Αποστολέας Θέμα: ΕΛΔΥΚ 1974  (Αναγνώστηκε 14685 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος SaTs

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Aθήνα
ΕΛΔΥΚ 1974
« στις: Ιουλίου 01, 2011, 08:07:30 μμ »
Καλησπέρα! 
Θέλω να ετοιμασω μια μικρή βινιετα με θέμα τους στρατιώτες της ελληνικής δύναμης Κύπρου στην εισβολή του 1974.Δυστυχώς δεν έχω βρει αρκετό φωτογραφικό υλικό για να μπορέσω να επιλέξω κατάλληλες φιγουρες.Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Απ: ΕΛΔΥΚ 1974
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 02, 2011, 05:38:47 μμ »
Συγχαρτηρια για την επιλογή θέματος. (πολύ πονεμένη ιστορια...)
Για φιγοούρες προτείνω το παρακατω κιτ τις Ντραγον ( το πειρα και εγω για τον ιδιο σκοπό)

για πληροφορίες δες :
http://www.doureios.com/
υπάρχει και ένα βιβλίο σχετικό με την ΕΛΔΥΚ γραμένο απο ανθρωπο που πηρε μερος στα γεγονότα αλλα οι φωτό του είναι λίγο μουφα απο οτι ξέρω
http://thulebooks.blogspot.com/2010/08/1974.html
ακόμα

http://aioniaellinikipisti.blogspot.com/2010/07/blog-post_05.html

Αν θες για τις στολές πολύ καλές πληροφορίες θα παρεις απο
"Λούφα και Παραλαγή" και" Γεννάιοι της Σαμοθράκης"

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 02, 2011, 06:52:11 μμ »
http://www.doureios.com/
υπάρχει και ένα βιβλίο σχετικό με την ΕΛΔΥΚ γραμένο απο ανθρωπο που πηρε μερος στα γεγονότα αλλα οι φωτό του είναι λίγο μουφα απο οτι ξέρω..

Θα μπορούσες λίγο να γίνεις ποιό σαφής; 

Αν θες για τις στολές πολύ καλές πληροφορίες θα παρεις απο
"Λούφα και Παραλαγή" και" Γεννάιοι της Σαμοθράκης"

Πλάκα κάνεις; Υλικό για τις στολές θα πάρει από ...ταινίες; που χρησιμοποιούσαν στολές από τα Βεστιάρια της FINOS-FILM και από τα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι;

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 02, 2011, 08:46:14 μμ »
Οχι δεν κανω πλάκα... δεν κανω ποτέ πλακα. Ειδικά σε ενα θεμα σαν αυτό. Δες πρωτα τις ταινίες προσεκτικά και μετά μου λες ...

Ως αναφορά τις φωτό του βιβλίου "ʼγνωστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974" το οποίο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ των εκδόσεων Δούρειος Ιππος   αλλά άλλου εκδοτικού οικου, ( και κακώς έκανες τη σχετική παράθεση)υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα των  φωτογραφίων απο μάχες που παρουσιάζει , είναι πολύ θολές και ασαφείς και εχω την εντύπωση (πέρα απο αλλες πηγές που δεν μπορώ να αναφέρω εδω) οτι μπήκαν απλώς για να βοηθήσουν την παρουσίαση του κειμένου που αποτελεί μαρτυρία ανθρώπου που τα εζησε τα πραγματα.Επιπλέον εχει και πολύ καλές αυθεντικές εγχρωμες φωτό απο στολές της εποχής 1974της ΕΛΔΥΚ, που μπορείς να τις συγκρίνεις με τις ταινιες οι οποίες δεν είναι της Φινος Φιλμ.
 Οι εκδόσεις του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ έιναι πολύ ψαγμένες και ποιοτηκές σε θεματα γενικής  παρουσίασης χαρτιού κ.λ.π.
Θα κάνεις μάζεμα στοιχείων απο ολά αυτά που ανέφερα (εγώ αυτό εκανα ) οχι ,μονο, απο τις ταινίες .
Είδα πρώτα φωτογραφίες , μετά εκανα συγκριση με την ταινίες και συμπερανα οτι μπορώ να παρω στοιχεία και απο της ταινίες.

Τέλος φιλε Χαριδημε αν εχεις κάποιο στοιχείο να καταθέσεις προς βοηθεια του οποιου ενδιαφερόμενου μοντελιστή, παντα ευπρόσδεκτο

Αποσυνδεδεμένος architect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Doha Qatar
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 04, 2011, 03:33:54 μμ »
Φίλε SaTs φοβερό θέμα.
Οι στολές ήταν οι λεγόμενες φαιοπράσινες της εποχής, θα προσπαθήσω να σου βρώ υλικό. Τα όπλα ήταν FN. Η πρώτη φορά που είδαν FN, γιατί μέχρι τότε είχαν Μ1. Και για να τα πάρουμε από την αρχή: Η τελευταία σειρά αναχώρησε για Ελλάδα με αρματαγωγό, και γύρισε πίσω με την έναρξη των εχθροπραξιών. Όταν γύρισαν στο στρατόπεδο, ήταν ήδη βομβαρδισμένο και κατεστραμμένο από την THK (Τούρκικη Αεροπορία). Τότε άνοιξαν τις αποθήκες και πήραν τα FN που δεν είχαν ξαναδεί. Οι εξαρτήσεις ήταν από Μ1. Από όσο ξέρω είχαν μόνο ελαφρά όπλα και ήταν οι περισσότεροι στρατιώτες σωμάτων και όχι πεζικού. Διοικητής τους ο Σταυριανάκος Λοχαγός Μηχανικού,(Ταγματάρχης μετά θάνατον) που πέθανε στην μάχη του στρατοπέδου (λένε από ευθεία βολή Μ47). Έχω όμως διαβάσει και άλλη εκδοχή. Επειδή υπηρέτησα σ' αυτή τη μονάδα, πες μου αν μπορώ να βοηθήσω.   
THEY CALL ME CAPTAIN SLOW

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 04, 2011, 03:43:35 μμ »

Η φωτό από πιο χαρούμενη στιγμή της ΕΛΔΥΚ, μάλλον από την άφιξή της το 1960. Δεν πιστεύω όμως ότι θα υπήρχαν και πολλές διαφορές από το 74.

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 04, 2011, 03:50:28 μμ »

Υπάρχει και αυτή που είναι από την επίθεση στο Κιόνελι (ένας θύλακας Τουρκοκυπρίων που απέτυχε λόγω κακού συντονισμού με τμήματα υποστήριξης της εθνοφρουράς. Δεν βοηθάει. Είπα πιο πάνω διοικητής ο Σταυριανάκος... εννοώ του λόχου διοικήσεως, που είχε τις πιο πολλές απώλειες. Διοικητής της ΕΛΔΥΚ,.... αντιστράτηγος Ντενίσης .......ο μπαμπάς της Μιμής.   

Αποσυνδεδεμένος tsap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αττική
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 04, 2011, 03:55:39 μμ »
εκτός από το κιτ των πεζοναυτών που προαναφέρθηκε υπάρχει τίποτε άλλο που να ταιριάζει όσον αφορά τις φιγούρες;
Στράτος Τσαποΐτης IPMS 961

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 04, 2011, 03:58:10 μμ »
Η παραπάνω φωτο είναι απο άσκηση της ΕΛΔΥΚ (δες σχετικά "Απόρρητος Αττιλας").
Είναι ωστόσο ατμοσφαιρική. Συμφωνώ με τα λεγόμενα του φίλου architect.
Νομίζω γενικά οτι παιζει με φιγούρες απο αμερικανούς  (φυσικά με μετατροπές), μπορεί να κάνει.
Εγω είχα σκοπό στο σετ της ντραγκον να τους βαλω νέες αρβύλες  "τζόκευ"  και μικροαλλαγές με στοκο (σύμφωνα με φωτογραφίες). Μου αρέσει ομως η "κουρασμένη" παρουσία τους, και ηταν το πρώτο πραγμα που σκεφτηκα μολις ειδα το εξώφυλλο (Φωναζε ΕΛΔΥΚ...1974).
fn είχε κάποτε η Italeri "Moden Light weapon set" δεν γνωρίζω αν υπάρχει κατι αντιστοιχο σημερα.
http://www.eldyk74.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=31

και μην ξεχνάμε σε καμποσες μερες είναι και η επέτειος....

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:08:02 μμ »
Πάρε κι άλλη μια

Αποσυνδεδεμένος Christosjager

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: AΘΗΝΑ-ΓΛΥΦΑΔΑ
  • Χρήστος Παναγιωτόπουλος
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:18:07 μμ »
Επειδή δεν γνωρίζω καλά την περίοδο οι στολές ήταν του αμερικάνικου στρατού της εποχής του Βιετνάμ; Εάν ναι τότε νομίζω είναι εύκολο να βρεθούν από Dragon και άλλες εταιρείες αμερικάνοι αυτής της περιόδου.
Τα όπλα επίσης τί ήταν; FN; Γιατί προφανώς θα χρειαστεί να βρεθούν αφού σίγουρα δεν είχαμε M-16.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:25:48 μμ »
(Image removed from quote.)

Υπάρχει και αυτή που είναι από την επίθεση στο Κιόνελι (ένας θύλακας Τουρκοκυπρίων που απέτυχε λόγω κακού συντονισμού με τμήματα υποστήριξης της εθνοφρουράς. Δεν βοηθάει. Είπα πιο πάνω διοικητής ο Σταυριανάκος... εννοώ του λόχου διοικήσεως, που είχε τις πιο πολλές απώλειες. Διοικητής της ΕΛΔΥΚ,.... αντιστράτηγος Ντενίσης .......ο μπαμπάς της Μιμής.   
Σχετικα με αυτη την φωτογραφια(και αλλη μια)αρκετοι ερευνητες,λενε οτι ειναι απο ασκησεις προ εισβολης ,επισης απο διηγησεις επιζωντων,αναφερεται οτι κατα την μαχη του στρατοπεδου της ΕΛΔΥΚ ειχαν Μ1 και Thompson,επισης υπαρχουν αναφορες και για αιχμαλωτισθεντα G3

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:32:52 μμ »
&feature=related

Δες εδώ στο Utube, όλες τα επεισόδια. Μιλάει και για τα FN. Σε κάποιο σημείο δείχνει την στολή του.   

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:35:29 μμ »
Για την πιο πάνω φωτό, η περιγραφή για επίθεση στο Κιόνελι, είναι από το Β' γραφείο της μονάδας. Μπορεί βέβαια να είναι και αυτό λάθος, αλλά δεν χάνει την αξία της αφού είναι της εποχής που σε ενδιαφέρει. 

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 04, 2011, 04:55:53 μμ »
Μια τελευταία μαρτυρία
Όταν ήμουν στην ΕΛΔΥΚ, ήρθε μια μέρα ένας τουρίστας Καναδός. Ο άντρας ήταν μεσόκοπος και είχε υπηρετήσει στην ΟΗΕ στα γεγονότα. Βρισκόταν στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Το στρατόπεδο ήταν πολύ κοντά στο αεροδρόμιο (στο δρόμο που οδηγούσε σ' αυτό ) και απέναντι στο στρατόπεδο της ΤουρΔΥΚ. Ένας Ελδυκάριος, πολεμούσε για μόνος του σ' ένα όρυγμα μια μέρα ολόκληρη και τον είχαν βάλει στόχο οι Τούρκοι με τους όλμους. Οι Καναδοί έβαζαν στοιχήματα πόσο θα 'ντέξει. Τη δεύτερη μέρα το ξημέρωμα, σύρθηκε έξω από το όρυγμα πλησίασε ένα ψόφιο αρνί και με την ξιφολόγχη του έσκισε την κοιλιά και έφαγε ότι μαλακό βρήκε......Μετά  ξανασύρθηκε στο όρυγμα, αλλά τότε ακριβώς έφτασε και ο όλμος.
Ο τουρίστας ζήτησε να δει το συνταγματάρχη και του παρέδωσε το δίκοχο και τα χαρτιά του Ελδυκάριου.         

Αποσυνδεδεμένος 8ANOS

• Scale 1/144
  • *
    • http://i28.photobucket.com/albums/c224/theodoros/STARCLUB2_zpse4acdf33.gif
« Απάντηση #15 στις: Ιουλίου 04, 2011, 06:19:10 μμ »
ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Αποσυνδεδεμένος SaTs

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιουλίου 04, 2011, 08:51:32 μμ »
Καλησπέρα από την Κύπρο!!!Πραγματικά ευχαριστώ όλους σας για τις πολύτιμες πληροφορίες!!!Υπηρετώ και εγώ στην ΕΛΔΥΚ και πραγματικά η ιστορία της έχει πολυ ενδιαφέρον!Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος είναι λίγος για εκτεταμένο ψάξιμο για αυτό κ ζήτησα την βοήθεια σας.Θα μελετήσω όλες τις πηγές που αναφέρθηκαν!

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια.

::salut::

Αποσυνδεδεμένος WOTAN

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ,ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
    • http://www.e-335thgr.com/
« Απάντηση #17 στις: Ιουλίου 05, 2011, 11:23:41 πμ »
Ωραίο θέμα,μπράβο, και εγώ ΕΛ.ΔΥ.Κ. ήμουν 1ο τάγμα Λ.Δ......

Αποσυνδεδεμένος SaTs

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουλίου 13, 2011, 05:54:49 μμ »
Kαλησπέρα και πάλι!

Μετά από το λίγο ψάξιμο που κατάφερα να κάνω λόγω στρατού κατέληξα στο κιτ της dragon που προτάθηκε και από το φίλο akriti.Πλησιάζει πολύ νομίζω.
Ελπίζω σύντομα να έχω νέα.

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Αποσυνδεδεμένος NEMESIS2

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • modelclub.gr
    • ΝΕΜΕΣΙΣ
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2011, 02:28:15 μμ »
Αγαπητοί  φίλοι  γεια  σας. Ονομάζομαι  Λυκούργος  και  είμαι  καινούργιος  στο  Φόρουμ. Είμαι  μοντελιστής  για  τουλάχιστον  15  χρονια  τώρα, όπως  επίσης  και  συλλέκτης  στολων  και  στρατ. υλικών  για  περίπου  αλλα  τόσο, ενώ  στον  ελευθερο  μου  χρόνο  αρθρογραφώ  σε  στρ. περιοδικά  σχετικά  με την  Έλλην. & ξενη  στρατ. ιστορία. Παρατήρησα  φιλε  μου, της  προάλλες  την  ερώτηση  σου  σχετικά  ένα  θέμα  που  θέλεις  να  φτιάξεις  για  την  Κύπρο  του  '74. Θα  σε  βοηθήσω  με  μεγάλη  μου  χαρα, μιας  και  έχω  στην  συλλογή  μου  τις  στολές  που  εχρησιμοποιουντο  εκείνη  την  εποχή, και  μάλιστα  είμαι  στα  σκαριά  να  φτιάξω  και  βιβλίο  σχετικά  με  τις  στολές  του  Ελλ. Στρατου  ακριβώς  εκείνης  της  περιόδου  κάνοντας  μαλιστα  χρήση  φωτογραφιών reenactment (ιστορικής  αναβίωσης  δηλαδή. Πιστέψτε  το  'η  όχι  παίδες, ο  υποφαινόμενος  ήταν  ένας  από  τους  πρώτους - αν  όχι  ο  πολύ  πρώτος - που  έκανε  κάτι  τέτοιο  πανελλαδικα, ήδη  απ'  τις  αρχες  του  '90!!!). Απλα  άσε  με  να  μαζέψω  τα  υλικά  πρώτα, να  τα  κάνω  μια  πρόχειρη  φωτογράφηση, να δω  και  όπως  κατεβαινουν  φωτογραφειες  εδώ  μεσα (καμια  βοηθεια  επί  αυτού  παρακαλώ;....κανενας;.....) και  θα  επανερθω  σύντομα. Απλα  λίγη  υπομονή  φιλε  μου  και  τα  ξαναλέμε  σύντομα.

Υ.Γ: Το  αστείο  είναι  ότι  κι  εγώ  ήθελα να  φτιάξω  ένα  διόραμα  σχετικά  με  Κύπρο  του  '74, στο οποιο  θα  έδειχνα  την  επομενη  ημερα  της  τραγωδίας  της  επιχείρησης  "ΝΙΚΗ", με  κοματι  ενός  από  τα  NORDATLAS, και  αρκετούς  εθνοφρουρούς  να  το  περιεργάζονται, αλλα  και  άλλους  να  συλλεγουν  νεκρούς  και  τραυματίες. Οι  φιγούρες  που  θα  χρησιμοποιούσα  θα  ήταν  κύριος  από  την  WARRIORS. Για  κάποιο  λόγο  όμως, μέχρι  τώρα  δεν  κατάφερα  ακόμα  να  το  φτιάξω. Τεεεελος  παντων..... :roll: 

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 19, 2011, 02:51:03 μμ »
Λυκούργο καλώς μας ήρθες!

::hi::

Αποσυνδεδεμένος NEMESIS2

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ΝΕΜΕΣΙΣ
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2011, 02:52:21 μμ »
Ευχαριστώ  πολύ  τον  Χαρηδημο. Όπως  είπα  παιδιά...λίγη  υπομονη  και  θα  είμαι  σύντομα  κοντα  σας. Απλα  μονο, εάν  κάποιος  είχε  την  ευγενή  καλοσυνη  να  μου  πει  πως  μπορώ  να  ανεβάσω  φωτογραφειες  εδώ  μεσα, πολύ  θα  το  εκτιμούσα. Ευχαριστώ.... :)

Αποσυνδεδεμένος NEMESIS2

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ΝΕΜΕΣΙΣ
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2011, 10:37:45 μμ »
Προς τον   SaTs...λοιπόν...λυπάμαι  που  στο  χαλάω  αλλα  το  κιτ  της  DRAGON  των  Αμερικανων  GIs   στην   PUSAN  της  Κορέας  (κιτ 6808) είναι  πολύ  πιο   κοντα  σ' αυτα  που  χρησιμοποιουσαν  στην  Κύπρο, χωρίς  βεβαια  να  είναι  και  το  απολυτα  ακριβές. Εγώ  πάντως  δεν  θα  συμβούλευα  και  τόσο  πολύ  τους  Αμερικανους  πεζοναύτες  του  Β'.Π.Π. Σχετικά  με  τον  οπλισμό, κατά  βάση  εχρησιμοποιουντο  Μ1Α1  τυφέκια  από  την  ΕΛ.Δ.Υ.Κ, αυτόματα  THOMPSON, πολυβόλα  30ρια,  Βελγικα  τυφέκια  FN & πολυβόλα  MAG (είχαν  μόλις  παραληφθεί) και  πιστολια  Μ1911Α1. Μ16  τυφέκια  εφόδου (στα  οποια  είχες  αναφερθεί  πιο  πάνω) ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ  και  δεν  υπήρχαν  ανάμεσα  τους, αν  και  ένας  πρώτος  αριθμός  τυφεκιων  AR15  είχε  παραληφθεί  από  τα  Ελληνικά  ΟΥΚ  (τα  κυπριακά  είχαν  Kalashnikov) αλλα  τα  οποια  βεβαια  ουδέποτε  είδαν  δράση  στην  Κύπρο (....δυστιχως!!!). Από  μαρτυριες  του  βετεράνου  Κου  Χρυσαφή (ο  οποιος  μένει  στην  Θεσσαλονίκη  και  με  τον  οποιο   έχω  συζητήσει  προσωπικά) σποραδικά, άντρες  της  ΕΛ.ΔΥ.Κ  χρησιμοποιήσανε  και  αρπαγμένα  Τουρκικα  G3 (..G3 είχανε  σε  χρήση  Τούρκοι  οι  αλεξιπτωτιστές  οι  οποιοι  ήτανε  και  ο  κύριος  όγκος  εχθρικών  στρατευμάτων  που  επέπεσε  στην  ΕΛ.ΔΥ.Κ  από  τον  καμπο  του  Κιονελι. Προσοχή...FN, Γερμανικης  κατασκευης - εξ' oυ  και  η  διαφορετικη  διαμορφωση  κανης  απο  αυτη  των  Βελγικων  FN  που  ειχε  σε  χρηση  ο  Ε.Σ - ειχανε  ΜΟΝΟ  οι  Τουρκοι  πεζοναυτες, οι  οποιοι  ομως  επιχειρουσαν  σε  αλλα  μετωπα).

Αποσυνδεδεμένος NEMESIS2

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ΝΕΜΕΣΙΣ
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2011, 11:04:58 μμ »
Μεθαυριο  θα  σας  στειλω  και  φωτογραφειες  μου  απο  ιστορικη  αναβιωση  ΕΣ  του  '60 &  '70  που  εχω  κανει, τις  οποιες  πιστευω  πως  θα  βρειτε  και  ενδιαφερουσες  και  χρησιμες, και οι οποιες  ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΕΧΟΥΝ  ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ  Η  ΕΠΙΔΕΙΧΘΕΙ  ΣΤΟΝ  ΕΛΛΑΔΙΚΟ  ΧΟΡΟ!!! Θα  το  εκανα  και  σημερα, αλλα  μου  κανει  κατι  "ωραια  κολληματα"  ο  Η/Υ μου, και  για  να  μην  τον  στειλω  απο  'κει  που 'ρθε  καμια  ωρα :evil:  γι' αυτο  αστε  το  να  το  κανω  μεθαυριο  με  την  ησυχια  μου. Λιγη  υπομονη  παιδες  και  θα  τις  δειτε. Μεχρι  τοτε  καλα να  περνατε!!! :)

Αποσυνδεδεμένος NEMESIS2

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
    • ΝΕΜΕΣΙΣ
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 10:41:25 μμ »
Λοιπόν....παιδες....οπως  σας το  υποσχέθηκα....εδω  είναι  μια  σειρά  από  αυτές  τις  φωτογραφίες  τις  οποιες  σας  υποσχεθηκα  την  προηγουμενη  φορα. Αυτες  τραβηχτικαν  τοτε (πανω  απο  μια  5ετια  τωρα)  για  καποιο  βιβλιο  που  ηθελα  να  γραψω  τοτε  σχετικα  με  τις  στολες  του  ΕΣ  εκεινη  την  εποχη, και  ιδιαιτερα  στον  πολεμο  της  Κυπρου. Λοιπον...παμε  να  τις  δουμε  μια  μια (θα  ακολουθησουν  κι  αλλες  τις  επομενες  ημερες).....:

Ομαδικη  φωτογραφια  η  οποια  τραβηχτικε  στο  Σιδηροκαστρο  Μακεδονιας. Ο  υποφαινομενος  ποζαρει  εδω  μαζι  με  προθυμα...."μοντελα"  της  περιοχης  ως  ΕΛ.ΔΥ.Καριοι  και  εθνοφρουροι, φεροντες  Τουρκικο  λαφυρο. Το  τζιπακι  ηταν  προσφορα  τοπικου  συλλέκτη, και  το  υπέρτατο  trivia  της  φωτογραφισης  εκεινης, ηταν  οταν, καθ' οδον  με  το  εν  λογο  τζιπακι  προς  το  καστρο  της  κωμόπολης  ο  υποφαινομενος (και  ηδη  ο  ιδος  του, καθώς και  ολη  η  αλλη  ομαδα,   ντυμενοι  και  οπλισμενοι  ολοι  μας)  ειδε  εντρομος  να  τον  προσπερναει  τζιπακι  τις  αστυνομιας, οι  οποιοι  ομως  χαιρετουσαν  αστειευομενοι  με  τον  οδηγο  του  τζιπ!!! Αποδειχτηκε  δε, οτι  οχι  μονο  ηταν  επιστήθιοι  φιλοι, αλλα  και οτι  η  τοπικη  αστυνομικη  διευθηνση  μας  ειχε  παραχωρησει  ευγενικα (μεσω  του  συλλεκτη / οδηγου) κι  ενα  κατασχεμενο  Βουλγαρικο  Kalashnikov  το  οπoιο  και  χρησιμοποιησαμε  αργοτερα!!!   

Ο  υποφαινομενος  ντυμενος  ως  μονιμος  υπαξιωματικος  του  υγειονομικού  κλιμακιου  της  ΕΛ.ΔΥ.Κ. αστειευόμενος  με  ασιατικης  καταγωγης  Βρεττανο  στρατιωτη  ενταγμενο  στον  ΟΗΕ.  Ο  Ελλην  υπ/ξιωματικος  φερει  καπελο  υπηρεσιας, τυπου  Μ64  με αναδιπλουμενα  "αυτια". Εαν  θελει  ο  οποιοσδηποτε  να  κανει  πιστη  αναπαρασταση  στρατιωτη  εκεινης  της  εποχης  θα  πρεπει  να  κανει  μια  καλη  χρηση  pouly  για  να  φερει  τετοιο  καπελο  στα  "ισια"  του!

Τυπικη  ενδυμασια  μαχης, Ελληνα  καταδρομεα  της  εποχης. Παροτι  η  Lizard  ητανε  σε  απολυτη  χρηση  από  τις  Ε.Δ.  της  εποχης, η  φαιοπράσινη  ηταν  κι  αυτη  ωστοσο  σε  μεγαλη  χρηση. Ο  αντρας  ειναι  οπλισμενος  με  Μ3 ("Γρασαδορος"...ειχα  ξεχασει...κι  αυτα  χρησιμοποιηθηκαν  εκτενεστατα  απο  τους  αντρες  της  ΕΛ.ΔΥ.Κ) αυτοματο, και  φερει  κρανος  Μ1. Αντρες  των  ειδικων  δυναμεων  της  Ε.Φ.  εθεάθησαν  να  φερουν  φαιοπράσινες  κατα  την  διαρκεια  των  εχροπραξειων, αρκετες  φορες.

Παροτι  σχετικα  νεοι  στο  προσκηνιο (πρωτο  δημιουργήθηκαν  το  1967, πιότερο  ως  μια  προσωπικη  φρουρα  του  δικτατορα  Παπαδοπουλου, αλλα  τελικα  μετεξελίχθηκαν  σε μια  πολυ  καλη  ειδικη  δυναμη) οι  Ελληνες  πεζοναυτες  ωστοσο  ηταν  μια  καλα  εκπαιδευμενη  και  εξοπλισμένη  δυναμη  κρουσης, κατάλληλη  για  επιχειρήσεις  οπως  αυτες  της  Κυπρου. Δυστιχως  δεν  ευόδωσαν να  δουν  δραση  στην  μεγαλονησο, ισως  γιατι  εκρατηθησαν  ως  δυναμη  ταχειας  αντιδρασης  σε  περίπτωση  Τουρκικης  επιθεσεως  στην  ενδοχωρα. Ο  υποφαινομενος  ποζαρει  εδω  ως  πεζοναυτης  εκπαιδευτής. Παρατηρήστε  τις  αρβύλες  τυπου  "ΝΤΟΚ" της  εποχης  οπως  και  την  πολυ  μοναδικη  στολη  παραλλαγης  τυπου  "ΦΥΚΙ"  η  οποια  δυστυχώς  εγκαταλείφθηκε  καπου  στα  μεσα  της  δεκαετίας  του  '90. Ο μπερες που  εφερετο   τοτε  ηταν βαθυς  μπλε.

Ο  υποφαινομενος  ποζαροντας  ως  μονιμος  υπαξιωματικος  των  Ε.Δ. Παρατηρηστε  πως  το  επανω  πουκαμισο  εκστρατειας  της  εποχης  φερει  τσεπες (οι  οποιες  φερουν  καθετη  μονη  πιετα  στον  μεσο  τους) μονο  στο  επανω   μερος της  ενδυμασιας. Το  καλυμα  του  κρανους  Μ1 (το  οποιο  ειναι  εδω  σε  διαρρύθμιση  αλεξιπτωτιστη, με τα  καταλληλα  Γι'' αυτη  την  περιπτωση, υποσιαγονα) ειναι  Αμερικανικης  χορήγησης, απο  τα  αποθεματα του  Β'.Π.Π. και  φερει  παραλλαγη  τυπου  DACK  HUNTER, οπως  αυτη  των  Αμερικανων  πεζοναυτων  στο  μετωπο  του  Ειρηνικου. Η  σημανση  της  εποχης  ηταν  ακομα  έγχρωμη, ενω  σε  αντιθεση  με  το  υπολοιπο  στρατευμα, ο  εν  λογο  υπ/ξιωματικος  εχει  ηδη  λαβει  ολομαυρες  αρβυλες  νεο  τυπου  κι  οχι  τις  παλιες  "ΝΤΟΚ".

7)Ο  ιδιος  υπαξιωματικος, εδω  σε  σταση  ανάτασης  αμεσως  μετα  απο  πτωση  του  με  αλεξίπτωτο.

Tags: