Αποστολέας Θέμα: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft  (Αναγνώστηκε 89237 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft
« Απάντηση #100 στις: Αυγούστου 27, 2011, 05:59:07 μμ »
Ωχ, πώς έγινε αυτό το πράγμα....;;
Ακόμη δεν αρχίσαμε.....
Μάλλον μικρό το κακό, η κύανο έδρασε αμέσως, αλλά προβληματισμός για τις επιπόλαιες κι απρόσεκτες κινήσεις.

Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #101 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:01:00 μμ »
Χρησιμοποιώντας χαρτί 80άρι δημιούργησα ένα επιθυμητό τρίψιμο ώστε τώρα το πάχος στις αντίστοιχες περιοχές είναι κατά μ.ο. από 2 έως 3 χιλ. Το επιπλέον τρίψιμο αν χρειασθεί θα γίνει στην όποια προσεχή πορεία. Προσεχή μου βήματα θα είναι να κολλήσω τα stem, keel & sternpost αντίστοιχα, και να προβληματισθώ τι θα κάνω με τη rabbet line....

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #102 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:11:51 μμ »
Ακόμη δεν αρχίσαμε.....
Μάλλον μικρό το κακό, η κύανο έδρασε αμέσως, αλλά προβληματισμός για τις επιπόλαιες κι απρόσεκτες κινήσεις.

Καλά πως έγινε αυτό το χτύπησες πουθενά;
Μελέτησε καλά εάν μπορείς να βάλεις κάτι ως υποστήριξη, γιατί όταν μπει αυτό το κομμάτι με τις κανονόπορτες θα υπάρχει πίεση, μήπως σου ξεκολήσει από την πίεση.
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #103 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:17:10 μμ »
Χρησιμοποιώντας χαρτί 80άρι δημιούργησα ένα επιθυμητό τρίψιμο ώστε τώρα το πάχος στις αντίστοιχες περιοχές είναι κατά μ.ο. από 2 έως 3 χιλ. Το επιπλέον τρίψιμο αν χρειασθεί θα γίνει στην όποια προσεχή πορεία. Προσεχή μου βήματα θα είναι να κολλήσω τα stem, keel & sternpost αντίστοιχα, και να προβληματισθώ τι θα κάνω με τη rabbet line....

Πιστεύω ότι έχεις κάνει καλή δουλειά, αλλά βγάλε πιο καθαρές φωτογραφίες, μην τραβάς έχοντας ζουμ στην μηχανή, μιας και χρησιμοποιείς Canon, απλά τράβηξε φωτογραφίες όσο πιο κοντά γίνεται χωρίς ζουμ, μέχρι εκεί που εστιάζει η μηχανή σου και αυτό θα το δεις μέσα από την οθόνη.
Πιστεύω επίσης να δοκίμασες το πως κάθονται οι σανίδες στο πίσω μέρος και αν πατάει καλά το stern post.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #104 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:28:40 μμ »
Ακόμη δεν αρχίσαμε.....

Καλά πως έγινε αυτό το χτύπησες πουθενά;
Μελέτησε καλά εάν μπορείς να βάλεις κάτι ως υποστήριξη, γιατί όταν μπει αυτό το κομμάτι με τις κανονόπορτες θα υπάρχει πίεση, μήπως σου ξεκολήσει από την πίεση.

Βασίλης

...έχεις κάποια συμβουλή για τί είδους υποστήριξη;
Ευχαριστώ

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #105 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:38:47 μμ »

Πιστεύω ότι έχεις κάνει καλή δουλειά, αλλά βγάλε πιο καθαρές φωτογραφίες, μην τραβάς έχοντας ζουμ στην μηχανή, μιας και χρησιμοποιείς Canon, απλά τράβηξε φωτογραφίες όσο πιο κοντά γίνεται χωρίς ζουμ, μέχρι εκεί που εστιάζει η μηχανή σου και αυτό θα το δεις μέσα από την οθόνη.
Πιστεύω επίσης να δοκίμασες το πως κάθονται οι σανίδες στο πίσω μέρος και αν πατάει καλά το stern post.
Βασίλης

...χρησιμοποιώ μια τσέπης canon που αν κι έχει macro, κάνει τα κουφά της....
Προσεχώς θα κολλήσω το stem ως αρχή και βάση κι ακολούθως τα keel & sterpost... Για το τελευταίο ακόμη κιαν χρειασθεί επιπλέον τρίψιμο, θα γίνει στις σανίδες του 1ου πετσώματος, για τη ψευδοκαρίνα δεν υπάρχουν εκεί πολλά περιθώρια...
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #106 στις: Αυγούστου 27, 2011, 06:46:38 μμ »
Εάν πατάει ο πρώτος νομέας καλά στο κομμάτι που σου έσπασε νομίζω δεν θα υπάρχει πρόβλημα, με την κόλλα που θα βάλεις (βάλε και στο νομέα και το κομμάτι που έσπασε ώστε να συγκρατείται και από το νομέα με λευκή πάντα κόλλα) θα γίνουν ένα. Εάν δεις ότι έχει κενό (που μάλλον δεν θα έχει, ο νομέας θα πατάει πιστεύω, τότε στην όποια χαραμάδα μείνει μπορείς να βάλεις την κύανο και ψεκάζοντας με τον ενεργοποιητή να κλείσει το κενό. Δεν μπορώ όμως να είμαι απόλυτος γιατί δεν ξέρω τι γίνεται σε εκείνο το σημείο.

Στην τελευταία φωτό βλέπω κάτι ξύλα που έχεις βάλει στην καρίνα και που αυτά έχουν τριφτεί. Πιστεύω να μην είναι τo keel και το stern post γιατί αυτά δεν πρέπει να τους αλλάξεις διατομή.
Το περιθώριο εσύ το βλέπεις πιο καλά.
Επίσης τις σανίδες μπορείς να τις τρίβεις και από το πίσω μέρος πριν τις κολλήσεις (μιλάω για πίσω γιατί εκεί είναι το κυριότερο πρόβλημα σε αυτού του τύπου το καράβι.
Όπως έχουμε πει θέλουμε πίσω όσο πάχος έχει το sternpost να είναι και το πάχος της ψευδοκαρίνας μαζί με τα δύο πετσώματα που θα γίνουν, υπολόγισε και το λιγοστό πάχος που έχουν οι πλάκες χαλκού (αμελητέο βέβαια).
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #107 στις: Αυγούστου 27, 2011, 10:19:51 μμ »
'Ο,τι βλέπεις είναι ο 2Χ2 χιλ. οδηγός που ελαφρώς έχει τριφτεί σε κάποια σημεία.
Προσεχώς θα μπουν τα υπόλοιπα στοιχεία. Θα τοποθετηθεί πρώτα το stem που θα πατήσει στην πλήρους πάχους πλωραία ψευδοκαρίνα, κι ακολούθως θα αρθρωθούν έχοντας το ως οδηγό του μέσου επιπέδου (οβελιαίο/sagital το λέμε στη δουλειά μου) σε φυσική συνέχεια η καρίνα και το stern post.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #108 στις: Αυγούστου 28, 2011, 02:17:47 μμ »
Ωραίο κόλπο και καλή η κίνησή σου ΜΠΡΑΒΟ για την σκέψη που έκανες να βάλεις αυτό το δοκάρι.
Όσο μελετάς το κάθε ζήτημα θα βρίσκεις λύση.
Συνέχισε με μελέτη, υπομονή και επιμονή, ο χρόνος για όλα αυτά είναι απαραίτητος και σε παρακαλώ όχι βιασύνες. Σκέψου πριν κολλήσεις, αν κάτι δεν ταιριάζει μην κολλάς, προσάρμοσέ το πρώτα.
Το γράφω αυτό συνέχεια για να το εμπεδώσεις όσο γίνεται καλύτερα και πάρτο σαν συμβουλή και το γράφω κρίνοντας από μένα τον ίδιο, όσες φορές έχω βιαστεί για να τελειώσω κάτι, το έχω κάνει λάθος.
Μας μπερδεύεις όμως με τα ιατρικά.  :lol:
Πολύ δύσκολη ορολογία βρε παιδί μου.  :lol:
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #109 στις: Αυγούστου 29, 2011, 04:25:01 μμ »
Μόλις βρω χρόνο θα κολλήσω τα stem, keel & sternpost, κι ακολούθως θα τοποθετήσω τους νομείς και τα κατάστρωμα χωρίς να κολλήσω βέβαια (dry fitting).
Tο επόμενο βήμα θα είναι πιθανώς η αυλάκωση της rabbet line και το τρίψιμο των πρόσθιων κι οπίσθιων νομέων ώστε να κάθονται καλύτερα πάνω τους οι σανίδες του 1ου πετσώματος, πριν τους κολλήσω όμως στη ψευδοκαρίνα.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #110 στις: Αυγούστου 29, 2011, 05:10:31 μμ »
Ανεβάζω αυτές τις φωτο από πλοίο παρόμοιο με το δικό μου στο MSW. H rabbet line μου υποτίθεται πως πρέπει να έχει φάρδος 1,5 χιλ (κόκκινες γραμμές) και βάθος (σκαλοπάτι) επίσης 1,5 χιλ. Να τη διαμορφώσω τελικά πριν ή αφού κολλήσω τα stem & keel?
Σας έπρηξα... :(

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #111 στις: Αυγούστου 29, 2011, 08:11:27 μμ »
Ανεβάζω αυτές τις φωτο από πλοίο παρόμοιο με το δικό μου στο MSW. H rabbet line μου υποτίθεται πως πρέπει να έχει φάρδος 1,5 χιλ (κόκκινες γραμμές) και βάθος (σκαλοπάτι) επίσης 1,5 χιλ. Να τη διαμορφώσω τελικά πριν ή αφού κολλήσω τα stem & keel?
Σας έπρηξα... :(

Στέργιε κατ' αρχήν δεν πρήζεις κανέναν, τουλάχιστον εμένα δεν με πρήζεις.
Από ότι βλέπω στις φωτογραφίες αυτός που το φτιάχνει έχει διαμορφώσει τα αυλάκια πριν κολλήσει τα υπόλοιπα κομμάτια.
Το θέμα είναι το πως θα το φτιάξεις εσύ αυτό, πριν κολλήσεις τα υπόλοιπα κομμάτια ή μετά;
Προσωπικά θα το έκανα εφόσον είχα κολλήσει τα κομμάτια με προσοχή πάντα.
Ίσως όμως για σένα να είναι πιο εύκολο ο πρώτος τρόπος και πιο δύσκολος ο δεύτερος.
Εγώ το φαντάζομαι με κολλημένα τα κομμάτια σαν να είναι ενιαίο μέρος και σιγά σιγά με τα εργαλεία που διαθέτω και όχι με βάρβαρα εργαλεία τύπου Dremel  να διαμορφώνω κατάληλα τις γραμμές προσαρμόζοντας κατά τόπους και μια σανίδα πετσώματος για να βλέπω πως έχει γίνει η εργασία.
Εάν έχει σχηματιστεί το κατάλληλο αυλάκι είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι δύσκολο αυτό να γίνει μεγαλύτερο, δεν θα μπορεί όμως να γίνει μικρότερο, γι΄αυτό δεν θα πρέπει να το παρακάνεις.
Εσύ αυτό μέσα στο μυαλό σου πως το έχεις σκεφτεί; Πως μπορείς εσύ να το κάνεις καλύτερα; Αυτό νομίζω ότι έχει την μεγαλύτερη σημασία το πως εσύ μπορείς να το δουλέψεις.
Πάντως έχεις αρχίσει να ψάχνεσαι και αυτό έχει σημασία.
Παραπάνω εγώ προσωπικά δεν μπορώ να βοηθήσω.
Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #112 στις: Αυγούστου 29, 2011, 10:17:39 μμ »
Εννοώ ότι δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο, γιατί θα το έκανα με τον δικό μου τρόπο.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #113 στις: Αυγούστου 30, 2011, 06:54:55 πμ »
My two cents...
Εάν τα stem - keel έχουν πάχος μεγαλύτερο απο την επιφάνεια που θα κολληθούν (ολόσωμη καρίνα) δεν χρειάζεται να διαμορφώσεις  rabbet line.
Αν δηλαδή πάχος stem - keel = πάχος 2 μαδεριών + πάχος ολόσωμης καρίνας  τότε τα μαδεράκια σου σε κάθε πλευρά, θα συναντούν τα stem - keel στο ίδιο επίπεδο...
Προϋπόθεση η τήρηση της κλίμακος στο πάχος των stem - keel .
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #114 στις: Αυγούστου 30, 2011, 05:21:25 μμ »
My two cents...
Εάν τα stem - keel έχουν πάχος μεγαλύτερο απο την επιφάνεια που θα κολληθούν (ολόσωμη καρίνα) δεν χρειάζεται να διαμορφώσεις  rabbet line.
Αν δηλαδή πάχος stem - keel = πάχος 2 μαδεριών + πάχος ολόσωμης καρίνας  τότε τα μαδεράκια σου σε κάθε πλευρά, θα συναντούν τα stem - keel στο ίδιο επίπεδο...
Προϋπόθεση η τήρηση της κλίμακος στο πάχος των stem - keel .
Thx
Θανάση γεια σου
το τρίψιμο  που έχει γίνει αφορά τo "όπισθεν" της bearding line τμήμα της ψευδοκαρίνας (βλ. φωτο, όπου φαίνεται η ψειδοκαρίνα να συνεχίζει προς την πλώρη με πάχος πλήρες: 5 χιλ...
Το θέμα είναι λοιπόν έμπροσθεν της bearding line αν και πώς θα διαμορφώσω τη rabbet line: πριν ή μετά την κόλληση των stem & keel.

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #115 στις: Αυγούστου 30, 2011, 06:38:54 μμ »
Στέργιε δεν ξέρω γιατί σε προβληματίζει τόσο το πρίν ή το μετά....αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κανόνας να ακολουθήσεις...
Εγώ θα διαμόρφωνα την rabbet line μετά την κόλληση των stem & keel  'ετσι ώστε να μπορούσα να ελέγχω το βάθος της και την πρόσφυση των μαδεριών κατά την διαδικασία....
Κάποιος άλλος θα την διαμόρφωνε την rabbet line πριν την κόλληση των stem & keel γιατί ίσως δεν θα ήθελε να τραυματίσει αυτές τις επιφάνειες σε περίπτωση λάθους κατά την διαμόρφωση....
 :roll:
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #116 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 01:25:03 μμ »
Καλημέρα σας κυρία και κύριοι
Το Σ/Κ ιδιαίτερα μας κάνει να είμαστε πιο χαλαροί και να πιάνουμε πάλι δουλειά ναυπήγησης.
Πήρα ένα αντίστοιχου πάχους (5 χιλ) plywood με τη ψευδοκαρίνα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που βλέπετε (κι αρχικά το μπλε σκαρπέλο και μετά με τη ράσπα και τη διαμαντολίμα) αρχικά  έσκαψα για 1-1,5 χιλ. προσπαθώντας να δω αν μπορώ και να συνεχίσω μετά στην κανονική ψευδοκαρίνα τη rabbet line....Νομίζω πως μπορώ, συνεχίζοντας από τη bearding line έως το ανώτατο όριο της πλώρης (εκεί που θα κολλήθεί το stem).
Θέλω να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε αφενός και αν η διαμόρφωση του αυλακιού αυτού θα πρέπει να είναι κάθετα στο plywood σε όλη την έκταση του αφετέρου (λόγω των κλίσεων των σανιδών).
Η διαμόρφωση θα γίνει χωρίς να κολλήσω προκαταβολικά τα stem & keel
Ευχαριστώ.

ΥΓ: Βασίλη, πόσα Σ/Κ χρειάζομαι για το Victory ??? :mrgreen:

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #117 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 01:48:30 μμ »
Καλημέρα σας κυρία και κύριοι
Το Σ/Κ ιδιαίτερα μας κάνει να είμαστε πιο χαλαροί και να πιάνουμε πάλι δουλειά ναυπήγησης.
Πήρα ένα αντίστοιχου πάχους (5 χιλ) plywood με τη ψευδοκαρίνα και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που βλέπετε (κι αρχικά το μπλε σκαρπέλο και μετά με τη ράσπα και τη διαμαντολίμα) αρχικά  έσκαψα για 1-1,5 χιλ. προσπαθώντας να δω αν μπορώ και να συνεχίσω μετά στην κανονική ψευδοκαρίνα τη rabbet line....Νομίζω πως μπορώ, συνεχίζοντας από τη bearding line έως το ανώτατο όριο της πλώρης (εκεί που θα κολλήθεί το stem).
Θέλω να σας ρωτήσω αν συμφωνείτε αφενός και αν η διαμόρφωση του αυλακιού αυτού θα πρέπει να είναι κάθετα στο plywood σε όλη την έκταση του αφετέρου (λόγω των κλίσεων των σανιδών).
Η διαμόρφωση θα γίνει χωρίς να κολλήσω προκαταβολικά τα stem & keel
Ευχαριστώ.

ΥΓ: Βασίλη, πόσα Σ/Κ χρειάζομαι για το Victory ??? :mrgreen:

Βλέπω ότι έχεις προμηθευτεί αρκετά σκαρπέλα να προσέχεις όμως λίγο με αυτά, σιγά σιγά.
Καλά κάνεις και δοκιμάζεις σε άλλα ξύλα πριν προχωρήσεις στο Snake.
Να προσέξεις με την Rabbet, ειδικά στο μπροστινό σημείο, ίσως να μην θέλει τόσο σκάψιμο, διότι οι σανίδες εκεί γυρνάνε πιο πολύ από ότι γυρνάνε σε άλλα πλοία τύπου ας πούμε Cutty Sark ή Amerigo Vespucci.
Να προσέξεις ακόμη και σε σημεία στο κάτω μέρος, λογικά οι κεντρικοί νομείς του πλοίου πρέπει να πατάνε σχεδόν κάτω κάτω, ώστε όταν μπει η σανίδα πετσώματος να έρχεται πρόσωπο με το κάτω άκρο της ψευδοκαρίνας.
Ο Θανάσης έχει δίκιο που σου λέι ότι δεν υπάρχει κανόνας να ακολουθήσεις και θα πρέπει να ακολουθήσεις τον τρόπο που σε βολεύει.
Εφόσον αυτός ο τρόπος σε βολεύει και τον βρίσκεις πιο εύκολο για σένα και έχεις πάρει ήδη τις αποφάσεις σου θα επιμείνω να ξεκινήσεις πολύ προσεκτικά γιατί μια βλακεία εκεί μπορεί να σου χαλάσει όλο το σκάφος.
Επίσης να φροντίσεις τα κοψίματα να είναι ίδια και αριστερά και δεξιά.

Χρειάζεσαι πολλά Σαββατοκύριακα για το Victory, το σκέφτεσαι όμως πάρα πολύ και αυτό με ανησυχεί κάπως.
Φτάξε το Snake και μόλις με το καλό το τελειώσεις βλέπεις και κάνεις για το Victory.
Εγώ πάντως δεν θα το τολμούσα, αν και το έχω στο κουτί, μόνο τον χαλκό κούρεψα που τον βάζουμε στο Cutty, σκέφτομαι να το ξεκινήσω μετά το Amerigo Vespucci, με πιάνει κρύος ιδρώτας  :mrgreen:  γιατί σε αυτό το πλοίο δεν είναι μόνο το πέτσωμα και ο χαλκός, είναι και πάρα πολλάαααα πράγματα.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #118 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 01:57:49 μμ »

Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κάθετα, απλά σε μερικά σημεία το εξόγκωμα που θα υπάρχει μεταξύ αυλακιού και ψευδοκαρίνας θα πρέπει να τριφτεί λοξά και με κλίση προκειμένου να πατήσει καλά η σανίδα.
Εννοώ στα σημεία εκείνα που οι σανίδα δεν πατάει κάθετα.
Κάνε και μια εικονική τοποθέτηση σανίδας με τους νομείς επάνω για να δεις που ακριβώς γίνεται αυτό.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αυτή την μεγάλη ράσπα που την χρησιμοποιείς; Σε βολεύει;
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #119 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 03:06:53 μμ »

Νομίζω ότι θα πρέπει να είναι κάθετα, απλά σε μερικά σημεία το εξόγκωμα που θα υπάρχει μεταξύ αυλακιού και ψευδοκαρίνας θα πρέπει να τριφτεί λοξά και με κλίση προκειμένου να πατήσει καλά η σανίδα.
Εννοώ στα σημεία εκείνα που οι σανίδα δεν πατάει κάθετα.
Κάνε και μια εικονική τοποθέτηση σανίδας με τους νομείς επάνω για να δεις που ακριβώς γίνεται αυτό.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αυτή την μεγάλη ράσπα που την χρησιμοποιείς; Σε βολεύει;
Βασίλης

....η ράσπα αυτή υπήρχε από 'αλλες δραστηριότητες. Τη χρησιμοποιώ μόνο για αρχή και για τα "χονδρά".
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #120 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2011, 04:22:19 μμ »
Τελικά η διαμόρφωση του ξύλινου αυλακιού (στο δείγμα για την ώρα) είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι νόμιζα, με τη βοήθεια του σκαρπέλου των 10 χιλ. και τη διαμαντόλιμα των 3/4.
Σας αναρτώ κάτι φώτο από τη διαμόρφωση της bearding line στη ψευδοκαρίνα καθώς και τους νομείς όπως κάθονται πάνω σε αυτή για να ...προβληματισθούμε σχετικά με την κλίση του αυλακιού της rabbet.  :mrgreen: :mrgreen:
Διαπιστώνω στην απόλυτη πράξη πόσο σημαντικός είναι αυτός ο πρώτος σκεπτικισμός και διστακτικότητα για την προσεχή επιτυχία αυτού αλλά και κάθε προσεχούς πλοίου.

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #121 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2011, 06:53:51 μμ »

Αποφάσισα τελικά και διαμόρφωσα το αυλάκι της rabbet line κάθετα σε ένα βάθος του 1 χιλ. κατά μ.ο.  :P
Θα ήθελα να ρωτήσω αν πριν κολλήσω το stem πρέπει να διαμορφώσω και σε αυτό την αντίστοιχη αυλάκωση ή όχι (η απάντηση μάλλον είναι προφανής)....
ΥΓ: Νομίζω ότι το σκαρπέλο μου των 10 χιλ. έχει στομώσει κάπως... Πώς το ακονίζω; Υπάρχει κάτι στο dremel 300 plus που έχω που θα βοηθούσε;
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #122 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 03:38:16 πμ »
Παράθεση
Νομίζω ότι το σκαρπέλο μου των 10 χιλ. έχει στομώσει κάπως... Πώς το ακονίζω;
  Καλημέρα trap  νομίζω ότι μπορείς να βρεις εύκολα μια πέτρα ακονίσματος και να κάνεις τη δουλειά σου ή εναλλακτικά σε συνεργείο αυτοκινήτων συνήθως έχουν ηλεκτρικό ακονηστήρι .
 Καλή συνέχεια . ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #123 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 10:28:24 πμ »
Θα ήθελα να ρωτήσω αν πριν κολλήσω το stem πρέπει να διαμορφώσω και σε αυτό την αντίστοιχη αυλάκωση ή όχι (η απάντηση μάλλον είναι προφανής)....

Η απάντηση είναι ναι, εφόσον έχεις κάνει αυλάκι παραπάνω τότε θα πρέπει να κάνεις και εκεί τα απαραίτητα.

Στη φωτογραφία νούμερο τρία επειδή δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά θέλω να μου πεις 2 πράγματα.
Πρώτον εάν υπάρχει εμφανές σκαλοπάτι μεταξύ stem και ψευδοκαρίνας και όταν τοποθετήσεις εκεί μία σανίδα εάν αυτή είναι πρόσωπο με το stem.
Δεύτερον βλέπω σε αυτή την φωτογραφία ότι το stem δεν εφάπτεται και πάρα πολύ καλά με την ψευδοκαρίνα είναι έτσι ή με γελά η φωτογραφία;
Επίσης τα αυλάκια σου είναι κάθετα και θα πρέπει όπως είπαμε και πιο πάνω σε μερικά σημεία να έχουν κλίση. Για παράδειγμα στο πάνω μέρος και από εκεί που ξεκινάει το πέτσωμα το οποίο καταλήγει στην αρχή του stem ίσως ένα τρίψιμο υπό γωνία 45 μοιρών από κάθε πλευρά να είναι καλύτερα και έτσι οι σανίδες θα πατήσουν καλύτερα.
Πριν κολλήσεις οτιδήποτε βάλε τους νομείς στερέωσε με κάποιο τρόπο το κομμάτι με αριθμό 14 (το οποίο και αυτό θα πρέπει να τριφτεί στην κατάλληλη γωνία για να πατάνε οι σανίδες ομαλά. Όπως θα πρέπει να τριφτούν ομαλά και οι νομείς με αριθμό 2, 3 και 4 ώστε οι σανίδες να πατάνε ολόκληρες πάνω στους νομείς (για καλύτερη σταθερότητα).
Αυτό ισχύει και για το πίσω μέρος με τους τελευταίους νομείς.
Μπορείς βέβαια και να μην τρίψεις τους νομείς, αλλά αυτό εγώ δεν το θεωρώ σωστό στα μοντέλα.
Επίσης να προσέξεις για να μην σου συμβεί αυτό το πράγμα που απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες και να το διορθώσεις γιατί συμβαίνει στα περισσότερα κιτ (τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά που έχω φτιάξει) και είναι μεγάλης σημασίας για να μην κάνει ας πούμε γούβες σε σημεία το πέτσωμα και να τρέχει ομαλά.
Όταν τελειώσεις με αυτά θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πιο εύκολο το πέτσωμα, ειδικά εάν ακολουθήσεις σχεδιασμένο τρόπο (προτείνω και πάλι του Θανάση είναι πολύ απλός και σίγουρος) και μην νομίσεις ότι το πέτσωμα γίνεται σε μια μέρα.
Ο χαλκός να μην σε προβληματίσει καθόλου εάν αποφασίσεις να τον βάλεις είναι απλά ένα παζλ. Προσωπικά εάν δεν τον έβαζα θα το έβαφα κάτω από την ίσαλο γραμμή (λευκό για παράδειγμα). Το λέω αυτό γιατί ναι μεν είναι όμορφο το ξύλο, αλλά από την άλλη νομίζω χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πρέπει να άφηναν σκέτο το ξύλο ειδικά εκείνη την εποχή.
Θα πάω λίγο πιο κάτω στην κατασκευή στα ratlines, να έχεις κατά νου ότι σύμφωνα με την Caldercraft πρέπει να είναι μαύρα, η κλωστή που περιέχει το κιτ είναι λευκή. Εάν τα θέλεις μαύρα θα πρέπει να προμηθευτείς και σινική μελάνι ώστε να βάψεις την κλωστή.
Όλα τα παραπάνω όμως είναι προσωπικές απόψεις και εσύ θα  αποφασίσεις

ʼποψή μου είναι ότι τα πήγες πάρα πολύ καλά με το αυλάκι απ' όσο μπορώ να διακρίνω από τις φωτογραφίες, απομένει να κάνεις σε σημεία μικροδιαμορφώσεις κλίσεων που σχετικά είναι εύκολες.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #124 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 11:46:24 πμ »

Η απάντηση είναι ναι, εφόσον έχεις κάνει αυλάκι παραπάνω τότε θα πρέπει να κάνεις και εκεί τα απαραίτητα.

Στη φωτογραφία νούμερο τρία επειδή δεν μπορώ να ξεχωρίσω καλά θέλω να μου πεις 2 πράγματα.
Πρώτον εάν υπάρχει εμφανές σκαλοπάτι μεταξύ stem και ψευδοκαρίνας και όταν τοποθετήσεις εκεί μία σανίδα εάν αυτή είναι πρόσωπο με το stem.
Δεύτερον βλέπω σε αυτή την φωτογραφία ότι το stem δεν εφάπτεται και πάρα πολύ καλά με την ψευδοκαρίνα είναι έτσι ή με γελά η φωτογραφία;
Επίσης τα αυλάκια σου είναι κάθετα και θα πρέπει όπως είπαμε και πιο πάνω σε μερικά σημεία να έχουν κλίση. Για παράδειγμα στο πάνω μέρος και από εκεί που ξεκινάει το πέτσωμα το οποίο καταλήγει στην αρχή του stem ίσως ένα τρίψιμο υπό γωνία 45 μοιρών από κάθε πλευρά να είναι καλύτερα και έτσι οι σανίδες θα πατήσουν καλύτερα.
Πριν κολλήσεις οτιδήποτε βάλε τους νομείς στερέωσε με κάποιο τρόπο το κομμάτι με αριθμό 14 (το οποίο και αυτό θα πρέπει να τριφτεί στην κατάλληλη γωνία για να πατάνε οι σανίδες ομαλά. Όπως θα πρέπει να τριφτούν ομαλά και οι νομείς με αριθμό 2, 3 και 4 ώστε οι σανίδες να πατάνε ολόκληρες πάνω στους νομείς (για καλύτερη σταθερότητα).
Αυτό ισχύει και για το πίσω μέρος με τους τελευταίους νομείς.
Μπορείς βέβαια και να μην τρίψεις τους νομείς, αλλά αυτό εγώ δεν το θεωρώ σωστό στα μοντέλα.
Επίσης να προσέξεις για να μην σου συμβεί αυτό το πράγμα που απεικονίζεται στις παρακάτω φωτογραφίες και να το διορθώσεις γιατί συμβαίνει στα περισσότερα κιτ (τουλάχιστον στα περισσότερα από αυτά που έχω φτιάξει) και είναι μεγάλης σημασίας για να μην κάνει ας πούμε γούβες σε σημεία το πέτσωμα και να τρέχει ομαλά.
Όταν τελειώσεις με αυτά θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πιο εύκολο το πέτσωμα, ειδικά εάν ακολουθήσεις σχεδιασμένο τρόπο (προτείνω και πάλι του Θανάση είναι πολύ απλός και σίγουρος) και μην νομίσεις ότι το πέτσωμα γίνεται σε μια μέρα.
Ο χαλκός να μην σε προβληματίσει καθόλου εάν αποφασίσεις να τον βάλεις είναι απλά ένα παζλ. Προσωπικά εάν δεν τον έβαζα θα το έβαφα κάτω από την ίσαλο γραμμή (λευκό για παράδειγμα). Το λέω αυτό γιατί ναι μεν είναι όμορφο το ξύλο, αλλά από την άλλη νομίζω χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν πρέπει να άφηναν σκέτο το ξύλο ειδικά εκείνη την εποχή.
Θα πάω λίγο πιο κάτω στην κατασκευή στα ratlines, να έχεις κατά νου ότι σύμφωνα με την Caldercraft πρέπει να είναι μαύρα, η κλωστή που περιέχει το κιτ είναι λευκή. Εάν τα θέλεις μαύρα θα πρέπει να προμηθευτείς και σινική μελάνι ώστε να βάψεις την κλωστή.
Όλα τα παραπάνω όμως είναι προσωπικές απόψεις και εσύ θα  αποφασίσεις

ʼποψή μου είναι ότι τα πήγες πάρα πολύ καλά με το αυλάκι απ' όσο μπορώ να διακρίνω από τις φωτογραφίες, απομένει να κάνεις σε σημεία μικροδιαμορφώσεις κλίσεων που σχετικά είναι εύκολες.
Βασίλης

* Έλεγα να μην κάνω την αύλακα και στο stem διότι μου φαίνεται ξύλο που τραυματίζεται/σπάει πιο εύκολα....
* Το stem φαίνεται να μην εφάπτεται καλά στην ψευδοκαρίνα διότι δεν το έχω τοποθετήσει πιεστικά απλά τα έχω ταιριάξει για φωτογράφηση. Μη ξεχνάς επίσης ότι η βάση του ανώτατου ορίου της πλώρης μου έχει σπάσει, την κόλλησα με κύανο (βλ. παραπάνω), δεν έχει θέμα μάλλον.
* Όταν λες πρόσωπο με το stem εννοείς προφανώς η σανίδα πετσώματος να εισέρχεται στην αύλακα ψευδοκαρίνας/stem σε ορθή γωνία (κάθετα)... Προφανώς αυτό συμβαίνει, διαμόρφωσα όλη την αύλακα κάθετα στο επίπεδο της ψευδοκαρίνας, ξεκινώντας από το ανώτατο άκρο της πλώρης έως εκεί που αρχίζει η bearding line (κάτω και πίσω από την οποία bearding line εξαρχής έχω τρίψει την καρίνα προοδευτικά έως τα 2-3 χιλ).
Αν χρειασθεί να κάνω προσεχείς διαμορφώσεις στις κλίσεις θα μπορέσω με τους νομείς κολλημένους επάνω στη ψευδοκαρίνα; Επίσης το ανώτατο όριο της πλώρης δεν είναι για πολύ τρίψιμο, μη μου ξανασπάσει....

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Tags: hms snake