? Σίγουρα γνωρίζω το "περί ορέξεως ...." και μπορώ να προσθέσω επίσης το γνωστό"model railroading is fun", αλλά πιστεύω ότι λιγότερες γραμμές θα ανεδείκνυαν καλύτερα το τραίνο και πλέον θα χρειαστεί λιγότερος κόπος στην ηλεκτροδότηση. Απλά την γνώμη μου λέω.
Και πάλι καλό κουράγιο και ευχές να λειτουργήσει σύντομα.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 12:36:28 μμ »
Κανε μια επικοινωνια με την IPMS Φιλλιπινων θα σε βοηθησουν

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 10, 2011, 06:55:40 μμ »
Κατ΄αρχήν καλό κουράγιο.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάτι σχετικά με την γραμμογράφηση της μακέτας και συνάμα να ρωτήσω. Γιατί να είναι τόσο μπουκομένη από γραμμές η επιφάνεια? Σίγουρα γνωρίζω το "περί ορέξεως ...." και μπορώ να προσθέσω επίσης το γνωστό"model railroading is fun", αλλά πιστεύω ότι λιγότερες γραμμές θα ανεδείκνυαν καλύτερα το τραίνο και πλέον θα χρειαστεί λιγότερος κόπος στην ηλεκτροδότηση. Απλά την γνώμη μου λέω.
Και πάλι καλό κουράγιο και ευχές να λειτουργήσει σύντομα.

Είναι σαφές ότι πρόκειται γιά παιχνίδι και όχι σωστό διόραμα.  Αν έβρισκα τα υλικά θα έφτιαχνα ένα γωνιακό, πολυεπίπεδο. Χώρο έχω..
Δες ένα τέτοιο, καταπληκτικό τού YannisB στο http://www.marklin-users.net/forum/yaf_postst16874_YannisB---Building-my-new-layout.aspx

Λες για το "μπούκωμα" μόνο ; Εμ, εκείνες οι ...ανηφόρες ; Έχουν να φάνε λάστιχα οι μηχανές, όι-όι μάνα μου.. (Έχω ήδη παραγγείλει 20 τεμ. λάστιχων)

Όσο γιά υλικά ; Στρατζαριστά και κοιλοδοκοί, mdf, νοβοπάν ..άγνωστα.  Ότι πιό φτηνιάρικο ναί ! Σκέψου με μέσο μισθό 200 ευρώ, ένα φύλλο κόντρα πλακέ θαλάσσης (λέμε τώρα..) κάνει 7 έως 10 EUR. Ένα φύλλο πλακάζ (τής πλάκας..) στα 14EUR.

Ευχαριστώ γιά τιε ευχές...

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 11, 2011, 10:38:15 πμ »
.....ΜΗ διαβάσουν παρακάτω καθότι θα κινδυνεύσει το νευρικό τους σύστημα και δεν θέλω να έχω τύψεις !

Δυό λόγια για μένα..
Έφυγα οριστικά από Ελλάδα και ζω σ' ένα νότιο νησί των Φιλιππίνων από το 2009, παντρεμένος με ντόπια κυρία και θετός χαζομπαμπάς 10χρονης κουκλάρας. Η πόλη μου, το Dumaguete, είναι σε στυλ Πρέβεζας - Ξυλόκαστρου..  .

Αν στην νέα σου "Ζωή" είσαι ευτυχισμένος , ΚΑΛΑ έκανες και έφυγες ::salut::. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, και όχι με αυτά που θέλεις να έχεις :).

ΥΓ: Μήπως υπάρχει καμιά παράγκα και για 'μάς ??????Εκεί μας βλέπω σιγά - σιγά.........στη παράγκα. :(
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 11, 2011, 04:55:57 μμ »
Αν στην νέα σου "Ζωή" είσαι ευτυχισμένος , ΚΑΛΑ έκανες και έφυγες ::salut::. Να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, και όχι με αυτά που θέλεις να έχεις :). ΥΓ: Μήπως υπάρχει καμιά παράγκα και για 'μάς ??????Εκεί μας βλέπω σιγά - σιγά.........στη παράγκα. :(

Και βέβαια είμαι ευτυχισμένος ! Ψαχνόμουνα από το 2008 γιά χώρες Ν.Α.Ασίας, ένα δίμηνο το πέρασα σε Ταυλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ.
Τελικά έτυχε να κάτσει η μπίλια στις Φιλιππίνες ! Ο ξένος με 600-700EUR περνάει καλά, όλα μέσα.  Χώρια το φρέσκο και φτηνό ψαράκι..
Βεβαίως υπάρχουν "μείον", ξέρεις κάποια χώρα χωρίς ;  Αλλά στη ζυγαριά υπερισχύουν τα "συν" αν έχεις ανοχές και καλό σύντροφο !

