Αποστολέας Θέμα: Ελληνικό Caudron G.III  (Αναγνώστηκε 6947 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Παύλος Τσέκας

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • IPMS 706
Απ: Ελληνικό Caudron G.III
« Απάντηση #25 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:41:24 πμ »
...και είναι πολλά περισσότερα  :lol: :lol: :lol:
"Με την βοήθειαν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του Γένους."   

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #26 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:41:36 πμ »
Tα N24/27, SPAD 13, Strutter, Be 2 c/e έμειναν απέναντι (... άγνωστο σε τι κατάσταση).

Αυτά -όπως και τα camel- εκτός  απο το οτι ήταν ελάχιστα (1-3 απο κάθε τύπο) είχαν αχρηστευτεί πρίν το καλοκαίρι του '22. Υπάρχουν φωτογραφίες (αλλά και μαρτυρίες) που τα δείχνουν κατεστραμμένα (πχ to ΒΕ2e), ή σε κακή κατάσταση (όπως το SPAD ή τα Nieuport).
 Δεν νομίζω οτι άξιζε ή οτι είχαν τη δυνατότητα να τα επισκευάσουν οι Τούρκοι αν υποθέσουμε οτι τα βρήκαν κάπου διαλυμένα.

Δύο τουλάχιστον φωτογράφοι οι οποίοι κάλυψαν τις πολεμικές επιχειρήσεις και σώζεται μεγάλο μέρος του αρχείου τους (Πουλίδης και Boissonas) αυτά που κυρίως φωτογραφίζουν είναι DH9 και Br14.

Για τα Avro γνώμη μου είναι πως πρόκειται για 2 διαφορετικά αεροσκάφη με διαφορετικούς χειριστές οι οποίοι έκαναν το ίδιο λάθος στην προσγείωση  :) Φυσικό ήταν να σπάσει και το αεροπλάνο με τον ίδιο περίπου τρόπο αφού ήταν ο ίδιος τύπος.
Το θέμα δεν κατάλαβα όμως ποιό είναι και γιατι γίνεται λόγος για κατάρριψη,
-ισχυρίζονται οτι κατέρριψαν οι Τούρκοι Ελληνικό 504 με Τουρκικά εθνόσημα?
-του έβαψαν Τουρκικά εθνόσημα μετά την κατάρριψη?
-Είναι Ελληνικό λάφυρο που καταστράφηκε σε ατύχημα?
 ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
« Απάντηση #27 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:46:58 πμ »
Για να επανέλθουμε στα Caudron, μία φωτογραφία από το βιβλίο Windsock Datafiles 94 - Caudron G.3 (Αν είναι πολύ γνωστή, μη κράξετε):

Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #28 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:54:49 πμ »
Να φτιάξουμε ξεχωριστό θέμα για το ΑΒΡΟ 504Κ; Θέλω πολλά να ρωτήσω...
ʼνοιξα νέο θέμα για το ΑΒΡΟ. Συμφωνείτε όλοι να μεταφέρουμε εκεί το αντίστοιχο υλικό, εάν το επιτρέπει η διαχείρηση;

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 706
« Απάντηση #29 στις: Μαΐου 04, 2011, 12:58:15 πμ »
Tα N24/27, SPAD 13, Strutter, Be 2 c/e έμειναν απέναντι (... άγνωστο σε τι κατάσταση).

Αυτά -όπως και τα camel- εκτός  απο το οτι ήταν ελάχιστα (1-3 απο κάθε τύπο) είχαν αχρηστευτεί πρίν το καλοκαίρι του '22. Υπάρχουν φωτογραφίες (αλλά και μαρτυρίες) που τα δείχνουν κατεστραμμένα (πχ to ΒΕ2e), ή σε κακή κατάσταση (όπως το SPAD ή τα Nieuport).
 Δεν νομίζω οτι άξιζε ή οτι είχαν τη δυνατότητα να τα επισκευάσουν οι Τούρκοι αν υποθέσουμε οτι τα βρήκαν κάπου διαλυμένα.

Δύο τουλάχιστον φωτογράφοι οι οποίοι κάλυψαν τις πολεμικές επιχειρήσεις και σώζεται μεγάλο μέρος του αρχείου τους (Πουλίδης και Boissonas) αυτά που κυρίως φωτογραφίζουν είναι DH9 και Br14.

Για τα Avro γνώμη μου είναι πως πρόκειται για 2 διαφορετικά αεροσκάφη με διαφορετικούς χειριστές οι οποίοι έκαναν το ίδιο λάθος στην προσγείωση  :) Φυσικό ήταν να σπάσει και το αεροπλάνο με τον ίδιο περίπου τρόπο αφού ήταν ο ίδιος τύπος.
Το θέμα δεν κατάλαβα όμως ποιό είναι και γιατι γίνεται λόγος για κατάρριψη,
-ισχυρίζονται οτι κατέρριψαν οι Τούρκοι Ελληνικό 504 με Τουρκικά εθνόσημα?
-του έβαψαν Τουρκικά εθνόσημα μετά την κατάρριψη?
-Είναι Ελληνικό λάφυρο που καταστράφηκε σε ατύχημα?
 ::dontknow::
Οι Τούρκοι (ή καλύτερα ο Nikolajsen), βασιζόμενοι στις δύο αυτές φωτογραφίες ισχυρίζονται δύο πράγματα.
Α) ότι έχουν καταρρίψει το 9711...τόσος κόσμος σε περιοχή βαλλόμενη από τον εχθρό; Δεν νομίζω! :mrgreen:
Β) ότι το 9731(?) είναι λάφυρο...το συζητάμε. :(

...πάντως μια δυο φωτογραφίες του Boissonas δείχνουν N24/27 σε 'αριστη κατάσταση.
"Με την βοήθειαν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ' ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του Γένους."   

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 706
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:00:31 πμ »
Να φτιάξουμε ξεχωριστό θέμα για το ΑΒΡΟ 504Κ; Θέλω πολλά να ρωτήσω...
ʼνοιξα νέο θέμα για το ΑΒΡΟ. Συμφωνείτε όλοι να μεταφέρουμε εκεί το αντίστοιχο υλικό, εάν το επιτρέπει η διαχείρηση;

Δεν έχω πρόβλημα. Κύριε Διαχειριστά!!!!!!!!!!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:14:47 πμ »
Εγώ θα σας καληνυχτίσω με 2 κατα τη γνώμη μου εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτό που βρήκα στον ΕΛΙΑ

No comments... Οι ρόδες και το πολυβόλο απο τι αεροπλάνο είναι?

H πρώτη που βλέπω με Br14B2 η οποία δείχνει ολόκληρο το α/φος με Ελληνικά εθνόσημα και είναι σίγουρα στη Μ. Ασία

Κυρ διαχειριστά το μαμήσαμε το θέμα το ξέρω....

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 706
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:27:57 πμ »
...να ΄ναι καλά ο Boissonas  ::salut::

Θείε Νώντα,
τροχοί απο Nieuport, scarf ring από strutter (ή αλλο βρετανικό), τι κέρδισα;

Αποσυνδεδεμένος NeuralDream

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: London
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 06, 2011, 05:13:39 μμ »
ʼρα τελικά αυτό είναι μάλλον ελληνικό;

Έχει κανείς πληροφορίες πότε υπηρέτησε το Caudron ΙΙΙ στην δικιά μας αεροπορία και αν ήταν για εκπαίδευση μόνο;
Η Ελλάδα στον Β'Π.Π. χωρίς τις συνήθεις υπερβολές και αμφίβολης προέλευσης quotes.

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 706
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 06, 2011, 06:53:50 μμ »
Ένα τουλάχιστον Gaudron G III (αυτό που ανήρτησε ο θείος Νώντας) επιχείρησε στην Μικρά Ασία,σε ρόλο συνδέσμου στα μετόπισθεν, μέχρι το '21. Στοιχεία για την ύστερη δράση άλλων αεροσκαφών δεν γνωρίζω. Στις Γαλλικές μοίρες της Μακεδονίας είχε και εκπαιδευτικό ρόλο και σε κάποια απο αυτά εκπαιδεύτηκαν και Έλληνες χειριστές της Στρατιωτικής Αεροπορίας.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘEΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
    • HELLENIC AIR FORCE MODELS
« Απάντηση #35 στις: Ιουνίου 22, 2011, 05:09:51 μμ »
Φίλοι, πολύ καλή αυτή η συζήτηση για το C-GIII αλλά η μελέτη των φώτο με μπέρδεψε αρκετά:

Οι κυκλωμένες περιοχές φαίνονται καθαρότερα στις φωτο που έχουν δημοσιευτεί πριν.
Οι φώτο 1 , 2 δείχνουν το Ελληνικό C-GIII στη Μικρά Ασία
Οι φώτο 4, 6 δείχνουν Γαλλικά C-GIII στις Σεδες, που μπορεί κάποιο από αυτά να παραδόθηκε στην Ελληνική Αεροπορία. Γνωρίζετε αν καποιο από αυτά τα 2 έμεινε στην Ε.Α;
Η 5 (ίδια με 4 αλλά δείχνει μεγαλύτερο μερος του σκάφους) έχει γαλλικά εθνόσημα στην ουρά. Αλλά είναι από αυτά που παραδόθηκαν στην Ελλάδα;

Επίσης από τις φώτο 1,2, 3, 5 φαίνεται ότι στο κάτω τμημα της πάνω πτέρυγας υπάρχουν λευκές περιοχές; Στη 2 φαίνεται στη πάνω πτέρυγα ότι υπάρχουν οβάλ λευκές περιοχές;  Ξέρετε κάτι για αυτό; οι φώτο 1,2 είναι τραβηγμένες από Τούρκους; Μήπως έχει γίνει προσπάθεια επικάληψης των Ελληνικών σημάτων; Αλλά οι 3,5 είναι στις Σέδες και φαινονται και σε αυτές οι λευκές περιοχές; Μήπως τις έβαψαν οι Έλληνες για αναγνώριση;

Τα έχω μπερδέψει αρκετά; :mrgreen:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #36 στις: Ιουνίου 22, 2011, 07:27:37 μμ »
Αυτά που ονομάζεις "λευκές περιοχές" ήταν εθνόσημα, τα οποία είτε ειχαν ξεθωριάσει, είτε δεν έγραψαν στο φιλμ λόγω ορθοχρωματικής εμουλσιόν ή/και αλλοίωσης της πλάκας του αρνητικού.
Οι φωτ. 1,2 δεν είναι τραβηγμένες απο Τούρκους αλλα απο τον Fred Boisonas, Ελβετό φιλέλληνα φωτογράφο ο οποίος κάλυψε μεταξύ άλλων και τη Μικρασιατική εκστρατεία.
Η ταυτότητα του φωτογράφου είναι άλλωστε  το στοιχείο το οποίο μας οδηγει στο συμπέρασμα οτι τα εικονιζόμενο είναι Ελληνικό και στη Μ Ασία.

Για το αν τα φωτογραφημένα με Γαλλικά εθνόσημα πέρασαν στον ΕΣ, δύσκολο να βρείς απάντηση.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #37 στις: Ιουνίου 22, 2011, 08:05:50 μμ »
Το θέμα είναι ότι οι λευκές περιοχες στο κατω μερος της ανω πτέρυγας είναι παραλληλόγραμμο, αρα ενοείς ότι δεν έχουν αποτυπωθεί οι γαλάζιες λωρίδες; και στην άνω πτέρυγα μου φαίνονται σαν οβάλ λευκές περιοχές ή κυκλικές που φτάνουν ως τα όρια της πτέρυγας (;;) ʼρα είχε λωρίδες στο κάτω και κυκλικά από πάνω; Βλέπεις έχω ένα κιτ ρητινης και πολύ θα ήθελα να το φτιάξω!!!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #38 στις: Ιουνίου 22, 2011, 08:12:19 μμ »
Πολλά μπορείς να υποθέσεις, εκεί που υπάρχει παραλληλόγραμμο μπορεί απλά να είναι και ένα κομμάτι πανιού που αντικαταστάθηκε με καινούργιο.

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #39 στις: Ιουνίου 22, 2011, 08:29:16 μμ »
Ε, δυστυχώς όλο υποθέσεις κάνουμε, αλλά τέλος πάντων, αυτά έχουμε με αυτά θα πορευτούμε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #40 στις: Ιουνίου 24, 2011, 12:33:53 πμ »
Αν θές να το φτιάξεις Ελληνικό, βασίζεσαι στις φωτογραφίες του Θείου Νώντα, αυτές που ονομάζεις "1" και "2". :wink: Στο κάτω μέρος της άνω πτέρυγας εγώ βλέπω κυκλικό εθνόσημο, και όχι παραλληλόγραμμο. ʼρα βάζεις Ελληνικά εθνόσημα "γαλλικού" τύπου στην άνω πτέρυγα, (πάνω και κάτω επιφάνειες), και κάθετες λωρίδες στην ουρα. Βλέπω και ένα μικροσκοπικό "Ν" στο κάθετο σταθερό. Για μένα, πρόβλημα είναι τα χρώματα του αεροπλάνου πάνω και κάτω...
Κίτ ρητίνης εεε; Χμμμ...Να δούμε! Να δούμε! ::mastigio79::

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #41 στις: Ιουνίου 24, 2011, 08:45:42 πμ »
ʼρα τα εθνόσημα στις πτέρυγες φτανουν στα όρια της πτέρυγας μπρος πίσω. Δε φαντάζομαι να παίζει η πιθανότητα οβάλ εθνοσήμων όπως αυτό:
(αν θεωρηθεί παραβίαση πνευματικώ δικαιωμάτων ή διαφήσμιση παρακαλώ να αφαιρεθεί)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #42 στις: Ιουνίου 24, 2011, 08:58:24 πμ »
ʼρα τα εθνόσημα στις πτέρυγες φτανουν στα όρια της πτέρυγας μπρος πίσω. Δε φαντάζομαι να παίζει η πιθανότητα οβάλ εθνοσήμων όπως αυτό:
(αν θεωρηθεί παραβίαση πνευματικώ δικαιωμάτων ή διαφήσμιση παρακαλώ να αφαιρεθεί)

Όχι, δεν νομίζω...Είναι κυκλικά Ελλ. Εθνόσημα. Το φίλμ είναι ορθοχρωματικό, γι αυτό δεν ξεχωρίζει το γαλάζιο από το λευκό.Επίσης εάν υπήρχε κόκκινος δακτύλιος θα φαινόταν πολύ σκούρος στην φώτο. ʼρα έχει βαφτεί από πάνω με γαλάζιο. Όμως για το βασικό χρώμα του αεροπλάνου τί πιστεύεις;

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #43 στις: Ιουνίου 24, 2011, 09:17:13 πμ »
τα περισσότερα CDRN G-III που βλέπω στο δίκτυο (προφιλς και από μουσεία0 είναι σε Linen. Από τις φώτο που έχουμε διαθέσιμες:
Αυτή με τα γαλλικά εθνόσημα στο Σεδες υποδηλώνει μάλλον μαύρο κόουλινγκ και λίνεν το υπόλοιπο
Από τις φώτο των δύο ελληνικών που ανέβασε ο Θ.Ν αν ανοίξω την φωτεινότητα μου βγαίνει πάλι ότιι το χρώα του κόουλινκ είναι πιο σκούρο, οπότε θα έλεγα πάλι μαύρο κόουλινγκ με λινεν άτρακτο. βέβαια αυτό δεν αναιρείνα παίζει κάποιο ανοικτό πράσινο της γαλλικής αεροπορίας του ΑΠΠ. Δε ξέρω αν το έχει ψάξει ο Θ.Ν με τα λογισμικά που διαθέτει και τι άποψη έχει ο ίδιος κα ιάλλοι γ΄νώστες των θεμάτων. Εγώ θ έτινα προς λινεν-μαύρο και φυσικά γαλάζια εθνόσημα.
Απότην άλλη η φώτο των εληνικών(;) αιχμαλωτισμένων(;) από Τούρκους (πολύ καθαρά βρε παιδιά δεν είναι;) δείχνει άτρακτο και κοουλινγκ πολύ ανοιχτά χ΄ρωματα οπότε εκεί έχουμε λίνεν-αλουμίνιο;;;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #44 στις: Ιουνίου 24, 2011, 09:44:43 πμ »
Τώρα είδα ότι υπήρχαν και Βρεττανικά Κωντρόν, βαμμένα με PC10.Από την άλλη, το Linen είναι κίτρινο χρώμα σωστά; ʼρα, είναι λογικό να βγαίνει πολύ σκούρο όταν το φωτογραφίζει κανείς με ορθοχρωματικό φίλμ :wink: Έτσι δεν είναι; Θείε Νώντα, εσύ τί λες;

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #45 στις: Ιουνίου 24, 2011, 09:50:28 πμ »
ΤΥο λινεν ειναι ανοιχτο κιτρινο, αλλά διάβασα στο pdf που έστειλα ότι τα βάφανε και κίτρινα!!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #46 στις: Ιουνίου 24, 2011, 01:10:29 μμ »
Παράθεση
το Linen είναι κίτρινο χρώμα σωστά; ʼρα, είναι λογικό να βγαίνει πολύ σκούρο όταν το φωτογραφίζει κανείς με ορθοχρωματικό φίλμ
Σωστό, έτσι ακριβώς είναι.

Linen στις πτέρυγες και η άτρακτος ολόκληρη βαφόταν με ένα κιτρινωπό χρώμα που έμοιαζε πολύ με το linen.

Αυτό το βάψιμο θεωρώ το πιθανότερο για το Ελληνικό. (σε πολύ πιο ταλαιπωρημένη κατάσταση βέβαια και με ελληνικά εθνόσημα.)

Αλλες πιθανές παραλαγές:
 Το cowl  μαύρο ή άβαφτο αλουμίνιο.
H άτρακτος  blue-grey (?)
Δυστυχώς για το Ελληνικό μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, με φωτογραφίες τόσο χαμηλής ποιότητας και ανάλυσης σαν αυτές που κυκλοφορούν στο νετ δεν βγαίνει εύκολα συμπέρασμα.

Αποσυνδεδεμένος Markpa

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Norwich
    • Shuttleworth
« Απάντηση #47 στις: Ιουνίου 24, 2011, 01:57:12 μμ »

Η άποψη μου είναι ότι τα εθνόσημα δεν είναι οβάλ. Πρέπει να είναι επισκευή των δύο υφασμάτινων πάνελ αριστερά και δεξιά χωρίς αυτά να έχουν επαναχρωματιστεί με το υπόλοιπο της κονκάρδας.
PER ARDUA AD ASTRA

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #48 στις: Ιουνίου 24, 2011, 02:12:33 μμ »
Αυτό είναι το πιό πιθανό, άλλωστε το αεροπλάνο δείχνει λίγο "κουρασμένο", χρωματικά τουλάχιστον :wink:

Αποσυνδεδεμένος dtg

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #49 στις: Ιουνίου 24, 2011, 05:38:39 μμ »
Χμ αυτή η εξήγηση για τα εθνόσημα είναι αρκετά λογική,
Περί χρώματος: υποθέτω πως το λινεν και το κιτρινο είναι η πιο πιθανή εκδοχή. Ως προς το κόουλινγκ πάντως των ελληνικών C-GIII, όταν μεγεθύνω ή ανοίγω τη φώτο 2 ή αυξομοιώνω το κοντραστ το κόουλινγκ φαίνεται πιο σκούρο από την άτρακτο. Δε ξέρω τώρα με τα εργαλεία σου τι συμπέρασμα βγάζεις Θ.Ν. ;

Tags: