Νομίζω πως οι αρματάδες (συγγνώμη για το διαχωρισμό...) τελικά έπεσαν σε μία τεράστια τρύπα ανάλογη με τα fashion victims του πραγματικού κόσμου. Φιάχνεις άρμα; Πρέπει να κάνεις τα 10-12 βήματα που απαιτούνται γιατί τα είπε ο Lavochkin, ο Μig, o Hispano-Suiza ή και εγώ δεν ξέρω ποιος άλλος. Εχω βάψει μερικά άρματα και ολοι μου έχουν πει πως από βάψιμο είναι αποδεκτό και δεν έχω κάνει σχεδόν ΤΙΠΟΤΑ από τις σύγχρονες επιταγές της μοντελομόδας, απλά έχω εφαρμόσει κάποια φωτίσματα που θα έκανα και σε οποιοδήποτε μοντέλο αεροσκάφους, wash, άντε και τίποτα λάδια. Θα μου πεις χάλια είναι τα μοντέλα σου, και θα συμφωνήσω αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις τεχνικές αλλά με την κουλαμάρα μου. Επίσης οι διάφοροι evangelists του αρματικού χώρου, ίσως και για λόγους πωλησιακής πολιτικής, αλλάζουν ονόματα τεχνικών γνωστών από "αιώνες" και ακούγονται θεοί ενώ μιλάνε απλά για φωτίσματα ή ένα απλό wash. Και η μόδα καλά κρατεί και φυσικά οι πωλήσεις πάνε ακόμα πιο καλά...
Εδώ συμφωνώ πλήρως...
Για να πάω παραπέρα θα πιάσω μία απλή άκρη: το χρώμα.
ΟΛΟΙ οι "μεγάλοι" έχουν μία τρέλα να αναφέρουν "αυθεντικά χρώματα".
Τι πάει να πει μωρέ αυθεντικά χρώματα στον μοντελισμό;
Το χρώμα όσο μικραίνει η κλίμακα πρέπει να ανοίγει... Στην 1/72 που είναι τα μοντέλα μου, θα πρέπει να είναι κάπου 30% πιο ανοιχτό!!! ʼρα ουσιαστικά έχουμε ένα άλλο χρώμα... Αφήστε δε που το χρώμα ανοίγει από την πολυκαιρία...
Το ίδιο συμβαίνει και με τις πραγματικές αποχρώσεις. Τα χρώματα των Σοβιετικών το 42,43 ήταν για τα πανηγύρια, το ίδιο και τα χρώματα των Γερμανών το 44,45. Αφήστε δε που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν και τα Πολωνικά και τα Τσεχοσλοβάκικα και τα Ιταλικά χρώματα!!!
Και υπήρχαν παλαιότερα στις εκθέσεις "κάποιοι" που τολμούσαν να πούνε ότι το χρώμα δεν είναι "της περιόδου" ή δεν είναι "αυθεντικό"!!!
Το ίδιο συμβαίνει και με τις φθορές στα άρματα.
Ειδικότερα το χειμώνα του 44-45, τα γερμανικά άρματα δεν είχαν πάνω από 1 μήνα ζωή...
Οι δε διαταγές ήταν να μην τα κακομεταχειρίζονται - όπως π.χ. έκαναν στην αρχή του πολέμου που έριχναν σπίτια και δέντρα - για να γλιτώνουν κάποιες βλάβες...
ʼρα με 1 - άντε το πολύ 2 - μήνες μαχών π.χ. το Jagdtiger, θα είχε τις τρελές φθορές που βλέπουμε σε κάποια μοντέλα; Ξεσπούσαν με λίγα λόγια πάνω στο άρμα τους;;;
Ειδικότερα στα τέλη του 45 τα γερμανικά δεν είχαν πάνω από 2 εβδομάδες ζωή!!!
Βέβαια τώρα τελευταία κάποιοι έχουν ξυπνήσει και έχουν δει ότι δεν ισχύουν οι υπερβολές που κάποιοι εφάρμοσαν πριν από κάποια χρόνια. Με τις "υπερβολές" πήραν ουκ ολίγα βραβεία, και στο τέλος εφάρμοσαν το σύστημα τους και οι άλλοι μοντελιστές, γιατί
ΝΑΙ υπάρχει και μόδα στον μοντελισμό...
Εγώ πάντως ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω μετά από 30 χρόνια μοντελιστής τι πάει να πει "αυθεντικό μοντέλο".
Π.χ. το Σοβιετικό Τ64
Εάν το παρουσιάσω όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, θα είναι "μη αυθεντικό";
Εάν το παρουσιάσω σε παρέλαση στην Ερυθρά πλατεία, θα είναι "μη αυθεντικό";
Εάν το παρουσιάσω σε μονάδα επισκευών, θα είναι "μη αυθεντικό";
Εάν το παρουσιάσω σε ένα μουσείο, θα είναι "μη αυθεντικό";
Θα πρέπει να το παρουσιάσω μέσα στην μπίχλα, στις λάσπες στην καταστροφή και στην διάλυση, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της μόδας επί τεχνικών στο βάψιμο και χρησιμοποιώντας pe parts αξίας 500 ευρώ, για να είμαι πολιτικά ορθός;