Αποστολέας Θέμα: Αναλογία διαλυτικού-χρωματος (σμάλτου!) για αερογράφο!?  (Αναγνώστηκε 3368 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος TomahawK

• Scale 1/144
  • *
  • The magic of aviation
Θα ηθελα να μου προτεινεται αναλογία διαλυτικου-χρωματος σε χρωματα σμάλτου για βάψιμο με αερογράφο γιατι η 2-1  που κανω βγαζει καλο αποτελεσμα αλλα θελει πολλα περασματα! :D :?:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Αναλογία διαλυτικου-χρωματος(σμαλτου!) για αερογράφο!?
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 02:06:26 μμ »
Μιας και βάφω με σμάλτα τελευταία και το ψάχνω και εγώ, έχω να σου πω ότι είναι ανάλογα την εταιρία και μερικές φορές και το ίδιο το χρώμα ή η απόχρωση.
Πχ, Η Revell προτείνει 3 μέρη χρώμα συν 2 μέρη διαλυτικό (60%-40%) το οποίο δουλεύει καλά μιας και μόλις το δοκίμασα και μάλιστα σε άσπρο.
Η Humbrol προτείνει 1 έως 2 μέρη χρώμα προς 1 μέρος διαλυτικό. (50-50 έως 70-30), αλλά νομίζω μια αναλογία 60-40 όπως της Revell ή ακόμα και 50-50 θα είναι καλύτερα.  Ειδικά τα Humbrol θέλουν ΠΟΛΥ καλό ανακάτεμα γιατί πήζουν στον πάτο, κάτι που δεν παρατήρησα με τα Revell. (http://www.humbrol.com/hints-and-tips/painting-and-varnishing/airbrushing-tips/)

Αν ψάξεις στο Internet θα βρεις πολλές και διάφορες γνώμες από διάφορα forum.

Και αυτό που κάνουμε όλοι λάθος (οι νέοι μοντελιστές τουλάχιστον). Καλύτερα περισσότερα λεπτά χέρια παρά λιγότερα πηχτά.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 02:43:47 μμ »
Μόλις πριν από λίγο αυτό έκανα, Humbrol + 50% διαλυτικό, όποιο διαλυτικό, ακόμα και white spirit (ναι, για προχειροδουλειές μια χαρά είναι!). Αραίωση κατ' όγκο με το σταγονόμετρο, αλάνθαστη συνταγή. Αν απαιτηθεί να κάνω post shading ή τίποτα μυστήριες λεπτομέρεις, τότε μέχρι και 80% διαλυτικό και για καπνιές-βρωμίσματα-λερώματα 90% διαλυτικό με το χρώμα να καλύπτει σιγά σιγά δίνοντας απόλυτο έλεγχο επί της διαδικασίας. Ιδού και το το αποτέλεσμα της θεωρίας, Α-1Η βαμμένο με το δύστροπο FS36440 χωρίς αστάρι, κατ' ευθείαν πάνω στο πλαστικό της Hasegawa. Αραίωση 50%, αρχικά πέρασμα το κέντρο των panels και μετά απαλά χέρια, μπορεί και 10, μέχρι να καλυφθεί το pre shading όσο θέλω.

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 02:47:41 μμ »
Τα white ensign τα διαλύω με 1/1 αναλογία (παντα με πολυουρεθάνη).Αλλά δεν υπάρχει ακριβής απάντηση,ο μόνος τρόπος είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις,πως να το κάνεις,τι δυαλιτικό θα χρησιμοποιήσεις και φυσικά πειραματισμός  :wink:

::salut::

Αποσυνδεδεμένος TomahawK

• Scale 1/144
  • *
  • The magic of aviation
Απ: Αναλογία διαλυτικού-χρωματος (σμάλτου!) για αερογράφο!?
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 02:01:19 μμ »
Ευχαριστώ πολυ! Η βοηθεια σας ειναι πολύτιμη. :wink:

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2011, 02:41:32 μμ »
Διάλυση 1/1 με πολυουρεθάνη. Οι σταγόνες κατευθείαν στο κύπελλο με πιπέτα για την πολυουρεθάνη και ένα παλιό sprue  για το χρώμα. Ανακάτεμα με πινέλο,  έλεγχος να τρέχει σαν γάλα και ξεκινάς.

type less model more

Αποσυνδεδεμένος TomahawK

• Scale 1/144
  • *
  • The magic of aviation
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2011, 03:15:32 μμ »
Τι ειναι το sprue  :?:και που μπορω να βρου πιππετες γιατι μεχει σιγμης δουλεωο με συρριγγες! :?:

Αποσυνδεδεμένος alex78

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ....περιπλανώμενος κάπου στο Αιγαίο....
  • Βαρυ(ΠΝ)οίτηs 7
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2011, 04:50:45 μμ »
Τι ειναι το sprue  :?:και που μπορω να βρου πιππετες γιατι μεχει σιγμης δουλεωο με συρριγγες! :?:

sprue :arrow: εννούμε ανοίγοντας το κουτί, τα πλαστικά πλαίσια που περιέχει το κίτ (συμβολίζονται π.χ. A,B,C,D....) που πάνω τους βρίσκονται αριθμημένα τα κομμάτια...

πιππέτες :arrow: συνήθως τις βρίσκεις στα φαρμακεία

::welcome_model::
βαρυ(ΠΝ)οίτης 7

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 26, 2011, 05:33:43 μμ »

Εγώ ανακατεύω το χρώμα μέσα στην σύριγγα,έτσι ελέγχω πολύ εύκολα την αναλογιά που θέλω αλλά γλιτώνω και το καθάρισμα  :twisted:

Tags: