Γιώργη θα σε μαλώσω
, διαχωρισμός χρωμάτων ατράκτου με μασκάρισμα
:
Τρίζουν τα κόκαλλα των απανταχου βαφέων της luft!!! (και να πω οτι δεν το εχεις βρε παιδι μου..)
Και θα εξακολουθήσουν να τρίζουν αν δεν απαλλαγούν από τους όμορφους μοντελιστικούς μύθους τους οποίους έχουμε δεχθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα.. Για πάμε να δούμε, η γραμμή αυτή βαφόταν στο εργοστάσιο (συνήθως) με ελεύθερο χέρι. Αφηνε ένα oversprey αλλά κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ μπορείς να το αποτυπώσεις αυτό στην 1/72. Μετά, αν ήθελαν στις υπομονάδες, ή και στο ίδιο το εργοστάσιο, πρόσθεταν mottling. Προς το τέλος του πολέμου δεν πρόσθεταν τιποτα, θα έχετε δει το κάτω μέρος πτερύγων από Fw 190D και Ta 152 που είναι άβαφα, τρέχανε και δε φτάνανε και επεφταν και βόμβες σωρηδών.
Και επειδή καλή είναι η θεωρία, πάμε παρακάτω. Ξεχάστε το mottling που σε κάποιες πειρπτώσεις έχει προστεθεί και δείτε τη διαχωριστική γραμμή.

Να και ένα μουσειακό, κοφτή όμορφη γραμμή και mottling στο μεγαλύτερο μήκος της για να σβήνει απαλά πάνω στο RLM76. Η διαχωριστική πάντως σαφώς ξεχωρίζει.

Οπότε, ναι, σε πολλές περιπτώσεις το mottling κάλυπτε τη διαχωριστική γραμμή, αν έμπαινε. Χωρίς αυτό η εικόνα, στην 1/72 τουλάχιστον είναι πολύ κοντά στη μασκαρισμένη διαχωριστική γραμμή. Εγώ τουλάχιστον, ακόμα και με τον Infinity πιστεύω πως δε βγαίνει ρεαλιστική αν ψεκαστεί ελεύθερο χέρι. Μασκάρισμα με ανύψωση από την επιφάνεια βαφής έχω δοκιμάσει αλλά και πάλι η διαφορά είναι πολύ μικρή, φυσικά πάντα για τα δικά μου μάτια. Επίσης προς το τέλος του πολέμου τα όμορφα mottling και οι ζόρικες φιδάτες διαχωριστικές γραμμές που απαιτούσαν χρόνο απλά μειώθηκαν δραστικά για προφανείς λόγους.
Μερικές ακόμα με Ta 152.

Μολύβι. Εχω περάσει ματ βερνίκι, όποιος μπορεί να βοηθήσει με το μολύβι θα με εξυπηρετήσει αφάνταστα, προσωπικά σε κάτι δοκιμές που έκανα θεωρώ εαυτόν ανίκανο να πετύχει κάτι τέτοιο χωρίς να κάνω το μοντέλο μαντάρα

Οσο για το mottling έπεται ένα Fw 190A6 το οποίο θα έχει μπόλικο. Τρέμε κόσμε