Πάντως, απάντηση από Marklin-άδες στο ερώτημα μου δεν βλέπω μέχρι τώρα...   :(

Αποσυνδεδεμένος Ο ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 11, 2011, 08:54:56 μμ »
Και βέβαια είμαι ευτυχισμένος ! Ψαχνόμουνα από το 2008 γιά χώρες Ν.Α.Ασίας, ένα δίμηνο το πέρασα σε Ταυλάνδη, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ.
Τελικά έτυχε να κάτσει η μπίλια στις Φιλιππίνες ! Ο ξένος με 600-700EUR περνάει καλά, όλα μέσα.  Χώρια το φρέσκο και φτηνό ψαράκι..
Βεβαίως υπάρχουν "μείον", ξέρεις κάποια χώρα χωρίς ;  Αλλά στη ζυγαριά υπερισχύουν τα "συν" αν έχεις ανοχές και καλό σύντροφο !

Πάντως, απάντηση από Marklin-άδες στο ερώτημα μου δεν βλέπω μέχρι τώρα...   :(

Φίλε aki καλησπέρα και απο ενα Marklinιστή
Το πρόβλημα σου είναι οντως σοβαρότατο !!!!! .Τα ηλεκτρικά κυκλώματα απομονώνονται ,γιά τις συγκεκριμένες γραμμές ,με ενα
κομμάτι χαρτιού ,οπως αυτά που βρίσκονται στη συσκευασία των σηματοδοτών ,αν εχεις ,στη μετταλική γλωσσίδα ,στη μέση της γραμμής.Στο σχέδιο σου ,αυτό που μας χαλάει είναι τα δύο διπλά κλειδιά στό ανω και στό βασικό επίπεδο.Επίσης καί τα δύο ,αριστερό--δεξί κλειδιά στό ανω επίπεδο ,στόν κύκλο με τή τυφλή γραμμή .Αν μπορούσες να τα αντικαταστήσεις με απλά Χ πού ε.ιναι και απομωνομένα ηλεκτρικώς μεταξύ τους ,η τουλάχιστον το της βάσης νατο κάνεις υπερυψώμενο.Επίσης τα δύο κλειδιά του
ανω επιπέδου να τα βγάλεις ,καί να κλείσεις τον κύκλο με τη τυφλή γραμμής .Ετσι θα εχεις μιά περιμετρική ,ανω επιπέδου και βάσης
και μία δεύτερη ,ανω ,μεσαίου και επιπέδου βάσης ,με δύο κύκλους επαναφοράς.Για δοκίμασε διπλή γραμμή με δύο κύκλους επανα
φοράς στα ακρα ,ισως και δύο κυκλώματα αυτού του τύπου.Καί μή ξεχνάς ,ενας μετασχηματιστής ενα κύκλωμα .
Αν σε βοήθησα καλώς ,ειδάλως ,οπως σου είπε και ο φίλτατος br99_Oe βγάλε γραμμές η καλλίτερα κάνε τυφλές συλλογής

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Οκτωβρίου 20, 2011, 06:38:10 μμ »
Τελικά δόθηκε λύση, απλή και εύκολη, από τον Πρύτανη τού αναλογικού Marklin, Yannisb !

Μόνωση σε 2 σημεία των Χ και σε 3 ψαλίδια, 2 χωριστά κυκλώματα το καθένα στον δικό του μετ/στή και μία κοινή γείωση -Ο- μοιρασμένη
και στούς 2.  Δούλεψε άψογα !  Ευχαριστώ όλους σας.

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 07, 2011, 03:08:03 μμ »
Τέτοιες άγριες μέρες που περνάμε να κάνουμε και λίγο καλαμπούρι...

Συνταγή γιά όχημα καθαρισμού γραμμών :

1. Λαμβάνομεν σασί παλαιού φορτηγού βαγονιού,

2. Κόβωμεν τις κεφαλές από δύο παλαιές οδοντόβουρτσες,

3. Τις προσαρμόζωμεν επί τού σασί και προσθέτωμεν και σχετικόν βάρος για να τις πιέζει επί των γραμμών...

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 07, 2011, 05:45:44 μμ »
Είσαι εφευρετικότατος!
Πολλά μπράβο.

Το σίγουρο είναι , ότι δεν θα πιάσουν πέτρα τα "δόντια" των γραμμών ! :mrgreen:

Δοκίμασε κάτι αντίστοιχο σε γόμα με βάρη για την καθαριότητα, αλλά σκούπισε με ηλεκτρική τα υπολείματα.

Jimmy.k ::salut::

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 07, 2011, 06:12:47 μμ »
Είναι προφανές ότι πρόκειται γιά πλάκα..  ::lol18::

ʼμα δεν πέσει χέρι δεν γίνεται δουλειά, τώρα ξεκίνησα γύψους κι όποτε στεγνώσουν (τουλάχιστον 4 μέρες λόγω υγρασίας..)
αρχίζω βαψίματα.  Ήδη η πρώτη φουρνιά πιτσιρικαρίας (και όχι μόνο..) έχει πάθει λαχτάρα, στόματα μισάνοιχτα, μάτια
γουρλωμένα !  Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος.  Έβαλα ένα μικρό τελεφερίκ και άφησα τον σταθμό κορυφής επίτηδες χωρίς
κάλυμμα. Έπρεπε να 'σουν από κοντά να δείς την περιέργεια τους γιά τις τροχαλίες !  Τα φουκαριάρικα, άθλια παιδεία,
αμόρφωτοι γονείς δίχως ενδιαφέροντα...

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 08, 2011, 10:51:47 πμ »
Όταν η βασική ανάγκη είναι η επιβίωση,όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Ποιός γονιός(αμόρφωτος) στέλνει τα παιδιά του σε σχολείο(κάθε είδους) για να ξεφύγουν απο την μιζέρια της καθημερινότητας , όταν η βασική τους ανάγκη είναι να βρούν τροφή(μέσω χρημάτων φαντάζομαι) κάνοντας όποια δουλειά μπορούν;  Φαντάζομαι δεν προλαβαίνουν ή δεν θέλουν. Τυχερά παιδιά θα είναι όσα δεχτούν ξένη επιροή και τους δοθεί κάποια ευκαιρία.

Μην ξεχνάς οτι ένα παιδί ,ανεξάρτητα απο τον τόπο ,τρόπο , χρόνο που μεγαλώνει , δεν παύει να είναι παιδί.

Οσο για τα ενδιαφέροντα που αναφέρεις ,κάτσε λιγάκι να δείς τι έχει να γίνει στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.Θα έχουμε ενδιαφέροντα αλλά δεν θα έχουμε χρήματα , ούτε παιδεία.Οχι οτι είχαμε ποτέ,λέμε τώρα.................... :mrgreen:

Σου εύχομαι ΟΛΟΨΥΧΑ να είσαι καλά και να δώσεις εσύ όποια καλή επιροή και παιδεία μπορείς. ::salut::

ΥΓ1: Ανέβασε και καμμιά φωτογραφία απο το τσούρμο της πιτσιρικαρίας που χαζεύει τη μακέτα.
ΥΓ2: Ζητώ συγνώμη :oops: για το spam ,αλλά προέχει ο άνθρωπος για μένα.
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος akis51

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 19, 2011, 05:08:51 μμ »

Αστέρι μηχανοδηγός..

14 χρονών, μυαλό 10.. Μέλος εφηβικής συμμορίας, τον έβγαλε με χίλια ζόρια η αδελφή του και βοηθάμε όλοι να τον ..επαναφέρουμε.  ʼρπαξε Ελληνικές σφαλιαρίτσες
και τον ..στρίμωξα στο κολλητήρι να συνδέει λεντάκια.  Έπαθε πλάκα όταν άναψαν !  Έχω παραγγείλει μερικά απλά συναρμολογούμενα κιτ για να πάρει μπροστά το
μυαλό και τα χέρια του.. 

Ετούτο, αφού χάζεψε προσεκτικά το τρένο να γυρνάει, ζήτησε τα αυτοκινητάκια, τα πήρε, βγήκε στον κήπο και τα καταχάρηκε.. Αμ πως..

Tags: