Αποστολέας Θέμα: Grumman F4F-4 Wildcat 1/72  (Αναγνώστηκε 20385 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: Grumman F4F-4 Wildcat 1/72
« Απάντηση #175 στις: Ιουλίου 10, 2011, 12:35:33 μμ »
Απλά έκανες ένα λάθος :) Όταν βάζουμε πιλότο στο πιλοτήριο δεν βάζουμε ζώνες, διότι συνήθως είναι χαραγμένες πάνω του. Αν δεν είναι, τότε απλώς τις ζωγραφίζουμε επάνω του με το πολύ ψιλό πινέλο, και πολλή προσοχή...Νομίζω πως το μπλέ που ψάχνεις είναι το 144, όμως δεν είμαι σίγουρος...Ισως 176. Ας πούν όμως οι ειδικοί επί του Αμερικανικού Ναυτικού ::salut:: Καλή συνέχεια!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #176 στις: Ιουλίου 10, 2011, 01:17:02 μμ »
το αεροπλάνο θα βαφτεί μπλε πιο νούμερο είναι της humbrol ? το 190,η το 15 ?
Ψάχνεις το ANA 607 Non-Specular Sea Blue που είναι το FS35042. Δυστυχώς το Humbrol 181 που του αντιστοιχεί δεν παράγεται πια... Αν δε βαριέσαι κάνεις κάτι από τα παρακάτω σε Humbrol:

1. 12*Hu:21 + 10*Hu:15 + 4*Hu:68 + 3*Hu:22
2. 1*Hu:189 + 1*Hu:182

ή πας για άλλη εταιρεία όπως το Η54 της Gunze. Ετοιμο επίσης το βγάζει η White Ensign (δεν ξέρω κωδικό...) , η Tamiya με το X-03 το οποίο είναι gloss και μετά θέλει matt βερνίκι συν το ότι είναι πολύ σκούρο και θέλει ξάνοιγμα, η Xtracolor με το Χ121, η Lifecolor με το UA044 και σίγουρα και άλλες. Πολύ κοντά είναι και το Humbrol 77, με τα σχετικά ξανοίγματα θα δείχνει μια χαρά.

Από τα χρώματα που προτείνεις το 15 είναι ΠΑΡΑ πολύ σκούρο και το 190, αν το βρεις πουθενά μιας και έχει καταργηθεί, είναι το Blue Angels blue και είναι πιο ανοικτό. Από τα χρώματα που προτεινει ο Ελιξίριος το 176 είναι neutral grey και δυστυχώς καταργημένο και το 144 είναι το intermediate blue (FS35164) και αν και χρησιμοποιήθηκε από το USN, ήταν μέρος της τρίχρωμης παραλλαγής την οποία αποτελούσαν τα:

ANA 607 Non-Specular Sea Blue
ANA 608 Intermediate Blue
ANA 601 Insignia White

Αν θες παραπάνω στοιχεία για την παραλλαγή αυτή ρωτάς. Αν πας για το εξ ολοκλήρου μπλε μην το ξεπατώσεις στο chipping, το χρώμα αυτό είχε εξαιρετική αντοχή και δεν πολυξεφλούδιζε, αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που επιλέχθηκε. Ξανοίγματα και σημάδια από τις εξατμίσεις, αποχρωματισμούς και βρωμιά, ιδίως γύρω από τα panels των πυρομαχικών στις πτέρυγες, ελεύθερα.

Καλή συνέχεια.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #177 στις: Ιουλίου 10, 2011, 04:41:02 μμ »
να δω εάν έχω  2. 1*Hu:189 + 1*Hu:182 και θα κάνω αυτό η αλλιώς πάμε στο 77...
δεν μου το έλεγες πιο προ στα ελιξι-ριος να μην τυραννηθώ έτσι.. :roll:.τώρα άστο δεν πειράζει άλλωστε δεν φαίνεται και πολύ άσχημο.....
αύριο στοκάρισμα ,τρίψιμο...και τα λέμε...  ευχαριστώ gkontog!!  :wink:τι ενωεις  " ξεπατώσεις στο chipping ? " και τι είναι τα  *

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #178 στις: Ιουλίου 10, 2011, 05:33:08 μμ »
τι ενωεις  " ξεπατώσεις στο chipping ? "
Chipping  είναι η διαδικασία κατά την οποία το χρώμα τους αεροσκάφους/οχήματος φεύγει λόγω φθοράς και αφήνει να φανεί το υποκείμενο χρώμα/αστάρι ή ακόμα και το γυμνό μέταλο. Για παράδειγμα δες το παρακάτω:

Ενα Mitsubishi Zero Α6Μ3 model 22 το Μάϊο του 1943 κάπου στα νησιά του Σολομώντα με πιλότο τον Hiroyoshi Nishizawa. Το πράσινο χρώμα, που περάστηκε πρόχειρα στα αεροδρόμια της πρώτης γραμμής, έχει ξεφλουδίσει και αφήνει να φαίνεται το υποκείμενο μέταλλο ή/και το ανοικτό γκρι που ήταν και το εργοστασιακό χρώμα. Στον κινητήρα το "μαύρο" που περάστηκε στο εργοστάσιο έχει επιδείξει πολύ καλύτερη αντοχή και παρουσιάζει ελάχιστο chipping.

και τι είναι τα  *
Πολλαπλασιαστές! Πχ το 1*Hu:189 + 1*Hu:182 σημαίνει 1 μέρος 189 και 1 μέρος 182.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #179 στις: Ιουλίου 10, 2011, 05:40:35 μμ »
δεν μου το έλεγες πιο προ στα ελιξι-ριος να μην τυραννηθώ έτσι.. :roll:.τώρα άστο δεν πειράζει άλλωστε δεν φαίνεται και πολύ άσχημο.....
  ευχαριστώ gkontog!!  :wink:τι ενωεις  " ξεπατώσεις στο chipping ? "
Συγγνώμη βρε Κάτ, αλλά είχες ήδη κάνει την δουλειά με τις ζώνες, όταν άρχισες να μιλάς για πιλότο. Δεν ήξερα από πρίν πως σκόπευες να βάλεις πιλότο, ή άν το είχες πεί δεν το πρόσεξα... Τέλος πάντων. Δεν πειράζει. :)
Ο φίλος Γκοντογκ λέγοντας "τσίπινγκ" εννοεί την διαδικασία που κάνουμε για να αποδώσουμε το χρώμα που έχει ξεφλουδίσει από το αεροπλάνο και φαίνεται από μέσα η λαμαρίνα. Συμβαίνει στα αεροπλάνα που επιχειρούν σε "σκληρές" συνθήκες, χωρίς τακτική και σχολαστική συντήρηση, όπως τα αεροπλάνα αεροπλανοφόρων σαν το ΓουάιλντΚατ.
Εάν αποφασίσεις να το κάνεις, δες πρώτα αρκετές φωτογραφίες ωστε να μήν ξεφύγεις από τα όρια της κλίμακας.
ʼλλωστε δεν πρέπει να το παρακάνεις, καθώς, όπως είπε κι ο Γκοντόγκ το Non specular sea blue, ήταν ιδιαίτερα ανθεκτικό χρώμα. Ουσιαστικά θα το κάνεις μόνον στις ρίζες των πτερύγων και στα χείλη του κόκπιτ, στα σημεία δηλαδή που πατούσαν ο πιλότος και το προσωπικό εδάφους...

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #180 στις: Ιουλίου 10, 2011, 06:02:32 μμ »
και αυτό φυσικά γίνετε με το σπρέι για τα μαλιααααααα  μαλιστααααα....ωραια!!!οπότε περνάμε ενα απαλό γκρι για αστάρι, μετά αφού στέγνωση σε μερικά σημεία που ανάφερε και ο ελιξ-ιριος περνάμε το σπρέι εκεί που θέλουμε να φύγει το χρώμα.το αφήνουμε 1 μέρα. και μετά περνάμε το βασικό χρώμα το αφήνουμε 2 μέρες να στέγνωση καλά και μετά με ένα πινελάκι με χοντρή τρίχα βουτηγμένο σε νερό αρχίζουμε και τρίβουμε τα σημεία που θέλουμε να ξεφλουδιστεί...σωστά ?   :roll: οκ ,οκ, ελιξι-ριος δεν πειράζει ,γιατί έτσι άσχημα είναι ?

Αποσυνδεδεμένος Palanadine

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Παναγιώτης-Δημήτριος Γρηγορίου
« Απάντηση #181 στις: Ιουλίου 10, 2011, 06:21:27 μμ »
 Αυτή η τεχνική (της λακ για μαλλιά) είναι καλή για μεγαλύτερες κλίμακες, και εξαιρετικά ταλαιπωρημένα α/φη, όπως τα Ιαπωνικά του Β'ΠΠ που έδειξε ο gkontog.

Στο δικό σου, επιλεκτικό και προσεκτικό πέρασμα με καλοξυσμένο ασημί μολύβι, ή πολύ λεπτό πινέλο και ασημί χρώμα θα είναι αρκετό. Και πάλι σε λίγες περιοχές όπως είπε ο Ελιξ-ιριος.
"We cannot direct the winds, but we can adjust the sails"

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #182 στις: Ιουλίου 10, 2011, 06:30:32 μμ »
οκ ας το στοκάρω πρώτα και να το ξύσω και βλέπουμε με την συνέχεια.οπότε δεν το ασταρώνω ?το περνάω κατευθείαν με το χρώμα..?..

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #183 στις: Ιουλίου 10, 2011, 07:20:43 μμ »
δυστυχώς μόνο το άσπρο έχω σαν χρώμα από αυτά που μου λέτε.... ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #184 στις: Ιουλίου 10, 2011, 07:23:56 μμ »
δυστυχώς μόνο το άσπρο έχω σαν χρώμα από αυτά που μου λέτε.... ::dontknow::
Μη μασάς! Ποια εταιρεία σου είναι εύκολο να βρεις και να αγοράσεις;

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #185 στις: Ιουλίου 10, 2011, 07:29:46 μμ »
όποια άλλη και να είναι πρέπει να κατέβω Αθήνα...δεν γίνετε με κάποιο άλλο συνδυασμό ? απ'οτι έχω καταλάβει είναι σκούρο μπλε...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #186 στις: Ιουλίου 10, 2011, 08:12:45 μμ »
Εχεις Humbrol 77; Αν έχεις και σου κάνει η απόχρωση όπως τη βλέπεις στο παμπάλαιο και εντελώς λάθος δικό μου F4F-3, τότε βάψε με αυτό. Αν όχι, τότε μάλλον πας για ψώνια... κατέβα Σάββατο να γνωρίσεις και τους μουρλούς στο cafe στην Ιπποκράτους.

Αν πάλι θες να αρχίσεις τα ανακατέματα, τότε το μπλε που ψάχνεις είναι αυτό:

http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=35042

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #187 στις: Ιουλίου 10, 2011, 08:41:19 μμ »
εάν βάλω το 15 και βάλω και λίγο άσπρο δεν θα είναι οκ ?άμα δεν γίνετε τελικά με αυτό το χρώμα τι άλλο μπορώ να το βάψω ? σε κλειστό χρώμα.. :roll:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #188 στις: Ιουλίου 10, 2011, 09:12:53 μμ »
Σου έδωσα ένα link παραπάνω. Πήγαινε εκεί, δες το μπλε που ζητάς και άρχισε το βουντού με τα ανακατέματα... Ειλικρινά στο θέμα έχω ελάχιστη πείρα για να σου δώσω παραπάνω οδηγίες, το πολύ να κάνω κάποια ξανοίγματα στο βασικό των μοντέλων μου, τίποτα παραπάνω.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #189 στις: Ιουλίου 10, 2011, 11:20:29 μμ »
και αυτό φυσικά γίνετε με το σπρέι για τα μαλιααααααα  μαλιστααααα....ωραια!!!οπότε περνάμε ενα απαλό γκρι για αστάρι, μετά αφού στέγνωση σε μερικά σημεία που ανάφερε και ο ελιξ-ιριος περνάμε το σπρέι εκεί που θέλουμε να φύγει το χρώμα.το αφήνουμε 1 μέρα. και μετά περνάμε το βασικό χρώμα το αφήνουμε 2 μέρες να στέγνωση καλά και μετά με ένα πινελάκι με χοντρή τρίχα βουτηγμένο σε νερό αρχίζουμε και τρίβουμε τα σημεία που θέλουμε να ξεφλουδιστεί...σωστά ?   :roll: οκ ,οκ, ελιξι-ριος δεν πειράζει ,γιατί έτσι άσχημα είναι ?

Όχι-όχι-όχι...Βιάζεσαι πάλι...Αυτό δεν το κάνεις στην 1/72...Αρκεί ένα πολύ στεγνό πινέλο κοντότριχο με 56, ταμποναριστά στα παραπάνω σημεία. ʼσε την λάκ, για τα μαλλιά σου...
Αν βέβαια σκοπεύεις να το κάνεις...Και φυσικά δεν είναι άσχημα να το αφήσεις έτσι...
Για εμένα δεν χρειάζεται να ασταρώσεις, αρκεί να έχεις πλύνει νωρίτερα το μοντέλο με υγρό σαπούνι, και να είναι τελείως στεγνό!

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #190 στις: Ιουλίου 11, 2011, 09:33:03 πμ »
καλημέρα σας!!! καλή εβδομάδα, έψαχνα σήμερα για άλλη version και βρήκα αυτό .....
πέστε μου  για τα χρώματα....κίτρινο=16,μαύρο=33,μπλε=25,222,14,157,αλουμίνιο=56.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #191 στις: Ιουλίου 11, 2011, 10:49:57 πμ »
καλημέρα σας!!! καλή εβδομάδα, έψαχνα σήμερα για άλλη version και βρήκα αυτό .....
Καλημέρα.

Η παραλλαγή αυτή ήταν σε χρήση πριν τον πόλεμο και λαμβάνοντας υπ' όψη πως φιάχνεις ένα F4F-4 που πρωτοπαραδόθηκαν Μάϊο-Ιούνιο του 1942, τότε μάλλον είναι λάθος η παραλλαγή αυτή για το συγκεκριμένο μοντέλο. Αν προσέξεις σtο συγκεκριμένο στο κάθετο σταθερό αναφέρει F4F-3 κάτι τo οποίο δείχνει να είναι σωστό και όχι "μουσειακή" πατέντα μιας και δείχνει να μην έχει αναδιπλούμενες πτέρυγες και τα cowling flaps του κινητήρα στο πάνω μέρος είναι μονοκόμματα και όχι 3 κομμάτια όπως είναι στα F4F-4.

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #192 στις: Ιουλίου 11, 2011, 10:53:20 πμ »
 :oops: :oops: οπότε?  ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow:: γυρνάω πάλι στο μπλε ?....

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #193 στις: Ιουλίου 11, 2011, 10:54:29 πμ »
:oops: :oops: οπότε?  ::dontknow:: ::dontknow:: ::dontknow::
Οπότε πας για το μπλε.

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #194 στις: Ιουλίου 11, 2011, 10:56:06 πμ »
λοιπών θα κάνω μίξη το μπλε 15 με άσπρο και θα μου πείτε που είναι το σωστό οκ ?

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #195 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:01:45 πμ »
Αυτό το μπλε ψάχνεις. Συγγνώμη για την υπόλοιπη ασπρίλα, αυτά τα προγράμματα διαχείρισης εικόνων είναι black magic για μένα :oops:

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #196 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:04:23 πμ »
ωραία...πέστε μου μια άλλη παραλλαγη δεν υπάρχει ? μόνο η πρώτη που έφτιαξα είναι ?

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #197 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:06:57 πμ »
ωραία...πέστε μου μια άλλη παραλλαγη δεν υπάρχει ? μόνο η πρώτη που έφτιαξα είναι ?
Τι ακριβώς ρωτάς, μπερδεύτηκα...

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #198 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:09:49 πμ »
εάν υπάρχει κάποια άλλη version να φτιάξω εκτός από το μπλε.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #199 στις: Ιουλίου 11, 2011, 11:21:30 πμ »
Ορίστε. Non specular blue-grey από πάνω, δηλαδή Humbrol 87 και light grey από κάτω, κάτι λίγο πιο σκούρο από το Humbrol 28. F4F-4 και Douglas SBD Dauntless στο κατάστρωμα του USS Wasp (CV-7) κάποια στιγμή στα μέσα του 1942.

Tags: f4f wildcat