Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση: Πως έμοιαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την εποχή του Ιάσωνα?  (Αναγνώστηκε 2278 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Περιστέρι
Καλησπέρα ,
ασχολούμαι κυρίως με ιδιοκατασκευές ξύλινων πλοίων. Αυτές τις μέρες τελειώνω ένα μοντέλο της θρυλικής Αργούς σε κλίμακα 1/25. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα να βάλω μέσα και ένα Αργοναύτη. Μήπως γνωρίζει κανείς πως έμοιαζαν οι κύριοι αυτοί, ή τουλάχιστον σε τι βιβλιογραφία μπορώ να ψάξω?
Ευχαριστώ.
http://sotropi.blogspot.com/
http:// navarinomodels.com

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: Ερώτηση: Πως έμοιαζαν οι Αρχαίοι Έλληνες την εποχή του Ιάσωνα?
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 23, 2011, 08:57:34 πμ »
Ένοπλο ή όχι; Καλύτερα να μην επιλέξεις φιγούρα αρχαίου της Κλασικής Εποχής (6ος-5ος πΧ αιώνας), καθώς η εποχή του Ιάσονα ήταν πολύ παλαιότερα, νομίζω πρίν ακόμη κι από τον Τρωικό πόλεμο. Και μιά και μιλάμε για ναυτικό, πιστεύω πως μιά φιγούρα με έναν απλό κοντό χιτώνα και σανδάλια σε καλύπτει. Όμως δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμμένο να προτείνω.
Όπως και να έχει, απόφυγε τις φιγούρες με την κλασική κορινθιακού τυπου περικεφαλαία με το λοφίο. Είναι πάνω από 700 χρόνια μεταγενέστεροι αύτοι οι κύριοι από την εποχή του Ιάσονα!

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 23, 2011, 10:46:21 πμ »
Αν και πρόκειται για μύθο και μάλιστα πολυσυζητημένο,που σημαίνει οτι μπορείς να οργιάσεις όσον αφορά το πλοίο και τα ρούχα,μια ιστορική προσέγγιση του, είναι εξίσου ενδιαφέρουσα.
Εάν δεν κάνω λάθος,χρονολογικά η εκστρατεία τοποθετείται γύρω στο 1400π.Χ.,οπότε μιλάμε για μυκηναική περίοδο.Πανοπλία των Δενδρών,κράνη από δόντια αγριόχοιρου,οχτώσχημες ασπίδες,κοντές φουστίτσες-αντρικές-με χοντρή πλέξη,και κοντοί λευκοί χιτώνες,από βαρύ ύφασμα με μαύρες μπορντούρες.Μιας και οι Αργοναύτες ήταν ένας κι ένας,ήρωες ονομαστοί,δεν νομίζω να ντύνονταν σαν απλοί ναύτες,κάτι πιο ηρωικό μάλλον πρέπει να διαλέξεις.Δυστυχώς,λόγω βλάβης του υπολογιστή μου,δεν μπορώ να σκανάρω και να σου στείλω υλικό αυτή τη στιγμή,με το που μπορέσω θα το κάνω.Στο μεταξύ,εάν ψάξεις στο ιντερνετ για "μυκηναικη εποχή","μυκηναοι πολεμιστες" κλπ. θα βρεις αρκετές πληροφορίες.Καλή επιτυχία και τα ξαναλέμε και βάλε και καμμιά φωτό του πλοίου σου να το δούμε. ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 23, 2011, 11:10:59 πμ »
Ό,τι μεταλλικά στοιχεία έχει πάνω του, θα ήταν σωστότερο να είναι χάλκινα ή μπρούτζινα, μιάς και ο σίδηρος και η κατεργασία του δεν ήταν καθόλου διαδεδομένη τότε. Ίσως μάλιστα και τελείως άγνωστη στον Ελληνικό χώρο. Αν και κατά την γνώμη μου, καλύτερα να μην είναι βαριά αρματωμένος. Ίσως κανένα τόξο, ή κανένα ακόντιο να είναι ύπεραρκετό. Νομίζω πως ο Ηρακλής ήταν μέσα στους Αργοναύτες, τουλάχιστον για ένα μέρος της εκστρατείας. ʼρα άν βρείς κανέναν γεροδεμένο με λεοντή, θα είναι ό,τι πρέπει. Φυσικά μπορείς να βάλεις και τον Μορφέα με την λύρα του...Αυτός νομίζω, κοίμισε το δράκοντα που φυλούσε το Χρυσόμαλλο Δέρας. Επίσης, μπορείς να βάλεις τον ίδιο τον Ιάσονα. (με ένα μόνο σανδάλι φυσικά :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)

Αποσυνδεδεμένος xristosstergiou

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 23, 2011, 12:49:49 μμ »
Χαίρεται!
Νομίζω ότι συμφωνώ με τους προλαλείσαντες! Το πόστ μου θα μπορούσε να θεωρηθεί και σπάμ αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται απλά για μύθο η ιστορία του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Είναι γνωστό από αρχαιολογικά και γεωλογικά ευρύματα ότι στην περιοχή του "Δέρατος" υπήρχε απόληψη προσχωματικού χρυσού από ποτάμια. Τώρα, η τεχνική είναι πολύ απλή και χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια, τελευταία της αναφορά στα τέλη του 19ου αιώνα όταν Γάλλος περιηγητής στη Μακεδονία παρατήρησε ότι αθίγγανοι στο ποταμό Εχέδωρο(Θεσσαλονίκη) την χρησιμοποιούσαν. Η τεχνική αυτή λοιπόν είναι, με πασσάλους τοποθετούσαν τομάρια από πρόβατα στην κοίτη του ποταμού, οι τρίχες του ζώου παγίδευαν τους κόκκους του χρυσού και στη συνέχεια ρίχνοντάς το στη φωτιά πέρναν το χρυσό. Τεχνική απλή και ουσιαστική, αναλλοίωτη στα βάθη τον αιώνων.
Δε λέω, μύθος ο δράκος, η μάντισσα και τα συναφή αλλά η εκστρατεία πρέπει να έγινε! ::salut:: ::salut:: ::salut::
Οι βιτρίνες αποδεικνύονται πάντα μικρές...!

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 23, 2011, 01:26:51 μμ »
  Χρήστο καλό το σχόλιό σου . Dorade  αυτό που μπορώ να πω είναι , θα το έχεις δει και εσύ άλλοστε , οι απεικονήσεις των αργοναυτών στα ερυθρόμορφα αγγεία ,που ταιριάζουν με την περιγραφή που δίνει ο Ελιξ-ιριος και ο Mastoras πιο πάνω . Καλή συνέχεια και μη ξεχνάς δώσε φώτο στο λαό  :). ::salut::

Αποσυνδεδεμένος christos_p

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 24, 2011, 06:12:16 μμ »
Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του Χρήστου.
Μία προσωπική εκτίμηση θα ήθελα να προσθέσω.
Αν θυμάμαι καλά η πανοπλία των Δενδρών φέρεται να ανήκει σε εξοπλισμό αρματιστή της αποχής.
Ίσως λοιπόν, να μην ήταν μέρος του εξοπλισμού των Αργοναυτών.
Όπως είπα όμως αυτό είναι μία προσωπική εκτίμηση

Αποσυνδεδεμένος phantomakias

• DUM SPIRO MODELARUM MODELARUM ERGO SUM
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • PHANTOM PHOREVER / ...ΟΛΑ HAFif
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 27, 2011, 02:31:28 πμ »
Προσωπικη αποψη επισης
Η πανοπλια Δενδρων ειναι Μυκηναικης εποχης (Βλ.Τρωικος πολεμος) και την φοραγανε ΜΟΝΟ οπλαρχηγοι .
Πχ Αιας μαζι με Πυργοσχημη ασπιδα .
Η εκστρατεια εγινε (θεωρω δεδομενο οτι εγινε ασχετα το που και γιατι) πριν τον Τρωικο
Οι τυποι ηταν ηρωες στην πλοιοψηφια τους και με "ειδικες" δεξιοτητες συνεπως πολυτιμοι κι οχι για μαχες.Αλλοι πολεμαγανε για παρτυ τους.
Οποτε μπορει να ειναι απλα ενδεδυμενος και μην αγχωνεσαι με πανοπλιες κλπ.
Ο Χερκουλης ηταν μεχρι μετα το Φινεα.Χαθηκε ψαχνοντας τον Υλα κατα μια εκδοχη, ή κατα μια αλλη κληθηκε στον αρχηγειο (Ολυμπος  :mrgreen:) ή κατ αμια τριτη εφυγε για να παει για τους αθλους του.
Καλη συνεχεια και ποσταρε το σκαρι να βλεφαριασουμε.
Την Δρυ στην πλωρη την εβαλες; ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 27, 2011, 07:20:02 μμ »
Την πανοπλία των Δενδρών,την φορούσαν ευγενείς,φραγκάτοι και ήρωες,άρα ταιριάζει απόλυτα στους επιβάτες της Αργούς.Δεν την φορούσαν "αρματιστές",απλά λόγω βάρους,χρησιμοποιούσαν άρματα για να μεταφέρουν στο πεδίο της μάχης τους αρματωμένους,εκεί κατέβαιναν και πολεμούσαν πεζοί.Δεν είναι απαραίτητο να την φοράει η φιγούρα σου,αλλά θα ήταν ωραία εικόνα να έχεις μια πανοπλία τέτοια πάνω στο κατάστρωμα με μια ασπίδα και μερικά όπλα.

Αποσυνδεδεμένος dorade

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Περιστέρι
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 29, 2011, 08:09:05 μμ »
Αρχικά θα ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση μου... αλλά έφυγα εκτάκτως για τις τελευταίες μου διακοπές ( και πολύ το χάρηκα).

Πρώτα απ΄όλα  σας ευχαριστώ όλους θερμά , για οποιαδήποτε πληροφορία μου έχετε παραθέσει.

Επιτρέψτε μου τώρα να σχολιάσω μερικές από τις απαντήσεις σας.
Αρχικά δεν ξέρω εάν θα είναι ένοπλος ή όχι. Το θέμα της φιγούρας , μου γεννήθηκε πιο πολύ με σκοπό να δείξω το μέγεθος του πλοίου σε σχέση με τον άνθρωπο.
Χρονικά θα συμφωνήσω με τον mastora, μιας και οι διάφορες ιστορικές αναφορές , τοποθετούν την Αργοναυτική εκστρατεία κάπου στο 1400πχ.
Ο μύθος όμως , πάντα έχει μια δόση αλήθειας.
Το 2001 συμμετείχα  σε πρόγραμμα αναβίωσης του μύθου, και κατασκευής πλοίου που να αναπαριστούσε την Αργώ , μέσα από μελέτη και έρευνα ομάδας επιστημόνων με την ονομασία ΝΑΥΔΟΜΟΣ . Η δική μου δουλειά ήταν να φτιάξω , ένα κατασκευαστικό μοντέλο- οδηγό για το πλοίο που θα ακολουθούσε.
Μερικά στοιχεία μπορείτε να δείτε στο http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=263%3A2010-07-16-20-05-08&catid=31&Itemid=64&lang=el
ʼρα δεν νομίζω ότι μπορεί να οργιάσει η φαντασία μου , γιατί ιστορικοί ,αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε αυτό το αποτέλεσμα.άλλωστε είναι και η μοναδική επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη που υπάρχει για τα πλοία εκείνης της εποχής.
Τώρα όσο για το εάν έβαλα την δρυ? ...εννοείται πως ναι . Όταν θα ποστάρω το θέμα , αγαπητέ phantomakia , θα παρουσιαστούν τα υλικά όλα!!!
Όμως επιστρέφοντας στην φιγούρα και επειδή είμαι εντελώς άσχετος με το θέμα( εγώ καράβια φτιάχνω), θα χαρώ να βρούμε και μια φιγούρα εμπορίου σε κλίμακα 1/25 για να την μετατρέψει ο καλός μου φίλος Κυριάκος...(ελπίζω να το έπιασε το υπονοούμενο).

Και πάλι σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας και για να ικανοποιήσω τον repetan, μια φωτογραφία με το μοντέλο.
Μπάμπης Καρκατσούλης

http://sotropi.blogspot.com/
http:// navarinomodels.com

Tags: